Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Παρατράβηξε η...ιστορία: Ένα βήμα πριν την απόσυρση το βιβλίο της στ΄ δημοτικού

Παρατράβηξε η...ιστορία: Ένα βήμα πριν την απόσυρση το βιβλίο της στ΄ δημοτικού

Από δύο προέδρους, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Δημήτρη Βλάχου και του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων κ. Κώστα Μαγουλά, «πήρε τα κλειδιά» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο υπουργός Παιδείας, κ. Ευ. Στυλιανίδης για να κλείσει το θέμα του βιβλίου Ιστορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, ο κ. Ευ. Στυλιανίδης βρισκόταν χθες βράδυ ένα βήμα πριν από την εντολή για την απόσυρση των φιλμ του επίμαχου εγχειριδίου από τον προθάλαμο του τυπογραφείου, όπου έχουν «κολλήσει» από τον Αύγουστο:

▪ Το γραφείο του υπουργού αναζήτησε από την Παρασκευή τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο κ. Δ. Βλάχος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία κρίση του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το βιβλίο της κυρίας Μαρίας Ρεπούση ήταν αρνητική.

Οι διορθώσεις

Οπως αποκάλυψε ο ΕΤ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του (21-09-07), η τελευταία φορά που το Τμήμα αξιολόγησε την έκταση των διορθώσεων, τις οποίες επέφεραν στο βιβλίο οι συγγραφείς του, ήταν στις 13 Ιουνίου. Με ομόφωνη απόφασή του είχε χαρακτηρίσει τις διορθώσεις ελλιπείς. Εκτοτε οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την τύχη του βιβλίου ήταν πολιτικές. Η θεσμική δυσλειτουργία ότι το βιβλίο έφυγε για το τυπογραφείο χωρίς έγκριση από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Παιδείας είναι το ένα «κλειδί» της οριστικής πολιτικής απόφασης.

▪Ο πρόεδρος του ΟΕΔΒ ενημέρωσε τον υπουργό για την τεχνική πλευρά του προβλήματος. Για τον Οργανισμό «κάνει το ίδιο» είτε του ζητηθεί να προχωρήσει στην εκτύπωση του βιβλίου της κυρίας Μαρίας Ρεπούση είτε πάρει εντολή να ανατυπώσει το παλιό βιβλίο, στη συγγραφική ομάδα του οποίου ανήκει ο υπεύθυνος για το μάθημα της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κ. Γιάννης Παπαγρηγορίου, το πρόσωπο που ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με την ομάδα της κυρίας Μ. Ρεπούση, κυρίως μετά την ανάμιξη της Ακαδημίας Αθηνών στην υπόθεση.

Οποια εντολή κι αν πάρει ο ΟΕΔΒ, είναι σε θέση να τη διεκπεραιώσει σε χρόνο περίπου δύο εβδομάδων. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα έχουν στη διάθεσή τους οι περίπου 140.000 μαθητές της Στ’ Δημοτικού βιβλίο Ιστορίας, παλιό ή καινούργιο. Η Ιστορία είναι δίωρο μάθημα. Στα περισσότερα σχολεία ελλείψει βιβλίου, αλλά και κάθε σχετικής οδηγίας προς τους δασκάλους η λύση που ακολουθείται είναι η μείωση του εβδομαδιαίου προγράμματος κατά δύο ώρες. Σε άλλα σχολεία, ιδιωτικά ως επί το πλείστον, το δίωρο της Ιστορίας αφιερώνεται στην εμπέδωση της διδακτικής ύλης των άλλων μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, ενδέχεται ακόμη και σήμερα να ανακοινωθεί η «ετυμηγορία» για το επίμαχο εγχειρίδιο, που βρίσκεται στο εδώλιο επί σχεδόν δώδεκα μήνες με φλογερούς κατηγόρους του πολιτικά στελέχη από σχεδόν όλα τα κόμματα –πλην του ΣΥΡΙΖΑ– και εκπροσώπους των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Κύπρου. Τη «δικογραφία» ετοίμασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Ανδρέας Καραμάνος, ο οποίος παρέδωσε στο νέο υπουργό ένα πλήρες ιστορικό. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα έχει λήξει εντός της εβδομάδας.

Ενστάσεις

Η «δίκη» του βιβλίου άρχισε πέρσι τέτοια εποχή όταν άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό το περιεχόμενό του από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου είχε αναρτηθεί. Οι αντιδράσεις έφθασαν στη Βουλή από βουλευτές της Ν.Δ., ο θόρυβος όμως σκεπάστηκε από τις οδομαχίες ΜΑΤ και φοιτητών. Η τέως υπουργός Παιδείας, κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, βρέθηκε στο στόχαστρο του μετώπου εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16. Οταν κοίταξε γύρω της για συμμάχους, βρήκε μόνο τους «χίλιους πανεπιστημιακούς» με εμπροσθοφυλακή την αποκαλούμενη «φρουρά του βιβλίου». Την ίδια ώρα που πήγαινε στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο, έφευγε το βιβλίο για την Ακαδημία Αθηνών. Η ανάμιξη του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος επικρίθηκε ως «εξωθεσμική», η κυρία Γιαννάκου αγόρασε χρόνο, συγχρόνως όμως παγιδεύτηκε. Το βιβλίο ή έπρεπε να διορθωθεί με βάση τις υποδείξεις της Ακαδημίας ή να αποσυρθεί. Επιλέχθηκε μία τρίτη λύση, η προσωρινή εξαφάνισή του. Ο νέος υπουργός καλείται να επιβεβαιώσει ότι στην πολιτική «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: