Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Προσεκτικός έναντι του ΑΚΕΛ ο Παπαδόπουλος - Επεισε ο πρόεδρος λένε τα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του

Προσεκτικός έναντι του ΑΚΕΛ ο Παπαδόπουλος - Επεισε ο πρόεδρος λένε τα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του

Επικριτικά σχόλια διατύπωσαν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου την Τρίτη το βράδυ, ενώ τα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του θεωρούν ότι έπεισε. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και υποψήφιος για την προεδρία, Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε προεκλογική τη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου, γεγονός που χαρακτήρισε φυσιολογικό.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης και το δικό του, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κατά πόσον έχει υλοποιηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Είναι γνωστό, είπε, ότι υπήρξαν εκτροπές από το προεκλογικό πρόγραμμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αντίφαση στη δήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι θέλει ήπιο κλίμα και όχι ύβρεις και χαρακτηρισμούς και εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Παπαδόπουλος απευθυνόταν βασικά στους ανθρώπους των επιτελείων των κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι θύμα λασπολογίας και ασύστολων κατηγοριών και ότι αυτοί που εκτρέπουν το κλίμα είναι οι άνθρωποι των επιτελείων του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το κόμμα του έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία γιατί έκρινε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να το πράξει, αλλά αυτό θεωρήθηκε ατόπημα και αμάρτημα.

«Ο πρόεδρος αναγνώρισε αυτό το δικαίωμα, αλλά οι άνθρωποι των επιτελείων του μας λοιδορούν», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου για την προεδρία Ιωάννη Κασουλίδη δήλωσε ότι μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ. Παπαδόπουλου, οι πολίτες αισθάνονται πιο αμήχανοι, πιο αβέβαιοι και πιο ανήσυχοι για το αύριο.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος για άλλη μια φορά προτίμησε να μιλήσει για τη διαδικασία και όχι για την ουσία και ότι στο Κυπριακό καταδείχθηκε η παντελής έλλειψη οράματος και στρατηγικής.

«Επί δύο ώρες δεν βρήκε ούτε ένα λεπτό να μιλήσει για το μέλλον, προφανώς επειδή δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Δεν μας είπε γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει διαρκώς φίλους και συμμάχους και πώς σκοπεύει να προχωρήσει και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο», είπε ο εκπρόσωπος.

Επέκρινε επίσης τον κ. Παπαδόπουλο γιατί, όπως ανέφερε, στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και της ανάπτυξης του τόπου εμφανίστηκε ως παρατηρητής.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκτιμά, επίσης, ότι ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε μόνο στο παρελθόν και δεν είπε τίποτε για το μέλλον.

Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι παρουσιάστηκε ως ο εις και μόνος. Εξάλλου απέρριψε κατηγορηματικά τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ότι ο ΔΗΣΥ τον πίεσε να αποδεχθεί την επιδιαιτησία πριν από την ετοιμασία του σχεδίου Ανάν επί ουσιωδών θεμάτων και τη χαρακτήρισε πελώριο ψέμα, λέγοντας ότι το κόμμα του είχε εισηγηθεί επιδιαιτησία μόνο για τα κενά που παρουσιάζονταν στους νόμους του ομόσπονδου κράτους.

Ο κ. Τορναρίτης διερωτήθηκε γιατί ο κ. Παπαδόπουλος παρέπεμψε σε δημοψήφισμα ένα σχέδιο, που σύμφωνα με τον ίδιο, διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία. Επρεπε, πρόσθεσε, ως ηγέτης να το απορρίψει αμέσως και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Εφθασε η ώρα, είπε, να βρεθούν πολιτικές που θα ενώνουν το λαό γιατί ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν μπορεί να υπηρετήσει την προοπτική αυτή.

Εξάλλου, εκ των αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν βρήκε λέξη να πει για τον προσφυγικό κόσμο γιατί, όπως ανέφερε, αισθάνεται ενοχές επειδή δεν έπραξε τίποτε γι' αυτόν.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε για ακόμη μια φορά στον κυπριακό λαό με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πολιτικής και εθνικής, και κατέθεσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις θέσεις, απόψεις και προβληματισμούς του.

Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι οι δηλώσεις του προέδρου για το Κυπριακό εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Επίσης, προστίθεται, ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος «βαθύς γνώστης του Κυπριακού και με πλήρη επίγνωση των εθνικών, ιστορικών και πολιτικών του ευθυνών, είναι ο πρόεδρος που προσφέρει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι "όσα αρνητικά και επικριτικά και εν πολλοίς αντιφατικά διατυπώνουν με πολλή προκατάληψη διάφοροι από το στρατόπεδο των ανθυποψηφίων του, στερούνται αξιοπιστίας, διότι απορρέουν από μια στενόκαρδη και μικροπολιτική θεώρηση των πραγμάτων".

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετούνται και οι θέσεις της ΕΔΕΚ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι μέσα από τη συνέντευξή του ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε απαντήσεις για την πορεία μετά το δημοψήφισμα και τη σοβαρή προσπάθεια που έγινε για ανατροπή του κλίματος. Είπε επίσης ότι απέδειξε ότι η προσπάθειά του απέδωσε, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην είναι μόνη, αλλά να έχει υποστήριξη από τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις αναγκαίες βοήθειες από το εξωτερικό.

Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Παπαδόπουλος απέδειξε ότι έχει στέρεα γνώση και ορθή αντίληψη του Κυπριακού και ανταποκρίνεται σ' αυτά που επιζητεί ο πολίτης, δηλαδή την ασφάλεια για το αύριο και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι από τη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου βγήκαν κάποια πολύ σημαντικά σημεία, δηλαδή, απέδειξε έμπρακτα και με την πολιτική που κατέθεσε ότι αν επανεκλεγεί δεν υπάρχει δυνατότητα επανόδου του σχεδίου Ανάν και ότι ο ίδιος είναι η προοπτική σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη νέα βάση διαπραγμάτευσης.

----Προσεκτικός έναντι του ΑΚΕΛ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος---

Ιδιαίτερα προσεκτικός έναντι του ΑΚΕΛ, το οποίο διεκδικεί για πρώτη φορά αυτόνομα τις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον γενικό του γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια, εμφανίστηκε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος απέφυγε με διπλωματικό τρόπο να απαντήσει στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη (σ.σ: έχει εκφραστεί από το στενό του συνεργάτη και τέως υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα) ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει αυτόνομα τις εκλογές "έχει τη ρίζα της στο δημοψήφισμα του 2004 και στην επικράτηση των στελεχών, που είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν".

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι "είναι απολύτως θεμιτό, και από εμένα αποδεκτό, για το ΑΚΕΛ ως ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, αν όχι το μεγαλύτερο, πιθανώς το μεγαλύτερο κόμμα στον τόπο, σε κάποιο στάδιο να διεκδικήσει την εξουσία. Αυτό ούτε το συζητώ, είναι απόλυτα θεμιτό δικαίωμα και καθόλου δεν επηρεάζει εμένα ή την εκτίμηση μου ή το πνεύμα συνεργασίας, που διέπει τις σχέσεις μου με το ΑΚΕΛ".

Εξάλλου, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, σε ερώτηση, κατά πόσο θα υποστηρίξει τον Δημήτρη Χριστόφια αν μείνει εκτός δεύτερου γύρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε όμως ότι αισιοδοξεί ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο και κατά συνέπεια το δίλημμα θα είναι σε άλλους και όχι στον ίδιο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι "ο λαός θα κρίνει ποιος υποψήφιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου".

Τέλος, ο πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στο λαό να μείνει μακριά από φανατισμούς και διχόνοιες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: