Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Γαλλία: Σκέψεις για ένταξη στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

Γαλλία: Σκέψεις για ένταξη στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί εκ νέου πλήρως στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά από την αποχή της από αυτό για περίπου 40 χρόνια, κάτι που ενδέχεται να σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη αλλαγή στην γαλλική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Αμύνης Ερβ Μορέν σε ομιλία του επιβεβαίωσε την φιλοδοξία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να ενισχύσει το ρόλο της Γαλλίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο, ο Σαρκοζί έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην εξέχουσα σημασία που αποδίδει στις Γαλλοαμερικανικές σχέσεις και έχει τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά προς το 26μελές ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τον Αύγουστο ότι σύντομα θα αναλάβει "πολύ σθεναρές" πρωτοβουλίες όσον αφορά την Ευρωπαϊκή άμυνα και ότι θα αποκαταστήσει την "πλήρη θέση" της Γαλλίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, από το στρατιωτικό σκέλος του οποίου την απέσυρε ο Σαρλ ντε Γκωλ το 1966.

Μιλώντας σε μια σύνοδο της στρατιωτικής βιομηχανίας στην Τουλούζη αυτή την εβδομάδα ο Μορέν δήλωσε "πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή άμυνα δε θα σημειώσει πρόοδο εκτός εάν η Γαλλία αλλάξει την πολιτική της συμπεριφορά εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ."

"Είμαστε πολύ συχνά αυτοί που λογομαχούν, που διστάζουν, σα να θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ να μεταμορφωθεί", ανέφερε ο Μορέν.

Εάν η Γαλλία --η χώρα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση όσον αφορά την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ-- βελτιώσει την θέση της στους κόλπους της συμμαχίας δείχνοντας μεγαλύτερη διάθεση για συνεργασία, εμφανίστηκε να υποστηρίζει ο Μορέν, θα είναι ευκολότερο να αποσπάσει υποστήριξη για ευρωπαϊκά αμυντικά πρότζεκτ από μέρους άλλων μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο Μορέν επέμεινε ότι για τη Γαλλία αποτελεί "προτεραιότητα να υποστηριχθεί και να επανεκκινηθεί η προσπάθεια δημιουργίας μιας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης", αλλά διερωτήθηκε: "γιατί οι σύμμαχοί μας να χάσουν την πίστη τους σε ένα σύστημα που διασφάλισε την ειρήνη επί 50 χρόνια για χάρη ενός συστήματος που ακόμη δεν υπάρχει;".

Το Παρίσι είχε ενταχθεί ξανά στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ το 1996, υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ. Όμως η επαναπροσέγγιση έμεινε ατελής καθώς η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να μοιραστεί εξουσία και αρμοδιότητες εντός της συμμαχίας.

Ο Μορέν υποστήριξε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει "την προσπάθεια που άρχισε το 1996", κι ότι ο ρόλος της χώρας στο ΝΑΤΟ θα περιγραφεί σε μια λευκή βίβλο για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2008.

Η Γαλλική εφημερίδα Le Monde επικαλούμενη κυβερνητική πηγή έγραψε ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα της επιστροφής στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Ο ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Μπρουνό Τετρέ λέει ότι μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει μια "σημαντική αλλαγή της Γαλλικής εξωτερικής πολιτικής από το 1967 κι εντεύθεν". Πρόσθεσε ότι "ο υπεραπλουστευτικός τρόπος να το δει κανείς είναι να πει: έχουμε ένα φιλοαμερικανό πρόεδρο, γι’αυτό θα ενταχθούμε στο [στρατιωτικό σκέλος του] ΝΑΤΟ ξανά".

Αναφερόμενος στα "υπέρ και τα κατά" μιας στενότερης σχέσης με την ατλαντική συμμαχία, ο Μορέν υποστήριξε ότι το Παρίσι θα αυξήσει την "επιρροή" του στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, "θα καθοδηγήσει με χρήσιμο τρόπο" την μεταρρύθμιση της συμμαχίας, και θα δρέψει τα "ωφέλη" σε διοικητικές θέσεις.

Ως αρνητικό στοιχείο ο Μορέν επισήμανε το ότι υπάρχει ο κίνδυνος "υποβάθμισης της διεθνούς μας θέσης, που θα μοιάζει πιο ευθυγραμμισμένη" [με τις ΗΠΑ], αντανακλώντας την άποψη ότι η ανεξάρτητη πολιτική της Γαλλίας της δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η ιδιόμορφη θέση της Γαλλίας δεν απέτρεψε πάντως τη συμμετοχή της σε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στα Βαλκάνια την δεκαετία του 1990 και στο Αφγανιστάν σήμερα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: