Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

κύπρος: Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Κύπρος: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών


To Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ΤΚ ηγεσία αντέδρασαν στον χαρακτηρισμό του τουρκικού στρατού στην Κύπρο «ως εχθρού» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τηλεοπτική συνέντευξή του της 11 Σεπτεμβρίου 2007. Επί τούτου επιθυμώ να δηλώσω τα εξής:


Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της εισβολής της Τουρκίας στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1974, η οποία οδήγησε στην κατάληψη και κατοχή διά της χρήσης βίας του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έκτοτε συνεχιζόμενη παρουσία και δράση του στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παράνομη στρατιωτική κατοχή εκ μέρους της Τουρκίας. Η ίδια η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχική παρουσία και δράση του συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως 1960, η οποία εγγυάτο την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κύπρου καθώς και την κατάσταση πραγμάτων όπως αυτή καθοριζόταν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει επίσης κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αναγκαστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (Jus Cogens).

Ο τουρκικός στρατός διανύει ήδη το 34ο έτος της παράνομης παρουσίας του στην Κύπρο. Ελέγχει καταλυτικά το κατεχόμενο τμήμα και μαζί με την κυβέρνηση της Τουρκίας ευθύνονται για το εθνικό ξεκαθάρισμα της περιοχής από ΕΚ παρουσία και ό,τι απέμεινε να την θυμίζει. Είναι υπεύθυνοι για τον βαθμιαίο εκτουρκισμό της κατεχόμενης περιοχής καθώς και για τις αποσχιστικές ενέργειες που οδήγησαν στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας το 1983 και τη δημιουργία της αποσχιστικής στα κατεχόμενα υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας, η οποία καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ψηφίσματα 541 και 550), χαρακτηρίζοντας την παράνομη και άκυρη. Ο τουρκικός στρατός, ως ο στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας στην Κύπρο, συντηρεί και προάγει τη διαίρεση της Κύπρου και την αποξένωση των δύο κοινοτήτων. Αν η Τουρκική Κυβέρνηση όντως πιστεύει, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι δήθεν «η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο βασίζεται στα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες» τότε η Τουρκία, συμμορφούμενη με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (Άρθρο 33 και 36), μπορεί να αποδεχθεί την επίλυση αυτής της νομικής πτυχής του Κυπριακού προβλήματος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι είναι δεσμευμένη για σύντομη εξεύρεση μια λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, επί τη βάσει των τριών Συμφωνιών Κορυφής, των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, η οποία να προβλέπει μεταξύ άλλων και την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Προς τούτο καλεί την τουρκική πλευρά να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Εξηγήσεις για τον Άλεξ ζητεί το Συμβούλιο Εφετών

Εξηγήσεις για τον Άλεξ ζητεί το Συμβούλιο Εφετών

Τους κατηγορούμενος στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ καλεί το Συμβουλίο Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να παραστούν αυτοπροσώπως στο δικαστικό συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, για να ζητήσει διευκρινίσεις για την πολύκροτη υπόθεση. Αυτό αναφέρει βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, η παρουσία των 14 κατηγορουμένων -ανηλίκων και ενηλίκων- θεωρείται προαιρετική κι όποιος εξ αυτών δεν επιθυμεί ή δεν έχει να εισφέρει κάποιο καινούργιο στοιχείο επί της ουσίας της υπόθεσης δεν χρειάζεται να προσέλθει.

Νωρίτερα, πάντως, αίτημα για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Συμβούλιο είχαν υποβάλλει -μέσω του συνηγόρου τους- τα δυο ανήλικα Ελληνόπουλα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς, επίσης ο μεγαλύτερος αδελφός και ο παππούς τους.

Μετά την περάτωση της πολύμηνης ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση του 11χρονου αγοριού, ο εισαγγελέας Εφετών, Ζαχαρίας Μουράτης, υπέβαλε τον περασμένο Ιούνιο την πρότασή του για την παραπομπή σε δίκη όλων των εμπλεκομένων προσώπων. Πρόκειται για πέντε ανηλίκους, τους κηδεμόνες τους, τον παππού των δυο ελληνόπουλων αδελφών και τον μεγαλύτερο αδελφό τους.

Οι ανήλικοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και περιύβριση νεκρού από κοινού. Οι κηδεμόνες τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Ο παππούς των ελληνόπουλων και ο μεγαλύτερος αδελφός τους κατηγορούνται κατά περίπτωση για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή, ψευδορκία μάρτυρα κατ' εξακολούθηση και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ' εξακολούθηση

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ρουκέτα ιρανικής κατασκευής έπληξε αμερικανική βάση

Ρουκέτα ιρανικής κατασκευής έπληξε αμερικανική βάση

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Kevin Bergner, ανέφερε σήμερα πως η ρουκέτα που έπληξε χθες την αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στάλθηκε στους Ιρακινούς σιίτες από το Ιράν.

Όπως δήλωσε ο Bergner,η ρουκέτα πυροδοτήθηκε από γειτονιά της Βαγδάτης που ελέγχεται από τον Στρατό του Mahdi , ο οποόιος είναι πιστός στον Moqtada al-Sadr.

Κατά την χθεσινή επίθεση, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 11 τραυματίστηκαν.

Πηγή: Post Chronicle

«Να αποφεύγουν ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας» καλεί τα Σκόπια ο Κ.Καραμανλής

«Να αποφεύγουν ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας» καλεί τα Σκόπια ο Κ.Καραμανλής

Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας: «Εάν δεν εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Όσο για τις εκλογές της Κυριακής, έθεσε το δίλημμα: «Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση;».

Μιλώντας σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, βασισμένες σε αρχές και αξίες. Τις θέσεις αυτές τις υπηρετούμε με συνέπεια, με σύνεση, με εθνική αυτοπεποίθηση. Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας. Καταστήσαμε, όμως, σαφές, ότι η προοπτική αυτή εξαρτάται, πρωτίστως, από την ίδια. Η πλήρης ένταξή της απαιτεί και προϋποθέτει την πλήρη προσαρμογή, την πλήρη συμμόρφωσή της στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

«Αυτό ισχύει και για κάθε άλλη περίπτωση» ξεκαθάρισε. «Ισχύει, ασφαλώς, και για τα Σκόπια. Εάν πράγματι οι γείτονές μας επιθυμούν να κινηθούν προς την Ευρώπη, εάν πράγματι θέλουν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οφείλουν να αποφεύγουν ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας. Οφείλουν να σέβονται, στο ακέραιο, τις συμφωνίες. Οφείλουν να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας».

«Το είπα και το επαναλαμβάνω» προσέθεσε. «Αναπτύξαμε καλές διμερείς σχέσεις. Έχουμε στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Όμως. Εάν δεν εγκαταλείψουν προκλητικές ενέργειες προπαγάνδας, εάν δεν δείξουν έμπρακτη διάθεση για κοινά αποδεκτή ονομασία, οφείλουν να το ξέρουν. Και να το ξέρουν καλά. Με τη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ τα προηγούμενα 3,5 χρόνια, ενώ ξεχωριστή έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία είχε οδηγηθεί από την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του χθες».

«Είναι, όμως, εθνικό καθήκον να συνεχίσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από ολόκληρη τη χώρα. Αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτή είναι η δέσμευσή μου» υπογράμμισε.

Ως βασική προτεραιότητα μιας νέα κυβέρνησης Καραμανλή, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την εξασφάλιση διατηρήσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, στηριγμένης σε μια δυναμική οικονομία. «Κυρίαρχο ζήτημα στην κατεύθυνση αυτή είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η αρχή που χαρακτηρίζει όλες τις πολιτικές, όλους τους τομείς, όλες τις δράσεις μας» σημείωσε.

«Θέλουμε κράτος αποτελεσματικό, υπεύθυνο, τίμιο. Κράτος που εμπιστεύεται τον πολίτη» συνέχισε. «Σχεδιάζουμε, ταυτόχρονα, την καθιέρωση νέας διοικητικής δομής της χώρας. Στόχος είναι να έχουμε λιγότερες, ισχυρότερες και άρα, αποτελεσματικότερες αυτοδιοικητικές μονάδες. Στόχος είναι η περαιτέρω αποκέντρωση της εξουσίας, της ευθύνης και της αρμοδιότητας. Είναι η ενίσχυση του κύρους, των δυνατοτήτων και του ρόλου των τοπικών κοινωνιών».

«Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η δέσμευσή μας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι δεδομένη. Συνεχίζουμε, με νέα δυναμική, τη στρατηγική για την ψηφιακή Ελλάδα. Δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ευρυζωνικότητα, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία» προσέθεσε.

«Οι επιτυχίες που είχαμε και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε έχουν ένα, σαφή και εφικτό, τελικό στόχο: Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δικαίου» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε τα περί νέου πατριωτισμού, που αναδείχθηκε κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ενώ ζήτησε εκ νέου να κατεβούν τα κομματικά λάβαρα και αντ' αυτών να υπάρχουν μόνο ελληνικές σημαίες.

Επανερχόμενος δε, στη λογική των διλημμάτων, τόνισε: «Στις 17 του Σεπτέμβρη μπαίνουν ξεκάθαρα ερωτήματα. Συνεχίζουμε μπροστά ή αφήνουμε τη χώρα να γυρίσει στο χτες; Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και το τέλμα;».

«Σας μιλώ ανοικτά και καθαρά, χωρίς ωραιοποιήσεις. Τα 3,5 αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Έγιναν και λάθη. Κάποιοι φίλοι πικράθηκαν. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους αυτούς και να τους πω: Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της, μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό το κάνουμε. Το μήνυμά σας το έχουμε ήδη πάρει. Ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μια θετική επιλογή, διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Πηγή: ιn.gr


McLaren: Ευτυχώς δεν αποβλήθηκε!

McLaren: Ευτυχώς δεν αποβλήθηκε!

Μπορεί ο τίτλος του άρθρου να σας ακούγεται ‘κάπως’, όμως η πραγματικότητα είναι πως το F1net.gr, όπως κι εσείς άλλωστε, δεν θέλει ένα πρωτάθλημα F1 χωρίς τη McLaren, ακόμα κι αν είναι ένοχη κατασκοπείας. Γιατί η F1 χωρίς ομάδες όπως η McLaren, απλά δεν είναι F1. Ας δούμε όμως την απόφαση του Συμβουλίου.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είναι λοιπόν ένα βαρύτατο πρόστιμο,
$100.000.000 κι αφαίρεση όλων των βαθμών που έχει πάρει η ομάδα στο πρωτάθλημα του 2007.

Από την απόφαση εξαιρούνται, ευτυχώς, οι οδηγοί της ομάδας. Επιπλέον, η ομάδα θα πρέπει να αποδείξει πως τα επόμενα μονοθέσιά της δεν έχουν εξαρτήματα που τα πνευματικά τους δικαιώματα ανήκουν στη Ferrari. Διαφορετικά, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα.

Όλο το σκεπτικό της απόφασης θα ακολουθήσει σε επόμενη ενημέρωση του άρθρου.

Πηγή: f1net.gr

Γ. Παπανδρέου: Είναι η ώρα της μεγάλης συστράτευσης

Γ. Παπανδρέου: Είναι η ώρα της μεγάλης συστράτευσης

Βέβαιος για την εκλογική νίκη του κόμματός του εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μιλά αυτήν την ώρα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για κρίσιμη ψήφο, που θα κρίνει, όπως είπε, την πορεία των εθνικών θεμάτων, το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη, το μέλλον της νέας γενιάς, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη, το ήθος και το ύφος της εξουσίας της νέας κυβέρνησης και κατηγορησε την κυβέρνηση Καραμανλή για ανικανότητα.

Είναι η ώρα της μεγάλης συστράτευσης, η ώρα της ευθύνης, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος σε όσους ταλατεύονται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ακόμη ότι το κόμμα του εγγυάται τη διασφάλιστη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση, όπως είπε, με τη ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως έγινε ο πρωθυπουργός των συμφερόντων, των σκανδάλων, των συγκαλύψεων, πως είναι άφαντος και επανέλαβε πως πρόκειται για τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, η οποία μάλιστα, όπως υποστήριξε, έχει κρυφή ατζέντα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρεις άνθρωποι απαγχονίστηκαν στο νοτιοδυτικό Ιράν

Τρεις άνθρωποι απαγχονίστηκαν στο νοτιοδυτικό Ιράν

Τρεις άνθρωποι που καταδικάστηκαν για σαμποτάζ απαγχονίστηκαν χθες στην πόλη Ahvaz της επαρχίας Khuzestan του νοτιοδυτικού Ιράν.

Οι τρεις άντρες καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών όταν κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 70 σε ένα εμπορικό κέντρο στο Ahvaz τον Οκτώβριο του 2005.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, υπάρχουν και άλλοι άντρες που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στις επιθέσεις και σύντομα αναμένεται να εκτελεστούν.

Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν πέραν των 150 εκτελέσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων δημόσια.

Ο φόνος, ο βιασμός, το σαμποτάζ και η μεταφορά ναρκωτικών σε ποσότητες που υπερβαίνουν τα 5 κιλά τιμωρούνται με θάνατο στο Ιράν.

Πηγή:
Monsters and Critics


Για «επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Για «επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Για «επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος σε μονοεδρικούς νομούς και κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, η «Ολυμπιακή» διέθεσε σημαντικό αριθμό αεροπλάνων σε συγκεκριμένο πρακτορείο που έχει αναλάβει την διαχείριση της μετακίνησης ετεροδημοτών που υποδεικνύονται από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, οι πτήσεις αφορούν το διάστημα μεταξύ 13 έως 18 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται η υπόθεση να πάει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, εμφανίζεται ένας «παραπλανητικός χάρτης της Ελλάδας με πολιτικά χρώματα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Διακομματική Επιτροπή Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη σε διάβημα στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Σπύρο Φλογαΐτη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα παρέμβει προκειμένου να διορθωθεί η ιστοσελίδα.

Καταγγελείες Πρωτόπαπα

Τον διοικητή του νοσοκομείου «Λαϊκό» κ. Ξηρομερίτη κατήγγειλε την Πέμπτη ο υπεύθυνος Υγείας-Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας καθώς σύμφωνα με αυτόν, ο κ. Ξηρομερίτης «έδωσε εντολή στην ασφάλεια του νοσοκομείου να 'κατεβάσει' αφίσες που καλούσαν τους εργαζομένους στην ομιλία του Γ.Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ήταν αναρτημένες στον χώρο που οι εργαζόμενοι χτυπούν την κάρτα τους και όχι σε χώρους νοσηλείας.

Παράλληλα, ο κ. Πρωτόπαπας κάλεσε τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο να καταδικάσει ανοιχτά τη συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου.

Πηγή: in.gr

Εργοστάσιο κατασκευής παγιδευμένων αυτοκινήτων στο Ιράκ κατέστρεψαν οι Αμερικανοί

Εργοστάσιο κατασκευής παγιδευμένων αυτοκινήτων στο Ιράκ κατέστρεψαν οι Αμερικανοί

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο, συγκρότημα κατασκευής παγιδευμένων αυτοκινήτων με επιχείρησή του στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης

ΑΥΤΟ το πραγματικό «εργοστάσιο» είχε έξι διαφορετικά κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή -με αλυσίδα παραγωγής- παγιδευμένων αυτοκινήτων, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο αμερικανικός στρατός.

Το ένα από τα κτίρια χρησίμευε για την προετοιμασία του συστήματος πυροδότησης των εκρηκτικών μηχανισμών και για την εγκατάσταση τους στην καρότσα των αυτοκινήτων. Ένα άλλο χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση εκρηκτικών.

Η επιδρομή αυτή γίνεται στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός στον επαρχία Ντιγιάλα, που θεωρείται ως ένα από τα ορμητήρια της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Πενήντα οκτώ πιθανολογούμενα μέλη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και 369 συνελήφθησαν, και 50 κρύπτες όπλων ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αμερικάνικη εταιρεία θα διεξαγάγει έρευνες ανεύρεσης πετρελαίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Αμερικάνικη εταιρεία θα διεξαγάγει έρευνες ανεύρεσης πετρελαίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Η πετρελαϊκή εταιρία Hunt Oil που εδρεύει στις ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία για τη διεξαγωγή ερευνών ανεύρεσης κοιτασμάτων μαύρου χρυσού στο Ιράκ.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο που εξασφαλίζει αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρία στο Ιράκ τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ιδιαιτερότητα της συμφωνίας έγκειται στο ότι υπογράφηκε με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και όχι με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στις τέσσερις ιρακινές επαρχίες που ελέγχονται από την Κουρδική κυβέρνηση.

Πηγή: ΝΡR

Ιράκ: Νεκρός ο αρχηγός συμμαχίας του αμερικανικού στρατού

Ιράκ: Νεκρός ο αρχηγός συμμαχίας του αμερικανικού στρατού

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ συμμαχίας ιρακινών σουνιτικών φυλών και κύριος σύμμαχος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα, σκοτώθηκε σήμερα από έκρηξη βόμβας στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση.

«Ο σεΐχης Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα σκοτώθηκε από την έκρηξη μηχανισμού κοντά στο σπίτι του στην επαρχία Αλ Άνμπαρ», διευκρίνισε η κρατική τηλεόραση αλ Ιρακίγια. .

Ο Ρίσα ήταν ο κύριος σύμμαχος του αμερικανικού στρατού στη νέα στρατηγική που ακολουθεί αυτός τους τελευταίους έξι μήνες κατά της Αλ Κάιντα στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, προπύργιο των σουνιτών ανταρτών στο δυτικό Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε συναντηθεί με τον Ρίσα κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

Υπό την αρχηγία του, οι φυλές και οι τοπικοί ηγέτες εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα για να συνεργαστούν με τον ιρακινό και τον αμερικανικό στρατό κατά των μαχητών της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην επαρχία.

Η στρατηγική αυτή, σε συνδυασμό με το ευρύ σχέδιο αποκατάστασης της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα, επέτρεψε μια σημαντική μείωση των επιθέσεων σουνιτών ανταρτών στη χώρα, σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δυνατή Αλ Κάιντα, ικανή για μεγάλες επιθέσεις «βλέπει» σε έκθεσή του το IISS

Δυνατή Αλ Κάιντα, ικανή για μεγάλες επιθέσεις «βλέπει» σε έκθεσή του το IISS

Η Αλ Κάιντα έχει αναζωογονηθεί, η επιρροή της εξαπλώθηκε και έχει τη δυνατότητα για θεαματικές επιθέσεις παρόμοιες με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου προειδοποιεί σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι «ο πυρήνας της οργάνωσης είναι ευέλικτος και ανθεκτικός και ότι έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να οργανώσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στον δυτικό κόσμο, παρά την φθορά που υπέστη» ανέφερε το IISS.

Το γεγονός αυτό, αποδεικνύεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από τους πρόσφατους σχεδιασμούς βομβιστικών επιθέσεων σε Βρετανία και Γερμανία.

Η προειδοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης για τις διεθνείς υποθέσεις από το IISS. Επίσης το Ινστιτούτο προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να διαθέτει πυρηνικό όπλο μέχρι το 2009 ή το 2010, αν και αυτό παραμένει το χειρότερο σενάριο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ υπέφεραν απώλεια εξουσίας ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να επιβάλουν την τάξη στο Ιράκ, ενώ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τις ικανότητες του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι.

Επίσης προειδοποίησε ότι εάν συνεχίσουν να μην εφαρμόζονται μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά «σε επίπεδο πυρηνικού πολέμου».

«Ακόμα και αν η διεθνής κοινότητα επιτύχει να υιοθετήσει κατανοητά και αποτελεσματικά μέτρα για να μετριάσει την κλιματική αλλαγή, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν αναπόφευκτες επιδράσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη στο περιβάλλον, την οικονομία και την ανθρώπινη ασφάλεια» ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: in.gr

Πράσινο φως σε τρία κολέγια: Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για μετεξέλιξη σε Πανεπιστήμια

Πράσινο φως σε τρία κολέγια: Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για μετεξέλιξη σε Πανεπιστήμια

Το πράσινο φως έδωσε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο σε τρία κολέγια να μετεξελιχθούν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εγκρίνοντας τις αιτήσεις τους για εγγραφή στο σχετικό Μητρώο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς επίσης και τα προγράμματα σπουδών με τα οποία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους.

Πρόκειται για τα Frederick, Cyprus College και Intercollege, των οποίων το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση της Άδειας Λειτουργίας τους, ούτως ώστε να αρχίσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον Οκτώβριο, ως ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Μετά από ένα χρόνο εξέτασης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων κολεγίων, η Επιτροπή Αξιολόγησης ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των εργασιών της, υποβάλλοντας τις τελικές της εισηγήσεις στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Άκη Κλεάνθους την περασμένη Δευτέρα. Ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης υπάρχουν ακόμα δύο αιτήσεις κολεγίων που εκκρεμούν στο παρόν στάδιο. Πρόκειται για το Philips College -για το οποίο η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι τα δύο επόμενα χρόνια- και το Νεάπολις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια κατά τη λειτουργία τους θα κάνουν εγγραφές, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοί τους φοιτητές να πρέπει να κάνουν εγγραφή στο νέο ίδρυμα με σχετικό έγγραφο που θα αποδεικνύει το έτος και το Τμήμα τους. Οι φοιτητές που αυτή τη στιγμή φοιτούν στα κολέγια, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, θα μπορούν να έχουν πτυχίο του ιδιωτικού Πανεπιστημίου, εάν παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακό και αφού ολοκληρώσουν έναν τουλάχιστο χρόνο σπουδών στο νέο ίδρυμα. Δηλαδή, οι φοιτητές που έχουν τελειώσει το τρίτο έτος σπουδών στα κολέγια και φέτος θα είναι τεταρτοετείς, εάν φοιτούν σε αναγνωρισμένο κλάδο, τότε θα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κλεάνθους τόνισε τη μεγάλη σημασία της απόφασης αυτής του Υπουργικού Συμβουλίου καθότι, όπως είπε, με τη λειτουργία τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων, η χώρα μας χαράζει μια νέα πορεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία είναι σαφώς αναβαθμισμένη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στον πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης για διαμόρφωση του χώρου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε η Κύπρος να αναδειχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, ο οποίος στόχος, όπως δήλωσε, έχει υλοποιηθεί.

Όσον αφορά στον τρόπο εισδοχής των ενδιαφερομένων στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η Επιτροπή Αξιολόγησης πρότεινε όπως αυτή γίνεται μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων. Ωστόσο, αυτό παραμένει μία πρόταση, αφού έγκειται στους εσωτερικούς κανονισμούς του κάθε ιδρύματος το πώς επιθυμεί να προχωρήσει.

Ποια τα προγράμματα σπουδών τους

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ σπουδών, με τα οποία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους, αφού πρώτα εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια τα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι τα ακόλουθα:

Frederick:

Graphic and Advertising Design
Interior Design
Social Work
Journalism
Business Administration
Maritime Studies
Accounting and Finance*
Nursing*
Electrical Engineering
Mechanical Engineering
Civil Engineering
Computer Engineering
Computer Science
Automotive Engineering*
Electrical Engineering (Master)*
Προδημοτική και κατώτερη Δημοτική Εκπαίδευση
Προδημοτική Εκπαίδευση*
Δημοτική Εκπαίδευση*

Cyprus College:

Graphic Design and Advertising
Early Childhood Education
Δημοτική Εκπαίδευση *
Music*
Εκπαιδευτική Ηγεσία (Master)*
Ειδική Εκπαίδευση (Master)*
English Language and Literature
European Studies
Social and Behavioral Sciences
General Business
Hospitality Management
Management
Management Information Systems
Marketing
Sports Management
Public Relations and Advertising
Accounting
Banking and Finance
Economics
Business Administration (Master)
Computer Science
Computer Engineering
Nursing*

Intercollege:

Graphic Communication
Interior Design
English Language and Literature
Law
International Relations and European Studies
Psychology
Communications
Public Relations, Advertising and Marketing*
International Relations (Master)
Media and Communication (Master)*
Marketing
Hotel and Tourism Management
Hospitality Management
Sports Management
Business Administration
Business Administration (Master)
Computer Science
Computer Engineering
Electronics Engineering
Nursing*
Προδημοτική Εκπαίδευση
Music*
Dance*

Σημείωση: Τα προγράμματα σπουδών και των τριών ιδρυμάτων που έχουν δίπλα το σύμβολο * σημαίνει ότι εγκρίνονται υπό όρους που φαίνονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν εγκριθούν, οι φοιτητές που ήδη τα έχουν θα είναι κατοχυρωμένοι με αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, ενώ παράλληλα θα σταματήσει η εισδοχή νέων φοιτητών.

Πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Προφυλακιστέα κρίθηκε η 19χρονη φοιτήτρια για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Προφυλακιστέα κρίθηκε η 19χρονη φοιτήτρια για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Την προφυλάκιση της 19χρονης φοιτήτριας που συνελήφθη την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια επεισοδίων αποφάσισε ο Γ’ Ανακριτής Θεσσαλονίκης με την σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η 19χρονη, αρνήθηκε τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν και ισχυρίστηκε ότι περνούσε τυχαία από την περιοχή της Πανεπιστημιούπολης.

Στην κατοχή της είχε βρεθεί μεταλλικό πτυσσόμενο κλομπ το οποίο φέρει, όπως είπε, για λόγους ασφαλείας.

Η 19χρονη κατηγορείται για δύο κακουργήματα, έκρηξη από κοινού και κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού.

Κατηγορείται επίσης για απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απλή σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής και συμμορία και άλλα πλημμελήματα.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας, περί τα τριάντα άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο σε ένδειξη συμπαράστασης τα οποία και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Πηγή: in.gr


Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου


Να υπάρξει νέο πλάνο ανασυγκρότησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ζήτησε με σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου της ΕΕ σε σχέση με την Ολυμπιακή αποδεικνύει ότι και η ίδια η Ένωση αρχίζει και αμφισβητεί τις λεγόμενες ενισχύσεις του κράτους προς την εταιρία.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της, είπε ο κ. Αλαβάνος και επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα ως υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση της εταιρείας.

Αναφορικά με το θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε ζητήματα της κοινωνικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής της χώρας. Αν ενδιαφερόταν για τα δικαιώματα των γυναικών, θα μπορούσε να ζητήσει την μείωση κατά 5 χρόνια του χρόνου συνταξιοδότησης των ανδρών,είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "διεξάγάγει ένα στημένο αγώνα στην ΕΕ για να χάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ανεβάσει την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών".

Για το θέμα της παραχώρησης δημόσιας έκτασης στο Δήμο Ζαχάρως, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι "ακόμα δεν έχει σβήσει η φωτιά και η κυβέρνηση παραχωρεί τα καμένα στους επιχειρηματίες. Είναι σαν να λέει, ξεφορτωθείτε τα δάση. Βάλτε φωτιές παντού. Κάψτε, χτίστε και πουλήστε" και σημείωσε πως του κάνει εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ σιωπά.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για την υπόθεση των Πακιστανών κάλεσε τον πρωθυπουργό εντός της ημέρας να αποκαλύψει την αλήθεια για την υπόθεση αυτή και υπενθύμισε ότι στις 5 Ιανουαρίου του 2006 σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό,ο κ. Κ. Καραμανλής τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είχαν γίνει απαγωγές.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δηλώσεις Γιάννη Ραγκούση

Δηλώσεις Γιάννη Ραγκούση


"Τη Δευτέρα στην Ελλάδα ή θα έχουμε κυβέρνηση του κ.Κ.Καραμανλή με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το κράτος,την οικονομία,το περιβάλλον,το λαό και τους νέους ή θα έχουμε μια νέα πορεία για την Ελλάδα μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.Τώρα έρχεται η ώρα της ευθύνης για κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα",δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες στην αποψινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στις 7.30 στο Πεδίον του Αρεως,όπου θα μιλήσει ο κ. Παπανδρέου και για την οποία ο κ.Ραγκούσης εκτίμησε ότι "θα σηματοδοτήσει τον ερχομό της νέας αλλαγής".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έγγραφα για την εξίσωση των ορίων ηλικίας και τις απαντήσεις προς το ΠΑΣΟΚ εκ μέρους του πρωθυπουργού και του Υπουργού Επικρατείας,ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι οι αντιδράσεις αυτές "προκαλούν χαμόγελα,όταν όλος ο λαός έχει διαβάσει το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών,με βάση το οποίο το Υπουργείο από πέρσυ έχει ζητήσει διορία την οποία τελικά δεν πήρε,προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα του κ.Κ.Καραμανλή με την συγκεκριμένη οδηγία που εξισώνει τα όρια ηλικίας ανδρών - γυναικών όσον αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα".

Για Σημίτη"Ο Κώστας Σημίτης ήταν,είναι και θα είναι παρών,ήταν,είναι και θα είναι δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως,όπως κατ' επανάληψη έχει αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου,ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για το ΠΑΣΟΚ και για την χώρα. Και βεβαίως την επόμενη μέρα της ανασυγκρότησης θα έχει και ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο",δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση,προσθέτοντας ότι "βεβαίως έχει προσκληθεί στην αποψινή συγκέντρωση και ο κ. Σημίτης και όλα τα στελέχη του Κινήματος".

Ερωτηθείς για τη θέση του ΠΑΣΟΚ,με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού περί άρσεως της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης,ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι "ο κ. Κ. Καραμανλής αναφέρεται σε μια συνταγματική αναθεώρηση,η οποία δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.Ο κ.Κ. Καραμανλής δεν θα είναι πρωθυπουργός την Δευτέρα".

Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων,ο εκπρόσωπος του Κινήματος είπε ότι "για όλα τα θέματα των εργασιακών σχέσεων ισχύει ό,τι ακριβώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας".

"Οταν προγραμματιστεί η παρουσίαση του νέου μοντέλου διακυβέρνησης, θα σας ενημερώσουμε",απάντησε ο κ. Ραγκούσης ερωτηθείς σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του κ. Γ. Παπανδρέου στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και η οποία, σύμφωνα με την ερώτηση, έγινε αντιληπτή ως αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μετάβαση σε εξίσωση ορίων ηλικίας μελλοντικά, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης μεταβατικού διαστήματος για να ικανοποιηθούν ορισμένα δικαιώματα των γυναικών και άρα - σύμφωνα με την ερώτηση - η θέση του ΠΑΣΟΚ δεν απέχει πολύ από εκείνη της ΝΔ,ο κ. Ραγκούσης είπε ότι "ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα μπορούσε να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο,αλλά αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο θα μπορούσε να το δεί κανείς μέσα απο την ικανοποίηση μιας σειράς προϋποθέσεων".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν πέτυχε να πείσει τους εταίρους μας ότι είναι άλλο πράγμα η επαγγελματική ασφάλιση που είχαν στο μυαλό τους οι συντάκτες της συγκεκριμένης οδηγίας και άλλο πράγμα η προνοιακή ασφάλιση".

"Την επόμενη μέρα θα αντιμετωπίσουμε με βάση το πρόγραμμά μας και εκεί υπάρχει συγκεκριμένο κεφάλαιο για το τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό", δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης στην ερώτηση σύμφωνα με την οποία "αυξηση ναί,όχι τώρα,ήταν τα λόγια του κ. Παπανδρέου.Γιατί δεν το λέτε ότι με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο θα πρέπει άνδρες και γυναίκες να βγαίνουν (στην σύνταξη) με το ίδιο όριο ηλικίας; Θέλετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα την επόμενη μέρα ως "καυτή πατάτα;".

"Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση απο την μεριά μας δεν θα είχαμε καμμία δυσκολία να το βάλουμε στο πρόγραμμα μας.Αν πίστευε ο κ. Παπανδρέου ότι έπρεπε να πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα το έλεγε καθαρά και ξάστερα", είπε ο κ. Ραγκούσης.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις,ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι ισχύουν όσα είπε για αυτές ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Αθανασάκης.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι "στηρίζει τον κ. Παπούλια",ο κ. Ραγκούσης είπε ότι "ο κ. Παπανδρέου θα είναι πρωθυπουργός την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Merrill Lynch για ΔΕΗ: Ανοδος της μετοχής με τη ΝΔ, πτώση με ΠΑΣΟΚ!

Merrill Lynch για ΔΕΗ: Ανοδος της μετοχής με τη ΝΔ, πτώση με ΠΑΣΟΚ!

Μετά τη Morgan Stanley και τις προεκλογικές της εκτιμήσεις για την πορεία του ΟΤΕ, ακόμη ένας μεγάλος χρηματοοικονομικός διεθνής οίκος, η Merrill Lynch, δημοσιοποίησε χθες, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, έκθεση με την οποία συσχετίζει τη μετοχή της ΔΕΗ με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ στα 27,2 ευρώ (25%) σε περίπτωση επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας και πτώση σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στη χώρα, ξεσηκώνοντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Η έκθεση της αμερικανικής Merrill Lynch, που φέρει χθεσινή ημερομηνία, αναλύει δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο εάν επανεκλεγεί η παρούσα κυβέρνηση, ο οίκος αναμένει ότι θα λύσει "άπαξ και διά παντός" τα δομικά προβλήματα της επιχείρησης. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια άρα και την κερδοφορία της και όπως σημειώνει, η επιτυχία της ΝΔ στις εκλογές θα δημιουργήσει τις ιδεώδεις συνθήκες έτσι ώστε η διοίκηση να προχωρήσει σε ένα επιθετικό business plan τον Οκτώβριο. Στην περίπτωση αυτού του σεναρίου, η τιμή-στόχος τίθεται 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή στα 27,2 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνει χαρακτηριστικά. Το δεύτερο σενάριο αφορά το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή να υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Merrill Lynch προβλέπει υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ έως και 33%, δηλαδή στα 14,6% ευρώ ανά μετοχή. Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα κυριαρχεί, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι τις αρχές Αυγούστου πως η ΝΔ είχε ένα πολύ μικρό προβάδισμα και πως έκτοτε η υποστήριξη για την κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μειωθεί, κυρίως ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Έτσι, οι αναλυτές της θεωρούν πως οι εκλογές είναι ντέρμπι και με δεδομένη τη μη δυνατότητα πρόβλεψης του αποτελέσματος διατηρούν ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή.

ΠΑΣΟΚ: "Ωμή παρέμβαση υπέρ ΝΔ"

Το ΠΑΣΟΚ, διά της Β. Παπανδρέου, αντέδρασε έντονα, και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βρίσκεται πίσω από την έκθεση της Merrill Lynch. "Η ΝΔ, στον πανικό της για το αποτέλεσμα των εκλογών, επιστρατεύει τους συνεργάτες-συμμάχους της, ξένους οίκους, που έχουν αποκομίσει τεράστια ποσά σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων", δήλωσε και πρόσθεσε "οι οίκοι αυτοί φοβούνται, και δικαιολογημένα, ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις "δουλειές" με τα δομημένα ομόλογα, τις "συμβουλές", τις αποκρατικοποιήσεις, τις υπόγειες συναλλαγές και διαδρομές". Η κ. Παπανδρέου μιλά για ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση των ξένων αυτών οίκων υπέρ της ΝΔ που, όπως λέει, "αποδεικνύει ακριβώς τις αμαρτωλές σχέσεις τους με την κυβέρνηση".

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γ. Γιακουμάτος: «Επικίνδυνοι οι πολιτικοί ακροβατισμοί του κ. Παπανδρέου»

Γ. Γιακουμάτος: «Επικίνδυνοι οι πολιτικοί ακροβατισμοί του κ. Παπανδρέου»

«Οι πολιτικοί ακροβατισμοί του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τα συντάξιμα όρια ηλικίας των γυναικών είναι όχι μόνο επιπόλαιοι, αλλά και επικίνδυνοι», παρατήρησε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, με αφορμή το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. στην αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών.

«Είναι γνωστό», τόνισε ο κ. Γιακουμάτος, «ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς επειδή δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να εξισώσει τα όρια ηλικίας».

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να εμφανίσει κατά τη συνήθη τακτική στελεχών του κόμματός του, το "άσπρο - μαύρο"», επεσήμανε χαρκακτηριστικά και υπογράμμισε:

«Δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι καμία εργαζόμενη γυναίκα δεν πρέπει να ανησυχεί για τα όρια συνταξιοδότησης. Δεν αλλάζουν. Το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου δεν είναι ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματικό ταμείο.

Για το λόγο αυτό δίνουμε μάχη για να κερδίσουμε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Οι βερμπαλισμοί και ο άκρατος λαϊκισμός σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα μπορεί να οδηγήσουν τις εργαζόμενες γυναίκες σε λανθασμένες αποφάσεις. Ποιος θα αποζημιώσει άραγε μια εργαζόμενη στο δημόσιο που θα σκεφτεί να αποχωρήσει φοβούμενη τα πολιτικά σκιάχτρα που κραδαίνει ο κ. Παπανδρέου μόνο και μόνο για λόγους δεινών πολιτικών εντυπώσεων;», διερωτήθηκε ο υφυπουργός Απασχόλησης.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τηλεοπτικό διάγγελμα Μπους για τις περικοπές στο Ιράκ

Τηλεοπτικό διάγγελμα Μπους για τις περικοπές στο Ιράκ

ΈΠΕΙΤΑ
από δύο ημέρες ακροάσεων του Κονγκρέσσου για την υφιστάμενη κατάσταση στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους θα προβεί σήμερα το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι θα συναινέσει στην πρόταση του στρατηγού Πετρέους για σταδιακή αποχώρηση 30.000 στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Τόσο οι πολιτικοί αναλυτές όσο και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ισχυρίζονται ότι ο επικοινωνιακός αντίκτυπος της ομιλίας του Μπους δεν θα είναι ισχυρός. Η ομιλία του προέδρου σε ώρα prime - time δεν αναμένεται να είναι τροφή προς σκέψη όσον αφορά στους Αμερικανούς οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι 2 προς 1 εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Οι Δημοκρατικοί στην αντίπερα όχθη δεν φαίνεται να πείθονται από την αναφορά του στρατηγού Πετρέους και ισχυρίζονται ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων που έχουν ζητήσει πρέπει να είναι πιο μαζική και πιο γρήγορη.

Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί η παραμονή 130.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο όταν και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπέγραψαν το ξεπούλημα της Ζαχάρως

Υπέγραψαν το ξεπούλημα της Ζαχάρως

Παραλιακά «φιλέτα» γης του πυρόπληκτου Νομού Ηλείας ξεπουλάει η κυβέρνηση, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Παραλιακή έκταση 2.593.041,80 τετραγωνικών μέτρων, που εκτείνεται από τη Ζαχάρω (από το παραλιακό κέντρο Παρά θίν' αλός του δήμου) έως τον ποταμό Νέδα -στο Γιαννιτσοχώρι- περνάει ή, κατά κυριολεξίαν, παραχωρείται για 70 χρόνια στον Δήμο Ζαχάρως. Η σχετική προγραμματική συμφωνία (σ.σ.: απαιτείται η επικύρωσή της) υπεγράφη χθες μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Δήμου Ζαχάρως, με τη βούλα της κυβέρνησης, διά του αντιπροσώπου της, υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα. Η συμφωνία προβλέπει και την «αξιοποίηση» των 780 ακινήτων που βρίσκονται στη Ζαχάρω.

Μόνον έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και σχεδόν ένα δεκαήμερο μετά τις φονικές πυρκαγιές, σπεύδει να παραχωρήσει δημόσια έκταση, και μάλιστα σε έναν νομό που έχει κηρυχθεί «πυρόπληκτος» και «αναδασωτέος». Στο ερώτημά μας, ο αρμόδιος υφυπουργός Πέτρος Δούκας προέβαλε την «επιμονή του δημάρχου της Ζαχάρως», προσθέτοντας πως «το κράτος δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει». Πάντως, ο κ. Δούκας, με τον οποίο επικοινώνησε χθες η «Ε», έδειχνε να μη γνωρίζει και πολλές λεπτομέρειες για τα ευρύτερα σχέδια αξιοποίησης της παραλιακής Ζαχάρως.

Το έργο τής αξιοποίησης ανέλαβε ο δήμος, που ετοιμάζεται να φέρει στην Ηλεία τα εξωτικά νησιά Μπαλί, Σεϊχέλες, Μαλδίβες...

Μόνο που η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει του προγράμματος Natura και μάλιστα σε τμήμα της περιοχής αυτής υπάρχει ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα, αυστηρά προστατευόμενου είδους ως απειλούμενου. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει όσους ονειρεύονται την αξιοποίησή της.

Ξύλινες κατοικίες, καφέ, εστιατόρια και ξαπλώστρες περιλαμβάνει το σχέδιο αξιοποίησης των 2.593 στρεμμάτων παραλιακής γης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, ο οποίος αποκαλύπτει στην «Ε» ότι «ήδη έχει ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο» η αξιοποίηση της περιοχής. Κάπου 100 στρέμματα -πιθανότατα σε δύο διαφορετικά σημεία- θα ενοικιαστούν σε ιδιώτες επενδυτές, μας εξηγεί ο κ. Χρονόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο δήμος θα παίρνει το 75% από το ενοίκιο και το Δημόσιο το υπόλοιπο 25%.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά τη «σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων». Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι καταπατητές των 780 «οικοπέδων» που βρίσκονται στα όρια του δήμου, οι οποίοι έχουν προ ετών χτίσει σπίτια και διεκδικούν την περιοχή, τώρα θα τα κάνουν δικά τους καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο (σ.σ.: χωρίς να είναι και σίγουρο), εφόσον δεν έχουν στην κυριότητά τους άλλο ακίνητο ή εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Ηδη, έχουν γίνει οι αιτήσεις, όπως μας ενημερώνει ο κ. Χρονόπουλος, για να προσθέσει πως «όλοι θα τα πάρουν». Τώρα, το αν η ρύθμιση αυτή είναι αμφισβητούμενης νομιμότητας είναι άλλο θέμα.

Πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε στο παρά πέντε της θητείας της να ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε από την καμένη Ζαχάρω...

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο Ζούμπκοφ δεν αποκλείει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ρωσίας

Ο Ζούμπκοφ δεν αποκλείει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ρωσίας

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Ζούμπκοφ δεν απέκλεισε σήμερα να είναι υποψήφιος το 2008 για την προεδρία.

"Αν σ' αυτή τη θέση του πρωθυπουργού κάνω κάτι, δεν αποκλείω μια τέτοια υπόθεση", απάντησε σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, σε δημοσιογρα΄φους που τον ερώτησαν αν μπορεί να συμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2008.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε χθες την υποψηφιότητα του Ζούμπκοφ για την πρωθυπουργία σε αντικατάσταση του Μιχαήλ Φραντκόφ.

Άγνωστος στο ευρύ κοινό και σχετικά μεγάλης ηλικίας (66 ετών), ο Βίκτορ Ζουμπκόφ εμφανίζεται από ένα μέρος του ρωσικού Τύπου ως πιθανός διάδοχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εφημερίδα "Κομερσάντ" εκτιμά πως ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε πολύ καλά, τουλάχιστον προσωρινά, να γίνει ο επόμενος πρόεδρος.

"Πρόκειται για έναν άνθρωπο του στενού κύκλου του Πούτιν και έχει τη δυνατότητα να συνοδεύσει τις εκλογές με μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Το θέμα αυτό συνεγείρει, όπως ακριβώς το θέμα της Τσετσενίας" και της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας υπήρξε το κεντρικό θέμα της εκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2000, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εάν ο Βίκτορ Ζούμπκοφ, 65 ετών, εκλεγεί, "δεν είναι πολύ πιθανόν να είναι και πάλι υποψήφιος το 2012", συνεχίζει η εφημερίδα. "Και κανείς δεν θα παραξενευθεί εάν εγκαταλείψει τη θέση πρόωρα για λόγους υγείας", σχολιάζει ειρωνικά η Kommersant προοιωνιζόμενη μια επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Το ΚΚΕ δεν «αλλάζει στρατόπεδο» μετεκλογικά, δηλώνει η Αλέκα Παπαρήγα

Το ΚΚΕ δεν «αλλάζει στρατόπεδο» μετεκλογικά, δηλώνει η Αλέκα Παπαρήγα

Το ΚΚΕ μετεκλογικά «δεν πρόκειται να αλλάξει στρατόπεδο κάτω από διάφορα προσχήματα» δήλωσε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα κατά την περιοδεία της στο εμπορικό κέντρο The Mall.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μείνει στη θέση της και στις 17 του Σεπτέμβρη και στις 18. Στη θέση του αντίβαρου απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζουν είτε κερδίσουν είτε χάσουν» τόνισε η κα Παπαρήγα, προσθέτοντας:

«Γι’ αυτό κι αυτή η ψήφος είναι η καλύτερη επένδυση στους αγώνες που θα έρθουν, μπροστά στη νέα μπόρα που θα έρθει. Υπάρχει ελπίδα ορισμένα πράγματα να τα ματαιώσουμε, να τα δυσκολέψουμε. Υπάρχει ελπίδα να προσβλέπουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον».

Η κα Παπαρήγα, η οποία μίλησε την Τετάρτη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στο Πεδίον του Αρεως, θα επισκεφθεί επίσης σήμερα κέντρα πρόληψης εξάρτησης και θα συνομιλήσει με τους εργαζομένους.

Πηγή: in.gr

Νέες μάχες στο βορειοδυτικό Πακιστάν

Νέες μάχες στο βορειοδυτικό Πακιστάν

Τριάντα ένοπλοι ισλαμιστές που φέρονται να πρόσκεινται στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν σε νέες μάχες που μαίνονται στις περιοχές όπου ζουν οι πακιστανικές φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι μάχες αυτές, την επομένη των βομβαρδισμών που προκάλεσαν το θάνατο 40 ισλαμιστών, ξέσπασαν στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν, της οποίας η Μιρανσάχ είναι η σημαντικότερη πόλη.

"Ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Ναουάζ Κοτ τη νύχτα αλλά οι στρατιώτες τούς απέκρουσαν", δήλωσε ο στρατηγός Ουαχίντ Αρσάντ, εκπρόσωπος του στρατού. "Η απόκρουση πραγματοποιήθηκε κυρίως με μαχητικά ελικόπτερα και προκάλεσε το θάνατο 30 ενόπλων, όπως ανέφεραν τοπικές πηγές αλλά ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί", πρόσθεσε.

Πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη σύγκρουση αυτή. "Οι χερσαίες δυνάμεις προωθούνται σε θέσεις των εχθρών και δεν έχω πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών", είπε ο στρατηγός κάνοντας λόγο για εννέα στρατιώτες τραυματίες από το σώμα των συνοριοφυλάκων.

Το Βόρειο και το Νότιο Ουαζιριστάν είναι στο κέντρο των περιοχών όπου ζουν οι πακιστανικές φυλές και όπου η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Αλ Κάιντα και οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και έξι χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.

Πηγή: AΝΤΕΝΝΑ

Με βέτο απειλεί τα Σκόπια η Ντόρα Μπακογιάννη

Με βέτο απειλεί τα Σκόπια η Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι κυβερνώντες στα Σκόπια ηθελημένα εμφανίζονται είτε να αγνοούν, είτε να αμφισβητούν το περιεχόμενο διατάξεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ των οποίων ο σκοπός είναι ένας: Να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος -κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει την εποικοδομητική της στάση- και όχι η διαιώνιση του προβλήματος, στην οποία οδηγεί η αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ».

Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στα όσα είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβενκόφσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μετά από συνάντηση που είχαν στα Σκόπια.

Ο κ. Τσερβενκόφσκι υποστήριξε πως εάν η δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να προηγηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, μετατραπεί σε συγκεκριμένη ενέργεια και θέση, θα σήμαινε την άμεση παραβίαση, από την πλευρά της Ελλάδας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσε, ολόκληρη η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν θα είχε καμία ισχύ, γεγονός που -όπως είπε- θα σήμαινε τροποποίηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου και του στοιχείου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης σχετικά με την ονομασία, οι οποίες διεξάγονται στον ΟΗΕ.

Όπως επίσης σημείωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, «η επιβολή βέτο από τη μεριά της Ελλάδας, θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επέλεξε να λάβει θέση αντίθετη με τις τοποθετήσεις όλων των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ». «Αντί δηλαδή να συμβάλει προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης της σταθερότητας στην περιοχή, επιλέγει το αντίθετο», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον κ. Τσερβενκόφσκι, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «καθ’ όλη την προηγούμενη χρονική περίοδο, σειρά αποφάσεων και ενεργειών της κυβέρνησης των Σκοπίων επιβεβαιώνουν την εμμονή της σε μία ανιστόρητη και προκλητική προπαγάνδα που πλήττει ευθέως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Ξεχνούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, και αναφέρομαι στο άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που ρητά απαγορεύει άμεσες ή έμμεσες ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας», παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών και ξεκαθάρισε:

«Ας είναι λοιπόν, ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε πρόκειται να στερηθεί οποιαδήποτε δυνατότητα έχει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Χαμένη υπόθεση το όνομα «Μακεδονία» με Καραμανλή»

«Χαμένη υπόθεση το όνομα «Μακεδονία» με Καραμανλή»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ

Μόνος του έχει μείνει ο Κ. Καραμανλής μετά τη δήλωσή του ότι δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα, η οποία δεν απηχεί τα στελέχη της ΝΔ, δηλώνει μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει ότι «κακώς αγωνιζόμαστε για το όνομα των Σκοπίων, αφού το όνομα «Μακεδονία» αντανακλά τις μύχιες σκέψεις του πρωθυπουργού» και επιμένει ότι την Κυριακή το βράδυ θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση «αφού η ΝΔ έχει φτιάξει έτσι τα πράγματα ώστε με 41% να πετύχει αυτοδυναμία». Για τα μπόνους στους διοικητές των ταμείων τόνισε ότι «αντικατέστησε η κυβέρνηση τις μίζες με μπόνους».

Γιατί θεωρείτε ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές; Είναι πολιτική εκτίμηση ή τέχνασμα;

Πιστεύω πράγματι ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές. Δεν είναι ένα τέχνασμα προκειμένου να απελευθερωθούν οι ψήφοι από ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται κάποιας μορφής ανασφάλεια.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συγκεντρώσει το 41% που της είναι απαραίτητο. Εχει φτιάξει έτσι τα πράγματα, να μπορεί το 41% να δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα εκτιμάτε ότι απηχεί και θέσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας;

Με αυτήν τη δήλωση ο κύριος πρωθυπουργός νομίζω έχει μείνει μόνος του, ούτε καν με τον εαυτό του. Η βάση της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει πρώτον ότι δεν υπάρχουν άκρα ή αν υπάρχουν τουλάχιστον αυτά δεν τα εκπροσωπώ εγώ και δεύτερον έχει εμπιστοσύνη η βάση στη δική μου πολιτική πράξη, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι ξέρω να αγωνίζομαι, γνωρίζουν ότι δεν μετατοπίζομαι, ότι είμαι πιστός και αμετακίνητος στα πιστεύω μου. Ακριβώς γι αυτό τον λόγο ο κύριος Καραμανλής ενώ έστειλε πρόσκληση, στο ανύπαρκτο ως κόμμα, του κυρίου Παπαθεμελή για το συνέδριό του δεν έστειλε πρόσκληση σ' εμένα. Του είχανε διαμηνύσει οι συνεργάτες του ότι πιθανή πρόσκληση στον Καρατζαφέρη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Πόσο ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται τα στελέχη σας από τη Ρηγίλλης; Φοβάστε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι;

Πράγματι υπάρχουν πιέσεις, όσο και αν αυτές οι πιέσεις είναι έξω από τον κατάλογο των πιέσεων που ξέραμε μέχρι σήμερα στις εκλογές, εγώ τις δέχομαι σαν θεμιτές. Η Ρηγίλλης θέλει πάση θυσία να πετύχει τον στόχο της που σας είπα είναι το 41,5% και προκειμένου να το πετύχει θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος που λέτε εάν υπάρχουν συμφωνίες, εάν εννοείτε για εξαγορά στελεχών το αποκλείω, γιατί μπορεί ο κύριος Καραμανλής να είναι αλαζών και το απέδειξε πολλές φορές την τελευταία εβδομάδα, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν είναι παλιάνθρωπος.

Μετά τον συνωστισμό στη Σμύρνη στο βιβλίο της Εκτης Δημοτικού, ήρθε και η Μακεδονία στο βιβλίο της Τρίτης Λυκείου Εκτιμάτε ότι όλα αυτά είναι απλές γκάφες ή κάτι περισσότερο;

Απ ό,τι φαίνεται, ανοητεύοντες υπάρχουν και στα δύο κόμματα. Από τη μία η κυρία Ρεπούση, η οποία σαφώς υπηρετούσε ιδεολογικές αγκυλώσεις που εκφράζονταν μέσα από το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου ο κύριος Σβολόπουλος, ο οποίος είναι άνθρωπος της Νέας Δημοκρατίας, είναι επίσημος βιογράφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ετσι λοιπόν ο μεν Σημίτης έδωσε στην κυρία Ρεπούση να γράψει ιστορία, η οποία είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας και μετά ήρθε η Νέα Δημοκρατία και το έδωσε, υποτίθεται, στον ειδικό. Διερωτάται κανείς γιατί όλοι εμείς αγωνιζόμαστε εφόσον έχουνε καταλήξει ότι η επίσημη ονομασία αυτού του κράτους είναι Μακεδονία.

Πολύ φοβούμαι ότι αυτό αντανακλά στις μύχιες σκέψεις του κυρίου Καραμανλή.

Από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είπατε ότι απορρίπτετε τους χειρισμούς Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η εξέλιξη του εθνικού αυτού θέματος μετά τις εκλογές;

Ο κύριος Καραμανλής δεν είναι αποφασισμένος για το βέτο, κάποιος τον κρατάει, κάποιος χειραγωγεί αυτές τις σκέψεις. Μέσα σε πέντε ημέρες από το ντιμπέιτ μέχρι τη συνέντευξη που έδωσε στον κύριο Χατζηνικολάου άλλαξε τις απόψεις του. Είπε ότι εγώ δεν είπα καν τη λέξη βέτο. Εάν φοβάται καν να τη χρησιμοποιήσει, αντιλαμβάνεστε πως θα μπορούσε μεθαύριο να την κάνει πράξη. Πιστεύω ότι ο κίνδυνος να χαθεί το όνομα και κοντά του και η ιστορία είναι προφανής. Ιδιαίτερα μετά την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με οδηγίες, προφανώς, της ηγεσίας της να ψηφίσουν υπέρ της παραγράφου 13 στις 11 Ιουλίου του 2007, που δίνει τη δυνατότητα στα Σκόπια να μπουν στην Ευρώπη με όποιο όνομα αυτοί θέλουν.

Συμφωνείτε με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφερόμενος στον υποψήφιο του κόμματός του στη Θράκη είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα ο αυτοπροσδιορισμός;

Ξέρετε τη φράση «αναφαίρετο δικαίωμα», την έχουμε ξανακούσει, αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να καίει την ελληνική σημαία από τον κύριο Βαρβιτσιώτη, αναφαίρετο δικαίωμα ο αυτοπροσδιορισμός από τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά γιατί αύριο το πρωί σαν βουλευτής θα μπορεί να παρουσιάζεται στην Επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και να κάνει τις δικές του καταθέσεις. Δυσχεραίνει πολύ η θέση μας εάν εκλεγεί κάποιος όχι μουσουλμάνος, αλλά να θεωρεί τον εαυτό του Τούρκο, στην Ελληνική Βουλή.

Πώς κρίνετε την κίνηση να δοθούν «μπόνους» στους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων;

Κοιτάξτε, φαίνεται ότι τους κόψανε τις μίζες και τις αντικαταστήσανε με μπόνους. Δεν μπορώ να το καταλάβω τι σόι πολιτική είναι αυτή, εγώ γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θα αναλάμβαναν με περισσότερη ασφάλεια, επιμέλεια, σοβαρότητα, αλλά προπάντων με αποτελέσματα τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να χρειάζονται μπόνους και χωρίς να έχουν πίσω από τον καθέναν έναν ντετέκτιβ για να παρακολουθεί τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Λειτουργεί ως πατέρας της Ντόρας

Στην αντιπαράθεσή σας με τη Νέα Δημοκρατία προστέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος Κώστας Μητσοτάκης, ο οποίος σας χαρακτήρισε σαν «πολιτικό του αμάρτημα». Πώς το σχολιάζετε;

Ο κύριος Μητσοτάκης είπε στον ΑΝΤ1 ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε για βουλευτής αλλά δεν έκανε για πολιτικός αρχηγός. Πριν ακριβώς 10 χρόνια ο κύριος Μητσοτάκης το είχε ξαναπεί αυτό για το κύριο Καραμανλή όταν είχε βάλει υποψηφιότητα για αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς έπεσε έξω τότε και έχω την άποψη ότι θα πέσει και τώρα έξω. Αντιλαμβάνομαι όμως τη θέση του, γιατί ο Κώστας Μητσοτάκης εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν λειτουργεί ως πολιτικός αλλά ως πατέρας της Ντόρας και του Κυριάκου.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

Μάλλον κέρδισε ...το λαχείο

Εχετε πάρει πειστική απάντηση για το πού έχει βρει τα χρήματα ο Στέλιος Παπαθεμελής για την προεκλογική καμπάνια της Δημοκρατικής Αναγέννησης;

Θυμάμαι τη σύζυγο του κυρίου Παπαθεμελή μία μέρα σε μία εκδήλωση, που ο κύριος Παπαθεμελής είχε ονομάσει συνέδριο, η οποία έλεγε ότι ο Στέλιος κάθε δέκα του μηνός που δεν του έφταναν τα λεφτά, μου έλεγε γυναίκα βγάλε από τον λογαριασμό σου για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδα.

Τώρα πώς από κει έφτασε να κάνει μεγαλύτερη αφισοκόλληση από αυτήν που έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αυτό μου προξενεί εντύπωση. Ισως ο κύριος Παπαθεμελής αυτούς τους τελευταίους μήνες κέρδισε κανένα λαχείο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αντιδράσεις για το στρατό

Αντιδράσεις για το στρατό

Η νοοτροπία να βλέπει κανείς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ως εχθρό είναι το κύριο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ταλάτ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε κατά τη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα λύση του Κυπριακού, και ότι με τις δηλώσεις του έδειξε, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κατοχικού ηγέτη, ότι δεν μπορεί να συμβάλει σε λύση του προβλήματος. Ισχυρίστηκε εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι θα εναντιωθεί σε οποιανδήποτε προσπάθεια λύσης και έδειξε ότι ο μοναδικός του στόχος είναι ''να επεκτείνει την κυριαρχία του ε/κ κράτους σε ολόκληρο το νησί''. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''απέδειξε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τις επιτροπές που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για να εξυπηρετήσει τους στόχους του και να αφήσει σε βάθος χρόνου τη λύση του Κυπριακού''.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Λεβέντ Μπιλμάν, απαντώντας στον πρόεδρο Παπαδόπουλο ανέφερε ότι "η ανακήρυξη του τουρκικού στρατού σε εχθρό δεν υπηρετεί την ειρήνη σε καμιά περίπτωση". "Νομίζω ότι ξέχασε πως η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και τη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία είναι μητέρα πατρίδα και η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί πηγάζει από τις διεθνείς συνθήκες και είναι νόμιμη", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Λεβέντ Μπιλμάν έστειλε, επίσης, το μήνυμα προς την ΕΕ πως δεν πρόκειται η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, στα κατεχόμενα για επίσημη επίσκεψη θα βρίσκεται στις 18 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ο κ. Γκιουλ, όπως και οι προκάτοχοί του, θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα την πρώτη του επίσκεψη εκτός Τουρκίας. Κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα, θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Τ/κ ηγέτη.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ


Εκλάπη το υπηρεσιακό περίστροφο φρουρού του Γ.Βουλγαράκη

Εκλάπη το υπηρεσιακό περίστροφο φρουρού του Γ.Βουλγαράκη

Ένα νέο κρούσμα αμέλειας αστυνομικών που υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα αποκαλύφθηκε προ τετραημέρου. Ένας από τους φρουρούς του υπουργού Πολιτισμού Γ.Βουλγαράκη έχασε το υπηρεσιακό του περίστροφο την ώρα που εργαζόταν σε νεοανεγειρόμενο κτίριο στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, ο φρουρός του υπουργού είχε τοποθετήσει το όπλο μέσα σε ένα μικρό τσαντάκι το οποίο είχε κρεμάσει σε έναν τοίχο της οικοδομής. Μόλις όμως τελείωσε την εργασία του διαπίστωσε ότι το υπηρεσιακό όπλο του είχε κάνει φτερά. Με την υπόθεση της κλοπής του όπλου ασχολείται το Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου.

Πηγή: in.gr

Γ. Παπανδρέου: Θεσμικό ρόλο στον Σημίτη την επόμενη μέρα των εκλογών

Γ. Παπανδρέου: Θεσμικό ρόλο στον Σημίτη την επόμενη μέρα των εκλογών

«Θεσμικό ρόλο για την επόμενη ημέρα» των εκλογών για τον κ. Κώστα Σημίτη προανήγγειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και δεν εξήγησε τι ακριβώς σκέφτεται.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η καθυστέρηση που επέδειξε στο θέμα η Χαριλάου Τρικούπη ήταν η βασική αιτία που ναυάγησαν οι σκέψεις που υπήρξαν ώστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εξαγγείλει πριν από τις εκλογές θεσμικό ρόλο για την επόμενη ημέρα για τον πρώην πρωθυπουργό.

Την περασμένη Δευτέρα το πρωί ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ. Σημίτη και συμφώνησαν να τα ξαναπούν αμέσως μετά την επιστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, ωστόσο μέχρι χθες οι δύο άνδρες δεν είχαν επικοινωνήσει εκ νέου.

Η οδός Ακαδημίας, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήταν πληροφορημένη για τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (ή τις προτάσεις που του είχαν γίνει και εξέταζε) να ανακοινώσει ειδικό ρόλο για την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση ή σε κάποια θέση, ενώ δεν έδειχνε -τουλάχιστον στην αρχή- αρνητική διάθεση να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται δυσαρεστημένος που μια τέτοια σοβαρή συζήτηση φαίνεται να γίνεται στο... γόνατο, όπως φέρεται να εκτιμά ότι στην παρούσα φάση ίσως μια τέτοια συζήτηση εκληφθεί ως «ηττοπάθεια» - ότι, δηλαδή, ο Γιώργος χάνει τις εκλογές και... επιχειρεί να πιαστεί από την απήχησή του.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, επιμένουν πως η ουσία της πρότασης ήταν σε θετική κατεύθυνση, αν η σχετική προεργασία είχε γίνει από τις πρώτες ημέρες που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές.

Χθες, πάντως, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τον «Αλφα» (Γ. Αυτιάς) αν επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ότι σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας ή το Εξωτερικών.

«Μπορεί ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά πάντως η ανασυγκρότηση, την οποία θέλουμε να κάνουμε στο κράτος μας, είναι πολύ σημαντική δουλειά και ένας πρώην πρωθυπουργός, με τέτοια εμπειρία, δεν θα μπορούσε να λείπει από έναν σημαντικό θεσμικό ρόλο για την επόμενη ημέρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ενώ σε ανάλογη ερώτηση, εάν ο Κ. Λαλιώτης θα έχει θέση στην κυβέρνησή του, απάντησε: «Είναι δύσκολο να μιλήσω για πρόσωπα και για τοποθετήσεις, είναι σίγουρο ότι σημαντικά στελέχη μας θα είναι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να αξιοποιήσουμε όλοι την εμπειρία, όμως να αξιοποιήσουμε νέους ανθρώπους, με νέες, άφθαρτες ιδέες και με φαντασία, αλλά που έχουν και αυτοί σημαντική εμπειρία και γνώση».

Σήμερα ή αύριο, πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη δομή της κυβέρνησης που θα σχηματίσει εάν κερδίσει τις εκλογές.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Νέος Αμερικανός πρέσβης για την Αθήνα

Νέος Αμερικανός πρέσβης για την Αθήνα

Ο ΛΕΥΚΟΣ Οίκος ανακοίνωσε τον διορισμό του Ντάνιελ Σπέκχαρντ ως επόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε αντικατάσταση του Τσαρλς Ρις που αποχώρησε στα μέσα Ιουνίου. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σπέκχαρντ υπηρετεί αυτή τη στιγμή ως ειδικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει επιτετραμμένος στην ίδια πρεσβεία.

Ο κ. Σπέκχαρντ θεωρείται γνώστης των ευρωπαϊκών ζητημάτων καθώς έχει διατελέσει διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το σύνταγμα ο διορισμός του πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, αφού προηγουμένως προηγηθεί κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Σώματος.

Ο κ. Σπέκχαρντ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, πολιτεία από την οποία και κατάγεται.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύνταξη 550 ευρώ για 150.000 νοικοκυρές

Σύνταξη 550 ευρώ για 150.000 νοικοκυρές

Σύνταξη στις νοικοκυρές ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας πως οι ανασφάλιστες γυναίκες θα εισπράττουν το ποσό των 550 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που και ο σύζυγος είναι ανασφάλιστος, τότε το ποσό της σύνταξης θα φτάνει τα 950 ευρώ τον μήνα για το ζευγάρι.

Κερδισμένοι αναμένεται να είναι 150.000- 200.000 ανασφάλιστοι, από τους οποίους το 80% είναι γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη. Η πρώτη αύξηση -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2008 και κάθε χρόνο το ποσό θα αναπροσαρμόζεται για να φτάσει στο τέλος της τετραετίας τα 550 ευρώ.

Τα αυξημένα αυτά ποσά θα ισχύουν και για τους αγρότες, οι οποίοι σήμερα καλούνται να συμβιβαστούν με συντάξεις πείνας. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το 95% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ τον μήνα.

Κανείς ανασφάλιστος
Μιλώντας στον Alpha ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα υπάρχει κανένας ανασφάλιστος στη χώρα, δεν θα υπάρχει κανένας ο οποίος θα βρίσκεται στον δρόμο. Θα έχει αυτή τη βασική σύνταξη».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ, θα ληφθούν μέτρα για όλους όσοι στερούνται δικαιωμάτων συνταξιοδότησης μετά το 65ο έτος ασφάλισης και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.700 ευρώ. Δηλαδή γίνεται γενναία αναπροσαρμογή στο όριο εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά τα 3.900 ευρώ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και τα εξής μέτρα για τη στήριξη των ασφαλισμένων αλλά και των ανέργων:

  • Αλλαγές στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να καλυφθούν 300.000 επιπλέον συνταξιούχοι. Στόχος είναι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων να φτάσει τις 600.000 και για τον σκοπό αυτό θα διευρυνθούν και θα επικαιροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Και οι νέοι δικαιούχοι του Επιδόματος θα έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Εφαρμογή της Κάρτας Υγείας, με την οποία οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται σε οποιονδήποτε γιατρό, σε οποιαδήποτε υπηρεσία, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Ταμείο. Πρακτικά θα είναι ένα «διαβατήριο υγείας» για τους ασφαλισμένους.
  • Εφαρμογή της μηχανογράφησης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, «αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίζουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού διάφορες εταιρείες ή διάφοροι κερδοσκόποι».
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.
  • Κοινωνική εργασία (π.χ. μέσα από τους δήμους) για να μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα και να παραμείνουν ενεργοί πολίτες οι άνεργοι των 50-55 ετών.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην τακτική που ακολούθησε στο ασφαλιστικό η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η κυβέρνηση παρέλαβε το ΙΚΑ με 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ πλεόνασμα και το παραδίδει με περίπου 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ έλλειμμα.

Την ίδια στιγμή το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά Ταμεία και μεταξύ άλλων δεν καταβάλλει το 1% που πρέπει να δίνει στα Ταμεία.

«Σήμερα έχουμε ένα χρέος που φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρωστά το κράτος στα Ταμεία, όταν χαρίζει υποχρεώσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και τραπεζών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οργανωμένο σχέδιο
Οσον αφορά στο σκάνδαλο των ομολόγων, σημείωσε πως «αυτό το οργανωμένο σχέδιο, συντονισμένα, 24 Ταμεία να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα και να κάνουν διαδρομές αυτά τα ομόλογα, για να μπαίνουν σε κάποιες βαλίτσες, για κάποιο μαύρο χρήμα, όπως λέει και ο κ. Ζορμπάς, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει όχι αξιοπιστία αλλά δεν υπάρχει σεβασμός στο χρήμα του απλού συνταξιούχου».

«Με αυτή την υπονόμευση, αν θα εκλεγόταν ο κ. Καραμανλής, θα είχαμε τον περαιτέρω κατήφορο και θα ήταν αναγκασμένος, θα έλεγε στον ελληνικό λαό «μα είναι χάλια, εγώ πρέπει να αλλάξω τα όρια ηλικίας, πρέπει να αλλάξω τις συντάξεις».

Ηδη στους ελεύθερους επαγγελματίες προσπάθησαν να μειώσουν τις συντάξεις κατά 30%» σημείωσε χαρακτηριστικά στον Alpha ο Γιώργος Παπανδρέου.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, όπου «από μετοχοποιήσεις ή από την αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου μέσα από τα ακίνητα θα έχουμε σοβαρά ποσά που θα μείνουν σε αυτό το κεφάλαιο -και θα μείνουν χωρίς να ανοιχτεί με προθεσμιακό λογαριασμό-, για να ανοίξει σε μια επόμενη στιγμή, για να μπορούν οι νέοι να έχουν σιγουριά στη σύνταξή τους».


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Ισχυρό δίχτυ προστασίας των πολιτών
«Η διάσταση που δόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για τη βασική σύνταξη σε νοικοκυρές, ανασφάλιστους και αγρότες διαφοροποιεί τα πράγματα από την έννοια της εθνικής σύνταξης, στη λογική συστημάτων με τρεις πυλώνες.

Αναμφισβήτητα αποτελεί θετικό μέτρο και άνοιγμα της κοινωνικής πολιτικής υποστήριξης και σε συνδυασμό με την εισαγωγή και τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας των στρωμάτων, που πλήττονται από τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και τις αναδιαρθρώσεις.

Παράλληλα, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί οδηγεί τις πολιτικές λύσεις έξω από τη λογική της φιλανθρωπίας με ή χωρίς ταμεία. Δηλαδή ανατρέπει αυτό στο οποίο περιοριζόταν μέχρι τώρα η πολιτική, όπου για κάποιο πρόβλημα ή κοινωνική ομάδα δημιουργούνταν ένα ταμείο και έτσι είχε το άλλοθι πως κάνει προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά στην ουσία δεν είχε καμία σοβαρή και αποτελεσματική μεταβολή στη ζωή κοινωνικών ομάδων ή στην υπέρβαση προβλημάτων».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ