Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ενόψει της συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ενόψει της συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη εντολή από το Εθνικό Συμβούλιο, πηγαίνοντας στη συνάντηση της 5ης του Σεπτέμβρη, ότι στόχος μας παραμένει η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως άλλωστε προνοείται και στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, δήλωσε χθές ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα αγωνιστή κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα Γεωργίου Τσικουρή.

``Εχουμε την ισχυρή άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να ανανεώσει τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα στηρίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε πως ``μια τέτοια λύση μπορεί να απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό. Μια τέτοια λύση μπορεί να αποκαταστήσει και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Μια τέτοια λύση μπορεί να επανενώσει την πατρίδα μας, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία``.

Ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε πως τον τελευταίο καιρό γίνονται διάφορες τοποθετήσεις που στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέτουν υπό αμφισβήτηση τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εκείνη δηλαδή τη μορφή λύσης που ο Πρόεδρος Μακάριος και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κυπριανού αποδέκτηκαν υπογράφοντας τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

``Οι τοποθετήσεις που αμφισβητούν τη λύση ομοσπονδίας γίνονται από ηγετικά στελέχη κομμάτων της κυβερνητικής παράταξης του σήμερα, ορισμένοι από τους οποίους μετέχουν μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο``, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ``οι λεγόμενες καθαρές λύσεις για τις οποίες γίνεται λόγος συνιστούν επικίνδυνες αυταπάτες. Το φασιστικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, τα ισοζύγια δυνάμεων στο διεθνή χώρο και η ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ λύσης ομοσπονδίας καθιστούν συνθήματα κενού περιεχομένου τα περί καθαρών λύσεων``.

``Στην ουσία αυτά τα συνθήματα οδηγούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης και στη δημιουργία δυο χωριστών κρατών, πράγμα που τόλμησε να υποστηρίξει και ο γνωστός ευρωβουλευτής που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.``, ανέφερε.

``Είναι άραγε καθαρή λύση η διχοτόμηση; Εμείς θεωρούμε τη διχοτόμηση όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και τη χειρότερη και την πιο καταστροφική επιλογή που μπορεί να υπάρξει``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

``Με τη διχοτόμηση ξεπουλούμε ένα κομμάτι της πατρίδας μας το οποίο θα καταστεί αμιγές τουρκικό κράτος. Το δε υπόλοιπο, δεν πρόκειται να είναι καθαρά ελληνικό κράτος, όπως ίσως ευελπιστούν και ονειρεύονται ορισμένοι, αλλά θα είναι και πάλιν ένα μικτό κράτος``, ανέφερε.

Σημείωσε πως ``η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτρέπει στους Τ/Κ, αν με τη διχοτόμηση και τα δυο χωριστά κράτη αρθούν ορισμένα εμπόδια, να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και να εγκατασταθούν σ’ αυτές``.

``Για μας είναι απαράδεκτος ο συλλογισμός `μπροστά σε μια κακή λύση ομοσπονδίας, επιλέγουμε τη διχοτόμηση` με το τεχνητό πρόσχημα ότι ετοιμάζεται δήθεν η επαναφορά του σχεδίου Ανάν. Το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί και κανείς δεν νομιμοποιείται να το επαναφέρει. Τις αναφορές στο σχέδιο τις επαναφέρουν αυτοί που ερωτοτροπούν με τη διχοτόμηση ως λύση του Κυπριακού``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπογράμμισε πως ``εμείς απορρίπτουμε τη διχοτόμηση και παλεύουμε για μια σωστή λύση ομοσπονδίας όπως την περιγράψαμε πιο πάνω. Ταυτόχρονα για μας είναι ξεκάθαρο ότι η ομοσπονδία προϋποθέτει και πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών``.

Πρόσθεσε πως ``εμείς λέμε ναι σε λύση ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο που θα την κάνει λειτουργική και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων``.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ανέφερε πως ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν πρέπει να εκτιμήσουμε ότι σ’ αυτή τη χώρα συντελούνται γεγονότα ιστορικής θα έλεγα σημασίας.

``Γεγονότα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την πορεία του Κυπριακού. Η καθαρή νίκη του κόμματος του κ. Ερντογάν και η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο ύπατο αξίωμα της Τουρκίας συνιστούν πλήγμα για το στρατιωτικό κεμαλικό κατεστημένο``, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ``πρέπει να επαγρυπνούμε, να προβληματιζόμαστε και να μελετούμε σε βάθος τα τεκταινόμενα`` και επανέλαβε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως οι στρατηγοί έχουν επιβάλει ένα είδος συμβιβασμού στην πολιτική ηγεσία της χώρας. ``Ευχόμαστε η πιθανή αυτή συνδιαλλαγή μεταξύ των δυο πόλων να μην έχει γίνει με αντάλλαγμα την περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπογράμμισε εξάλλου πως ``πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε νέες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες θα επιδιώξει και πάλιν να δείξει ότι βρίσκεται, όπως λεει συχνά, ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς``.

``Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τόσο ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Αγκυρας, όσο και να αντιμετωπίσουμε νέες επικοινωνιακές κινήσεις του κ. Ερντογάν. Με δυο λόγια πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέες πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού που να εξυπηρετεί το λαό μας, Ε/Κ και Τ/Κ, και όχι τους οποιουσδήποτε ξένους``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Επεσήμανε πως για αυτό χρειάζεται ενδελεχής επιστημονική ανάλυση της κατάστασης στην Τουρκία και κατά προέκταση της τουρκικής πολιτικής και σημείωσε πως τέτοια ανάλυση απουσιάζει.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: