Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Μπους και οι τρεις σύμμαχοι του ίσως παρακάμψουν τα ΗΕ με σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο Μπους και οι τρεις σύμμαχοι του ίσως παρακάμψουν τα ΗΕ με σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν

Καθώς αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία συναντιούνται σήμερα στην Ουάσινγκτον για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στο θέμα του Ιράν, διπλωμάτες θεωρούν πως οι ΗΠΑ και οι τρεις Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους ίσως να αναγκαστούν να "προχωρήσουν μόνοι τους".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι έτοιμος να παρακάμψει τη διαδικασία του ΟΗΕ και να εργαστεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν ώστε να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόφαση του Μπους αποδίδεται στον αργό ρυθμό των διαβουλεύσεων με τα άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία και την Κίνα.

Μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει βαθύ ρήγμα στο κοινό -μέχρι στιγμής- μέτωπο που παρουσίαζε η διεθνής κοινότητα στο θέμα του Ιράν. Θα αποκαλύψει επίσης πόσο διατεθειμένη είναι η Ουάσινγκτον να προχωρήσει στο θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων προτού καταφύγει στην στρατιωτική επιλογή, μια επιλογή που όπως επανειλημμένως δηλώθηκε, παραμένει στο τραπέζι.

Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο σε όλους τους τομείς κατά του Ιράν, ασκούν πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες ενέργειας ώστε να σταματήσουν τις επενδύσεις στο Ιράν. Ανάμεσα στις εταιρείες που δέχονται πιέσεις είναι και ο αγγλο-γερμανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell, που σκέφτεται να επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια για στο Ιράν στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η Γαλλική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν. Παρόμοια στάση τηρούν η Βρετανία και η Γερμανία, με τη δεύτερη να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις και να παρουσιάζεται πιο προσηλωμένη στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπους δήλωσε την περασμένη Πέμπτη πως πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ είναι η ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε όμως πως οι Ρωσία και Κίνα αντιτίθενται στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν. Ο Βιτάλι Κούρκιν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως η επιβολή νέων κυρώσεων δεν επιλύει το πρόβλημα.

Οι εικασίες για ενδεχόμενες επιδρομές των ΗΠΑ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων της Νατάνζ εντάθηκαν μετά την ενέργεια του Ισραήλ στις 6 Σεπτεμβρίου να βομβαρδίσει ύποπτες (πιθανότατα πυρηνικές) εγκαταστάσεις στη Συρία. Η Ισραηλινή επίθεση εικάζεται πως πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορίες που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ πως η Συρία συνεργάζεται με τη Βόρειο Κορέα για να εκπληρώσει τις πυρηνικές την φιλοδοξίες.

Πηγή: Mathaba

Δεν υπάρχουν σχόλια: