Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Χάκερς του κινεζικού στρατού εισχώρησαν στα κομπιούτερ του Πενταγώνου

Χάκερς του κινεζικού στρατού εισχώρησαν στα κομπιούτερ του Πενταγώνου

Αμερικανικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως τον Ιούνιο το Πεντάγωνο δέχτηκε επίθεση από Κινέζους χάκερς, οι οποίοι κατάφεραν να εισχωρήσουν στο δίκτυο υπολογιστών του.

Έπειτα από έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι χάκερς, που ανάγκασαν το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας να θέσει εκτός λειτουργίας τουλάχιστον τους μισούς υπολογιστές του, άνηκαν στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας. Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός παρενοχλεί συχνά τα ηλεκτρονικά συστήματα του Πενταγώνου. Εντούτοις, ο βαθμός της διείσδυσης του Ιουνίου προκάλεσε ανησυχίες στους Αμερικανούς αξιωματούχους, εφόσον απεδείχθη πως η Κίνα είναι σε θέση να επεμβαίνει στα συστήματα τους ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους.

"Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός απέδειξε την ικανότητά του να πραγματοποιεί επιθέσεις που αχρηστεύουν τα συστήματά μας και πως είναι σε θέση να επιτεθεί ξανά ακόμη και κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων," ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Το Πεντάγωνο διεξάγει ακόμη έρευνες για να διαπιστώσει τον όγκο των πληροφοριών που πέρασαν στα χέρια των Κινέζων, ισχυρίζεται όμως πως οι περισσότερες από αυτές δεν ήταν απόρρητες.

Πηγή: Financial Times

«Στα μαλακά» έπεσαν 10 συλληφθέντες για την παράνομη είσπραξη επιδόματος πυροπαθών

«Στα μαλακά» έπεσαν 10 συλληφθέντες για την παράνομη είσπραξη επιδόματος πυροπαθών

Ελεύθερα αφέθηκαν μετά την επιβολή ποινών φυλάκισης τεσσάρων μέχρι έξι μηνών με αναστολή 10 άτομα που είχαν συλληφθεί γιατί είχαν εισπράξει παράνομα το επίδομα των 3.000 για τους πυροπαθείς της Ηλείας.

Τις ποινές επέβαλε την Δευτέρα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πύργου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλο, μέχρι τη Δευτέρα, είχαν επιστρέψει το επίδομα 210 μη δικαιούχοι.

Ερωτηθείς για το εάν δικαιούνται το πρώτο βοήθημα όχι μόνο οι πληγέντες αλλά όλοι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων νομών, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι τα 3.000 ευρώ τα δικαιούνται όσοι μένουν σε αυτές τις περιοχές και καταστράφηκε η περιουσία τους. Σημείωσε, δε, ότι δίνονται σε αυτούς που έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα, όπως σίτισης και στέγασης.

Εν τω μεταξύ, η προθεσμία για την επιστροφή του επιδόματος από όσους το έχουν εισπράξει χωρίς να το δικαιούνται λήγει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου. Μετά την Παρασκευή θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το επίδομα μπορεί να επιστραφεί σε οποιαδήποτε Εφορία στον κωδικό εσόδου 3249 του κρατικού προϋπολογισμού με την αιτιολογία «επιστροφή εκ παραδρομής εισπραχθέντος επιδόματος ενίσχυσης πυροπαθών».

Όσοι επιστρέψουν το επίδομα θα παραλαμβάνουν διπλότυπο είσπραξης που θα καταθέτουν με αντίγραφο παραστατικού της Τράπεζας στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του νομού.

Πηγή: in.gr


Γ. Παπανδρέου: Ποτέ πια τέτοια ανίκανη κυβέρνηση

Γ. Παπανδρέου: Ποτέ πια τέτοια ανίκανη κυβέρνηση

«ΠAME MAZI, τώρα είναι η ώρα» . Με αυτή τη φράση-σύνθημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απευθύνθηκε απόψε στους Κρητικούς και στους πολίτες της χώρας, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, τη μέρα της επετείου της συμπλήρωσης 33 χρόνων από την ίδρυση του κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε πολλές αναφορές στην 3η του Σεπτέμβρη θυμίζοντας τις «παλιές καλές μέρες» του ΠΑΣΟΚ, ενώ χρησιμοποίησε φράσεις όπως «νέα αλλαγή», η οποία, όπως τόνισε, είναι ανάγκη και απαίτηση του ελληνικού λαού, ή «εθνική αναγέννηση» . Πολλές φορές επίσης χρησιμοποίησε τη φράση «Πάμε μαζί» και κάλεσε τους ψηφοφόρους και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη μάχη πόρτα-πόρτα, ψήφο-ψήφο, μέχρι την τελευταία στιγμή, για να διασφαλίσουν τη νέα μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα ξαναγεννιέται η ελπίδα στη χώρα, ότι σήμερα 33 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ξαναγεννιέται η ελπίδα στη χώρα, ενώ απαντώντας σε συνθήματα των συγκεντρωμένων τόνισε ότι ήρθε η ώρα να πέσει η κυβέρνηση της κοροϊδίας και της αναξιοπιστίας.

«Ποτέ πια τέτοια ανίκανη κυβέρνηση, τέτοιος κομματισμός στο κράτος, τέτοια αδιαφορία για ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τέτοια καταστροφή του περιβάλλοντος, τέτοια αδιαφορία για τα ιστορικά μας σύμβολα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέδειξε εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα και υποσχέθηκε ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να ξαναφτιαχτεί ό,τι χάθηκε. Παρουσίασε μάλιστα ένα φάκελο με λίγη στάχτη από τα καμένα, τον οποίο του έδωσε φίλος του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή του επίσκεψη στον Πύργο.

Στη συγκέντρωση του Ηρακλείου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Γιώργο γερά, να πέσει η δεξιά», «ασύμμετρη απειλή είναι η κυβέρνηση του Καραμανλή» και «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Σαράντα πέντε χιλιάδες εξακόσιοι πυρόπληκτοι έχουν πάρει την πρώτη αποζημίωση και συνολικά το ποσό που έχει δοθεί είναι 165.387.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

Διευκρίνισε ότι 210 μη δικαιούχοι επέστρεψαν το επίδομα που είχαν πάρει, ενώ έχουν αποζημιωθεί 22.093 αγρότες και κτηνοτρόφοι με ποσό που φτάνει τα 31.991.000 ευρώ.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός, ο οποίος το πρωί μετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία Αρκαδίας, είχε από κοντά γνώση για όλα τα θέματα και συζήτησε με τους τοπικούς άρχοντες.

Επίσης ανακοίνωσε πως όπως τον ενημέρωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έχουν ξεκινήσει άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πελοπόννησο, τα οποία γίνονται δωρεάν από μεγάλες τεχνικές εταιρίες στις οποίες η κυβέρνηση εκφράζει ένα ευχαριστώ όπως και στους συμπολίτες μας που έχουν ενισχύσει τον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια ξεκινούν από αύριο, ενώ στην Ηλεία 50 εξειδικευμένοι δασεργάτες της Πάρνηθας εργάζονται για αντιδιαβρωτικά έργα στην Αρχαία Ολυμπία και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μεταβούν άλλοι 100.

Εξάλλου ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας και τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα και συνεχίστηκε η προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για πολύ θετική ανταπόκριση λέγοντας πως είναι ενδεικτικό ότι η πορτογαλική προεδρία θα εντάξει την ελληνική πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων τον Οκτώβριο. Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής που ξεπερνά τα 20 χρόνια και ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ στο δήμο Ζαχάρως και ειδικότερα στο χωριό Αρτέμιδα, έχει μεταβεί κλιμάκιο Κυπρίων τεχνικών για την ανοικοδόμηση του χωριού και γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση ευχαριστεί την Κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για συλλήψεις για εμπρησμούς. Συγκεκριμένα, είπε ότι από τις 26/6/2007 έως τις 22/8/2007 υπήρξαν 48 δράστες, 26 από πρόθεση και 22 από αμέλεια και από τις 22/8/2007 έως την 1/9/2007, 34 δράστες εκ των οποίων 15 από πρόθεση και 19 από αμέλεια. Στο αντίστοιχο διάστημα του 2006 από τις 23/8/ 2006 έως τις 1/9/2006 συνελήφθησαν 14 δράστες , δύο από πρόθεση και 12 από αμέλεια.

Επίσης είπε ότι υπάρχουν 13 περιπτώσεις εμπρηστικών μηχανισμών που ερευνώνται και πως οι υποθέσεις είναι στη διαδικασία της προανάκρισης. Σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στη Χαλκιδική, είπε ότι σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η Σίβηρη είναι περιοχή που δεν επηρεάζεται από τις περυσινές πυρκαγιές στην Κασσάνδρα, αλλά υπάρχουν αυθαιρεσίες και καταπατήσεις σε ρέματα και χειμάρους και παράνομα υπαίθρια πάρκινγκ. Μάλιστα είπε ότι υπάρχει και δήλωση του δημάρχου Κασσάνδρας. Αντίθετα ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η Νέα Σκιώνη εντάσσεται στις περιοχές που επηρεάζονται από τις περσινές πυρκαγιές, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ρέμα μέσα στον οικισμό το οποίο έχει τσιμεντοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια.

Επίσης είπε πως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής έχει καθαρίσει 27 ρέματα και πως είχε ολοκληρώσει όλα τα αντιπλημμυρικά και διαβρωτικά έργα με συνολική δαπάνη 3,1 εκατ. ευρώ και πως γι αυτό στις βροχές του περυσινού φθινοπώρου δεν υπήρξαν πλημμύρες.

Αναφορικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν θα σχολιάσει τα σημεία του χαρακτηρίζοντάς τα γενικόλογα. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η κυβέρνηση όντως εφήρμοσε διαδικασία που ξέφυγε από την διαδικασία του παρελθόντος και έκανε λόγο για διαδικασία που πρέπει ως πρότυπο να μελετηθεί και για την καθημερινότητα. "Στα 17 σημεία ο κ. Παπανδρέου αυτό που έκανε ήταν ότι πλειοδότησε σε χρήματα", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται και πλειοδοτεί με ανευθυνότητα χωρίς να αντιμετωπίζει την οικονομία με τον απαιτούμενο σεβασμό και με γνώση των αναγκών της.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ – ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ – ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ


Την προσήλωση και δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην προώθηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 επαναβεβαίωσε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την έως τώρα εξέλιξη των προσπαθειών για εφαρμογή της συμφωνημένης διαδικασίας προώθησης της Συμφωνίας αυτής και ανέπτυξαν τις δικές τους θέσεις και απόψεις για τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής Κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πάλμας, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκεσε 90 περίπου λεπτά, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα Μέλη του Σώματος για την εξέλιξη των μέχρι τώρα προσπαθειών, για την εφαρμογή της συμφωνημένης διαδικασίας και ανέφερε τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές προώθησης της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006``.

Στη Συμφωνία αυτή και στη διαδικασία για την υλοποίησή της, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η ελληνοκυπριακή πλευρά ``παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη``.

Οπως είπε ο κ. Πάλμας, στη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, τα μέλη του ``ανέπτυξαν τις θέσεις και τις απόψεις τους αναφορικά με τη συνάντηση της Τετάρτης``.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν ετέθη από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και εάν συζητήθηκε το θέμα να επιδιώξει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις συναντήσεις του με τον κ. Ταλάτ την προώθηση λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι επιθυμία του ήταν να περιορισθεί στο κείμενο του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Πάλμας, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, ανέφερε ωστόσο ότι, ``μεταξύ άλλων, ακροθιγώς ο κ. Χριστόφιας έκανε μίαν αναφορά, αλλά δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση``.

Ερωτηθείς ως προς τις προοπτικές για τις οποίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι η ενημέρωση έγινε για ``τις προοπτικές ενόψει της συνάντησης για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου`` και ο Πρόεδρος ``εξέφρασε τις απόψεις του, όπως τις απόψεις τους εξέφρασαν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου``.

``Η συνάντηση (της Τετάρτης)``, όπως είπε ο κ. Πάλμας, ``θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 το απόγευμα, στην επίσημη κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, του κ. Μόλερ``.

Το Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την προσφορά των Κυπρίων εθελοντών στη προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και επανέλαβε τη συμπαράσταση της Κύπρου στην Κυβέρνηση της Ελλάδας και στον ελληνικό λαό.

``Με την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου``, είπε ο κ. Πάλμας, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επανέλαβαν, για ακόμα μια φορά, τη συμπαράστασή τους στην ελληνική Κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για την τραγωδία, που βιώσαμε όλες αυτές τις ημέρες, αναφορικά με τις πυρκαγιές``.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ευαρέσκειά τους για τη συμβολή των Κυπρίων εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών``.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι πυρκαγιές επιμένουν στην Πελοπόννησο, νέα εστία στην Πρέβεζα

Οι πυρκαγιές επιμένουν στην Πελοπόννησο, νέα εστία στην Πρέβεζα

Μάχη με τις φλόγες που επιμένουν στην Πελοπόννησο -με νέο μέτωπο στην Επίδαυρο- και την καινούρια πυρκαγιά στην Μυρσίνη Πρέβεζας δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ επιπλέον βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν πλημμύρες, λόγω των βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές στην Περιοχή Aκρος Επιδαύρου στο νομό Αργολίδος και στην Μυρσίνη Πρέβεζας, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Στην Επίδαυρο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ στην Πρέβεζα, που η φωτιά είναι μέσα σε χαράδρα σε δύσβατη περιοχή, βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος έκαναν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές στην Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες μικροεστίες για αυτό επί τόπου παραμένουν επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ειδικότερα, στον Πάρνωνα οι δυνάμεις που παραμένουν είναι 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 93 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 50 στρατιώτες. Στην Ηλεία, οι δυνάμεις που παραμένουν είναι 177 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 102 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 200 στρατιώτες. Στο Ταΰγετο, παραμένουν 42 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 100 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 100 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ταυτόχρονα με τις επίγειες δυνάμεις, μέχρι να βραδιάσει έκαναν ρίψεις νερού επτά αεροπλάνα, το Ρωσικό B 200 και τέσσερα ελικόπτερα στον Πάρνωνα, ένα ελικόπτερο στον Ταΰγετο και τρία ελικόπτερα στην Αρκαδία.

Σύμφωνα, δε, με το χάρτη πρόβλεψης επικινδυνότητας πυρκαγιών για την Τρίτη προβλέπεται επικινδυνότητα σε βαθμό 4 για τη νότια Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής, οι βροχοπτώσεις δημιουργούν νέα προβλήματα και για το λόγο αυτό έχουν διατεθεί δυνάμεις για την προστασία πολιτών, κυρίως στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική δέχθηκε 109 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Αλεξανδρούπολη, τη Χαλκιδική και την Κοζάνη.

Την ίδια ώρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Αρωγής Πυροπλήκτων Πέτρος Μολυβιάτης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε πως έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 62 εκατ. ευρώ και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την συμβολή επώνυμων και ανώνυμων πολιτών.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τη Δευτέρα στον Flash 96. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας που συντονίζει το έργο αποκατάστασης στην Ηλεία τόνισε ότι «πρέπει όλοι να επαναξιολογήσουμε το διοικητικό σύστημα της χώρας, ίσως αυτή να ήταν η ευθύνη μας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Επρεπε να είχε γίνει χθες, τρέμει το φυλλοκάρδι μου».

Πηγή: in.gr

Δύο χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός το τριήμερο της 72ης ΔΕΘ

Δύο χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός το τριήμερο της 72ης ΔΕΘ

Δύο χιλιάδες αστυνομικοί θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση για την τήρηση της τάξης και την αποτροπή πιθανών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της 72ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι υψηλόβαθμο κλιμάκιο της αστυνομίας, προς τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Καλαντζή, παρουσία του νομάρχη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του διοικητή της ΕΥΠ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι αναμένονται 30 διμοιρίες από την Αθήνα καθώς και ενίσχυση της αστυνομίας της πόλης, με δυνάμεις από όλη τη Β.Ελλάδα.

«Θεμιτή» χαρακτήρισε μετά τη σύσκεψη, την «οποιαδήποτε εκδήλωση κοινωνικών ομάδων, λάβει χώρα σε πολιτισμένο πλαίσιο και με σεβασμό, απέναντι στη διοργάνωση» ο κ. Καλαντζής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν την υπευθυνότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απομονώσουν τις μειοψηφίες που επιδιώκουν ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας».

«Τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί με έχουν πείσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά άλλα σίγουρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε» δήλωσε ο νομάρχης Π.Ψωμιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Επιθεωρητής Β. Ελλάδας της Αστυνομίας, Ασημάκης Γκόλφης διευκρίνισε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα υπάρξουν έκτροπα από το μπλοκ του ΕΚΘ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Πηγή: in.gr

Μείωση των στρατευμάτων στο Ιράκ αν υπάρξουν επιτυχίες προανήγγειλε ο Τζ.Ο.Μπους

Μείωση των στρατευμάτων στο Ιράκ αν υπάρξουν επιτυχίες προανήγγειλε ο Τζ.Ο.Μπους

Μείωση στρατευμάτων στο Ιράκ προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Ο. Μπους αν διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο ασφαλείας στη χώρα, όπως δήλωσε την Δευτέρα κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ.

Ο Τζ.Ο.Μπους είχε σύσκεψη σε αεροπορική βάση στο δυτικό τμήμα του Ιράκ με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους και τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ Ράιαν Κρόκερ.

«Ο στρατηγός Πετρέους και ο πρέσβης Κρόκερ μου λένε ότι αν το είδος της επιτυχίας που βλέπουμε συνεχιστεί, θα είναι πιθανό να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με λιγότερες οικονομικές δυνάμεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δεν διευκρίνισαν κατά πόσο θα μειωθούν τα στρατεύματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τον λαό του Ιράκ.

Πηγή: in.gr

H Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά πως βομβαρδίζει το Βόρειο Ιράκ

H Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά πως βομβαρδίζει το Βόρειο Ιράκ

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα τις ιρακινές κατηγορίες πως βομβαρδίζει κουρδικούς στόχους στο Βόρειο Ιράκ.

Το Κοινοβούλιο του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν κατηγόρησε τόσο το Ιράν, όσο και την Τουρκία πως βομβαρδίζουν κατ' εξακολούθηση τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, την Ιρακινή Κυβέρνηση και τις Αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Ιράκ να ασκήσουν πίεση στις δύο χώρες για να τερματιστούν ιο βομβαρδισμοί.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mehdi Mostafavi δήλωσε σήμερα πως "το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά πως βομβαρδίζει το Βόρειο Ιράκ" και πρόσθεσε "η Τεχεράνη αντιμετωπίζει προβλήματα με ένοπλες ομάδες που δρουν κατά των συμφερόντων του Ιράν, της Τουρκίας και του Ιράκ."

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις συγκρούονται συχνά με τους Κούρδους αντάρτες κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία.

Πηγή: Radio Free Europe

Ο Τσάβες δηλώνει πως θα μπορούσε να κυβερνά την Βενεζουέλα μέχρι και το 2027

Ο Τσάβες δηλώνει πως θα μπορούσε να κυβερνά την Βενεζουέλα μέχρι και το 2027

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε χθες πως θα μπορούσε να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας μέχρι και το 2027 εάν το επιθυμούν οι ψηφοφόροι, ώστε να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να εγκαθιδρύσει ένα σοσιαλιστικό οικονομικό μοντέλο στη χώρα.

Παλαιότερα είπε πως θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι και το 2021 εάν το επιθυμούν οι ψηφοφόροι σε περίπτωση που εγκριθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν και πρόταση για άρση στον περιορισμό των συνεχόμενων προεδρικών θητειών.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τσάβες αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις και τον κατηγορούν πως στοχεύει να παραμείνει στην εξουσία για δεκαετίες, όπως ο κοντινός του φίλος Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Ο Τσάβες αντικρούει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται πως το νέο Σύνταγμα είναι απαραίτητο για να μπορέσει η Βενεζουέλα να προχωρήσει στον Σοσιαλισμό και να καταπολεμηθεί η φτώχεια που μαστίζει την χώρα.

Πηγή: MSNBC

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Βέρμιο

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Βέρμιο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, στη θέση Καρούτια, σε ύψος 1.750 μέτρων.

Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή, για τυχόν αναζωπυρώσεις, επίγειες δυνάμεις αποτελούμενες από 80 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 υδροφόρες του Δήμου Νάουσας, 4 γκρέιντερ, καθώς και μια ομάδα αποτελούμενη από 10 στρατιώτες.

Η φωτιά κατέκαψε πευκώδη έκταση.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εκατοντάδες οι νεκροί αστυνομικοί στο Αφγανιστάν

Εκατοντάδες οι νεκροί αστυνομικοί στο Αφγανιστάν

ΠΕΡΙΠΟΥ 500 αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, τους τελευταίους πέντε μήνες, σε βίαιες συγκρούσεις που σχετίζονται με τους εξεγερμένους Ταλιμπάν και με τον αγώνα κατά της καλλιέργειας όπιου, ανακοινώθηκε σήμερα από την αφγανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεμαράι Μπασαρί εκτίμησε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος, αλλά όπως ανέφερε δεν έχουν υπολογιστεί και πολύ πρόσφατα στοιχεία. «Περίπου 500 είναι οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν αυτή τη χρονιά», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι μιλά για το αφγανικό έτος που ξεκινά στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο που εφαρμόζεται στο Αφγανιστάν.

«Σκοτώθηκαν όχι μόνο σε επιχειρήσεις για την διαφύλαξη της ασφάλειας αλλά και σε μάχες με εξεγερμένους και μετέχοντας στην πάταξη της καλλιέργειας οπίου με διακινητές ναρκωτικών» τόνισε ο κ. Μπασαρί. Οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς σκοτώθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πυρκαγιά στην περιοχή Μυρσίνης Πρέβεζας

Πυρκαγιά στην περιοχή Μυρσίνης Πρέβεζας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Μυρσίνης Πρέβεζας και βρίσκεται σε εξέλιξη καίγοντας χορτολιβαδική, θαμνώδη και δασική έκταση.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ ρίψεις νερού γίνονται από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ». Προς το παρόν κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται.

-Στο μεταξύ σε ύφεση είναι η φωτιά στην περιοχή Δικόρφου Ιωαννίνων, που 10 μέρες καίει σε ορεινή και δύσβατη περιοχή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

«Ακυβερνησία έχουμε σήμερα»

«Ακυβερνησία έχουμε σήμερα»

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι για να μετρήσουμε τα ποσοστά μας. Είναι για να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε αυτό το σύστημα το οποίο έχει τελειώσει, έχει τελματώσει, δεν μπορεί να δώσει καμιά απάντηση στο μέλλον της κοινωνίας. Οι πολίτες θα πρέπει να αρνηθούν στήριξη σ' αυτό το σύστημα. Θα πρέπει να αρνηθούν στήριξη στη ΝΔ αλλά και να αναγνωρίσουν την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δώσει μια εναλλακτική λύση».

«Αυτό που παρουσιάζουν ως πρόβλημα, ότι δηλαδή μπορεί να πάμε σε ακυβερνησία είναι στην πραγματικότητα το παρόν μας» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του στη Λαμία. Ο κ. Αλαβάνος, όπου περιόδευσε το κέντρο της πόλης, συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων της περιοχής και συζήτησε τα θέματα ανάπτυξης και έκλεισε τον κύκλο των επισκέψεών του στο νοσοκομείο της Λαμίας, συζητώντας με τα συνδικαλιστικά στελέχη στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Αλαβάνος καταλόγισε ευθύνες στη Ν.Δ για το θέμα των πυρκαγιών «που είναι κυβέρνηση» όπως είπε, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ «για το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε στο παρελθόν» ενώ χαρακτήρισε το κράτος «ανίκανο να ανταποκριθεί στοιχειωδώς».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. σαν «εικονική αντιπαράθεση» προσθέτοντας ότι «αισθάνομαι λύπη γι' αυτό τον πλειστηριασμό εικονικής πραγματικότητας του βλέπουμε στα αποκαΐδια της Πελοποννήσου και των άλλων περιοχών της χώρας. Πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος».

Ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα στις πυρόπληκτες περιοχές έκανε λόγο για «μια τεράστια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων που έχει φτάσει στο μεγαλύτερο ίσως εκφυλισμό των εκλογικών διαδικασιών που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες» και είπε: «οι εκλογές του 2007 σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις εκλογές που είχε κάνει η δεξιά το 1961. Τότε ψήφιζαν τα δέντρα και οι νεκροί. Σήμερα προσπαθούν να ψηφίσουν τα άτομα, κάτω από τεράστια πίεση και με διαδικασίες που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια τους».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα της απόφασης του Αρείου Πάγου τόσο για το ΔΗΚΚΙ όσο και για την κα Φώφη Γεννηματά τα αποσυνέδεσε μεταξύ τους σημειώνοντας ότι το «το κάθε θέμα έχει τη δική του αυτονομία?» ενώ ιδιαίτερα για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με την κα Γεννηματά υπογράμμισε «διαβάστε τις απόψεις των συνταγματολόγων. Υπάρχουν διάφορες απόψεις». Αντίθετα για το θέμα της απόφασης για το ΔΗΚΚΙ επανέλαβε την θέση του ότι «ο Αρειος Πάγος έχει δώσει δείγματα πολιτικών αποφάσεων με πιο ακραία την υπόθεση των συμβασιούχων όπου πήγε να ανατρέψει τον ίδιο τον εαυτό του».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Πολεμικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο στο Ιράκ

Πολεμικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο στο Ιράκ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί την Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μία εβδομάδα πριν την παρουσίαση στο Κογκρέσο έκθεσης που συντάχθηκε από τους ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη, για την πρόοδο της στρατηγικής στη χώρα.

Ο Μπους έφτασε στη στρατιωτική αεροπορική βάση Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης, στην επαρχία Άνμπαρ, συνοδευόμενος από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ.

Στο Ιράκ είχε ήδη μεταβεί αεροπορικώς και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο Μπους, ο υπουργός Άμυνας Γκέιτς, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πίτερ Πέις, ο επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον, όπως και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους ανέμεναν τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Ιράκ.

Ο Μπους, η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθούν με τους αμερικανούς ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές στο Ιράκ, όπως και ιρακινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και υπουργών της κυβέρνησής του και ηγέτες φυλών στην επαρχία Άνμπαρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζεφ Μόρελ, αναφερόμενος στην επαρχία αυτή, η οποία ήταν παλαιότερα η πιο επικίνδυνη περιοχή για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

"Πρόκειται για συνάντηση του πολεμικού συμβουλίου", πρόσθεσε ο Μόρελ, σημειώνοντας ότι αυτή "θα είναι η τελευταία μεγάλη συνάντηση των στρατιωτικών συμβούλων του προέδρου και των ιρακινών ηγετών προτού ο πρόεδρος αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθηθεί".

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ιράκ δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από το Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Μπους βρισκόταν καθ'οδόν για το Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου αναμένεται να μετάσχει σε σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους που επιθυμούν να αρχίσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έπειτα από περισσότερο από τέσσερα χρόνια πολέμου, στον οποίο 3.700 αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ θα παρουσιαστούν ενώπιον του Κογκρέσου στις 10 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσουν αποτίμηση των αποτελεσμάτων που είχε η απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Μπους το Φεβρουάριο για την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτικών στο Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος οφείλει επίσης να υποβάλει δική του έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ ως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να πείσει τους κοινοβουλευτικούς να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

«Συνωστισμός» Αμερικανών αξιωματούχων στο Ιράκ με επικεφαλής τον πρόεδρο

«Συνωστισμός» Αμερικανών αξιωματούχων στο Ιράκ με επικεφαλής τον πρόεδρο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από την Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Αμυνας.

Ο Τζορτζ Ο. Μπους έφτασε στη Βαγδάτη νωρίς το μεσημέρι για συνομιλίες με την ιρακινή πολιτική ηγεσία.

Πηγή: in.gr

Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα βιώνει μια πολύ δύσκολη στιγμή

Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα βιώνει μια πολύ δύσκολη στιγμή

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ της Ελλάδας για μια πιο ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών κατέθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην υπουργική Σύνοδο για την ενίσχυση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέπτυξε ακόμη την ελληνική πρωτοβουλία σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων, Πορτογάλο υπουργό εξωτερικών Λουίς Αμάντο και με τους ομολόγους της από την Ισπανία, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, από τη Γαλλία, Ζαν Πιέρ Ζουγιέ αλλά και με τον αρμόδιο για το περιβάλλον επίτροπο Σταύρο Δήμα.

Σε δηλώσεις της η υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα βιώνει μια πολύ μεγάλη και πολύ δύσκολη στιγμή με τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες προκάλεσαν τεραστίας εκτάσεως καταστροφές. Σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών, σε αυτή την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών η Ελλάδα είχε την αλληλεγγύη όλης της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών.

Αναπτύσσοντας εξάλλου την ελληνική πρωτοβουλία στους συνομιλητές της, η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης κρούσης, η οποία να μπορεί με μια μόνο τηλεφωνική κλήση να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίζει φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Όπως διευκρίνισε η Ντ. Μπακογιάννη, σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για τη δέσμευση συγκεκριμένων δυνάμεων από όλες τις χώρες μέλη. Στόχος είναι οι δυνάμεις αυτές να μπορούν να δράσουν το ταχύτερο δυνατόν προς όποια εστία καταστροφής υπάρχει, να υπάρχει συνεργασία και κοινές ασκήσεις αυτών των δυνάμεων, με την παράλληλη πρόβλεψη για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ακόμη ότι στόχος μας είναι να ληφθεί απόφαση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης με την απαιτούμενη υποδομή, η οποία θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στο πρότυπο δηλαδή, όπως εξήγησε, μιας ευρωπαϊκής ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών η ανταπόκριση των ευρωπαίων εταίρων στην πρόταση της Ελλάδας ήταν πολύ μεγάλη ενώ συμφωνήθηκε επίσης με την πορτογαλική προεδρία να συζητηθεί η ελληνική πρόταση στο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενη στην συνάντηση που είχε με τον Στ. Δήμα, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι ο κοινοτικός επίτροπος είχε μια σημαντικότατη συνεισφορά στην προσπάθεια που κατέβαλλε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και υποστηρίζει την πρωτοβουλία που προωθεί η χώρα μας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η Ντ. Μπακογιάννη είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τους ευρωπαίους συναδέλφους της για την αίτηση συνδρομής που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, κάτι που όπως είπε, έχει ήδη θέσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ. Όπως πρόσθεσε η Ντ. Μπακογιάννη, το αίτημα αυτό έτυχε σήμερα σε πολιτικό επίπεδο σαφούς υποστήριξης από τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, «το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη είναι εδώ, η Ευρώπη μας συμπαραστάθηκε και στάθηκε αλληλέγγυα στη δυσκολία την οποία περνάμε και είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της επόμενης ημέρας. Μια επόμενη ημέρα που πρέπει να προετοιμαστεί καλά έτσι ώστε τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η Ντ. Μπακογιάννη κατέθεσε ακόμη πρόταση ώστε το πιλοτικό πρόγραμμα «Fire 4» που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και το οποίο προβλέπει τη συνεργασία των μεσογειακών χωρών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών να μεταβληθεί σε πραγματικό πρόγραμμα και να μετονομαστεί σε «Fire 5» με τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών και με στόχο την πιο συντονισμένη προσπάθεια συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου. Καταλήγοντας η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι η μεγαλύτερη απειλή την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος είναι η κλιματική αλλαγή στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα ως χώρες μεμονωμένα, αλλά και ως Ευρώπη συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που να διασφαλίζουν τους πολίτες για μεγαλύτερη προστασία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εξακολουθούν να υπάρχουν μικροεστίες σε Ταΰγετο και Πάρνωνα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν μικροεστίες σε Ταΰγετο και Πάρνωνα.

Στον Πάρνωνα και στον Ταΰγετο εξακολουθούν να υπάρχουν μικροεστίες πυρκαγιών που απασχολούν τις δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στον Πάρνωνα στην περιοχή του χωριού Πολύδροσο οι μεμονωμένες εστίες που υπήρχαν το πρωί έχουν ελεγχθεί, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν κίνδυνοι αναζωπυρώσεων γι'αυτό παραμένουν στην περιοχή 36 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα, 93 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 50 στρατιώτες, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και επτά αεροπλάνα.

Στην περιοχή Κορφοβούνι στον Ταΰγετο η πυρκαγιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική ελέγχεται αλλά συνεχίζουν να επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεσή της 42 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 100 στρατιώτες και από αέρος τρία ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στη Βλυχάδα Καρδάμυλων Χίου.

Επίσης ο δείκτης επικινδυνότητας σήμερα είναι πολύ υψηλός σε βαθμό τέσσερα στα νησιά Ιονίου, τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και στο νομό Χανίων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα παρουσιάσει νέο σύνταγμα στα τέλη του 2007

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα παρουσιάσει νέο σύνταγμα στα τέλη του 2007

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ κόμμα της Τουρκίας σχεδιάζει να παρουσιάσει ως το τέλος της χρονιάς στην κοινή γνώμη το κείμενο ενός νέου συντάγματος που θα διευρύνει τις ατομικές ελευθερίες, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του κόμματος.

«Αυτός ο νέος θεμελιώδης νόμος, που είναι δημοκρατικός και σέβεται τις ελευθερίες, θα είναι πολιτικός και θα ετοιμαστεί από το λαό», δήλωσε ο Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Οι ελευθερίες θα προσδιορίζονται με μεγάλη σαφήνεια στο νέο κείμενο», δήλωσε ο Φιράτ.

Το AKP του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργάζεται εδώ και καιρό πάνω σ' ένα νέο σύνταγμα που θα αντικαταστήσει εκείνο του 1982, το οποίο είχε συνταχθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία σε δημοψήφισμα.

Το σύνταγμα αυτό αναθεωρήθηκε πολλές φορές, κυρίως στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ, όμως οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως πρέπει να αντικατασταθεί στο σύνολό του από ένα περισσότερο φιλελεύθερο κείμενο σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά συντάγματα.

Συνταγματολόγοι παρέδωσαν πρόσφατα στο AKP ένα πρώτο σχέδιο του νέου συντάγματος που εξετάσθηκε τις τελευταίες ημέρες από μια επιτροπή υπό τον Φιράτ. Ο Φιράτ υπογράμμισε πως το νέο κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα «προς το τέλος της χρονιάς» για να συζητηθεί «όσο το δυνατόν ευρύτερα» από την κοινωνία και από τους πανεπιστημιακούς. Ο Φιράτ διευκρίνισε εξάλλου πως το νέο κείμενο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα «όποιος κι αν είναι ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει στο Κοινοβούλιο».

Αυτό το «πολιτικό» σύνταγμα θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα ευρωπαϊκά κριτήρια από το σημερινό θεμελιώδη νόμο, ο οποίος χαρακτηρίζεται «στρατιωτικό σύνταγμα», διευκρινίστηκε από πηγή προσκείμενη στο AKP.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Ιρανικός στρατός σκότωσε τρεις Κούρδους αντάρτες

Ο Ιρανικός στρατός σκότωσε τρεις Κούρδους αντάρτες

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σκότωσαν τρεις Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ που εισήλθαν στη χώρα και κατάσχεσαν τον οπλισμό τους, μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση.

"Οι τρομοκράτες του ΠΚΚ που εισήλθαν στη χώρα παγιδεύτηκαν από το δίκτυο των Φρουρών της Επανάστασης και σκοτώθηκαν," ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως στην κατοχή των ανταρτών βρέθηκαν διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης, δορυφορικά τηλέφωνα και όπλα.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πηγή: Khaleej Times

Πέρυσι φωτιά, φέτος πλημμύρα

Πέρυσι φωτιά, φέτος πλημμύρα

Χαλκιδική: μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν τα αντιπλημμυρικά έργα

Στα λόγια παραμένουν ακόμη, έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, οι εξαγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα. Έτσι, με την πρώτη φθινοπωρινή νεροποντή που ξέσπασε στην περιοχή προκλήθηκαν πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές, ενώ κομμένα δένδρα κατέληξαν στη θάλασσα.

«Εάν είχαν ολοκληρωθεί τα φράγματα, δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Παλλήνης Κωνσταντίνος Καπούλας. «Το ρέμα κατέβασε κορμούς καμένων δέντρων που είχαν κόψει οι υλοτόμοι, αλλά δεν τους είχαν πάρει» επισήμανε. Ο κ. Καπούλας ήταν αγανακτισμένος για τη μεγάλη καθυστέρηση στα αντιπλημμυρικά έργα, παρά τις εξαγγελίες για γρήγορη ολοκλήρωσή τους, πέρσι, αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά. «Τα συνεργεία είναι μια εβδομάδα τώρα που μπήκαν στο δάσος και άρχισαν να κατασκευάζουν τα φράγματα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε η δημοπράτηση και χρειάζεται αρκετός καιρός για να ολοκληρωθούν τα έργα» κατήγγειλε ο κ. Καπούλας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Από τη χθεσινή νεροποντή που έπληξε την περιοχή της Κασσάνδρας πλημμύρισε το ρέμα της Νέας Σκιώνης, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν στη θάλασσα έξι αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην κοίτη του, αφού μέχρι το Σάββατο ήταν ξερό. Συνεργεία της Πυροσβεστικής αντιμετώπισαν πλημμύρες σε υπόγεια σπίτια και καταστήματα της Σίβηρης, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκε και χαλαζόπτωση, που προκάλεσε προβλήματα σε καλλιέργειες.
Χθες το πρωί στη Νέα Σκιώνη στήθηκε επιχείρηση από τον δήμο για την απομάκρυνση έξι αυτοκινήτων που είχαν παρασυρθεί. Τα δύο από αυτά όμως κατέληξαν στη θάλασσα και χρειάστηκε η επέμβαση και δυτών της ΕΜΑΚ για να ανασυρθούν από μηχανήματα του δήμου.

Στη Σίβηρη η Πυροσβεστική κλήθηκε και έκανε αντλήσεις νερών από 20 υπόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ σε όλη την περιοχή της Κασσάνδρας από το πρωινό μπουρίνι έπεσαν έξι δέντρα σε επαρχιακούς δρόμους, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Μπουρίνι στις Σέρρες

Πολλά προβλήματα προκάλεσε το μπουρίνι από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι χθες το πρωί και στην πόλη των Σερρών, αλλά και σε περιοχές κοντά σε αυτήν. Συγκεκριμένα η Πυροσβεστική έκανε αντλήσεις από 25 ισόγεια και υπόγεια στην πόλη, ενώ απομάκρυνε δέντρα που έπεσαν σε επαρχιακές οδούς κοντά στον Προβατά και στην Άνω Καμήλα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν από την πτώση της τάσης του ρεύματος, αφού ένοικοι πολυκατοικιών στις Σέρρες εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Καρδάμυλα της Χίου. Επί τόπου βρίσκονται 30 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων.

Παράλληλα, υπό έλεγχο βρίσκονται οι φωτιές στην Αρκαδία, σε ύφεση η φωτιά στον Πάρνωνα, ενώ εξακολουθούν οι δυνάμεις κατάσβεσης να δίνουν μάχη από αέρος και εδάφους για την πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τραϊανούπολη του Εβρου.

Οι βροχές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή στην Κορινθία, δεν δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις καμένες περιοχές.

Τέλος, από το πρωί της Δευτέρας άρχισαν να εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, για την κατασκευή των σηράγγων Νεοχωρίου και Αρτεμισίου.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τραϊανούπολη του Εβρου.

Σημειώνεται ότι υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στα νησιά του Ιονίου, την Αχαΐα, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τα Χανιά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Βέβαιη αυτοδυναμία : 42%

Βέβαιη αυτοδυναμία : 42%

Εκλογικός νόμος: Ο πρώτος τα παίρνει όλα!

Οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο που προκύπτει διαιρώντας το άθροισμα των ψήφων όσων κομμάτων ξεπέρασαν το πλαφόν του 3% διά του 260

Πως κατανέμονται οι 300 περιζήτητες θέσεις του ελληνικού κοινοβουλίου

Με τον αναλογικότερο νόμο που εφαρμόστηκε ποτέ, θα διεξαχθούν οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου - Η "ΜτΚ" παρουσιάζει τις πτυχές του νέου εκλογικού συστήματος αλλά και απλά παραδείγματα προς… ναυτιλλόμενους

"Ο πρώτος τα παίρνει όλα". Το αμερικανικής εμπνεύσεως σλόγκαν βρίσκει τέλεια εφαρμογή στον εκλογικό νόμο, που είναι γνωστός και ως "νόμος Σκανδαλίδη", με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Κι αυτό όχι γιατί δίνει μεγαλύτερη ισχύ ή πιο άνετη αυτοδυναμία απ' ό,τι οι προηγούμενοι (τουναντίον μάλιστα), αλλά διότι είναι ο πρώτος νόμος κατά τον οποίο δεν έχει καμία απολύτως σημασία η διαφορά του δεύτερου κόμματος από το πρώτο στο αν θα εξασφαλίσει ο νικητής των εκλογών την αυτοδυναμία.

Ο εμπνευστής του νόμου υποστήριζε εξαρχής -και δικαίως- ότι ο νόμος αυτός είναι ο αναλογικότερος που εφαρμόστηκε ποτέ. Μόνο που η αναλογικότητά του αυτή ερμηνεύεται ως κέρδη των μικρότερων κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή σε βάρος των δύο μεγαλύτερων και κυρίως σε βάρος του κόμματος που τερματίζει δεύτερο. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν δύο πράγματα, διότι, όπως είδαμε σε μία σειρά από έντυπα, υπάρχουν σημαντικές παρανοήσεις για τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι 300 περιζήτητες έδρες του κοινοβουλίου.

Οι βασικοί κανόνες

1ον Ο νέος εκλογικός νόμος δίνει με μεγάλη ευκολία την αυτοδυναμία. Αυτός φαίνεται να είναι και ο πρωταρχικός του στόχος. Ενδεικτικό είναι ότι αν εφαρμοζόταν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα -βλέπε πίνακα 1- θα προέκυπταν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, πλην των εκλογών του 1977, στις οποίες η ΝΔ με 41,8% θα εξασφάλιζε αντί για 172 έδρες (με το πλειοψηφικό σύστημα που εφαρμόστηκε τότε) 149 έδρες. Δεν είναι τυχαίο ότι εάν οι συνεχείς εκλογές του 1989-90 είχαν πραγματοποιηθεί με το σημερινό εκλογικό νόμο, η ΝΔ στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του '89 αντί για 145 έδρες θα είχε πάρει 159 έδρες. Στις δεύτερες εκλογές τον Νοέμβρη του ίδιου έτους αντί για 148 θα ελάμβανε 162 έδρες και τέλος στις εκλογές του 1990 αντί των 150 εδρών θα κέρδιζε 167 έδρες. Που σημαίνει ότι δεν θα έφτανε η "αποστασία" ενός βουλευτή για την ανατροπή της.

2ον Για την επίτευξη αυτής της αυτοδυναμίας δεν παίζει κανένα ρόλο ούτε η ψαλίδα με το δεύτερο κόμμα ούτε το πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Αυτά που έχουν σημασία είναι α) το ποσοστό του πρώτου κόμματος και β) το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν πιάνουν το πλαφόν του 3% (πίνακας 1). Φυσικά, προβάλλοντας στη σημερινή πραγματικότητα, αν ένα από τα μικρά κόμματα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπαίνουν στην Βουλή μείνει τελικά εκτός, τότε θα αυξηθεί σημαντικά το άθροισμα των εκτός κοινοβουλίου φορέων, άρα και η τελική κατανομή εδρών.

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο που προκύπτει διαιρώντας το άθροισμα των ψήφων όσων κομμάτων ξεπέρασαν το πλαφόν του 3% διά του 260. Για να βρούμε λοιπόν τον αριθμό των εδρών που παίρνει κάθε κόμμα, διαιρούμε τις ψήφους που εξασφάλισε με το εκλογικό μέτρο.

Επειδή ο αριθμός αυτός είναι δεκαδικός (π.χ. 157,4 έδρες) γίνεται στρογγυλοποίηση στον προηγούμενο ακέραιο αριθμό (δηλαδή 157 έδρες). Εάν, λόγω της στρογγυλοποίησης, κάποιες έδρες μείνουν αδιάθετες, τις κερδίζουν οι συνδυασμοί με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας. Οι υπόλοιπες 40 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από το δεύτερο.

Αυτοδυναμία

Με βάση τα ανωτέρω, το πρώτο κόμμα χρειάζεται περίπου 42% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από κάθε άλλο παράγοντα. Επειδή ως βάση για τον καθορισμό των εδρών του κάθε κόμματος λαμβάνονται μόνο οι ψήφοι των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή, όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν πέρασαν το 3% τόσο ευκολότερη για το πρώτο κόμμα είναι η αυτοδυναμία. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις μπορεί το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και με ποσοστό χαμηλότερο του 42% (βλέπε πίνακα ).

Λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια

Τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια αποκλείονται από τις έγκυρες ψήφους. Αυτό δεν προβλεπόταν στον νόμο Σκανδαλίδη, αλλά ρυθμίστηκε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρ' όλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Η ουσία είναι ότι παρά τις αντίθετες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων εκρίθη πως το εκλογικό μέτρο ευρίσκεται χωρίς να συμπεριληφθούν οι λευκές ψήφοι.

Περί ισχυρών κυβερνήσεων

Οποιοδήποτε κόμμα "κόψει το νήμα" στις 16 Σεπτεμβρίου, πρέπει να ξεχάσει τις άνετες πλειοψηφίες του παρελθόντος. Ο νέος εκλογικός νόμος βγάζει μεν άνετα αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά με σαφώς λιγότερες έδρες απ' ό,τι οι προηγούμενοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και με το πολύ μεγάλο ποσοστό 45,36% που πήρε η ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές θα έχανε μία έδρα. Βέβαια το 2ο κόμμα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ με το 40,55% των εκλογών του 2004, αντί για 117 έδρες θα έπαιρνε με το νέο νόμο 111. Μεγάλα κέρδη θα είχαν ΚΚΕ και ΣΥΝ που θα κέρδιζαν αντιστοίχως 4 και 3 έδρες περισσότερες. Στον πίνακα 3 μπορούμε να δούμε τι αποτελέσματα θα έδινε η εφαρμογή του νέου νόμου στις εκλογές από το 1993 μέχρι το 2004.

Τα παράξενα διλήμματα

Όπως ξεκαθαρίσαμε παραπάνω, αν προκύψει στις 16 Σεπτεμβρίου τετρακομματική Βουλή, αν δηλαδή ένα κόμμα δεν μπει στη Βουλή (ΣΥΡΙΖΑ ή ΛΑΟΣ) τότε θα έχουμε πιο άνετη αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ -με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που το φέρουν δεύτερο κόμμα, η άντληση ψήφων από τον ΣΥΝ είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί μπορεί να του εξασφαλίσει κάποιες έδρες παραπάνω, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει εκτός Βουλής θα ευνοηθεί το πρώτο κόμμα (θεωρητικώς δηλαδή η ΝΔ).

Αντιστοίχως αν το ΠΑΣΟΚ κάνει την ανατροπή και βγει πρώτο κόμμα, η απόπειρα συρρίκνωσης της δύναμης του ΛΑΟΣ κάτω από το 3% θα αποδειχτεί μπούμεραγκ για τη ΝΔ, γιατί θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ (ως θεωρητικώς πρώτο κόμμα) μεγαλύτερη αυτοδυναμία.

Άρα λοιπόν ο βασικός στόχος καθενός από τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να είναι η άντληση ψήφων από το άλλο μεγάλο κόμμα και όχι από τα μικρά. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΔΡΕΣ

Ορισμένα παραδείγματα

Έστω ότι το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει στις εκλογές 41,5%. Ας δούμε πώς μπορούμε να βρούμε πόσες έδρες καταλαμβάνει. Όπως είπαμε παραπάνω, δεν έχει καμία σημασία το ποσοστό κανενός άλλο κόμματος, αλλά το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών που δεν έπιασαν το πλαφόν του 3%. Έστω λοιπόν ότι το ποσοστό αυτό είναι 2.5% (στη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή αυτό θα σήμαινε ότι τόσο ο ΣΥΝ όσο και ο ΛΑΟΣ μπαίνουν στη Βουλή).

Για να υπολογίσουμε λοιπόν τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος πολλαπλασιάζουμε το 41,5% με το 260 και το αποτέλεσμα το πολλαπλασιάζουμε με το κλάσμα 100/97,5 (αυτό το 97,5 προκύπτει από το 100 πλην το 2,5 των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής).

Το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι 110,66 έδρες. Με την στρογγυλοποίηση δίνει 110 έδρες. Προσθέτοντας τέλος το bonus των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, φτάνουμε στις 150 έδρες. Το αν λοιπόν με το 41,5% το κόμμα αυτό δύναται να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση εξαρτάται αν θα πάρει κάποια έδρα από το υπόλοιπο (0,66%) της στρογγυλοποίησης.

Η σχέση ποσοστού του πρώτου κόμματος με το ποσοστό των μικρών (κάτω του 3%) κομμάτων και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνει φαίνεται καθαρά στον πίνακα που ακολουθεί.




Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Βέβαιος για πεντακομματική βουλή ο Γ.Καρατζαφέρης

Βέβαιος για πεντακομματική βουλή ο Γ.Καρατζαφέρης

Τη βεβαιότητα ότι η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θα είναι πεντακομματική και δεν θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την ομιλία του σε υποψήφιους του κόμματος σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο ΛΑΟΣ θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι αυτή θα είναι «κυβέρνηση προσωπικοτήτων και όχι τζακιών».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανεπάρκεια» στο θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς και για «επιπολαιότητα» που κόστισε, όπως είπε, ανθρώπινες ζωές.

Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να καταρτίσει στέρεο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την κ. Γεννηματά είπε ότι η υποψηφιότητά της δεν μπορούσε να ανακηρυχθεί από τον Αρειο Πάγο. «Φταίει ο Αρειος Πάγος επειδή ο κ. Παπανδρέου δεν μιλάει με τον βασικό συνταγματολόγο του κόμματός του που είναι ο κ. Βενιζέλος; Ένα τηλέφωνο να τον είχε πάρει, θα του είχε πει ότι κωλύεται από το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη μη συμμετοχή της κ. Πατουλίδου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Εκριναν ότι δεν τους πάει. Ε, λοιπόν, σε μας πάει η Βούλα Πατουλίδου. Την αγαπάμε και είμαστε στο πλευρό της».

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Η Ρωσία "δεν διαπραγματεύεται" για το Κόσοβο

Η Ρωσία "δεν διαπραγματεύεται" για το Κόσοβο

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ προειδοποίησε πως η Μόσχα δεν θα ενδώσει στις πιέσεις για υποχώρηση τής από τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει στα θέματα της αντιπυραυλικής ασπίδας και του Κοσόβου.

Ο Λαβρώφ τόνισε πως η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει παθητική όταν απειλείται η εθνική της ασφάλεια.

"Τέτοια ζητήματα αφορούν την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν βάσεις της αντιπυραυλικής τους ασπίδας στη βορειοανατολική Ευρώπη και ο διακανονισμός του προβλήματος του Κοσόβου," είπε.

Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Ρωσία δεν διαπραγματεύεται" ανέφερε ο Λαβρώφ κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Δεν ξεκαθάρισε όμως τι ακριβώς είναι απαράδεκτο για τη Μόσχα στα θέματα του Κοσόβου και της αντιπυραυλικής ασπίδας, ούτε αν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού.

Η Μόσχα τόνισε πρόσφατα πως η μόνη λύση που αποδέχεται για το θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου είναι αυτή που θα υποστηρίζεται τόσο από τη Σερβία, όσο και από τους Αλβανούς Κοσοβάρους.

Πηγή: BBC News

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ : Η ανασυγκρότηση είναι το στοίχημα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ : Η ανασυγκρότηση είναι το στοίχημα

«ΣΚΗΝΙΚΟ ΟΞΥΝΣΗΣ» υποστηρίζει ότι στήνει το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της κ. Φώφης Γεννηματά ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο υπουργός Άμυνας αποφεύγει να σχολιάσει την ουσία της απόφασης της Δικαιοσύνης, ωστόσο επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. «Αποδεικνύεται», υπογραμμίζει, «ότι η κ. Γεννηματά γνώριζε το άρθρο του Συντάγματος, το οποίο και η ίδια στις συνεντεύξεις της είχε επικαλεστεί για να πείσει το 1.000.000 ψηφοφόρους της πως θα τους υπηρετήσει από τη θέση του υπερνομάρχη. Δέσμευση που πανηγυρικά αθετεί. Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δεν γνώριζαν- αν και όφειλαν- ή παίζουν επικίνδυνα με τους θεσμούς στήνοντας σκηνικό όξυνσης στο οποίο η Ν.Δ. δεν θα συμμετάσχει».

Ο υπουργός και υποψήφιος της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Πελοπόννησο για να συντονίσει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Είδατε από κοντά και το μέγεθος της καταστροφής αλλά και το αίσχος, όπως ειπώθηκε, με τις ουρές του εξευτελισμού στις τράπεζες. Σας κατηγορούν ότι το ενδιαφέρον και οι παροχές της κυβέρνησης είναι προσχηματικές λόγω εκλογών. Τι απαντάτε;

«Πράγματι το μέγεθος της καταστροφής είναι πάρα πολύ μεγάλο και προκαλεί θλίψη και οδύνη. Χρέος δικό μας, ως υπεύθυνης κυβέρνησης, είναι να διαχειριστούμε την τραγωδία με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, συνέπεια και αυτό κάνουμε. Είναι εύκολο για κάποιους να ασκούν κριτική, το δύσκολο όμως είναι να τη συνοδεύουν και με εφικτές- ρεαλιστικές προτάσεις, όπως π.χ. για τις ουρές. Αν υπάρχει έστω και μια πρόταση που μπορεί να βοηθήσει ώστε να μη δημιουργούνται ουρές για ανάλογες περιπτώσεις, ας κατατεθεί. Είναι πλέον φανερό ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι ουσιαστικές και όχι προσχηματικές και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο θα έπρεπε η Πολιτεία όλους όσοι επλήγησαν να τους αφήσει στην τύχη τους. Αν η κριτική εστιάζεται μόνο σε αυτό, τότε αφενός επιβεβαιώνεται πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι σωστά, αφετέρου δείχνει πως όλα γίνονται στα πλαίσια της τακτικής του μηδενισμού και της μόνιμης άρνησης που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, δειλά δειλά, κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να παραδέχονται ότι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών υπήρξαν τουλάχιστον «αστοχίες» και «έλλειψη συντονισμού». Μια απλή συγγνώμη δεν θα ζητήσει κανένας από την κυβέρνηση;

«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συντονισμένη εφαρμογή των μέτρων για την ανακούφιση και την πλήρη αποκατάσταση των πυρόπληκτων. Πιθανόν, όμως, στις τόσες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε τόσο λίγες ημέρες να υπήρξε και κάποια επιχειρησιακή αστοχία. Το στοίχημα πάντως είναι και παραμένει η ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν. Κυρίως δε, να μην αισθανθούν οι συμπολίτες μας πως η Πολιτεία τους άφησε μόνους τους».

Ως υπουργός Άμυνας, ο κ. Μεϊμαράκης κρατά διακριτικά αποστάσεις από τον όρο «ασύμμετρες απειλές» που χρησιμοποίησαν άλλα κυβερνητικά στελέχη. Σπεύδει να προσθέσει ωστόσο ότι «στους πολίτες γεννώνται πολλά και ποικίλα ερωτήματα που προκύπτουν από το ότι υπήρξαν πολλές εστίες μέσα σε λίγες ώρες, ξεσπούσαν πυρκαγιές νύχτα και σε περιοχές απρόσιτες που δεν έχουν κανένα οικονομικό ενδιαφέρον για οικοπεδοφάγους, ενώ υπήρξαν και πολλά "παραπειστικά" τηλεφωνήματα που διασπούσαν την προσοχή και τις δυνάμεις πυρόσβεσης».

Όσον αφορά το μισθολόγιο των αξιωματικών ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι θα υλοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2008, πριν δηλαδή συμπληρωθεί τετραετία από την αρχική εξαγγελία του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πολιτικό θέμα κατά τη Φ.Γεννηματά ο αποκλεισμός της από το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Πολιτικό θέμα κατά τη Φ.Γεννηματά ο αποκλεισμός της από το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Πολιτικό θέμα χαρακτηρίζει η Φώφη Γεννηματά τον αποκλεισμό της από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Αρείου Πάγου και θεωρεί ότι η εγκυρότητα μίας υποψηφιότητας κρίνεται από το Εκλογοδικείο, εφ' όσον υπάρξει κάποια προσφυγή.

«Είναι η πρώτη φορά, από το 1974 μέχρι σήμερα, που ο Αρειος Πάγος δεν ανακηρύσσει υποψήφιο βουλευτή λόγω κωλύματος. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν αυτό, παρ' όλο που δεκάδες υποψήφιοι είχαν εξόφθαλμα κωλύματα και κρίθηκαν στη συνέχεια από τα Εκλογοδικεία ύστερα από ενστάσεις» δηλώνει η κα Γεννηματά στην Ελευθεροτυπία.

«Κάποιοι κέρδισαν, κάποιοι έχασαν τις υποθέσεις τους στο Εκλογοδικείο, αλλά το Εκλογοδικείο είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει. Το ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ακυρώνεται και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο» προσθέτει η ίδια.

Η κα Γεννηματά εκτιμά ότι «δεν είναι ζήτημα νομικό, είναι καθαρά πολιτικό» και θεωρεί ότι «σε αυτήν ακριβώς την απόφαση θα πρέπει να αντιδράσει ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας».

Σε ό,τι αφoρά τις συνεντεύξεις της που επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, η κα Γεννηματά εξηγεί ότι πάντοτε οι ερωτήσεις ήταν για ενδεχόμενη υποψηφιότητά της στην Α' Αθήνας.

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην Α' Αθήνας διεκδικείς τον σταυρό προτίμησης και άρα μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό σώμα η θέση του νομάρχη (...) Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν υπάρχει σταυρός» προσθέτει.

Τι λένε συνταγματολόγοι

Κατηγορηματικός για την ύπαρξη κωλύματος στο πρόσωπο της κ. Γεννηματά, το οποίο δεν της επιτρέπει ούτε και να ανακηρυχθεί ως υποψήφια, είναι ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Την απόφαση του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου υπερασπίστηκε και ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Β.Κόκκινος, ο οποίος δήλωσε ότι το τμήμα ήταν αρμόδιο να ελέγξει το κώλυμα και με βάση το άρθρο 56, «ορθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφια η κ. Γεννηματά».

Στον αντίποδα, ο συνταγματολόγος Κ.Χρυσόγονος δέχεται ότι πράγματι συντρέχει κώλυμα στο πρόσωπο της κας Γεννηματά, αλλά θεωρεί ότι με την απόφασή του ο Αρειος Πάγος πήρε αρμοδιότητα του Εκλογοδικείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο συνταγματολόγος και υποψήφιος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπαδημητρίου, ο οποίος θεωρεί ότι το ανώτατο δικαστήριο ενήργησε καθ΄' υπέρβαση της δικαιοδοσίας του.

Ο Ευ.Βενιζέλος με δήλωσή του την Κυριακή σημειώνει ότι «κατά παράδοση τα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή τα Πρωτοδικεία, ως προς τους υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών και ο Αρειος Πάγος, ως προς τους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας, δεν ελέγχουν κατά την φάση της ανακήρυξης την συνδρομή τυχόν κωλύματος, αλλά εστιάζονται στον έλεγχο των λεγομένων θετικών προσόντων εκλογιμότητας».

Ο Α.Λοβέρδος σχολίασε ότι «για πρώτη φορά στα 33 αυτά χρόνια, ο Αρειος Πάγος εξετάζει προ των εκλογών τα κωλύματα εκλογιμότητας. Πρόκειται για απόλυτο αιφνιδιασμό τον οποίο επιχειρεί η δικαιοσύνη στο πολιτικό σύστημα της χώρας».

Συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μια συζήτηση τις τελευταίες ώρες για το αν και κατά πόσο το Κίνημα θα έπρεπε «να αυτοπροστατευθεί» στο θέμα της υποψηφιότητας της κ. Γεννηματά, εξαντλώντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε σχέση με τα κωλύματά της.

Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι πλην της γνωμάτευσης του συνταγματολόγου Γ. Παπαδημητρίου περί μη κωλύματος, υπήρχαν άλλες απόψεις, όπως του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος εκτιμούσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη «γραμματική» ερμηνεία του νόμου στο θέμα της εκλογιμότητας της πρώην υπερνομάρχη Αθηνών- Πειραιώς.

Η ίδια η κ. Γεννηματά φέρεται να έχει δηλώσει ότι μεταξύ όσων συνταγματολόγων ρωτήθηκαν για το θέμα της εκλογιμότητάς της συμπεριλαμβάνονται και οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, κάτι που διαψεύδεται από την πλευρά των τελευταίων.

Ακόμη συζητείται στο ΠΑΣΟΚ ότι ανεξάρτητα από τη σπουδή που επέδειξε ο Άρειος Πάγος και τα περί δικαστικού πραξικοπήματος, «δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν όλα τα δεδομένα, όπως το συγκεκριμένο, που η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσίασε ως έλλειψη σοβαρότητας και απουσία οργάνωσης».

Πηγή: in.gr


Ταυτοποιήθηκαν τα θύματα

Ταυτοποιήθηκαν τα θύματα

Ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις διακρίβωσης της ταυτότητας με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, όλων των θυμάτων των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών σε περιοχές της Πελοποννήσου, από τα οπoία παρελήφθησαν δείγματα βιολογικών υλικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν τα δείγματα:

  • των 5 περιοχής Αρεόπολης Λακωνίας και των 5 περιοχής Μεγαλόπολης Αρκαδίας.
  • των 31 προς διακρίβωση ταυτότητας θυμάτων από περιοχές Ηλείας αλλά και
  • των 11 από περιοχές Ηλείας που είχαν αναγνωρισθεί «φυσικώς» από συγγενείς τους και είχαν αποδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές στους οικείους τους.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τουρκία: Νέες εικόνες από την "ανωμαλία της Κιβωτού του Νώε"

Τουρκία: Νέες εικόνες από την "ανωμαλία της Κιβωτού του Νώε"





Τρεις εταιρείες που ειδικεύονται στην υψηλή τεχνολογία αποφάσισαν να συνεργαστούν για να ερευνήσουν εάν η ιδιομορφία που υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο σημείο του όρους Αραράτ είναι ότι απέμεινε από την μήκους 980 ποδών Κιβωτό του Νώε.

Οι εταιρείες GeoEye, INTA Space Turk και ο Οργανισμός Δορυφορικών Εικόνων του Τέξας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο της λεγόμενης "ανωμαλίας του όρους Αραράτ" με τη βοήθεια εικόνων που έστειλε ο δορυφόρος IKONOS που πέρασε πάνω από την βορειοανατολική Τουρκία.

Ο δορυφόρος IKONOS χαρακτηρίστηκε ως "Ιντιάνα Τζόουνς" του διαστήματος και είναι ο πρώτος δορυφόρος που κατάφερε να σχηματίσει τρισδιάστατες εικόνες της εν λόγω περιοχής.

Στο συγκεκριμένο σημείο στα βορειοδυτικά του όρους Αραράτ, φαίνεται μια προεξοχή που μοιάζει με βράχο καρφωμένο στην πλαγιά του βουνού. Η ιδιομορφία του έγκειται στην ομαλή του επιφάνεια και την ασυνήθιστη σύνθεση του. Η ανωμαλία βρίσκεται 15300 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Πηγή: Xinhua

Αναγνωρίστηκε το πτώμα του ηγέτη της Φατάχ αλ-Ισλάμ

Αναγνωρίστηκε το πτώμα του ηγέτη της Φατάχ αλ-Ισλάμ

ΤΟ ΠΤΩΜΑ του ηγέτη της Φατάχ αλ Ισλάμ, που σκοτώθηκε χθες Κυριακή στις μάχες με το λιβανικό στρατό στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ναχρ αλ-Μπάρεντ, αναγνωρίστηκε από τη σύζυγό του, ανακοίνωσε λιβανική στρατιωτική πηγή.

Η σύζυγός του Σάκερ αλ-Αμπσι αναγνώρισε το πτώμα του στο νεκροτομείο της Τρίπολης, όπου βρέθηκε συνοδευόμενη από ουλεμάδες και την 14χρονη κόρη της, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Η ίδια, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, αναγνώρισε και το πτώμα του Αμπού Σαλίμ Τάχα, εκπροσώπου της οργάνωσης.

Λιβανέζος αξιωματικός ανακοίνωσε πως ο Παλαιστίνιος αλ-Αμπσι σκοτώθηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Άφιξη Κυπριακής αποστολής για την ανοικοδόμηση του χωριού Αρτέμιδα Ζαχάρως

Άφιξη Κυπριακής αποστολής για την ανοικοδόμηση του χωριού Αρτέμιδα Ζαχάρως

ΑΠΟ ΤΟ Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως γνωρίζεται ότι, χθες (02-09-2007) αφίχθη 5μελές κλιμάκιο από Κυπρίους τεχνικούς το οποίο μεταβαίνει σήμερα στη Ζαχάρω Ηλείας, στο πλαίσιο της αποφάσεως της Κυπριακής Κυβερνήσεως να αναλάβει την ανοικοδόμηση-ανασυγκρότηση του χωρίου Αρτέμιδα.

Αυτό είχε αποφασισθεί κατόπιν συνεννοήσεως του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Η Κυπριακή αντιπροσωπεία συνοδεύεται από αντίστοιχη Ελληνική που απαρτίζεται από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα κλιμάκια αυτά θα έχουν σήμερα συνεργασία με το Δήμαρχο Ζαχάρως και εν συνεχεία θα μεταβούν στο χωριό Αρτέμιδα για να προβούν στην καταγραφή των αναγκών.
Η Κυπριακή αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη 6/9, μπορεί δε εάν χρειαστεί να παρατείνει την εδώ διαμονή της.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δηλώνει πως οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην Τουρκία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δηλώνει πως οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην Τουρκία

"Οι Ορθόδοξοι πιστοί και οι άλλες Χριστιανικές μειονότητες της Τουρκίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες και απαγορεύσεις στην άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων," αποφάνθηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) την περασμένη εβδομάδα.

Η δήλωση του WCC υποστηρίζει πλήρως τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δίνει δικαστική μάχη στην Τουρκία σχετικά με το αν είναι παράνομη ή όχι η χρήση του τίτλου "Οικουμενικός".

Το Πατριαρχείο, αναφέρει το WCC "αντιμετωπίζει ολοένα και αυξανόμενες δυσκολίες ένεκα των αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης, εφόσον το Εφετείο αποφάνθηκε πως η χρήση του τίτλου είναι παράνομη και πως η Εκκλησία δεν έχει κανένα νομικό καθεστώς στη χώρα".

¨Οι Ελληνορθόδοξοι δεν είναι η μόνη θρησκευτική μειονότητα που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Τουρκία," συνεχίζει το WCC, το οποίο αντιπροσωπεύει πέραν των 560 εκατομμυρίων Χριστιανών από 110 χώρες.

"Δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες αντιμετωπίζουν επίσης οι Αρμένιοι και οι Σύριοι Ορθόδοξοι," αναφέρει η δήλωση, αφήνοντας αιχμές για τους φόνους των τριών εκδοτών της Βίβλου τον Απρίλιο και στους άλλους δύο φόνους που διαπράχτηκαν πρόσφατα.

Το σχόλιο του WCC, το οποίο αγωνίζεται για την ενότητα των Εκκλησιών σε συνεργασία με το Βατικανό, έρχεται μια εβδομάδα μετά την κλήση του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώπιον του δημόσιου κατήγορου της Κωνσταντινούπολης για να απολογηθεί επειδή εξακολουθεί να αυτοαποκαλείται Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην επιστολή του προς τον Πατριάρχη στις 29 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας του WCC Σάμιουελ Κόμπια εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του στην χρήση του τίτλου του, ο οποίος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "έχει μοναδική και ιστορική σημασία για τα 300 εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών."

Τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας είναι ένα από τα κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι αξιωματούχοι της Ένωσης επιμένουν πως η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των εκκλησιών και να μεταχειρίζεται καλύτερα τον οικουμενικό Πατριάρχη.

Πηγή: Turkish Daily News

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ενόψει της συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ενόψει της συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη εντολή από το Εθνικό Συμβούλιο, πηγαίνοντας στη συνάντηση της 5ης του Σεπτέμβρη, ότι στόχος μας παραμένει η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως άλλωστε προνοείται και στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, δήλωσε χθές ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα αγωνιστή κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα Γεωργίου Τσικουρή.

``Εχουμε την ισχυρή άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να ανανεώσει τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα στηρίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε πως ``μια τέτοια λύση μπορεί να απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό. Μια τέτοια λύση μπορεί να αποκαταστήσει και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Μια τέτοια λύση μπορεί να επανενώσει την πατρίδα μας, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία``.

Ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε πως τον τελευταίο καιρό γίνονται διάφορες τοποθετήσεις που στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέτουν υπό αμφισβήτηση τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εκείνη δηλαδή τη μορφή λύσης που ο Πρόεδρος Μακάριος και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κυπριανού αποδέκτηκαν υπογράφοντας τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

``Οι τοποθετήσεις που αμφισβητούν τη λύση ομοσπονδίας γίνονται από ηγετικά στελέχη κομμάτων της κυβερνητικής παράταξης του σήμερα, ορισμένοι από τους οποίους μετέχουν μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο``, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ``οι λεγόμενες καθαρές λύσεις για τις οποίες γίνεται λόγος συνιστούν επικίνδυνες αυταπάτες. Το φασιστικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, τα ισοζύγια δυνάμεων στο διεθνή χώρο και η ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ λύσης ομοσπονδίας καθιστούν συνθήματα κενού περιεχομένου τα περί καθαρών λύσεων``.

``Στην ουσία αυτά τα συνθήματα οδηγούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης και στη δημιουργία δυο χωριστών κρατών, πράγμα που τόλμησε να υποστηρίξει και ο γνωστός ευρωβουλευτής που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.``, ανέφερε.

``Είναι άραγε καθαρή λύση η διχοτόμηση; Εμείς θεωρούμε τη διχοτόμηση όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και τη χειρότερη και την πιο καταστροφική επιλογή που μπορεί να υπάρξει``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

``Με τη διχοτόμηση ξεπουλούμε ένα κομμάτι της πατρίδας μας το οποίο θα καταστεί αμιγές τουρκικό κράτος. Το δε υπόλοιπο, δεν πρόκειται να είναι καθαρά ελληνικό κράτος, όπως ίσως ευελπιστούν και ονειρεύονται ορισμένοι, αλλά θα είναι και πάλιν ένα μικτό κράτος``, ανέφερε.

Σημείωσε πως ``η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτρέπει στους Τ/Κ, αν με τη διχοτόμηση και τα δυο χωριστά κράτη αρθούν ορισμένα εμπόδια, να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και να εγκατασταθούν σ’ αυτές``.

``Για μας είναι απαράδεκτος ο συλλογισμός `μπροστά σε μια κακή λύση ομοσπονδίας, επιλέγουμε τη διχοτόμηση` με το τεχνητό πρόσχημα ότι ετοιμάζεται δήθεν η επαναφορά του σχεδίου Ανάν. Το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί και κανείς δεν νομιμοποιείται να το επαναφέρει. Τις αναφορές στο σχέδιο τις επαναφέρουν αυτοί που ερωτοτροπούν με τη διχοτόμηση ως λύση του Κυπριακού``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπογράμμισε πως ``εμείς απορρίπτουμε τη διχοτόμηση και παλεύουμε για μια σωστή λύση ομοσπονδίας όπως την περιγράψαμε πιο πάνω. Ταυτόχρονα για μας είναι ξεκάθαρο ότι η ομοσπονδία προϋποθέτει και πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών``.

Πρόσθεσε πως ``εμείς λέμε ναι σε λύση ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο που θα την κάνει λειτουργική και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων``.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ανέφερε πως ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν πρέπει να εκτιμήσουμε ότι σ’ αυτή τη χώρα συντελούνται γεγονότα ιστορικής θα έλεγα σημασίας.

``Γεγονότα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την πορεία του Κυπριακού. Η καθαρή νίκη του κόμματος του κ. Ερντογάν και η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο ύπατο αξίωμα της Τουρκίας συνιστούν πλήγμα για το στρατιωτικό κεμαλικό κατεστημένο``, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ``πρέπει να επαγρυπνούμε, να προβληματιζόμαστε και να μελετούμε σε βάθος τα τεκταινόμενα`` και επανέλαβε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως οι στρατηγοί έχουν επιβάλει ένα είδος συμβιβασμού στην πολιτική ηγεσία της χώρας. ``Ευχόμαστε η πιθανή αυτή συνδιαλλαγή μεταξύ των δυο πόλων να μην έχει γίνει με αντάλλαγμα την περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπογράμμισε εξάλλου πως ``πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε νέες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες θα επιδιώξει και πάλιν να δείξει ότι βρίσκεται, όπως λεει συχνά, ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς``.

``Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τόσο ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Αγκυρας, όσο και να αντιμετωπίσουμε νέες επικοινωνιακές κινήσεις του κ. Ερντογάν. Με δυο λόγια πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέες πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού που να εξυπηρετεί το λαό μας, Ε/Κ και Τ/Κ, και όχι τους οποιουσδήποτε ξένους``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Επεσήμανε πως για αυτό χρειάζεται ενδελεχής επιστημονική ανάλυση της κατάστασης στην Τουρκία και κατά προέκταση της τουρκικής πολιτικής και σημείωσε πως τέτοια ανάλυση απουσιάζει.

Πηγή: typos.com.cy

Αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πύργο

Αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πύργο

Αρχίζουν το πρωΐ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε ποτάμια και ρέματα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των αρμοδίων στον Πύργο Ηλείας.

Πεντήντα εξειδικευμένοι δασεργάτες, που εργάζονται αυτήν την περίοδο στην Πάρνηθα, μεταβαίνουν στην Ηλεία και αύριο αρχίζουν εργασίες στην Αρχαία Ολυμπία.

Σταδιακά μέσα στην εβδομάδα θα μεταβούν στην περιοχή και άλλοι 100 δασεργάτες.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ