Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Σαράντα πέντε χιλιάδες εξακόσιοι πυρόπληκτοι έχουν πάρει την πρώτη αποζημίωση και συνολικά το ποσό που έχει δοθεί είναι 165.387.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

Διευκρίνισε ότι 210 μη δικαιούχοι επέστρεψαν το επίδομα που είχαν πάρει, ενώ έχουν αποζημιωθεί 22.093 αγρότες και κτηνοτρόφοι με ποσό που φτάνει τα 31.991.000 ευρώ.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός, ο οποίος το πρωί μετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία Αρκαδίας, είχε από κοντά γνώση για όλα τα θέματα και συζήτησε με τους τοπικούς άρχοντες.

Επίσης ανακοίνωσε πως όπως τον ενημέρωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έχουν ξεκινήσει άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πελοπόννησο, τα οποία γίνονται δωρεάν από μεγάλες τεχνικές εταιρίες στις οποίες η κυβέρνηση εκφράζει ένα ευχαριστώ όπως και στους συμπολίτες μας που έχουν ενισχύσει τον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια ξεκινούν από αύριο, ενώ στην Ηλεία 50 εξειδικευμένοι δασεργάτες της Πάρνηθας εργάζονται για αντιδιαβρωτικά έργα στην Αρχαία Ολυμπία και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μεταβούν άλλοι 100.

Εξάλλου ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας και τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα και συνεχίστηκε η προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για πολύ θετική ανταπόκριση λέγοντας πως είναι ενδεικτικό ότι η πορτογαλική προεδρία θα εντάξει την ελληνική πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων τον Οκτώβριο. Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής που ξεπερνά τα 20 χρόνια και ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ στο δήμο Ζαχάρως και ειδικότερα στο χωριό Αρτέμιδα, έχει μεταβεί κλιμάκιο Κυπρίων τεχνικών για την ανοικοδόμηση του χωριού και γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση ευχαριστεί την Κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για συλλήψεις για εμπρησμούς. Συγκεκριμένα, είπε ότι από τις 26/6/2007 έως τις 22/8/2007 υπήρξαν 48 δράστες, 26 από πρόθεση και 22 από αμέλεια και από τις 22/8/2007 έως την 1/9/2007, 34 δράστες εκ των οποίων 15 από πρόθεση και 19 από αμέλεια. Στο αντίστοιχο διάστημα του 2006 από τις 23/8/ 2006 έως τις 1/9/2006 συνελήφθησαν 14 δράστες , δύο από πρόθεση και 12 από αμέλεια.

Επίσης είπε ότι υπάρχουν 13 περιπτώσεις εμπρηστικών μηχανισμών που ερευνώνται και πως οι υποθέσεις είναι στη διαδικασία της προανάκρισης. Σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στη Χαλκιδική, είπε ότι σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η Σίβηρη είναι περιοχή που δεν επηρεάζεται από τις περυσινές πυρκαγιές στην Κασσάνδρα, αλλά υπάρχουν αυθαιρεσίες και καταπατήσεις σε ρέματα και χειμάρους και παράνομα υπαίθρια πάρκινγκ. Μάλιστα είπε ότι υπάρχει και δήλωση του δημάρχου Κασσάνδρας. Αντίθετα ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η Νέα Σκιώνη εντάσσεται στις περιοχές που επηρεάζονται από τις περσινές πυρκαγιές, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ρέμα μέσα στον οικισμό το οποίο έχει τσιμεντοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια.

Επίσης είπε πως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής έχει καθαρίσει 27 ρέματα και πως είχε ολοκληρώσει όλα τα αντιπλημμυρικά και διαβρωτικά έργα με συνολική δαπάνη 3,1 εκατ. ευρώ και πως γι αυτό στις βροχές του περυσινού φθινοπώρου δεν υπήρξαν πλημμύρες.

Αναφορικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν θα σχολιάσει τα σημεία του χαρακτηρίζοντάς τα γενικόλογα. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η κυβέρνηση όντως εφήρμοσε διαδικασία που ξέφυγε από την διαδικασία του παρελθόντος και έκανε λόγο για διαδικασία που πρέπει ως πρότυπο να μελετηθεί και για την καθημερινότητα. "Στα 17 σημεία ο κ. Παπανδρέου αυτό που έκανε ήταν ότι πλειοδότησε σε χρήματα", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται και πλειοδοτεί με ανευθυνότητα χωρίς να αντιμετωπίζει την οικονομία με τον απαιτούμενο σεβασμό και με γνώση των αναγκών της.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: