Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - 33 ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - 33 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται σήμερα 33 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συνέπειες των οποίων ακόμη βιώνει η Κύπρος.

Με αφορμή την επέτειο της αποφράδας ημέρας, οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για ανεύρεση των αγνοουμένων, με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

Στις 8.30 πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς επίσης αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

Στη συνέχεια ψάληκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης παράκληση για την απευλευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, για επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση των αγνοουμένων. Στην παράκληση χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`. Ακολούθως τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κομματικοί ηγέτες, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Εκδηλώσεις καταδίκης οργανώθηκαν από ομογενειακές οργανώσεις στο εξωτερικό. Στην Αθήνα διοργανώθηκε ολονύκτια αγρυπνία στον Αγνωστο Στρατιώτη. Στην Ουάσινγκτων ομογενειακοί παράγοντες είχαν συναντήσεις με ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου. Στο Λονδίνο διοργανώνεται πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: