Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

«Ένεση» στήριξης στον Αμπάς από το Ισραήλ με την αποφυλάκιση 250 κρατουμένων

«Ένεση» στήριξης στον Αμπάς από το Ισραήλ με την αποφυλάκιση 250 κρατουμένων

Στο πλαίσιο των κινήσεων πολιτικής ενίσχυσης του μετριοπαθούς Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς μετά την κατάληψη της Γάζας από τους ισλαμιστές της Χαμάς, το Ισραήλ αποφυλακίζει την Παρασκευή 250 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι πρώτοι 120 κρατούμενοι επιβιβάστηκαν το πρωί της Παρασκευής σε λεωφορεία έξω από τη φυλακή Κιτσιγιότ στη έρημο Νεγκέβ του νότιου Ισραήλ. Η όλη διαδικασία αναμένται να έχει ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους μέλη της Φατάχ, μεταφέρονται στη Δυτική Όχθη με λεωφορεία, όπου θα γίνουν δεκτοί εντός της ημέρας από τον Μαχμούντ Αμπάς στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν εκ νέου την άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς, την ώρα που ο Τόνι Μπλερ ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα μεσολαβητή για τη Μέση Ανατολή προεδρεύοντας σε συνεδρίαση του Κουαρτέτου στη Λισαβόνα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, το Κουαρτέτο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει καθήκοντα μεσολαβητή, και κάλεσε όλες τις πλευρές και όλες τις χώρες της περιοχής «να συνεργαστούν μαζί του».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης του Κουαρτέτου στη Λισαβόνα, και η οποία ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, το Κουαρτέτο (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ρωσία) χαιρετίζει επίσης την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους για την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό.

Παράλληλα, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή εκφράζει την υποστήριξή του στην παλαιστινιακή κυβέρνηση του Σαλάμ Φαγιάντ -του πρωθυπουργού που διόρισε ο Μαχμούντ Αμπάς, αποπέμποντας τον Ισμαήλ Χανίγε της Χαμάς αφότου τα Παλαιστινιακά Εδάφη διασπάστηκαν στα δύο στη δίνη εμφυλίου πολέμου.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: