Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δηλώνει πως οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην Τουρκία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δηλώνει πως οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην Τουρκία

"Οι Ορθόδοξοι πιστοί και οι άλλες Χριστιανικές μειονότητες της Τουρκίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες και απαγορεύσεις στην άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων," αποφάνθηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) την περασμένη εβδομάδα.

Η δήλωση του WCC υποστηρίζει πλήρως τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δίνει δικαστική μάχη στην Τουρκία σχετικά με το αν είναι παράνομη ή όχι η χρήση του τίτλου "Οικουμενικός".

Το Πατριαρχείο, αναφέρει το WCC "αντιμετωπίζει ολοένα και αυξανόμενες δυσκολίες ένεκα των αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης, εφόσον το Εφετείο αποφάνθηκε πως η χρήση του τίτλου είναι παράνομη και πως η Εκκλησία δεν έχει κανένα νομικό καθεστώς στη χώρα".

¨Οι Ελληνορθόδοξοι δεν είναι η μόνη θρησκευτική μειονότητα που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Τουρκία," συνεχίζει το WCC, το οποίο αντιπροσωπεύει πέραν των 560 εκατομμυρίων Χριστιανών από 110 χώρες.

"Δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες αντιμετωπίζουν επίσης οι Αρμένιοι και οι Σύριοι Ορθόδοξοι," αναφέρει η δήλωση, αφήνοντας αιχμές για τους φόνους των τριών εκδοτών της Βίβλου τον Απρίλιο και στους άλλους δύο φόνους που διαπράχτηκαν πρόσφατα.

Το σχόλιο του WCC, το οποίο αγωνίζεται για την ενότητα των Εκκλησιών σε συνεργασία με το Βατικανό, έρχεται μια εβδομάδα μετά την κλήση του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώπιον του δημόσιου κατήγορου της Κωνσταντινούπολης για να απολογηθεί επειδή εξακολουθεί να αυτοαποκαλείται Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην επιστολή του προς τον Πατριάρχη στις 29 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας του WCC Σάμιουελ Κόμπια εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του στην χρήση του τίτλου του, ο οποίος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "έχει μοναδική και ιστορική σημασία για τα 300 εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών."

Τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας είναι ένα από τα κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι αξιωματούχοι της Ένωσης επιμένουν πως η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των εκκλησιών και να μεταχειρίζεται καλύτερα τον οικουμενικό Πατριάρχη.

Πηγή: Turkish Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: