Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου πρότεινε επίσημα ο πρωθυπουργός Α.Τσέκου

Μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου πρότεινε επίσημα ο πρωθυπουργός Α.Τσέκου

Το Κόσοβο πρέπει να διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του στις 28 Νοεμβρίου λόγω της αδυναμίας του ΟΗΕ να δράσει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον του Κοινοβουλίου του Κοσόβου ο πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου.

Στις 28 Νοεμβρίου είναι η εθνική εορτή της Αλβανίας, ημέρα που τιμούν και οι Αλβανοί του Κοσόβου.

Ο Α.Τσέκου κάλεσε τις χώρες της Δύσης να υποστηρίξουν την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της περιοχής. «Η ιδέα μου είναι ένα διέξοδο από την κρίση», τόνισε.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει ενημερώσει και τον πρόεδρο Φατιμίρ Σεϊντίου και την αντιπολίτευση αλλά δεν διευκρίνισε αν συμφωνούν ή όχι.

Ζήτησε ακόμη από το Κοινοβούλιο να προτείνει την επόμενη εβδομάδα μία ημερομηνία ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, όταν ο ίδιος θα έχει επιστρέψει από την Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

«Η μονομερής διακήρυξη θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» δήλωσε ο Ντούσαν Προρόκοβιτς, ανώτατος Σέρβος αξιωματούχος απηχώντας την κατηγορηματική άρνηση του Βελιγραδίου στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Εν τω μεταξύ στη έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπάρχει η εκτίμηση ότι για άλλη μία φορά δεν θα υπάρξει πρόοδος οπότε θα πρέπει να εξεταστούν διαφορετικές πιθανές λύσεις όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, Εμίρ Τζονς Πάρι.

«Κατανοούμε ότι αυτή είναι μία εμπεριστατωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό αλλά, φυσικά, κάθε απόφαση θα πρέπει να βασίζεται σε διαβουλεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ιβανένκο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισκεπτόμενη την Αθήνα επίσημανε για το θέμα του Κοσόβου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός αν όλες οι πλευρές παραμένουν ακίνητες στο ίδιο σημείο». Πρόσθεσε ακόμη ότι συναντήθηκε και με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα για να δώσει εκ νέου ώθηση στο ζήτημα

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αντιτίθεται σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα έχει σαν άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη δηλώσει ότι μία μονομερής ανακήρυξη δεν θα επέλυε κανένα πρόβλημα.

Έχει ήδη απορρίψει το τελευταίο προσχέδιο ψηφίσματος που θα παρέδιδε τον έλεγχο της περιοχής στην ΕΕ αντί του ΟΗΕ αν μετά από 120 ημέρες συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών δεν υπήρχε συμφωνία.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: