Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Την Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία «βλέπει» το 63% των Αμερικανών

Την Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία «βλέπει» το 63% των Αμερικανών


Στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2008 στις ΗΠΑ το 63% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα «ένοικος» του Λευκού Οίκου εφόσον λάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου CBS και των Times της Νέας Υόρκης καταδεικνύει ότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θεωρείται -τόσο από τους Δημοκρατικούς (σε ποσοστό 77%), όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους (53%)- σίγουρη πρόεδρος της χώρας αν εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός της.

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων με ποσοστό της τάξεως του 43%, έναντι 24% του Μπάρακ Ομπάμα και 16% του Τζον Εντουαρντς.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 33% και ακολουθούν ο Φρεντ Τόμσον με 25%, ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν με 15% και ο Μιτ Ρόνεϊ με 8%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 9-17 Ιουλίου με τη συμμετοχή 1.554 ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί την Χίλαρι Κλίντον ότι ενισχύει την «εχθρική προπαγάνδα» ζητώντας αποσαφήνιση των σχεδίων για την αποχώρηση από το Ιράκ.

Σε επιστολή που έστειλε τον Μάιο στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, η Χίλαρι Κλίντον ζητούσε να προετοιμαστούν σχέδια για την ασφαλή αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Σε απάντηση, ο υφυπουργός Αμυνας Έρικ Έντελμαν τόνισε την Πέμπτη: «Η πρόωρη και δημόσια συζήτηση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ ενισχύει την εχθρική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους συμμάχους τους στο Ιράκ, όπως κατηγορήθηκαν ότι έκαναν στο Βιετνάμ,στο Λίβανο και τη Σομαλία».

Ο Έντελμαν προσέθεσε ε ότι οι φόβοι «για μία βεβιασμένη αποχώρηση» αυξάνουν τις διαιρέσεις μεταξύ των πολιτικών στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την απάντηση του Πενταγώνου «προσβλητική και επικίνδυνη», επιμένοντας ότι πρέπει να καταρτιστούν σχέδια για την ασφαλή αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: