Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Σύνταξη 550 ευρώ για 150.000 νοικοκυρές

Σύνταξη 550 ευρώ για 150.000 νοικοκυρές

Σύνταξη στις νοικοκυρές ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας πως οι ανασφάλιστες γυναίκες θα εισπράττουν το ποσό των 550 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που και ο σύζυγος είναι ανασφάλιστος, τότε το ποσό της σύνταξης θα φτάνει τα 950 ευρώ τον μήνα για το ζευγάρι.

Κερδισμένοι αναμένεται να είναι 150.000- 200.000 ανασφάλιστοι, από τους οποίους το 80% είναι γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη. Η πρώτη αύξηση -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2008 και κάθε χρόνο το ποσό θα αναπροσαρμόζεται για να φτάσει στο τέλος της τετραετίας τα 550 ευρώ.

Τα αυξημένα αυτά ποσά θα ισχύουν και για τους αγρότες, οι οποίοι σήμερα καλούνται να συμβιβαστούν με συντάξεις πείνας. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το 95% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ τον μήνα.

Κανείς ανασφάλιστος
Μιλώντας στον Alpha ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα υπάρχει κανένας ανασφάλιστος στη χώρα, δεν θα υπάρχει κανένας ο οποίος θα βρίσκεται στον δρόμο. Θα έχει αυτή τη βασική σύνταξη».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ, θα ληφθούν μέτρα για όλους όσοι στερούνται δικαιωμάτων συνταξιοδότησης μετά το 65ο έτος ασφάλισης και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.700 ευρώ. Δηλαδή γίνεται γενναία αναπροσαρμογή στο όριο εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά τα 3.900 ευρώ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και τα εξής μέτρα για τη στήριξη των ασφαλισμένων αλλά και των ανέργων:

  • Αλλαγές στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να καλυφθούν 300.000 επιπλέον συνταξιούχοι. Στόχος είναι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων να φτάσει τις 600.000 και για τον σκοπό αυτό θα διευρυνθούν και θα επικαιροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Και οι νέοι δικαιούχοι του Επιδόματος θα έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Εφαρμογή της Κάρτας Υγείας, με την οποία οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται σε οποιονδήποτε γιατρό, σε οποιαδήποτε υπηρεσία, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Ταμείο. Πρακτικά θα είναι ένα «διαβατήριο υγείας» για τους ασφαλισμένους.
  • Εφαρμογή της μηχανογράφησης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, «αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίζουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού διάφορες εταιρείες ή διάφοροι κερδοσκόποι».
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.
  • Κοινωνική εργασία (π.χ. μέσα από τους δήμους) για να μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα και να παραμείνουν ενεργοί πολίτες οι άνεργοι των 50-55 ετών.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην τακτική που ακολούθησε στο ασφαλιστικό η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η κυβέρνηση παρέλαβε το ΙΚΑ με 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ πλεόνασμα και το παραδίδει με περίπου 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ έλλειμμα.

Την ίδια στιγμή το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά Ταμεία και μεταξύ άλλων δεν καταβάλλει το 1% που πρέπει να δίνει στα Ταμεία.

«Σήμερα έχουμε ένα χρέος που φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρωστά το κράτος στα Ταμεία, όταν χαρίζει υποχρεώσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και τραπεζών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οργανωμένο σχέδιο
Οσον αφορά στο σκάνδαλο των ομολόγων, σημείωσε πως «αυτό το οργανωμένο σχέδιο, συντονισμένα, 24 Ταμεία να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα και να κάνουν διαδρομές αυτά τα ομόλογα, για να μπαίνουν σε κάποιες βαλίτσες, για κάποιο μαύρο χρήμα, όπως λέει και ο κ. Ζορμπάς, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει όχι αξιοπιστία αλλά δεν υπάρχει σεβασμός στο χρήμα του απλού συνταξιούχου».

«Με αυτή την υπονόμευση, αν θα εκλεγόταν ο κ. Καραμανλής, θα είχαμε τον περαιτέρω κατήφορο και θα ήταν αναγκασμένος, θα έλεγε στον ελληνικό λαό «μα είναι χάλια, εγώ πρέπει να αλλάξω τα όρια ηλικίας, πρέπει να αλλάξω τις συντάξεις».

Ηδη στους ελεύθερους επαγγελματίες προσπάθησαν να μειώσουν τις συντάξεις κατά 30%» σημείωσε χαρακτηριστικά στον Alpha ο Γιώργος Παπανδρέου.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, όπου «από μετοχοποιήσεις ή από την αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου μέσα από τα ακίνητα θα έχουμε σοβαρά ποσά που θα μείνουν σε αυτό το κεφάλαιο -και θα μείνουν χωρίς να ανοιχτεί με προθεσμιακό λογαριασμό-, για να ανοίξει σε μια επόμενη στιγμή, για να μπορούν οι νέοι να έχουν σιγουριά στη σύνταξή τους».


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Ισχυρό δίχτυ προστασίας των πολιτών
«Η διάσταση που δόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για τη βασική σύνταξη σε νοικοκυρές, ανασφάλιστους και αγρότες διαφοροποιεί τα πράγματα από την έννοια της εθνικής σύνταξης, στη λογική συστημάτων με τρεις πυλώνες.

Αναμφισβήτητα αποτελεί θετικό μέτρο και άνοιγμα της κοινωνικής πολιτικής υποστήριξης και σε συνδυασμό με την εισαγωγή και τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας των στρωμάτων, που πλήττονται από τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και τις αναδιαρθρώσεις.

Παράλληλα, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί οδηγεί τις πολιτικές λύσεις έξω από τη λογική της φιλανθρωπίας με ή χωρίς ταμεία. Δηλαδή ανατρέπει αυτό στο οποίο περιοριζόταν μέχρι τώρα η πολιτική, όπου για κάποιο πρόβλημα ή κοινωνική ομάδα δημιουργούνταν ένα ταμείο και έτσι είχε το άλλοθι πως κάνει προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά στην ουσία δεν είχε καμία σοβαρή και αποτελεσματική μεταβολή στη ζωή κοινωνικών ομάδων ή στην υπέρβαση προβλημάτων».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: