Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Πολεμικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο στο Ιράκ

Πολεμικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο στο Ιράκ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί την Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μία εβδομάδα πριν την παρουσίαση στο Κογκρέσο έκθεσης που συντάχθηκε από τους ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη, για την πρόοδο της στρατηγικής στη χώρα.

Ο Μπους έφτασε στη στρατιωτική αεροπορική βάση Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης, στην επαρχία Άνμπαρ, συνοδευόμενος από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ.

Στο Ιράκ είχε ήδη μεταβεί αεροπορικώς και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο Μπους, ο υπουργός Άμυνας Γκέιτς, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πίτερ Πέις, ο επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον, όπως και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους ανέμεναν τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Ιράκ.

Ο Μπους, η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθούν με τους αμερικανούς ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές στο Ιράκ, όπως και ιρακινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και υπουργών της κυβέρνησής του και ηγέτες φυλών στην επαρχία Άνμπαρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζεφ Μόρελ, αναφερόμενος στην επαρχία αυτή, η οποία ήταν παλαιότερα η πιο επικίνδυνη περιοχή για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

"Πρόκειται για συνάντηση του πολεμικού συμβουλίου", πρόσθεσε ο Μόρελ, σημειώνοντας ότι αυτή "θα είναι η τελευταία μεγάλη συνάντηση των στρατιωτικών συμβούλων του προέδρου και των ιρακινών ηγετών προτού ο πρόεδρος αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθηθεί".

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ιράκ δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από το Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Μπους βρισκόταν καθ'οδόν για το Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου αναμένεται να μετάσχει σε σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους που επιθυμούν να αρχίσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έπειτα από περισσότερο από τέσσερα χρόνια πολέμου, στον οποίο 3.700 αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ θα παρουσιαστούν ενώπιον του Κογκρέσου στις 10 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσουν αποτίμηση των αποτελεσμάτων που είχε η απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Μπους το Φεβρουάριο για την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτικών στο Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος οφείλει επίσης να υποβάλει δική του έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ ως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να πείσει τους κοινοβουλευτικούς να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: