Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Merrill Lynch για ΔΕΗ: Ανοδος της μετοχής με τη ΝΔ, πτώση με ΠΑΣΟΚ!

Merrill Lynch για ΔΕΗ: Ανοδος της μετοχής με τη ΝΔ, πτώση με ΠΑΣΟΚ!

Μετά τη Morgan Stanley και τις προεκλογικές της εκτιμήσεις για την πορεία του ΟΤΕ, ακόμη ένας μεγάλος χρηματοοικονομικός διεθνής οίκος, η Merrill Lynch, δημοσιοποίησε χθες, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, έκθεση με την οποία συσχετίζει τη μετοχή της ΔΕΗ με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ στα 27,2 ευρώ (25%) σε περίπτωση επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας και πτώση σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στη χώρα, ξεσηκώνοντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Η έκθεση της αμερικανικής Merrill Lynch, που φέρει χθεσινή ημερομηνία, αναλύει δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο εάν επανεκλεγεί η παρούσα κυβέρνηση, ο οίκος αναμένει ότι θα λύσει "άπαξ και διά παντός" τα δομικά προβλήματα της επιχείρησης. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια άρα και την κερδοφορία της και όπως σημειώνει, η επιτυχία της ΝΔ στις εκλογές θα δημιουργήσει τις ιδεώδεις συνθήκες έτσι ώστε η διοίκηση να προχωρήσει σε ένα επιθετικό business plan τον Οκτώβριο. Στην περίπτωση αυτού του σεναρίου, η τιμή-στόχος τίθεται 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή στα 27,2 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνει χαρακτηριστικά. Το δεύτερο σενάριο αφορά το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή να υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Merrill Lynch προβλέπει υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ έως και 33%, δηλαδή στα 14,6% ευρώ ανά μετοχή. Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα κυριαρχεί, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι τις αρχές Αυγούστου πως η ΝΔ είχε ένα πολύ μικρό προβάδισμα και πως έκτοτε η υποστήριξη για την κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μειωθεί, κυρίως ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Έτσι, οι αναλυτές της θεωρούν πως οι εκλογές είναι ντέρμπι και με δεδομένη τη μη δυνατότητα πρόβλεψης του αποτελέσματος διατηρούν ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή.

ΠΑΣΟΚ: "Ωμή παρέμβαση υπέρ ΝΔ"

Το ΠΑΣΟΚ, διά της Β. Παπανδρέου, αντέδρασε έντονα, και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βρίσκεται πίσω από την έκθεση της Merrill Lynch. "Η ΝΔ, στον πανικό της για το αποτέλεσμα των εκλογών, επιστρατεύει τους συνεργάτες-συμμάχους της, ξένους οίκους, που έχουν αποκομίσει τεράστια ποσά σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων", δήλωσε και πρόσθεσε "οι οίκοι αυτοί φοβούνται, και δικαιολογημένα, ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις "δουλειές" με τα δομημένα ομόλογα, τις "συμβουλές", τις αποκρατικοποιήσεις, τις υπόγειες συναλλαγές και διαδρομές". Η κ. Παπανδρέου μιλά για ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση των ξένων αυτών οίκων υπέρ της ΝΔ που, όπως λέει, "αποδεικνύει ακριβώς τις αμαρτωλές σχέσεις τους με την κυβέρνηση".

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: