Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Δυνατή Αλ Κάιντα, ικανή για μεγάλες επιθέσεις «βλέπει» σε έκθεσή του το IISS

Δυνατή Αλ Κάιντα, ικανή για μεγάλες επιθέσεις «βλέπει» σε έκθεσή του το IISS

Η Αλ Κάιντα έχει αναζωογονηθεί, η επιρροή της εξαπλώθηκε και έχει τη δυνατότητα για θεαματικές επιθέσεις παρόμοιες με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου προειδοποιεί σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι «ο πυρήνας της οργάνωσης είναι ευέλικτος και ανθεκτικός και ότι έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να οργανώσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στον δυτικό κόσμο, παρά την φθορά που υπέστη» ανέφερε το IISS.

Το γεγονός αυτό, αποδεικνύεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από τους πρόσφατους σχεδιασμούς βομβιστικών επιθέσεων σε Βρετανία και Γερμανία.

Η προειδοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης για τις διεθνείς υποθέσεις από το IISS. Επίσης το Ινστιτούτο προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να διαθέτει πυρηνικό όπλο μέχρι το 2009 ή το 2010, αν και αυτό παραμένει το χειρότερο σενάριο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ υπέφεραν απώλεια εξουσίας ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να επιβάλουν την τάξη στο Ιράκ, ενώ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τις ικανότητες του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι.

Επίσης προειδοποίησε ότι εάν συνεχίσουν να μην εφαρμόζονται μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά «σε επίπεδο πυρηνικού πολέμου».

«Ακόμα και αν η διεθνής κοινότητα επιτύχει να υιοθετήσει κατανοητά και αποτελεσματικά μέτρα για να μετριάσει την κλιματική αλλαγή, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν αναπόφευκτες επιδράσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη στο περιβάλλον, την οικονομία και την ανθρώπινη ασφάλεια» ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: