Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Γ. Παπανδρέου: Θεσμικό ρόλο στον Σημίτη την επόμενη μέρα των εκλογών

Γ. Παπανδρέου: Θεσμικό ρόλο στον Σημίτη την επόμενη μέρα των εκλογών

«Θεσμικό ρόλο για την επόμενη ημέρα» των εκλογών για τον κ. Κώστα Σημίτη προανήγγειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και δεν εξήγησε τι ακριβώς σκέφτεται.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η καθυστέρηση που επέδειξε στο θέμα η Χαριλάου Τρικούπη ήταν η βασική αιτία που ναυάγησαν οι σκέψεις που υπήρξαν ώστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εξαγγείλει πριν από τις εκλογές θεσμικό ρόλο για την επόμενη ημέρα για τον πρώην πρωθυπουργό.

Την περασμένη Δευτέρα το πρωί ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ. Σημίτη και συμφώνησαν να τα ξαναπούν αμέσως μετά την επιστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, ωστόσο μέχρι χθες οι δύο άνδρες δεν είχαν επικοινωνήσει εκ νέου.

Η οδός Ακαδημίας, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήταν πληροφορημένη για τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (ή τις προτάσεις που του είχαν γίνει και εξέταζε) να ανακοινώσει ειδικό ρόλο για την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση ή σε κάποια θέση, ενώ δεν έδειχνε -τουλάχιστον στην αρχή- αρνητική διάθεση να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται δυσαρεστημένος που μια τέτοια σοβαρή συζήτηση φαίνεται να γίνεται στο... γόνατο, όπως φέρεται να εκτιμά ότι στην παρούσα φάση ίσως μια τέτοια συζήτηση εκληφθεί ως «ηττοπάθεια» - ότι, δηλαδή, ο Γιώργος χάνει τις εκλογές και... επιχειρεί να πιαστεί από την απήχησή του.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, επιμένουν πως η ουσία της πρότασης ήταν σε θετική κατεύθυνση, αν η σχετική προεργασία είχε γίνει από τις πρώτες ημέρες που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές.

Χθες, πάντως, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τον «Αλφα» (Γ. Αυτιάς) αν επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ότι σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας ή το Εξωτερικών.

«Μπορεί ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά πάντως η ανασυγκρότηση, την οποία θέλουμε να κάνουμε στο κράτος μας, είναι πολύ σημαντική δουλειά και ένας πρώην πρωθυπουργός, με τέτοια εμπειρία, δεν θα μπορούσε να λείπει από έναν σημαντικό θεσμικό ρόλο για την επόμενη ημέρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ενώ σε ανάλογη ερώτηση, εάν ο Κ. Λαλιώτης θα έχει θέση στην κυβέρνησή του, απάντησε: «Είναι δύσκολο να μιλήσω για πρόσωπα και για τοποθετήσεις, είναι σίγουρο ότι σημαντικά στελέχη μας θα είναι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να αξιοποιήσουμε όλοι την εμπειρία, όμως να αξιοποιήσουμε νέους ανθρώπους, με νέες, άφθαρτες ιδέες και με φαντασία, αλλά που έχουν και αυτοί σημαντική εμπειρία και γνώση».

Σήμερα ή αύριο, πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη δομή της κυβέρνησης που θα σχηματίσει εάν κερδίσει τις εκλογές.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: