Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας: «Εάν δεν εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Όσο για τις εκλογές της Κυριακής, έθεσε το δίλημμα: «Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση;».
Μιλώντας σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, βασισμένες σε αρχές και αξίες. Τις θέσεις αυτές τις υπηρετούμε με συνέπεια, με σύνεση, με εθνική αυτοπεποίθηση. Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας. Καταστήσαμε, όμως, σαφές, ότι η προοπτική αυτή εξαρτάται, πρωτίστως, από την ίδια. Η πλήρης ένταξή της απαιτεί και προϋποθέτει την πλήρη προσαρμογή, την πλήρη συμμόρφωσή της στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».
«Αυτό ισχύει και για κάθε άλλη περίπτωση» ξεκαθάρισε. «Ισχύει, ασφαλώς, και για τα Σκόπια. Εάν πράγματι οι γείτονές μας επιθυμούν να κινηθούν προς την Ευρώπη, εάν πράγματι θέλουν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οφείλουν να αποφεύγουν ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας. Οφείλουν να σέβονται, στο ακέραιο, τις συμφωνίες. Οφείλουν να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας».
«Το είπα και το επαναλαμβάνω» προσέθεσε. «Αναπτύξαμε καλές διμερείς σχέσεις. Έχουμε στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Όμως. Εάν δεν εγκαταλείψουν προκλητικές ενέργειες προπαγάνδας, εάν δεν δείξουν έμπρακτη διάθεση για κοινά αποδεκτή ονομασία, οφείλουν να το ξέρουν. Και να το ξέρουν καλά. Με τη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ τα προηγούμενα 3,5 χρόνια, ενώ ξεχωριστή έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία είχε οδηγηθεί από την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του χθες».
«Είναι, όμως, εθνικό καθήκον να συνεχίσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από ολόκληρη τη χώρα. Αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτή είναι η δέσμευσή μου» υπογράμμισε.
Ως βασική προτεραιότητα μιας νέα κυβέρνησης Καραμανλή, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την εξασφάλιση διατηρήσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, στηριγμένης σε μια δυναμική οικονομία. «Κυρίαρχο ζήτημα στην κατεύθυνση αυτή είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η αρχή που χαρακτηρίζει όλες τις πολιτικές, όλους τους τομείς, όλες τις δράσεις μας» σημείωσε.
«Θέλουμε κράτος αποτελεσματικό, υπεύθυνο, τίμιο. Κράτος που εμπιστεύεται τον πολίτη» συνέχισε. «Σχεδιάζουμε, ταυτόχρονα, την καθιέρωση νέας διοικητικής δομής της χώρας. Στόχος είναι να έχουμε λιγότερες, ισχυρότερες και άρα, αποτελεσματικότερες αυτοδιοικητικές μονάδες. Στόχος είναι η περαιτέρω αποκέντρωση της εξουσίας, της ευθύνης και της αρμοδιότητας. Είναι η ενίσχυση του κύρους, των δυνατοτήτων και του ρόλου των τοπικών κοινωνιών».
«Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η δέσμευσή μας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι δεδομένη. Συνεχίζουμε, με νέα δυναμική, τη στρατηγική για την ψηφιακή Ελλάδα. Δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ευρυζωνικότητα, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία» προσέθεσε.
«Οι επιτυχίες που είχαμε και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε έχουν ένα, σαφή και εφικτό, τελικό στόχο: Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δικαίου» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, επανέλαβε τα περί νέου πατριωτισμού, που αναδείχθηκε κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ενώ ζήτησε εκ νέου να κατεβούν τα κομματικά λάβαρα και αντ' αυτών να υπάρχουν μόνο ελληνικές σημαίες.
Επανερχόμενος δε, στη λογική των διλημμάτων, τόνισε: «Στις 17 του Σεπτέμβρη μπαίνουν ξεκάθαρα ερωτήματα. Συνεχίζουμε μπροστά ή αφήνουμε τη χώρα να γυρίσει στο χτες; Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και το τέλμα;».
«Σας μιλώ ανοικτά και καθαρά, χωρίς ωραιοποιήσεις. Τα 3,5 αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Έγιναν και λάθη. Κάποιοι φίλοι πικράθηκαν. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους αυτούς και να τους πω: Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της, μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό το κάνουμε. Το μήνυμά σας το έχουμε ήδη πάρει. Ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μια θετική επιλογή, διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Πηγή: ιn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου