Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Επιμένουν ΗΠΑ και ΕΕ στην άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς

Επιμένουν ΗΠΑ και ΕΕ στην άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν εκ νέου την άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Χαμάς, την ώρα που ο Τόνι Μπλερ ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα μεσολαβητή για τη Μέση Ανατολή προεδρεύοντας σε συνεδρίαση του Κουαρτέτου στη Λισαβόνα.

Στην συνεδρίαση του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή αφότου η Λωρίδα της Χαμάς τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς.

Τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, όσο και ο Πορτογάλος ομόλογός της Λουίς Αμάντο -η Πορτογαλία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- απέρριψαν την περίπτωση συνεργασίας με τη Χαμάς, αν και κάποιοι αναρωτήθηκαν εάν αυτή η κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις συνομιλίες του Τόνι Μπλερ με τους Παλαιστίνιους.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Κ.Ράις είπε ότι ούτε το Κουαρτέτο, ούτε η Ουάσινγκτον θα συνεργαστούν με τη Χαμάς αν δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και αν δεν αποκηρύξει την τρομοκρατία. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε έτσι ουσιαστικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Χαμάς σε συνάντηση για τη Μέση Ανατολή που θα καλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους.

Η Κ.Ράις τόνισε πάντως ότι αισθάνεται πως εντείνονται οι ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά τον διορισμό του Τόνι Μπλερ στη θέση του μεσολαβητή του Κουαρτέτου.

Βασικός στόχος της συνόδου αυτής, τονίζουν διπλωματικές πηγές, είναι ο προσδιορισμός του περιεχομένου που θα έχει η αποστολή που αναλαμβάνει ο Τόνι Μπλερ, στην κατεύθυνση της προώθησης του ειρηνευτικού διαλόγου στη Μέση Ανατολή.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: