Κύπρος: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
To Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ΤΚ ηγεσία αντέδρασαν στον χαρακτηρισμό του τουρκικού στρατού στην Κύπρο «ως εχθρού» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τηλεοπτική συνέντευξή του της 11 Σεπτεμβρίου 2007. Επί τούτου επιθυμώ να δηλώσω τα εξής:
Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της εισβολής της Τουρκίας στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1974, η οποία οδήγησε στην κατάληψη και κατοχή διά της χρήσης βίας του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έκτοτε συνεχιζόμενη παρουσία και δράση του στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παράνομη στρατιωτική κατοχή εκ μέρους της Τουρκίας. Η ίδια η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχική παρουσία και δράση του συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως 1960, η οποία εγγυάτο την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κύπρου καθώς και την κατάσταση πραγμάτων όπως αυτή καθοριζόταν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει επίσης κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αναγκαστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (Jus Cogens).
Ο τουρκικός στρατός διανύει ήδη το 34ο έτος της παράνομης παρουσίας του στην Κύπρο. Ελέγχει καταλυτικά το κατεχόμενο τμήμα και μαζί με την κυβέρνηση της Τουρκίας ευθύνονται για το εθνικό ξεκαθάρισμα της περιοχής από ΕΚ παρουσία και ό,τι απέμεινε να την θυμίζει. Είναι υπεύθυνοι για τον βαθμιαίο εκτουρκισμό της κατεχόμενης περιοχής καθώς και για τις αποσχιστικές ενέργειες που οδήγησαν στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας το 1983 και τη δημιουργία της αποσχιστικής στα κατεχόμενα υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας, η οποία καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ψηφίσματα 541 και 550), χαρακτηρίζοντας την παράνομη και άκυρη. Ο τουρκικός στρατός, ως ο στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας στην Κύπρο, συντηρεί και προάγει τη διαίρεση της Κύπρου και την αποξένωση των δύο κοινοτήτων. Αν η Τουρκική Κυβέρνηση όντως πιστεύει, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι δήθεν «η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο βασίζεται στα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες» τότε η Τουρκία, συμμορφούμενη με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (Άρθρο 33 και 36), μπορεί να αποδεχθεί την επίλυση αυτής της νομικής πτυχής του Κυπριακού προβλήματος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι είναι δεσμευμένη για σύντομη εξεύρεση μια λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, επί τη βάσει των τριών Συμφωνιών Κορυφής, των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, η οποία να προβλέπει μεταξύ άλλων και την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Προς τούτο καλεί την τουρκική πλευρά να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου