Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Αναβλήθηκαν κατόπιν πιέσεων οι διαβουλεύσεις για το Κόσοβο

Αναβλήθηκαν κατόπιν πιέσεων οι διαβουλεύσεις για το Κόσοβο

Αναβλήθηκαν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου καθώς η Μόσχα διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υποβάλει βέτο στο αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης ΗΠΑ-Ευρώπης, διαφωνώντας με την ανεξαρτησία, οπότε η Ουάσιγκτον απείλησε με μονομερή αναγνώριση.

Διπλωμάτες στο Συμβούλιο ανέφεραν ότι η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση επί του σχεδίου αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα και αναλόγως με το τι θα πει η Μόσχα οι εισηγητές του σχεδίου θα δώσουν ενδεχομένως κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση αντανακλάται ευθέως στο τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τη σερβική πλευρά ζητώντας νέες διαπραγματεύσεις για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των μειονοτήτων. Η εμμονή των δύο πλευρών στις αντίθετες θέσεις τους καθιστούσε αμφίβολη την οποιαδήποτε εξέλιξη. Ετσι, αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Συμβούλιο δήλωσε ότι ούτε το νέο σχέδιο, όπως και τα προηγούμενα πέντε, μπορεί να γίνει δεκτό από τη Μόσχα. Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα και με αβέβαιη τη στάση της Κίνας, που επίσης έχει δικαίωμα βέτο, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Το σχέδιο που ήταν να κατατεθεί προβλέπει παράταση των διαπραγματεύσεων για 120 μέρες και απενεργοποίηση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε χθες ότι η Ουάσιγκτον είναι δεσμευμένη υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και θα το πετύχει «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Ο Ρώσος ομόλογός της, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει το σχέδιο. Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Κάτω Βουλή) δήλωσε από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου ότι αν το σχέδιο τεθεί σε ψηφοφορία η Μόσχα θα ασκήσει βέτο. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Ντράσκοβιτς, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της χώρας του με το σχέδιο απόφασης. «Καμία χώρα δεν θα ήταν έτοιμη να απαρνηθεί την εδαφική της ακεραιότητα», είπε. Πορτογάλος διπλωμάτης (η χώρα του ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.) συνέστησε ψυχραιμία στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου αν απορριφθεί το σχέδιο. Βετεράνοι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου που ζουν τώρα στις ΗΠΑ ζήτησαν από τη Βουλή του Κοσόβου να κηρύξει το συντομότερο δυνατό την ανεξαρτησία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: