Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Πέντε αστυνομικοί και έξι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, σε δύο χωριστές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, ενώ μια αυτοκινητοπομπή της δύναμης του ΝΑΤΟ έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, από την οποία σκοτώθηκε μόνον ο καμικάζι, ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές και το ΝΑΤΟ. Η επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της αυτοκινητοπομπής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής κοντά στη Σανγκίν, στην επαρχία Χελμάντ, νότια του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δύο άμαχοι και τέσσερις βρετανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν. Στην ίδια επαρχία, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επίθεσης των Ταλιμπάν το βράδυ της Πέμπτης εναντίον της θέσης τους. Την ίδια ώρα, βορειοανατολικά, στην επαρχία Γάζνι, μάχες ξέσπασαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας έπειτα από επίθεση ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος. Έξι Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε, σε δήλωσή του που έφθασε χθες στη γερμανική κυβέρνηση, πως δεν απήγαγαν οι Ταλιμπάν τους δύο Γερμανούς, οι οποίοι απήχθησαν την Τετάρτη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της κατάστασης με ηρεμία και προσοχή. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ταχεία απελευθέρωση των δύο απαχθέντων", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ.

Παραπομπή


Δεκάδες νεκροί από κεραυνούς

Δεκάδες νεκροί από κεραυνούς

Τουλάχιστον 40 (σαράντα) πολίτες έχασαν βίαια την ζωή τους από μεγάλο αριθμό κεραυνών, που έπληξαν την περιοχή τους στην Παραμεθόρια Βορειοδυτική Επαρχία του Πακιστάν, ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες του συμβάντος, όπως μετέδωσαν σήμερα τα πακιστανικά ΜΜΕ. Επλήγησαν 17 κατοικίες--ιδίως στο χωριό Ναασχνάμιλ της ορεινής περιοχής "Ανω Ντιρ".

Κάτω από τα ερείπια των κατοικιών, που επλήγησαν, μπορεί να βρεθούν κι άλλα πτώματα, αναφέρθηκε στα ρεπορτάζ των πακιστανικών ΜΜΕ για την κακοκαιρία στην παραμεθόρια επαρχία.

Παραπομπή

Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία

Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία

Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

'Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Anatolia, οι δύο Κούρδοι ήταν υπεύθυνοι για την έκρηξη νάρκης στις 9 Ιουνίου, η οποία κόστισε την ζωή σε τρεις αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.

Παραπομπή

Μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου πρότεινε επίσημα ο πρωθυπουργός Α.Τσέκου

Μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου πρότεινε επίσημα ο πρωθυπουργός Α.Τσέκου

Το Κόσοβο πρέπει να διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του στις 28 Νοεμβρίου λόγω της αδυναμίας του ΟΗΕ να δράσει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον του Κοινοβουλίου του Κοσόβου ο πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου.

Στις 28 Νοεμβρίου είναι η εθνική εορτή της Αλβανίας, ημέρα που τιμούν και οι Αλβανοί του Κοσόβου.

Ο Α.Τσέκου κάλεσε τις χώρες της Δύσης να υποστηρίξουν την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της περιοχής. «Η ιδέα μου είναι ένα διέξοδο από την κρίση», τόνισε.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει ενημερώσει και τον πρόεδρο Φατιμίρ Σεϊντίου και την αντιπολίτευση αλλά δεν διευκρίνισε αν συμφωνούν ή όχι.

Ζήτησε ακόμη από το Κοινοβούλιο να προτείνει την επόμενη εβδομάδα μία ημερομηνία ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, όταν ο ίδιος θα έχει επιστρέψει από την Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

«Η μονομερής διακήρυξη θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» δήλωσε ο Ντούσαν Προρόκοβιτς, ανώτατος Σέρβος αξιωματούχος απηχώντας την κατηγορηματική άρνηση του Βελιγραδίου στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Εν τω μεταξύ στη έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπάρχει η εκτίμηση ότι για άλλη μία φορά δεν θα υπάρξει πρόοδος οπότε θα πρέπει να εξεταστούν διαφορετικές πιθανές λύσεις όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, Εμίρ Τζονς Πάρι.

«Κατανοούμε ότι αυτή είναι μία εμπεριστατωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό αλλά, φυσικά, κάθε απόφαση θα πρέπει να βασίζεται σε διαβουλεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ιβανένκο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισκεπτόμενη την Αθήνα επίσημανε για το θέμα του Κοσόβου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός αν όλες οι πλευρές παραμένουν ακίνητες στο ίδιο σημείο». Πρόσθεσε ακόμη ότι συναντήθηκε και με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα για να δώσει εκ νέου ώθηση στο ζήτημα

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αντιτίθεται σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα έχει σαν άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη δηλώσει ότι μία μονομερής ανακήρυξη δεν θα επέλυε κανένα πρόβλημα.

Έχει ήδη απορρίψει το τελευταίο προσχέδιο ψηφίσματος που θα παρέδιδε τον έλεγχο της περιοχής στην ΕΕ αντί του ΟΗΕ αν μετά από 120 ημέρες συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών δεν υπήρχε συμφωνία.

Παραπομπή


Πολυτελές συγκρότημα λουτρών ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

Πολυτελές συγκρότημα λουτρών ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

Μεγάλο σύμπλεγμα λουτρών, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα και πιστεύεται ότι αποτελούσε τμήμα μεγάλης και πολυτελούς κατοικίας Ρωμαίου ευγενή, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη Ρώμη.

Το εξαιρετικά διατηρημένο διώροφο συγκρότημα, που εκτείνεται σε περισσότερα από 20 στρέμματα, περιλαμβάνει περίτεχνα στολισμένες «σάουνες», αποθήκες, αποδυτήρια, μαρμάρινες τουαλέτες, καθώς και ένα υπόγειο δωμάτιο όπου οι σκλάβοι άναβαν φωτιά για να ζεσταίνουν τα λουτρά.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, Αμερικανός αρχαιολόγος Ντάριους Εϊρια, εξήγησε τις συνήθειες των αρχαίων Ρωμαίων: «Είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από τους άλλους ανθρώπους, και τον χρόνο αυτό τον περνούσαν σε τέτοια λουτρά. Μπορούσαν να φάνε, να κάνουν μασάζ, να έχουν ερωτικές συνευρέσεις, να κουτσομπολέψουν, να παίξουν παιχνίδια, να μιλήσουν για πολιτική, μπορούσαν να περάσουν όλη την ημέρα εδώ».

Ωστόσο, εξήγησε ότι η ανεύρεση λουτρών τέτοιου μεγέθους δεν είναι κάτι συνηθισμένο, καθώς ήταν τμήμα πολυτελούς βίλας που ανήκε σε πλούσιο Ρωμαίο, φίλου του αυτοκράτορα Αδριανού.

Ακόμη οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να διευκρινίσουν αν τα λουτρά ήταν ανοιχτά και για το κοινό ή μόνο για τους προσκεκλημένους του ιδιοκτήτη.

Οι ανασκαφές διαρκούν ήδη δέκα εβδομάδες και θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη.


Παραπομπή

Αναβλήθηκαν κατόπιν πιέσεων οι διαβουλεύσεις για το Κόσοβο

Αναβλήθηκαν κατόπιν πιέσεων οι διαβουλεύσεις για το Κόσοβο

Αναβλήθηκαν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου καθώς η Μόσχα διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υποβάλει βέτο στο αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης ΗΠΑ-Ευρώπης, διαφωνώντας με την ανεξαρτησία, οπότε η Ουάσιγκτον απείλησε με μονομερή αναγνώριση.

Διπλωμάτες στο Συμβούλιο ανέφεραν ότι η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση επί του σχεδίου αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα και αναλόγως με το τι θα πει η Μόσχα οι εισηγητές του σχεδίου θα δώσουν ενδεχομένως κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση αντανακλάται ευθέως στο τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τη σερβική πλευρά ζητώντας νέες διαπραγματεύσεις για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των μειονοτήτων. Η εμμονή των δύο πλευρών στις αντίθετες θέσεις τους καθιστούσε αμφίβολη την οποιαδήποτε εξέλιξη. Ετσι, αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Συμβούλιο δήλωσε ότι ούτε το νέο σχέδιο, όπως και τα προηγούμενα πέντε, μπορεί να γίνει δεκτό από τη Μόσχα. Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα και με αβέβαιη τη στάση της Κίνας, που επίσης έχει δικαίωμα βέτο, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Το σχέδιο που ήταν να κατατεθεί προβλέπει παράταση των διαπραγματεύσεων για 120 μέρες και απενεργοποίηση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε χθες ότι η Ουάσιγκτον είναι δεσμευμένη υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και θα το πετύχει «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Ο Ρώσος ομόλογός της, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει το σχέδιο. Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Κάτω Βουλή) δήλωσε από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου ότι αν το σχέδιο τεθεί σε ψηφοφορία η Μόσχα θα ασκήσει βέτο. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Ντράσκοβιτς, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της χώρας του με το σχέδιο απόφασης. «Καμία χώρα δεν θα ήταν έτοιμη να απαρνηθεί την εδαφική της ακεραιότητα», είπε. Πορτογάλος διπλωμάτης (η χώρα του ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.) συνέστησε ψυχραιμία στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου αν απορριφθεί το σχέδιο. Βετεράνοι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου που ζουν τώρα στις ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βουλή του Κοσόβου να κηρύξει το συντομότερο δυνατό την ανεξαρτησία της περιοχής.

Αχμαντινεζάντ: Θα είναι ένα "καυτό" καλοκαίρι

Αχμαντινεζάντ: Θα είναι ένα "καυτό"καλοκαίρι

Ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad είχε χθες στην Δαμασκό συνάντηση με τον ηγέτη της Χεσπολλάχ
Sheikh Hassan Nasrallah. Μετά την συνάντηση δήλωσε πως πρόκειται να έχουμε ένα "καυτό" καλοκαίρι στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Nasrallah πήγε στην Συρία από ένα υπόγειο τούνελ.

Ο Ahmadinejad, κάνοντας έμμεση αναφορά στο Ισραήλ δήλωσε πως "ελπίζουμε αυτό το καλοκαίρι ο ζεστός καιρός θα συμβάλει στη νικη μας και στην ήττα των εχθρών της θρησκείας μας".

Κατα την διάρκεια της παραμονής του στην Δαμασκό, ο Ahmadinejad είχε συνομιλίες και με τον ομόλογό του της Συρίας, Bashar Assad. Σε κοινή διάσκεψη τύπου, ο Ahmadinejad είπε πως "οι εχθροί του Ισλάμ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για επίθεση στην περιοχή".

Ο Bashar Assad επεσήμανε τις εξαίρετες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε πως τόσο το Ιράν, όσο και η Συρία έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή και έχουν να αντιμετωπίσουν κοινούς εχθρούς". Στη συνέχεια υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και κάλεσε όλες τις δυνάμεις κατοχής να αποχωρήσουν από το Ιράκ, αφήνοντας αιχμές κατά των αμερικανικών στρατευμάτων.

Παραπομπή

Επίθεση αυτοκτονίας με τέσσερις νεκρούς στο Πακιστάν

Επίθεση αυτοκτονίας με τέσσερις νεκρούς στο Πακιστάν

ΤΕΣΣΕΡΙΣ άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, έγινε γνωστό από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καμικάζι έπεσε με το παγιδευμένο αυτοκίνητο πάνω σε φυλάκιο των παραστρατιωτικών δυνάμεων στις ζώνες των φυλών του βορείου Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποιούν ισλαμιστές μαχητές εδώ και μια εβδομάδα σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση στο Κόκκινο Τέμενος στο Ισλαμαμπάντ πριν από εννέα ημέρες.

Παραπομπή

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - 33 ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - 33 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται σήμερα 33 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συνέπειες των οποίων ακόμη βιώνει η Κύπρος.

Με αφορμή την επέτειο της αποφράδας ημέρας, οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για ανεύρεση των αγνοουμένων, με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

Στις 8.30 πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς επίσης αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

Στη συνέχεια ψάληκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης παράκληση για την απευλευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, για επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση των αγνοουμένων. Στην παράκληση χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`. Ακολούθως τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κομματικοί ηγέτες, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Εκδηλώσεις καταδίκης οργανώθηκαν από ομογενειακές οργανώσεις στο εξωτερικό. Στην Αθήνα διοργανώθηκε ολονύκτια αγρυπνία στον Αγνωστο Στρατιώτη. Στην Ουάσινγκτων ομογενειακοί παράγοντες είχαν συναντήσεις με ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου. Στο Λονδίνο διοργανώνεται πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Παραπομπή

Ο Ερτογάν προειδοποιεί το Ιράκ για εισβολή μετά τις εκλογές

Ο Ερτογάν προειδοποιεί το Ιράκ για εισβολή μετά τις εκλογές

Ο Ερτογάν απείλησε πως αν μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ιράκ σχετικά με την αντιμετώπιση των ανταρτών του ΠΚΚ, τότε η Άγκυρα θα εισβάλει στο Ιράκ για να επιληφθεί η ίδια της κατάστασης...

Μετά τις εκλογές, αναμένεται στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Nouri al-Maliki, για να εξεταστεί το θέμα του ΠΚΚ...και όπως δήλωσε ο Ερτογάν,

"Αν οι επαφές μας με τον Ιρακινό πρωθυπουργό και τις ΗΠΑ δεν έχουν τα αποτελέσματα που αναμένουμε, τότε θα αποφασίσουμε από μόνοι μας πώς πρέπει να ενεργήσουμε."

Όταν ρωτήθηκε αν μετά τις εκλογές βρίσκεται στην ατζέντα μια εισβολή στο Ιράκ, ο Ερτογάν απάντησε "Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Είναι πιθανόν να βρεθεί στην ατζέντα. Ότι είναι αναγκαίο να γίνει, θα γίνει...είμαστε αρκετά ικανοί για να το πράξουμε...αν είναι αυτό που πρέπει να γίνει, τότε θα γίνει..."

Παραπομπή

Διαβουλεύσεις σχετικά με τα αμερικανικά όπλα του ΠΚΚ

Διαβουλεύσεις σχετικά με τα αμερικανικά όπλα του ΠΚΚ

Ο Γκιούλ, κατά την διάρκεια χθεσινών του δηλώσεών στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας , ανέφερε πως το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διεξάγει έρευνες για το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την προμήθεια όπλων από τον αμερικάνικο στρατό στους Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ. Όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, πίσω από την υπόθεση κρύβονται συγκεκριμένοι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες διερευνούν αυτό το θέμα διαφθοράς που ανέκυψε εντός του αμερικανικού στρατού. Η Άγκυρα ζήτησε ήδη εξηγήσεις από την Ιρακινή κυβέρνηση για το πως τα όπλα που προορίζονταν για τον ιρακινό στρατό κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών.

Παραπομπή

Η Αρμενία προσβλέπει σε έγκριση του ψηφίσματος για την γενοκτονία από την Βουλή των ΗΠΑ

Η Αρμενία προσβλέπει σε έγκριση του ψηφίσματος για την γενοκτονία από την Βουλή των ΗΠΑ

Η Εθνική Επιτροπή της Αρμενίας στις ΗΠΑ (Armenian National Committee of America - ANCA) κάλεσε τους Αρμένιους που διαμένουν στις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στους αντιπροσώπους τους ώστε να εγκριθεί από το Κογκρέσο το ψήφισμα με το οποίο θα αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πλειοψηφία των 435 μελών του Κογκρέσου (220 μέλη) τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Το ψήφισμα θα τεθεί ενώπιόν τους την ερχόμενη Δευτέρα (μια μέρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία). Η 23η Ιουλίου είναι αφιερωμένη στη νέα εκστρατεία των Αρμενίων για έγκριση του ψηφίσματος από το Κογκρέσο.

Το επιτελείο του Μπους έκανε γνωστό πως αντιτίθεται στην έγκριση ενός τέτοιου ψηφίσματος.
Η Τουρκία διαμήνυσε ήδη τις ΗΠΑ πως τυχόν έγκριση του ψηφίσματος θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις τους. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερτογάν επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ για να προκαταλάβουν μια τέτοια απόφαση.

Παραπομπή

Επιμένουν ΗΠΑ και ΕΕ στην άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς

Επιμένουν ΗΠΑ και ΕΕ στην άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν εκ νέου την άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς, την ώρα που ο Τόνι Μπλερ ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα μεσολαβητή για τη Μέση Ανατολή προεδρεύοντας σε συνεδρίαση του Κουαρτέτου στη Λισαβόνα.

Στην συνεδρίαση του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή αφότου η Λωρίδα της Χαμάς τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς.

Τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, όσο και ο Πορτογάλος ομόλογός της Λουίς Αμάντο -η Πορτογαλία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- απέρριψαν την περίπτωση συνεργασίας με τη Χαμάς, αν και κάποιοι αναρωτήθηκαν εάν αυτή η κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις συνομιλίες του Τόνι Μπλερ με τους Παλαιστίνιους.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Κ.Ράις είπε ότι ούτε το Κουαρτέτο, ούτε η Ουάσινγκτον θα συνεργαστούν με τη Χαμάς αν δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και αν δεν αποκηρύξει την τρομοκρατία. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε έτσι ουσιαστικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Χαμάς σε συνάντηση για τη Μέση Ανατολή που θα καλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους.

Η Κ.Ράις τόνισε πάντως ότι αισθάνεται πως εντείνονται οι ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά τον διορισμό του Τόνι Μπλερ στη θέση του μεσολαβητή του Κουαρτέτου.

Βασικός στόχος της συνόδου αυτής, τονίζουν διπλωματικές πηγές, είναι ο προσδιορισμός του περιεχομένου που θα έχει η αποστολή που αναλαμβάνει ο Τόνι Μπλερ, στην κατεύθυνση της προώθησης του ειρηνευτικού διαλόγου στη Μέση Ανατολή.

Παραπομπή

Την Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία «βλέπει» το 63% των Αμερικανών

Την Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία «βλέπει» το 63% των Αμερικανών


Στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2008 στις ΗΠΑ το 63% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα «ένοικος» του Λευκού Οίκου εφόσον λάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου CBS και των Times της Νέας Υόρκης καταδεικνύει ότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θεωρείται -τόσο από τους Δημοκρατικούς (σε ποσοστό 77%), όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους (53%)- σίγουρη πρόεδρος της χώρας αν εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός της.

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων με ποσοστό της τάξεως του 43%, έναντι 24% του Μπάρακ Ομπάμα και 16% του Τζον Εντουαρντς.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 33% και ακολουθούν ο Φρεντ Τόμσον με 25%, ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν με 15% και ο Μιτ Ρόνεϊ με 8%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 9-17 Ιουλίου με τη συμμετοχή 1.554 ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί την Χίλαρι Κλίντον ότι ενισχύει την «εχθρική προπαγάνδα» ζητώντας αποσαφήνιση των σχεδίων για την αποχώρηση από το Ιράκ.

Σε επιστολή που έστειλε τον Μάιο στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, η Χίλαρι Κλίντον ζητούσε να προετοιμαστούν σχέδια για την ασφαλή αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Σε απάντηση, ο υφυπουργός Αμυνας Έρικ Έντελμαν τόνισε την Πέμπτη: «Η πρόωρη και δημόσια συζήτηση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ ενισχύει την εχθρική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους συμμάχους τους στο Ιράκ, όπως κατηγορήθηκαν ότι έκαναν στο Βιετνάμ,στο Λίβανο και τη Σομαλία».

Ο Έντελμαν προσέθεσε ε ότι οι φόβοι «για μία βεβιασμένη αποχώρηση» αυξάνουν τις διαιρέσεις μεταξύ των πολιτικών στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την απάντηση του Πενταγώνου «προσβλητική και επικίνδυνη», επιμένοντας ότι πρέπει να καταρτιστούν σχέδια για την ασφαλή αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Παραπομπή

«Ένεση» στήριξης στον Αμπάς από το Ισραήλ με την αποφυλάκιση 250 κρατουμένων

«Ένεση» στήριξης στον Αμπάς από το Ισραήλ με την αποφυλάκιση 250 κρατουμένων

Στο πλαίσιο των κινήσεων πολιτικής ενίσχυσης του μετριοπαθούς Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς μετά την κατάληψη της Γάζας από τους ισλαμιστές της Χαμάς, το Ισραήλ αποφυλακίζει την Παρασκευή 250 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι πρώτοι 120 κρατούμενοι επιβιβάστηκαν το πρωί της Παρασκευής σε λεωφορεία έξω από τη φυλακή Κιτσιγιότ στη έρημο Νεγκέβ του νότιου Ισραήλ. Η όλη διαδικασία αναμένται να έχει ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους μέλη της Φατάχ, μεταφέρονται στη Δυτική Όχθη με λεωφορεία, όπου θα γίνουν δεκτοί εντός της ημέρας από τον Μαχμούντ Αμπάς στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν εκ νέου την άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς, την ώρα που ο Τόνι Μπλερ ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα μεσολαβητή για τη Μέση Ανατολή προεδρεύοντας σε συνεδρίαση του Κουαρτέτου στη Λισαβόνα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, το Κουαρτέτο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει καθήκοντα μεσολαβητή, και κάλεσε όλες τις πλευρές και όλες τις χώρες της περιοχής «να συνεργαστούν μαζί του».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης του Κουαρτέτου στη Λισαβόνα, και η οποία ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, το Κουαρτέτο (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ρωσία) χαιρετίζει επίσης την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους για την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό.

Παράλληλα, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή εκφράζει την υποστήριξή του στην παλαιστινιακή κυβέρνηση του Σαλάμ Φαγιάντ -του πρωθυπουργού που διόρισε ο Μαχμούντ Αμπάς, αποπέμποντας τον Ισμαήλ Χανίγε της Χαμάς αφότου τα Παλαιστινιακά Εδάφη διασπάστηκαν στα δύο στη δίνη εμφυλίου πολέμου.

Παραπομπή

Ευθύνες στον Γκόρντον Μπράουν ρίχνει η Ρωσία για τη «μίνι» διπλωματική κρίση

Ευθύνες στον Γκόρντον Μπράουν ρίχνει η Ρωσία για τη «μίνι» διπλωματική κρίση

«Όταν μία κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα καμια φορά 'ψάχνεται' στην αρχή» λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον Γκόρντον Μπράουν για τη «μίνι» διπλωματική κρίση και τα αντίποινα επί αντιποίνων με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας Λιτβινένκο.

Η Ρωσία πλήρωσε με το ίδιο ...νόμισμα την κυβέρνηση Μπράουν, ανακοινώνοντας την Πέμπτη ότι θα απελάσει τέσσερις Βρετανούς διπλωμάτες από τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, θα αρνηθεί την χορήγηση βίζας σε Βρετανούς αξιωματούχους και θα αποσυρθεί από τη διμερή συνεργασία στο μέτωπο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε δήλωση του Βλ.Πούτιν ότι «ελπίζει να επικρατήσει η κοινή λογική», κατηγορώντας όμως ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς το νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ότι ευθύνεται για την κλιμακούμενη ένταση.

«Όταν μία κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα καμιά φορά 'ψάχνεται' στην αρχή για να βρει τη δική της γραμμή» είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γκόρντον Μπράουν.

Ως προς την ουσία της διπλωματικής διαμάχης, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν είδε κανένα έγγραφο» των βρετανικών Αρχών που να στηρίζει τις κατηγορίες εις βάρος του Αντρέι Λουγκοβόι, τον οποίο το Κρεμλίνο αρνείται να εκδώσει στο Λονδίνο προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

«Δεν είχαμε κανένα έγγραφο που να δείχνει για ποιο λόγο οι βρετανικές Αρχές κατηγορούν το Λουγκοβόι και ο λόγος για τον οποίο κατηγορείται δεν είναι σαφής» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνάντησης του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στη Λισαβόνα.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα με αφορμή αυτήν την υπόθεση» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «επανέλαβε ότι ελπίζει να επικρατήσει η κοινή λογική».

Έσπευσε, παράλληλα, να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν και Ρωσία είχε υποβάλλει αιτήματα έκδοσης, στα οποία η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε θετικά. «Είναι παράξενο να λέγεται ότι η Ρωσία δεν συνεργάστηκε με τη Βρετανία. Οι Βρετανοί ανακριτές ήλθαν αμέσως στη Ρωσία και οι συνεργάτες μας τους απάντησαν σε όλα. Ενώ οι δικοί μας χρειάστηκε να περιμένουν τρεις μήνες για να πάνε στο Λονδίνο» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Τύπος επιτίθεται στη Μόσχα για την απέλαση των τεσσάρων Βρετανών διπλωματών σε αντίποινα για ανάλογη απόφαση του Λονδίνου λόγω της υπόθεσης Λιτβινένκο.

«Για την επιδείνωση των σχέσεων Ανατολής - Δύσης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία» γράφουν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους. «Αυτή καταδυναστεύει τις γειτονικές της χώρες και ασκεί ακραία πίεση στους πολιτικούς της αντιπάλους» λέει η εφημερίδα και καλεί τη Μόσχα «να αλλάξει ριζικά την προσέγγισή της στον κόσμο».

Οι Times χαρακτηρίζουν «καταστροφικά» τα μέτρα που πήρε η Ρωσία και προσθέτουν: «Είναι σαφές ότι ο Πούτιν πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να επιτεθεί στην αναρχία».

Παραπομπή

Νέο μπαράζ επιθέσεων με 52 νεκρούς στο Πακιστάν

Νέο μπαράζ επιθέσεων με 52 νεκρούς στο Πακιστάν


Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων έσπειρε τον θάνατο χθες στο Πακιστάν, όπου τα αντίποινα των ισλαμιστών για την αιματηρή εισβολή της αστυνομίας στο Κόκκινο Τέμενος στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους.

Παρά τις εκκλήσεις του Πακιστανού προέδρου Μουσάραφ για εθνική ενότητα, οι ισλαμιστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και να ξεχάσουν το μακελειό που προκάλεσε η επέμβαση των Αρχών στο υπό κατάληψη επί μία εβδομάδα Κόκκινο Τέμενος στο Ισλαμαμπάντ, στο οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο σκληροπυρηνικός κληρικός Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί.

Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, οι τρεις χθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας στο νότιο και βορειοδυτικό Πακιστάν αποτελούν ένδειξη της αποφασιστικότητας των ισλαμιστών να πολλαπλασιάσουν τα αντίποινα εναντίον της κυβέρνησης, με την οποία οι φίλα προσκείμενοι στους Ταλιμπάν ισλαμιστές αντάρτες που δραστηριοποιούνται στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν έθεσαν τέλος στη δεκάμηνη ανακωχή.

Παραπομπή

Με αέρα νικητή ο Ερντογάν

Με αέρα νικητή ο Ερντογάν

Σαρωτική νίκη στον Ερντογάν προβλέπει νέα δημοσκόπηση δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, όπου οξύνεται το πολιτικό κλίμα με υπαινιγμούς του πρωθυπουργού για απειλές κατά βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος καθώς και βίαια επεισόδια στις συγκεντρώσεις Κούρδων υποψηφίων.

Η σφυγμομέτρηση της εταιρείας «Κonda», σύμφωνα με την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 44% και 48% στις κοινοβουλευτικές εκλογές τις ερχόμενης Κυριακής περιορίζοντας τη δύναμη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε λιγότερο από 20% των ψήφων, «έλυσε» τη γλώσσα του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δίκτυο Kanal Α ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας στην Εθνοσυνέλευση, αρκετοί βουλευτές του κόμματός του δέχτηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους.

Με την προεκλογική αντιπαράθεση να έχει πάρει «φωτιά», κυρίως στο κουρδικό μέτωπο στο οποίο ο Ερντογάν προσπαθεί να δείξει ένα πιο «σκληρό» πρόσωπο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ για την καταστολή των ανταρτών του ΡΚΚ, ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή σε περίπτωση που δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έκανε λόγο για «περίεργες πληροφορίες», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα δίκτυο που δρα με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης και το οποίο «υποθάλπουν συμμορίες, απόστρατοι, πρώην αστυνομικοί και δικαστικοί εκ των οποίων κάποιοι είναι εν ενεργεία».

Εν τω μεταξύ, η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα και στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατέρχονται ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι Κούρδοι, τους οποίους στηρίζει το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Εν μέσω πολεμικής ατμόσφαιρας στη μεθόριο Τουρκίας και Βορείου Ιράκ κατά μήκος της οποίας έχουν αναπτυχθεί περί τις 200.000 Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι βομβάρδισαν χθες για άλλη μια φορά θέσεις του ΡΚΚ κοντά στην πόλη Ζάκο εντός ιρακινών συνόρων, οι Κούρδοι υποψήφιοι στις εκλογές αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή για πρώτη φορά μετά τη σύλληψη όλων των βουλευτών του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) το 1994.

Κούρδοι

Μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Τετάρτη σε συγκέντρωση του DTP, όπου Κούρδοι κάτοικοι της περιοχής συνεπλάκησαν με ακροδεξιούς του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης - το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση - η ομιλία της πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζάνα στο Ντιγιαρμπακίρ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Απευθυνόμενοι στους Κούρδους ψηφοφόρους, η βραβευμένη με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πέρασε 15 χρόνια στη φυλακή για δηλώσεις που έκανε το 1994 γύρω από το κουρδικό έριξε λάδι στη φωτιά όταν ανέφερε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τονίζοντας ότι «ο ηγέτης μας βρίσκεται στο Ιμραλί».

Παραπομπή

Αντάρτες Ταλιμπάν απήγαγαν επιβάτες λεωφορείου στο Αφγανιστάν

Αντάρτες Ταλιμπάν απήγαγαν επιβάτες λεωφορείου στο Αφγανιστάν



Περίπου 20 Νοτιοκορεάτες είναι πολύ πιθανό να απήχθησαν από ένοπλους αντάρτες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Είναι πολύ πιθανό περίπου 20 Νοτιοκορεάτες, ανάμεσά τους και γυναίκες, να έπεσαν θύματα απαγωγής στο Αφγανιστάν", επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της αφγανικής αστυνομίας είχε ανακοινώσει πως αντάρτες Ταλιμπάν σταμάτησαν λεωφορείο στο νότιο Αφγανιστάν και απήγαγαν αρκετούς επιβάτες, μεταξύ των οποίων και κάποιους Κορεάτες.

Το λεωφορείο είχε αναχωρήσει από το Κανταχάρ με προορισμό την Καμπούλ όταν οι Ταλιμπάν το σταμάτησαν στην επαρχία Γκάζνι, τόνισε η ίδια πηγή, δίχως να διευκρινίσει πόσοι επιβάτες απήχθησαν.

Παραπομπή

Σχόλια Εκπρoσωπου Κασουλίδη για Κυπριακό, «Ηλιος» και Κ.Α.

Σχόλια Εκπρoσωπου Κασουλίδη για Κυπριακό, «Ηλιος» και Κ.Α.

Πρωτάκουστο στην παγκόσμια πολιτική πρακτική, χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος του υποψηφίου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, Μιχάλης Σοφοκλέους, την προσπάθεια της Κυβέρνησης ''να κρύψει τα μεγάλα ελλείμματα στρατηγικής που παρουσιάζει στο κορυφαίο θέμα της χώρας, προφασιζόμενη ότι η αντιπολίτευση δήθεν δεν διαθέτει προτάσεις''.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε ότι ο κ. Κασουλίδης έχει επανειλημμένα παρουσιάσει προς τον κυπριακό λαό τη δική του στρατηγική για το Κυπριακό για ''να ανακτήσει η Κύπρος ως κράτος την ηθική υπεροχή που έχει απολέσει''.

Αντί αυτού, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση ''αρνείται να σχολιάσει αυτή τη στρατηγική για το μέλλον, την προοπτική να ενωθεί επιτέλους ο λαός μας σε ένα κοινό στόχο και να προχωρήσει μαζί και δίνει την εντύπωση ότι βολεύεται στη χειμερία νάρκη, στην οποία το Κυπριακό έχει περιπέσει από τον Απρίλιο του 2004''.

''Ο κ. Κασουλίδης, από την ώρα που ο κ. Παπαδόπουλος συμφωνούσε την επιδιαιτησία, είχε προτείνει ότι η ίδια η ηγεσία του τόπου, εφόσον δεν πίστευε στο σχέδιο, θα έπρεπε να αναλάβει η ίδια το βάρος της απόρριψης του, αντί να μετακυλύσει τις δικές της ευθύνες στο λαό. Γι’ αυτό κάποιοι ας μην καταφεύγουν στη διαστρέβλωση, προκειμένου να αιτιολογήσουν προσωπικές επιλογές που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν κάνει'', συνέχισε ο κ. Σοφοκλέους.

Οπως είπε, ''η τακτική του 'βλέποντας και κάνοντας' εφαρμόζεται δυστυχώς σε όλα τα επίπεδα και γι' αυτό και η Κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική σε θέματα όπως τις Κυπριακές Αερογραμμές, το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα, τη δασοπυρόσβεση και το θέμα του χειρισμού της αεροπορικής τραγωδίας''.

Ο κ. Σοφοκλέους διερωτήθηκε κατά πόσον χρειαζόταν να περάσουν οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της ''Ηλιος'' από ''όλη αυτή τη νέα ψυχική ταλαιπωρία, να πορεύονται έξω από το Προεδρικό, να ανταλλάσσουν επιστολές και να διοργανώνουν εκδηλώσεις σε πλατείες, προκειμένου να τους δοθεί επιτέλους το μέρος του πορίσματος που αφορά τις αστικές αγωγές''.

Σε ό,τι αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Σοφοκλέους
είπε ότι ο κ. Κασουλίδης από το Νοέμβριο του 2005 είχε καταθέσει την πρόταση να παραχωρήσει το κράτος μετοχές στο προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών, λέγοντας ότι εάν οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στο ΔΣ δεν θα υπήρχαν σήμερα ζητήματα συλλογικών συμβάσεων και θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η συναίνεση τους.

Παραπομπή

Η Ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε τις χθεσινές ενέργειες της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ

Η Ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε τις χθεσινές ενέργειες της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ

Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Hoshyar Zebari έκανε σήμερα αναφορά στους χθεσινούς βομβαρδισμούς κουρδικών χωριών στο Βόρειο Ιράκ απο μονάδες πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη του τουρκικού στρατού. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Τουρκία να επανεξετάσει την στάση της σταματώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ και να επιστρέψει στον διάλογο.


Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί (250 στο σύνολό τους) έπληξαν χωριά της επαρχίας Dahuk, 430 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα από την ιρακινή πλευρά.


Ο Ιρακινός πρέσβης στην Άγκυρα παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, με το οποίο καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και καλεί την Τουρκία να προσέλθει σε συνομιλίες με τους αντάρτες του ΠΚΚ για την επίλυση της κρίσης. Την ίδια ώρα στην Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης Ali Al-Dabbagh επανέλαβε για ακό΄μη μια φορά την επιθυμία της χώρας του για φιλικές σχέσεις με την Τουρκία.

Παραπομπή