Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Αντιδράσεις για το στρατό

Αντιδράσεις για το στρατό

Η νοοτροπία να βλέπει κανείς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ως εχθρό είναι το κύριο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ταλάτ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε κατά τη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα λύση του Κυπριακού, και ότι με τις δηλώσεις του έδειξε, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κατοχικού ηγέτη, ότι δεν μπορεί να συμβάλει σε λύση του προβλήματος. Ισχυρίστηκε εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι θα εναντιωθεί σε οποιανδήποτε προσπάθεια λύσης και έδειξε ότι ο μοναδικός του στόχος είναι ''να επεκτείνει την κυριαρχία του ε/κ κράτους σε ολόκληρο το νησί''. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''απέδειξε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τις επιτροπές που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για να εξυπηρετήσει τους στόχους του και να αφήσει σε βάθος χρόνου τη λύση του Κυπριακού''.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Λεβέντ Μπιλμάν, απαντώντας στον πρόεδρο Παπαδόπουλο ανέφερε ότι "η ανακήρυξη του τουρκικού στρατού σε εχθρό δεν υπηρετεί την ειρήνη σε καμιά περίπτωση". "Νομίζω ότι ξέχασε πως η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και τη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία είναι μητέρα πατρίδα και η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί πηγάζει από τις διεθνείς συνθήκες και είναι νόμιμη", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Λεβέντ Μπιλμάν έστειλε, επίσης, το μήνυμα προς την ΕΕ πως δεν πρόκειται η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, στα κατεχόμενα για επίσημη επίσκεψη θα βρίσκεται στις 18 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ο κ. Γκιουλ, όπως και οι προκάτοχοί του, θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα την πρώτη του επίσκεψη εκτός Τουρκίας. Κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα, θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Τ/κ ηγέτη.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: