Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Κρυφό σχέδιο για αλλαγές

Κρυφό σχέδιο για αλλαγές

Κρυφή ατζέντα στο Ασφαλιστικό έχει η κυβέρνηση, που αναζητεί άλλοθι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να αυξήσει έως και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας των γυναικών. Οι λάθος χειρισμοί της ελληνικής πλευράς οδήγησαν στην παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με ορατό τον κίνδυνο καταδικαστικής απόφασης.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στον Alpha έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νομικά κενά
Μεταξύ άλλων, μίλησε για τα νομικά κενά που έχει έγγραφο -με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2006- της ελληνικής κυβέρνησης (συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και τον τότε υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη).

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και μπροστά στον κίνδυνο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές το θέμα να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απάντησε -πάλι μέσω του Alpha- πως «δεν προσανατολιζόμαστε σε αύξηση ορίων ηλικίας» και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «παραποιημένα επιχείρησε να αξιοποιήσει το έγγραφο». Παράλληλα, τόνισε πως «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη» και προσέθεσε πως «έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος είχε μιλήσει για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σημειώνοντας πως «αν είχαμε αποδεχτεί να αλλάξουμε τα όρια των γυναικών, τότε δεν θα υπήρχε λόγος να μας παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο».

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για λανθασμένες ενέργειες, που στρώνουν το χαλί για γενικευμένες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας. Σε περίπτωση που χάσουμε τη μάχη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, το «χτύπημα» θα είναι διπλό:

Θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο από 5 έως και 17 χρόνια. Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου (που προσλήφθηκε το διάστημα 1983-1992) βγαίνει στη σύνταξη με 25ετία στα 50. Ωστόσο, άντρας συνάδελφός της παίρνει σύνταξη με 15ετία στα 65 (δηλαδή, 15 χρόνια αργότερα) ή με 35ετία στα 58 ή με 37 έτη χωρίς όριο.

Θα ανατραπεί ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και το ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου θα θεωρηθεί κεφαλαιοποιητικό. Στην περίπτωση αυτή οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων θα υπαχθούν στην κατηγορία της επαγγελματικής (που αποτελεί μορφή ιδιωτικής) ασφάλισης. Δηλαδή, παύει η εγγύηση του κράτους και οποιαδήποτε ρύθμιση θα βρίσκεται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομηροι 300.000 γυναίκες
Σύμφωνα με τον καθηγητή εργατικού δικαίου (που μετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) Αλέξη Μητρόπουλο, τυχόν αλλαγές στα όρια ηλικίας θα επηρεάσουν 300.000 γυναίκες που εργάζονται ή θα εργαστούν στο μέλλον στο Δημόσιο, στον στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας.

Μάλιστα, σημειώνει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως με την υιοθέτηση της οδηγίας 54/2006 και κυρίως με το έγγραφο του υπουργείου των Εξωτερικών -προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή- η χώρα μας δεσμεύτηκε ανεπιφύλακτα να προβεί στην εξίσωση των ορίων».

Στους κυβερνητικούς χειρισμούς είχε αναφερθεί ο επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς στο βιβλίο του «Μύθοι για το Ασφαλιστικό», όπου επισημαίνεται:

Στις απαντήσεις της Ελλάδας στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβάλλονται επιχειρήματα που είχαν ήδη απορριφθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο σε παρόμοιες υποθέσεις.

Οταν ανέκυψε το ζήτημα, έσπευσε να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών (που δεν έχει γνώση των ασφαλιστικών ζητημάτων), διαβεβαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εν όψει της σχεδιαζόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα αντιμετωπιζόταν και αυτό το θέμα (προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είχε σχέση με το ζήτημα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τον χαρακτηρισμό των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων ως επαγγελματικών και όχι ως κοινωνικών).

Στη διάρκεια της αλληλογραφίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας υπονόμευε συστηματικά την επιχειρηματολογία που η ίδια ανέπτυσσε στα έγγραφά της, επειδή οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αποδέχτηκαν όλες τις ρυθμίσεις της νέας οδηγίας 2006/54 που για πρώτη φορά περιέλαβε σχετικές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ρωμανιά, «οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες φαίνεται ότι έχουν υποθάλψει υπογείως τη διαδικασία παραπομπής της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, προβάλλοντας για εσωτερική κατανάλωση το ψευδές επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών».

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως το θέμα είναι η μείωση της ηλικίας των αντρών για την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γιάννης Παναγόπουλος Πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Πραγματικός τους στόχος η αλλαγή τωνορίων ηλικίας
«Οι τουλάχιστον άστοχες και λανθασμένες ενέργειες της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στον ορατό κίνδυνο της γενικευμένης αύξησης των ορίων ηλικίας των γυναικών διά της «τεθλασμένης», δηλαδή διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια απαράδεκτη -νομικά και πολιτικά- επιχειρηματολογία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Απασχόλησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση οδήγησε τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με κίνδυνο αρχικά την αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους και εξελικτικά για όλες τις γυναίκες.

Τα λάθη και οι ολιγωρίες των αρμοδίων έχουν οδηγήσει σε μια εξόχως αρνητική εξέλιξη. Αλλωστε, στην «επιχειρηματολογία» της κυβέρνησης περιλαμβανόταν ότι:

Θα αντιστραφεί η τάση αυστηροποίησης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος σε αντίθεση με τα ισχύοντα στα άλλα κράτη-μέλη που ακολουθούν παρόμοια πορεία αυστηροποίησης.

Θα ακυρωθεί η δυνατότητα σταδιακής περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας.

Αυτή η «επιχειρηματολογία» μάς εμβάλλει σε ανησυχία αν πραγματική κυβερνητική στόχευση είναι η διατήρηση ή αν εμμέσως υποκρύπτεται διάθεση αλλαγής των υφιστάμενων ορίων ηλικίας».

Γ. Κουτρουμάνης Πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ

Αδύναμα τα επιχειρήματα
«Είναι γεγονός πως υπήρξε αδύναμη επιχειρηματολογία από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για όσους θέλουν πραγματικά να διατηρήσουν το καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών, υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα που μπορεί να αποτρέψουν ακόμη και μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: