Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Με βέτο απειλεί τα Σκόπια η Ντόρα Μπακογιάννη

Με βέτο απειλεί τα Σκόπια η Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι κυβερνώντες στα Σκόπια ηθελημένα εμφανίζονται είτε να αγνοούν, είτε να αμφισβητούν το περιεχόμενο διατάξεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ των οποίων ο σκοπός είναι ένας: Να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος -κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει την εποικοδομητική της στάση- και όχι η διαιώνιση του προβλήματος, στην οποία οδηγεί η αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ».

Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στα όσα είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβενκόφσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μετά από συνάντηση που είχαν στα Σκόπια.

Ο κ. Τσερβενκόφσκι υποστήριξε πως εάν η δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να προηγηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, μετατραπεί σε συγκεκριμένη ενέργεια και θέση, θα σήμαινε την άμεση παραβίαση, από την πλευρά της Ελλάδας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσε, ολόκληρη η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν θα είχε καμία ισχύ, γεγονός που -όπως είπε- θα σήμαινε τροποποίηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου και του στοιχείου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης σχετικά με την ονομασία, οι οποίες διεξάγονται στον ΟΗΕ.

Όπως επίσης σημείωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, «η επιβολή βέτο από τη μεριά της Ελλάδας, θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επέλεξε να λάβει θέση αντίθετη με τις τοποθετήσεις όλων των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ». «Αντί δηλαδή να συμβάλει προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης της σταθερότητας στην περιοχή, επιλέγει το αντίθετο», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον κ. Τσερβενκόφσκι, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «καθ’ όλη την προηγούμενη χρονική περίοδο, σειρά αποφάσεων και ενεργειών της κυβέρνησης των Σκοπίων επιβεβαιώνουν την εμμονή της σε μία ανιστόρητη και προκλητική προπαγάνδα που πλήττει ευθέως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Ξεχνούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, και αναφέρομαι στο άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που ρητά απαγορεύει άμεσες ή έμμεσες ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας», παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών και ξεκαθάρισε:

«Ας είναι λοιπόν, ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε πρόκειται να στερηθεί οποιαδήποτε δυνατότητα έχει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: