Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Γαλλία: Ο Σαρκοζί για την επιστροφή στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ

Γαλλία: Ο Σαρκοζί για την επιστροφή στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε χθες πως θα πρέπει να συντρέχουν «δύο προϋποθέσεις» για μία πιθανή επάνοδο της Γαλλίας στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, ιδίως να της αναγνωρισθεί μία «υψηλόβαθμη» θέση στα διοικητικά όργανα της Συμμαχίας.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, πριν τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ο Σαρκοζί τονίζει πως η επιστροφή της Γαλλίας στους στρατιωτικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ «είναι μία πιθανότητα, η οποία για να εξετασθεί θετικά θα πρέπει να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις».

Κατά πρώτον, «θα συναρτήσω την κίνηση προς τους ολοκληρωμένους στρατιωτικούς μηχανισμούς με την ανάπτυξη μίας Ευρωπαϊκής άμυνας», δηλώνει ο Σαρκοζί.

«Θα ζητήσω εξάλλου από τους φίλους Αμερικανούς να κατανοήσουν τη θέση αυτή. Μία Ευρώπη που θα μπορούσε ν’ αμυνθεί με ανεξάρτητο τρόπο δεν αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Απεναντίας είναι ένα πλεονέκτημα», προσθέτει ο γάλλος πρόεδρος.

Κατόπιν «μία τέτοια επιστροφή δεν θα μπορούσε να πραγματωθεί παρά μόνον στο μέτρο όπου θα δοθεί μία θέση στα διοικητικά όργανα, σε πολλά επίπεδα, στους αντιπροσώπους της Γαλλίας. Είναι πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες που στοχεύουμε τη συνεργασία μας», τονίζει ο Σαρκοζί.

«Χωρίς μία πρόοδο στις δύο αυτές προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει επανένταξη. Με πρόοδο πάνω σ΄αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μπορούμε να συζητούμε για τη δυνατότητα μίας επανόδου μας», προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: