Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Πράσινο φως σε τρία κολέγια: Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για μετεξέλιξη σε Πανεπιστήμια

Πράσινο φως σε τρία κολέγια: Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για μετεξέλιξη σε Πανεπιστήμια

Το πράσινο φως έδωσε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο σε τρία κολέγια να μετεξελιχθούν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εγκρίνοντας τις αιτήσεις τους για εγγραφή στο σχετικό Μητρώο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς επίσης και τα προγράμματα σπουδών με τα οποία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους.

Πρόκειται για τα Frederick, Cyprus College και Intercollege, των οποίων το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση της Άδειας Λειτουργίας τους, ούτως ώστε να αρχίσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον Οκτώβριο, ως ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Μετά από ένα χρόνο εξέτασης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων κολεγίων, η Επιτροπή Αξιολόγησης ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των εργασιών της, υποβάλλοντας τις τελικές της εισηγήσεις στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Άκη Κλεάνθους την περασμένη Δευτέρα. Ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης υπάρχουν ακόμα δύο αιτήσεις κολεγίων που εκκρεμούν στο παρόν στάδιο. Πρόκειται για το Philips College -για το οποίο η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι τα δύο επόμενα χρόνια- και το Νεάπολις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια κατά τη λειτουργία τους θα κάνουν εγγραφές, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοί τους φοιτητές να πρέπει να κάνουν εγγραφή στο νέο ίδρυμα με σχετικό έγγραφο που θα αποδεικνύει το έτος και το Τμήμα τους. Οι φοιτητές που αυτή τη στιγμή φοιτούν στα κολέγια, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, θα μπορούν να έχουν πτυχίο του ιδιωτικού Πανεπιστημίου, εάν παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακό και αφού ολοκληρώσουν έναν τουλάχιστο χρόνο σπουδών στο νέο ίδρυμα. Δηλαδή, οι φοιτητές που έχουν τελειώσει το τρίτο έτος σπουδών στα κολέγια και φέτος θα είναι τεταρτοετείς, εάν φοιτούν σε αναγνωρισμένο κλάδο, τότε θα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κλεάνθους τόνισε τη μεγάλη σημασία της απόφασης αυτής του Υπουργικού Συμβουλίου καθότι, όπως είπε, με τη λειτουργία τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων, η χώρα μας χαράζει μια νέα πορεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία είναι σαφώς αναβαθμισμένη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στον πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης για διαμόρφωση του χώρου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε η Κύπρος να αναδειχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, ο οποίος στόχος, όπως δήλωσε, έχει υλοποιηθεί.

Όσον αφορά στον τρόπο εισδοχής των ενδιαφερομένων στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η Επιτροπή Αξιολόγησης πρότεινε όπως αυτή γίνεται μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων. Ωστόσο, αυτό παραμένει μία πρόταση, αφού έγκειται στους εσωτερικούς κανονισμούς του κάθε ιδρύματος το πώς επιθυμεί να προχωρήσει.

Ποια τα προγράμματα σπουδών τους

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ σπουδών, με τα οποία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους, αφού πρώτα εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια τα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι τα ακόλουθα:

Frederick:

Graphic and Advertising Design
Interior Design
Social Work
Journalism
Business Administration
Maritime Studies
Accounting and Finance*
Nursing*
Electrical Engineering
Mechanical Engineering
Civil Engineering
Computer Engineering
Computer Science
Automotive Engineering*
Electrical Engineering (Master)*
Προδημοτική και κατώτερη Δημοτική Εκπαίδευση
Προδημοτική Εκπαίδευση*
Δημοτική Εκπαίδευση*

Cyprus College:

Graphic Design and Advertising
Early Childhood Education
Δημοτική Εκπαίδευση *
Music*
Εκπαιδευτική Ηγεσία (Master)*
Ειδική Εκπαίδευση (Master)*
English Language and Literature
European Studies
Social and Behavioral Sciences
General Business
Hospitality Management
Management
Management Information Systems
Marketing
Sports Management
Public Relations and Advertising
Accounting
Banking and Finance
Economics
Business Administration (Master)
Computer Science
Computer Engineering
Nursing*

Intercollege:

Graphic Communication
Interior Design
English Language and Literature
Law
International Relations and European Studies
Psychology
Communications
Public Relations, Advertising and Marketing*
International Relations (Master)
Media and Communication (Master)*
Marketing
Hotel and Tourism Management
Hospitality Management
Sports Management
Business Administration
Business Administration (Master)
Computer Science
Computer Engineering
Electronics Engineering
Nursing*
Προδημοτική Εκπαίδευση
Music*
Dance*

Σημείωση: Τα προγράμματα σπουδών και των τριών ιδρυμάτων που έχουν δίπλα το σύμβολο * σημαίνει ότι εγκρίνονται υπό όρους που φαίνονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν εγκριθούν, οι φοιτητές που ήδη τα έχουν θα είναι κατοχυρωμένοι με αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, ενώ παράλληλα θα σταματήσει η εισδοχή νέων φοιτητών.

Πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: