Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Ευθύνες στον Γκόρντον Μπράουν ρίχνει η Ρωσία για τη «μίνι» διπλωματική κρίση

Ευθύνες στον Γκόρντον Μπράουν ρίχνει η Ρωσία για τη «μίνι» διπλωματική κρίση

«Όταν μία κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα καμια φορά 'ψάχνεται' στην αρχή» λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον Γκόρντον Μπράουν για τη «μίνι» διπλωματική κρίση και τα αντίποινα επί αντιποίνων με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας Λιτβινένκο.

Η Ρωσία πλήρωσε με το ίδιο ...νόμισμα την κυβέρνηση Μπράουν, ανακοινώνοντας την Πέμπτη ότι θα απελάσει τέσσερις Βρετανούς διπλωμάτες από τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, θα αρνηθεί την χορήγηση βίζας σε Βρετανούς αξιωματούχους και θα αποσυρθεί από τη διμερή συνεργασία στο μέτωπο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε δήλωση του Βλ.Πούτιν ότι «ελπίζει να επικρατήσει η κοινή λογική», κατηγορώντας όμως ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς το νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ότι ευθύνεται για την κλιμακούμενη ένταση.

«Όταν μία κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα καμιά φορά 'ψάχνεται' στην αρχή για να βρει τη δική της γραμμή» είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γκόρντον Μπράουν.

Ως προς την ουσία της διπλωματικής διαμάχης, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν είδε κανένα έγγραφο» των βρετανικών Αρχών που να στηρίζει τις κατηγορίες εις βάρος του Αντρέι Λουγκοβόι, τον οποίο το Κρεμλίνο αρνείται να εκδώσει στο Λονδίνο προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

«Δεν είχαμε κανένα έγγραφο που να δείχνει για ποιο λόγο οι βρετανικές Αρχές κατηγορούν το Λουγκοβόι και ο λόγος για τον οποίο κατηγορείται δεν είναι σαφής» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνάντησης του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στη Λισαβόνα.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα με αφορμή αυτήν την υπόθεση» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «επανέλαβε ότι ελπίζει να επικρατήσει η κοινή λογική».

Έσπευσε, παράλληλα, να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν και Ρωσία είχε υποβάλλει αιτήματα έκδοσης, στα οποία η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε θετικά. «Είναι παράξενο να λέγεται ότι η Ρωσία δεν συνεργάστηκε με τη Βρετανία. Οι Βρετανοί ανακριτές ήλθαν αμέσως στη Ρωσία και οι συνεργάτες μας τους απάντησαν σε όλα. Ενώ οι δικοί μας χρειάστηκε να περιμένουν τρεις μήνες για να πάνε στο Λονδίνο» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Τύπος επιτίθεται στη Μόσχα για την απέλαση των τεσσάρων Βρετανών διπλωματών σε αντίποινα για ανάλογη απόφαση του Λονδίνου λόγω της υπόθεσης Λιτβινένκο.

«Για την επιδείνωση των σχέσεων Ανατολής - Δύσης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία» γράφουν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους. «Αυτή καταδυναστεύει τις γειτονικές της χώρες και ασκεί ακραία πίεση στους πολιτικούς της αντιπάλους» λέει η εφημερίδα και καλεί τη Μόσχα «να αλλάξει ριζικά την προσέγγισή της στον κόσμο».

Οι Times χαρακτηρίζουν «καταστροφικά» τα μέτρα που πήρε η Ρωσία και προσθέτουν: «Είναι σαφές ότι ο Πούτιν πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να επιτεθεί στην αναρχία».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: