Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

ΗΠΑ: ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα μιλήσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

ΗΠΑ: ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα μιλήσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων προσγειώθηκε χθες στη Νέα Υόρκη το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Στο επίκεντρό τους, ωστόσο, δεν βρίσκεται τόσο η ομιλία που αναμένεται να απευθύνει αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η αυριανή ομιλία του Αχμαντινεζάντ θα είναι η τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα τελευταία τρία χρόνια. Η σημερινή όμως θα είναι η πρώτη εμφάνιση του σκληροπυρηνικού ηγέτη, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων αποκαλέσει το Ολοκαύτωμα «μύθο» και έχει αξιώσει «να σβηστεί το Ισραήλ από τον χάρτη», σε αμερικανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ανάλογη συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές είχε προγραμματιστεί και πέρυσι, ωστόσο το Κολούμπια την ακύρωσε την τελευταία στιγμή (ύστερα από έντονες αντιδράσεις εβραϊκών οργανώσεων), επικαλούμενο λόγους ασφαλείας και επιμελητείας.

Στο Σημείο Μηδέν

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης Κριστίν Κουίν κάλεσε το πανεπιστήμιο να ανακαλέσει την πρόσκληση: «Η ιδέα του Αχμαντινεζάντ ως επίτιμου προσκεκλημένου σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης μας είναι προσβλητική για όλους τους Νεοϋορκέζους», δήλωσε.

Η αλήθεια είναι πως η ιδέα που διατύπωσε ο ίδιος ο Ιρανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, να του επιτραπεί κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη να καταθέσει στεφάνι στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου βρίσκονταν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 οι Δίδυμοι Πύργοι, απορρίφθηκε από τις αρχές μετά βδελυγμίας. Ο πρόεδρος του Κολούμπια, ωστόσο, Λι Μπόλιντζερ επιμένει ότι «η στράτευση του πανεπιστημίου στην κατανόηση του κόσμου ως έχει και ως θα μπορούσε να έχει» επιβάλλει κάποιες φορές την ενασχόληση με «προσβλητικές, ακόμα και απεχθείς» απόψεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Νews, ο Τζον Κόουτσγουορθ, πρύτανης της Σχολής Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων του Κολούμπια, έκανε ένα (μεγάλο) βήμα παραπέρα: «Αν ο Χίτλερ βρισκόταν στις ΗΠΑ και έψαχνε βήμα να μιλήσει, θα έβρισκε πολλά», δήλωσε. «Αν ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση και να απαντήσει σε ερωτήσεις φοιτητών και καθηγητών του Κολούμπια, τότε, ναι, ασφαλώς και θα τον προσκαλούσαμε».

Καρότο και μαστίγιο

Ο Αχμαντινεζάντ προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ακολούθησε τη γνωστή τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Επιδεικνύοντας το Σάββατο τη στρατιωτική ισχύ της Τεχεράνης σε μια μεγαλοπρεπή παρέλαση (πάνω σε κάποια από τα φορτηγά που μετέφεραν τους πυραύλους ήταν ζωγραφισμένα τα συνθήματα «Κάτω οι ΗΠΑ» και «Κάτω το Ισραήλ»), προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Μέση Ανατολή. Μία ημέρα αργότερα, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως ο αμερικανικός λαός έχει στερηθεί τα τελευταία χρόνια την «ακριβή πληροφόρηση» και ανυπομονεί να ακούσει διαφορετικές απόψεις - εξίσου ανυπομονεί και ο ίδιος να του δώσει αυτή την ευκαιρία κατά την επίσκεψή του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: