Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Ο Περβέζ Μουσάραφ επανεξελέγη πρόεδρος του Πακιστάν

Ο Περβέζ Μουσάραφ επανεξελέγη πρόεδρος του Πακιστάν

Ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ κέρδισε άνετα τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Πακιστάν, κερδίζοντας όλες σχεδόν τις έδρες στα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης.

Η επανεκλογή του ήταν αναμενόμενη, καθώς προεκλογικά είχε συμφωνήσει με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ότι εφόσον εκλεγεί θα παραιτηθεί από τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων έως τις 15 Νοεμβρίου.

Διάδοχος του είναι ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Ασφάκ Κιάνι.

Ο Μουσάραφ έχασε μόλις πέντε έδρες στα στα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης (κέρδισε τις 252 από τις συνολικά 257). Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την εκλογική διαδικασία, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική.

Αυτή η κατηγορία στηρίζεται στο γεγονός ότι η νομιμότητα της συμμετοχής του στις εκλογές θα κριθεί από το Aνώτατο Δικαστήριο της χώρας στις 17 Οκτωβρίου. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα είναι θετική για τον Μουσάραφ.

Στα τέσσερα επαρχιακά κοινοβούλια επικράτησε κατά κράτος ο Μουσάραφ, ενώ τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για νίκη πριν καν αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πάντως, τονίσθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν θα γίνει αποδεκτό, καθώς ο πρόεδρος της χώρας είναι ένα πρόσωπο που «δεν έχει κανένα σεβασμό για την κυριαρχία του νόμου».

Η επιστροφή της Μπούτο

Η Μπεναζίρ Μπούτο έχει πει ότι θα επιστρέψει στην χώρα στις 18 Οκτωβρίου, μετά από πολλά χρόνια αυτοεξορίας στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία που έκλεισε ο Μουσάραφ με την Μπούτο (απόσυρση των κατηγοριών περί διαφθοράς) σημαίνει ότι αργότερα οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο διανομής της εξουσίας, εν όψει και των γενικών εκλογών στα μέσα Ιανουαρίου.

Αλλωστε, το κόμμα της Μπούτο διάλεξε την αποχή από την διαδικασία για την εκλογή προέδρου και όχι το μποϊκοτάρισμα όπως η υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Πηγή: in.gr

Κομματικός φονταμενταλισμός και ΠΑΣΟΚ

Κομματικός φονταμενταλισμός και ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να διασπαστεί κυρίως γιατί παραμένει ένα κόμμα αρχηγικό. Η οργανωτική του δομή είναι χαλαρή, δηλαδή δεν διαθέτει ισχυρά συλλογικά όργανα και αποκεντρωμένες λειτουργίες. Ενοποιείται μέσω του αρχηγού και αποσυντίθεται μέσω των «βαρόνων».

Ως αρχηγικό κόμμα έχει αναγάγει την πολιτική μονοφωνία σε αρετή και την πολυφωνία σε αμάρτημα. Εχει ένα δημοκρατικό καταστατικό που όμως είναι πρακτικά λιγότερο σεβαστό από τον αυταρχισμό του αρχηγού και των οπαδικών πλειοψηφιών. Φοβάται τις πολιτικές τάσεις και την ανοικτή αντιπαράθεσή τους, ενώ ανέχεται τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και τις υπόγειες συγκρούσεις τους. Ο αρχηγικός λαϊκισμός έχει υποκαταστήσει τις οργανικές σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία. Ενα τέτοιο κόμμα, όσο μαθαίνει στην εξουσία τόσο ξεχνάει την πολιτική. Οσο διοικεί τόσο ταυτίζεται με τη διοίκηση και γίνεται καθεστώς. Ενα τέτοιο κόμμα -αρχηγικό, αυταρχικό, ματαίως μονολιθικό- δεν μπορεί να εκφράσει την πλουραλιστική Κεντροαριστερά. Γι αυτό κινδυνεύει με διάσπαση.

Για να αποκρουστεί αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αναδιαρθρωθεί το κόμμα, οργανωτικά και πολιτικά. Στο οργανωτικό επίπεδο απαιτείται αφενός η συγκρότηση ισχυρών κεντρικών συλλογικών οργάνων εντός των οποίων ο αρχηγός δεν λειτουργεί ως «πατέρας - αφέντης» αλλά ως πρώτος μεταξύ ίσων και αφετέρου η συγκρότηση αποκεντρωμένων περιφερειακών δομών που καταργούν τα εκλογικά φέουδα των «βαρόνων». Στο πολιτικό επίπεδο απαιτείται η αναγνώριση και λειτουργία των πολιτικών τάσεων που αντιστοιχούν στο εύρος της Κεντροαριστεράς. Κινητήρια δύναμη δεν είναι η επίπλαστη ομοφωνία που στηρίζεται στον λαϊκισμό και στις «στρογγυλοποιήσεις», αλλά η πολυφωνία, οι διαφορετικές απόψεις, η συζήτηση, η αντιπαράθεση και τελικά η σύνθεση. Σ αυτή την ανασυγκρότηση που πολιτικοποιεί το κόμμα, πρέπει να δεσμευτούν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Αυτό θα συμβάλλει στην ενότητα πολύ περισσότερο από τις ευχές και τους όρκους. Οσο το κόμμα παραμένει συγκεντρωτικό - αρχηγικό, η διαμάχη για την Προεδρία θα εμπεριέχει τον κίνδυνο της διάσπασης.

Πολύ περισσότερο όταν η πλευρά του νυν προέδρου κ. Παπανδρέου προκειμένου να βελτιώσει υπέρ αυτής τους συσχετισμούς δυνάμεων, επιλέγει την τακτική της έντασης και της πόλωσης. Ο κυριότερος αντίπαλος υποψήφιος αναθεματίζεται ως εκπρόσωπος οικονομικών - εκδοτικών συμφερόντων που επιδιώκουν την άλωση του ΠΑΣΟΚ και τη μετατροπή του σ' ένα άλλο κόμμα της Δεξιάς. Οι υποστηρικτές του ομοίως καταγγέλλονται ως εχθροί του λαού. Για να ενεργοποιηθούν τα «πατριωτικά» ανακλαστικά του κόμματος προωθείται ένας ιδιότυπος πασοκικός φονταμενταλισμός που ευαγγελίζεται την επιστροφή στις ρίζες, στην Belle-Epoque του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Όμως, για να συμβεί αυτό, πρέπει το σημερινό ΠΑΣΟΚ να εκκαθαρίσει τις γραμμές του από τα ξένα στοιχεία και τους «προδότες» εκσυγχρονιστές. Ολη η περίοδος Σημίτη διαγράφεται προκειμένου να έλθει σε άμεση επαφή ο γιος με τον πατέρα, το ΠΑΣΟΚ με τον ιστορικό του μύθο.

Δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η τακτική θα αποδώσει τα επιδιωκόμενα. Είναι βέβαιο, όμως, ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά αντιθέτως τα μέσα τελικά επικαθορίζουν τον σκοπό. Η επικράτηση αυτού του ιδιότυπου φονταμενταλισμού θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Αυτό το τέλεια αναπαλαιωμένο ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται σε τραγική αναντιστοιχία με τη σημερινή κοινωνία και τις ανάγκες της. Γι αυτό και εάν ακόμη αποφύγει τη διάσπαση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συρρίκνωση.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Το Ιράν θα ξανανοίξει αύριο τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράν θα ξανανοίξει αύριο τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν

Υψηλόβαθμος Ιρανος αξιωματουχος δήλωσε σήμερα πως το Ιράν σκοπεύει να ξανανοίξει αύριο τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η απόφαση της Ιρανικής κυβέρνησης ήρθε έπειτα από διήμερες διαβουλεύσεις με αντιπροσωπεία των Ιρακινών Κουρδων που επισκέφτηκαν την Τεχεράνη και είχαν επαφές με Ιρανούς αξιωματούχους.

"Έπειτα από δύο μέρες συνομιλιών αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορα και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση εισόδου τρομοκρατών στο Ιράν από τα ιρακινά εδάφη," δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Mohammad Jafari.

Ο Jafari πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε να συναντηθούν εκ νέου με την κουρδική αντιπροσωπεία στις 18 Οκτωβρίου για να εξετάσουν το κατά πόσον ήταν επιτυχή τα μέτρ που λήφθηκαν.

Πηγή: Fars News Agency

Η Τουρκία δημιουργεί νέες ουδέτερες ζώνες κατά μήκος των ιρακινών συνόρων

Η Τουρκία δημιουργεί νέες ουδέτερες ζώνες κατά μήκος των ιρακινών συνόρων

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού στρατού, η Τουρκία αποφάσισε να δημιουργήσει νέες ουδέτερες ζώνες κατά μήκος των ιρακινών συνόρων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την είσοδο Κούρδων ανταρτών στη χώρα.

Οι 27 νέες ζώνες θα δημιουργηθούν στις επαρχίες Σίιρτ, Χακκάρι και Σιρνάκ. υπενθυμίζεται πως μεγάλες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως απαγορευμένες ζώνες από τον περασμένο Ιούνιο.

Η απαγόρευση πρόσβασης στις συγκεκριμένες περιοχές θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ανταρτών που επιτέθηκαν σε κτίριο του στρατιωτικού επιτελείου στην πόλη Μπασκάλ, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός στρατιώτη.

Πηγή: Associated Press

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών που διεξήγαγαν επιχειρήσεις στην επαρχία Βαν, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν.

Στην περιοχή σημειώνονται συχνά συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες του ΠΚΚ.

Πηγή: Kuwait News Agency

Αρχηγός ΕΦ - Ασκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-2007»

Αρχηγός ΕΦ - Ασκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-2007»

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει μαζί με τους συνεργάτες του να εργάζεται άοκνα, αθόρυβα, σεμνά και ταπεινά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού και την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), εξέφρασε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση από τις 9 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-2007».

Αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, ο κ. Μπισμπίκας είπε ότι ''για το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΕΦ, το Δόγμα αποτελεί μια καθημερινή δραστηριότητα και αντικείμενο συνεχούς βελτίωσης, με αμοιβαίες ενημερώσεις των Επιτελών, συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις και δοκιμές σχεδίων''.

Ο κ. Μπισμπίκας χαρακτήρισε την ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-2007» ως τη ''μεγαλυτέρου επιπέδου διακλαδική άσκηση που διεξάγεται από την ΕΦ και η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της όλης εκπαίδευσης'' και πρόσθεσε ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού εφέδρων και εθνοφυλάκων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΛΛΗΝΑΣ: «ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ»

ΕΛΛΗΝΑΣ: «ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ»

Πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL 217 κατέπεσε προχθές το βράδυ στη λίμνη Δέρκων στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι επιβαίνοντες χειριστές μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ελληνας πιλότος Βασίλης Παπαναστασίου, ένας Ιταλός και ένας Τούρκος, οι οποίοι όμως δεν διατρέχουν κίνδυνο. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί το απόγευμα από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

Πραγματοποιώντας εκπαιδευτική πτήση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κωνσταντινούπολης, κατέπεσε στη λίμνη των Δέρκων (τουρκιστί Τέρκος). Ο εργάτης Αβνί Ονάι, που ήταν ο πρώτος που έσπευσε να σώσει τους πιλότους, ανέφερε ότι «ο Ελληνας που μιλούσε την τουρκική, μου είπε να σώσω τον Τούρκο πιλότο, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νερό». Το αεροσκάφος ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία η οποία νοικιάζει πυροσβεστικά αεροσκάφη στους δήμους της Τουρκίας και στο υπουργείο Δασών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Απτόητος και ο Μπαμπατζάν στην Κύπρο

Απτόητος και ο Μπαμπατζάν στην Κύπρο

Από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν στα κατεχόμενα, οι οποίες αποτελούν συνέχεια των δηλώσεων, και πάλι στα κατεχόμενα, του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποδεικνύονται περίτρανα οι τρεις τουρκικοί στόχοι στο Κυπριακό.

Πρώτον, η άρση της λεγόμενης απομόνωσης, δεύτερον, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και τρίτον, η δημιουργία των προϋποθέσεων για λύση δύο κρατών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών η τουρκική πλευρά μπλοκάρει όλες τις κινήσεις που γίνονται ώστε να μην προωθηθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Η έλλειψη κινητικότητας στο Κυπριακό διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς ανεξάρτητα από το τι διακηρύττουν δημόσια η Αγκυρα και ο Ταλάτ. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα τυγχάνει όλο και περισσότερης στήριξης στο Κυπριακό από την Ισλαμική Διάσκεψη, ενώ κάνει ανοίγματα και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, επαναλαμβάνοντας όσα ο Γκιουλ δήλωσε προ μηνός στα κατεχόμενα υποστήριξε ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται «στις πραγματικότητες που επικρατούν στο νησί», παραπέμποντας «στα δύο κράτη, δύο λαούς και δύο θρησκείες».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η Χαμάς καλεί της Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να μην λάβουν μέρος στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό

Η Χαμάς καλεί της Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να μην λάβουν μέρος στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό

Η Χαμάς κάλεσε σήμερα τις Αραβικές χώρες να μην συμμετάσχουν στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό που διοργανώνουν οι ΗΠΑ.

"Θα απευθυνθούμε στους Άραβες αδελφούς μας, κυρίως στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και στην Αίγυπτο και θα τους καλέσουμε να επανεξετάσουν την απόφαση τους να συμμετάσχουν στη διάσκεψη," ανέφερε ο Ισμαήλ Χανίγιε, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα.

"Οι Παλαιστίνιοι δεν είχαν κανένα όφελος από τις προηγούμενες συμφωνίες στο Όσλο," είπε ο Χανίγιε αναφερόμενος στις προηγούμενες συμφωνίες με το Ισραήλ στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Η διάσκεψη για το Μεσανατολικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: International Herald Tribune

Υποβόσκουσα δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ

Υποβόσκουσα δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ

Δυσαρέσκειες και πικρίες, που αυτή τη στιγμή δεν εκδηλώνονται αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν, κυριαρχούν στο εσωτερικό της Ν.Δ. Η πρώην υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, που δεν εξελέγη βουλευτής, θεωρεί ότι υπονομεύτηκε από τoν κομματικό μηχανισμό κατά την εκλογική διαδικασία και πως δεν στηρίχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, την πολιτική του οποίου εφάρμοσε επωμιζόμενη υπερβολικό πολιτικό κόστος.

Η κ. Γιαννάκου είναι οργισμένη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα ότι ο διάδοχός της δεν θα εφαρμόσει τον νόμο πλαίσιο και δεν θα προχωρήσει στις αλλαγές που ψηφίστηκαν. «Oσα εφάρμοσε η κ. Γιαννάκου προβλέπονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ., ήταν κεντρική και όχι προσωπική πολιτική επιλογή και αν δεν υλοποιηθούν τότε τα ελληνικά πανεπιστήμια θα βρεθούν εκτός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου», λένε συνεργάτες της.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε κάνει λόγο με διπλωματική γλώσσα για αλλαγές σε λάθη που είχαν γίνει, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Δυσαρεστημένη είναι και η κ. Μπενάκη, που αντικαταστάθηκε από τον κ. Σιούφα στη θέση του προέδρου της Βουλής, και συνεργάτες της κατηγορούσαν στελέχη του Μαξίμου πως δεν τηρήθηκε η υπόσχεση ότι θα παραμείνει και μετά τις εκλογές. Όμως δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να δημιουργήσει προβλήματα.

Η διά βοής εκλογή του Γιάννη Τραγάκη στη θέση του γ.γ. της Kοινοβουλευτικής Oμάδας διευκόλυνε για να καλυφθεί η δυσαρέσκεια βουλευτών, η οποία στην περίπτωση που στηνόταν κάλπη θα είχε την ευκαιρία να καταγραφεί. Η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει τους βουλευτές αλλά τυχόν αρνητικές εξελίξεις στη συνέχεια, μετά την εκλογή αρχηγού, μπορεί να συμπαρασύρει και τη Ν.Δ. στη δίνη της εσωστρέφειας.

Πρόκειται κυρίως για τους βουλευτές που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., αλλά και για βουλευτές που εξελέγησαν σε καλή σειρά όμως δεν είδαν υπουργικό θώκο.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Ουδέτερο το ΝΑΤΟ στη διένεξη Ελλάδας-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος

Ουδέτερο το ΝΑΤΟ στη διένεξη Ελλάδας-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος

Aυτό προκύπτει από δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόουπ Σέφερ, ο οποίος συναντήθηκε στην έδρα της Συμμαχίας με τον Σκοπιανό πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι για να συζητήσουν την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να ασκήσει η Ελλάδα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο γ.γ. δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει άμεση εμπλοκή στο όλο θέμα. Και πέταξε το μπαλάκι στον ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες του κ. Νίμιτς για εξεύρεση λύσης θα καρποφορήσουν. Ιδιαίτερα προσεκτικός, ο κ. Σέφερ απέφυγε να ονομάσει τη χώρα του συνομιλητή του.

Ούτε ΠΓΔΜ ούτε «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως συχνά την έχει αποκαλέσει στο παρελθόν... Το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει για την περαιτέρω διεύρυνσή του, ανοίγοντας την πόρτα της ένταξης στην ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία, τον Απρίλιο 2008 στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Ο κ. Σέφερ χαρακτήρισε «ατυχή» τα πρόσφατα επεισόδια εντός και εκτός του σκοπιανού Kοινοβουλίου και ζήτησε από την ΠΓΔΜ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκτήσει «ώριμη πολιτική κουλτούρα»...

Προκλητικό δημοσίευμα

Ολοσέλιδη καταχώριση, με την οποία εκφράζεται υποστήριξη σε ψήφισμα που καλεί την ΠΓΔΜ να σταματήσει τη χρήση προπαγανδιστικών μέσων «που συνιστούν εχθρικές ενέργειες κατά της Ελλάδας» παραβιάζοντας την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και να συνεργαστεί με τον OHE και την Ελλάδα για την επίτευξη των μακροχρόνιων πολιτικών στόχων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτού ονόματος για την ΠΓΔΜ, δημοσιεύεται στην εφημερίδα του αμερικανικού Κογκρέσου «The Hill».

Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Βουλής, Ρόμπερτ Γουέξλερ, και το μέλος της επιτροπής βουλευτή Ελτον Γκάλεγκλι και υπογράφεται από 77 βουλευτές. Στην καταχώριση της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων (National Coordinated Effort of Hellenes) αναφέρεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ αγνόησαν το ψήφισμα 817 (1993) του Σ.Α. του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναφέρεται στον ΟΗΕ ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Προστίθεται, δε, ότι το γεγονός αυτό δικαιολογεί τη θέση της Ελλάδας ότι είναι αδύνατη η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Σημειώνεται ότι στη Γερουσία αντίστοιχο ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, το οποίο προσυπογράφεται από τον πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Γερουσίας και προεδρικό υποψήφιο, γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Ενημέρωση Σιούφα από τους συνοδικούς μητροπολίτες για την υγεία του Αρχιεπισκόπου

Ενημέρωση Σιούφα από τους συνοδικούς μητροπολίτες για την υγεία του Αρχιεπισκόπου

Tον πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα ενημέρωσαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου. «Εκφράζοντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, προσεύχομαι για τον αγώνα που δίνει ο Αρχιεπίσκοπος» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Σιούφας είχε συνάντηση στη Μονή Πετράκη με τους 12 μητροπολίτες - μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και, όπως δήλωσε, η επίσκεψή του αποτελεί «μια έμπρακτη δήλωση βαθύτατου σεβασμού μου προς την Εκκλησία της Ελλάδος».

Πηγή: in.gr

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ιράκ διαφωνεί με τις ΗΠΑ για το Ιράν

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ιράκ διαφωνεί με τις ΗΠΑ για το Ιράν

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ εθνικής ασφαλείας του Ιράκ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι αντιτίθεται σθεναρά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ και, εκφράζοντας ανοικτά την διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης Μπους, σημείωσε πως η επιλογή αυτή δεν πρέπει καν να εξετάζεται.

«Επίθεση στο Ιράν; Λέω ένα μεγάλο όχι. Θα πρόκειται για μοιραίο λάθος. Δε θα έπρεπε καν να αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Μοουάφακ αλ Ρουμπάιε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αν και παραμένει δεσμευμένος «στην διπλωματία» για την επίλυση της διένεξης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι». Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν επίσης ότι θα θέσουν στο στόχαστρο Ιρανούς «πράκτορες» οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, «υποκινούν» τη βία στο Ιράκ.

Ο Ρουμπάιε είπε ότι μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα προκαλούσε ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και ότι το Ιράκ θα υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά.

«Δεν πρόκειται για στρατηγική. Πρόκειται για σφάλμα της εμβέλειας του Τσέρνομπιλ», είπε ο Ρουμπάιε, αναφερόμενος στο πυρηνικό δυστύχημα του 1986 στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Όλη η περιοχή θα βρεθεί στις φλόγες, και το Ιράκ θα είναι το πεδίο μάχης, και θα πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα για όλα αυτά», είπε ο Ρουμπάιε σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσινγκτον. «Αυτό που χρειαζόμαστε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι να εμπλακεί σε σοβαρό διάλογο με το Ιράν», πρόσθεσε. «Πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα σε βάθος, να ενοποιήσουμε τις θέσεις μας, να τις συντονίσουμε», τόνισε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής προέδρου στο Πακιστάν

Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής προέδρου στο Πακιστάν

ΑΡΧΙΣΕ πριν λίγο σήμερα Σάββατο στα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης και στα τέσσερα επαρχιακά κοινοβούλια του Πακιστάν η διαδικασία έμμεσης εκλογής του Προέδρου του Πακιστάν, στην οποία ως αδιαφιλονίκητος επικρατέστερος νικητής εμφανίζεται ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, μπορεί ο στρατηγός να εμφανίζεται βέβαιος ότι θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εξασφαλίσει την άνετη επανεκλογή του στο θώκο, στον οποίο αυτοδιορίσθηκε μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του 1999, όμως η εγκυρότητα της υποψηφιότητάς του--που αμφισβητείται διότι παραμένει στο θώκο του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων--θα κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο την 17η Οκτωβρίου. Πάντως, ο Μουσάραφ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα «λάβει μια ισορροπημένη απόφαση».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό αργότερα σήμερα και θεωρείται κρίσιμο για την Δύση -ο στρατηγός Μουσάραφ θεωρείται ως σύμμαχος-κλειδί στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και στην προσπάθεια «σταθεροποίησης» του Αφγανιστάν.

Η διαφαινόμενη νίκη του Μουσάραφ κατέστη ευκολότερη μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, ή PPP, του οποίου ηγείται η βετεράνος πολιτικός, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών.

Την Παρασκευή, ο Μουσάραφ ήρε τις κατηγορίες για ανάμιξη σε σκάνδαλα διαφθοράς που εκκρεμούσαν σε βάρος της αυτοεξόριστης Μπούτο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της και, πιθανώς, την ανάδειξή της στην πρωθυπουργία μετά από οκτώ χρόνια στο εξωτερικό.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Τόκιο θα αποσύρει τη ναυτική υποστήριξη από Αφγανιστάν

Το Τόκιο θα αποσύρει τη ναυτική υποστήριξη από Αφγανιστάν

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ κυβέρνηση θα ενημερώσει τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ότι θα αποσύρει τη ναυτική υποστήριξή της στις υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν την 1η Νοεμβρίου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Τόκιο θα ενημερώσει σχετικά τους εταίρους του στο συνασπισμό τη Δευτέρα.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να ψηφίσει νέο νόμο που θα επιτρέπει στην ιαπωνική ναυτική δύναμη, η οποία ανεφοδιάζει με καύσιμα τις δυνάμεις του συνασπισμού στον Ινδικό Ωκεανό, να συνεχίσει την αποστολή της και μετά τη λήξη της την 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης και τα μικρότερα κόμματά σύμμαχοί του είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στην Ανω Βουλή και αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε συζήτηση επ΄αυτού πριν από την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

F1: Στην Κίνα το προτελευταίο GranPrix της χρονιάς

F1: Στην Κίνα το προτελευταίο GranPrix της χρονιάς

O πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Λιούις Χάμιλτον, θα εκκινήσει πρώτος στην Κίνα, στον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς. Ο πιλότος της McLaren στον αγώνα αυτό θα έχει την ευκαιρία να εξασφαλίσει τον τίτλο.

Πως θα ξεκινήσουν τον αγώνα οι δέκα πρώτοι

1. Lewis Hamilton - McLaren-Mercedes 1:35.908
2. Kimi Raikkonen - Ferrari 1:36.044
3. Felipe Massa - Ferrari 1:36.221
4. Fernando Alonso - McLaren-Mercedes 1:36.576
5. David Coulthard - Red Bull-Renault 1:37.619
6. Ralf Schumacher - Toyota 1:38.013
7. Mark Webber - Red Bull-Renault 1:38.153
8. Nick Heidfeld - BMW 1:38.455
9. Robert Kubica - BMW 1:38.472
10. Jenson Button - Honda 1:39.285

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αμμόχωστος- Λατάκεια: Διαφημίσεις για παράνομες κρουαζιέρες

Αμμόχωστος- Λατάκεια: Διαφημίσεις για παράνομες κρουαζιέρες

Η εταιρεία "AKGUNLER" των κατεχομένων, η οποία παράνομα εκτελεί ναυτικά δρομολόγια μεταξύ Αμμοχώστου και Λατάκειας, διαφημίζει στις σημερινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες εκδρομικό πακέτο με διανυκτέρευση σε πέντε αστέρων ξενοδοχείο της Συρίας.

Για παραμονή τεσσάρων ημερών με ξεναγήσεις στη Δαμασκό και Χαλέπι, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες, η τιμή είναι 250 λίρες Κύπρου και από τη 17η Οκτωβρίου 2007 τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε Πέμπτη και Σάββατο από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στη Λατάκεια και επιστροφή Πέμπτη και Κυριακή αντιστοίχως.

Η εταιρεία ανακοινώνει ότι η είσοδος στη Συρία μπορεί να γίνεται και με ''διαβατήρια'' του ψευδοκράτους, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στα εκδρομικά πακέτα θα εισέρχονται χωρίς θεώρηση διαβατηρίου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ελεύθεροι εκατοντάδες βουδιστές στη Μυανμάρ

Ελεύθεροι εκατοντάδες βουδιστές στη Μυανμάρ

Η χούντα της Μιανμάρ απελευθέρωσε εκατοντάδες βουδιστές μοναχούς, οι οποίοι συνελήφθησαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τα τελευταία 19 χρόνια, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που βλέπουν τη χειρονομία αυτή ως ένδειξη θετικής αλλαγής στις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιεί η χούντα για να καταστείλει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, δήλωσαν διπλωμάτες.

H εφημερίδα New Light of Myanmar, φερέφωνο του καθεστώτος, αναφέρει σήμερα ότι 404 από τους 513 μοναχούς που είχαν συλληφθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη αποφυλακιστεί, μαζί με 30 γυναίκες που είχαν συλληφθεί από τις αρχές τις Μιανμάρ στη διάρκεια εφόδων σε μοναστήρια.

Οι αρχές παραδέχονται σήμερα ότι πραγματοποίησαν εφόδους σε 18 μοναστήρια της Ρανγκούν τον περασμένο μήνα ως μέτρο καταστολής των διαμαρτυριών των μοναχών που άρχισαν στις 18 Σεπτεμβρίου με πορείες στους δρόμους της πόλης και οι οποίες κορυφώθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 100.000 διαδηλωτών.

Η χούντα της Μιανμάρ κατέστειλε τις διαμαρτυρίες αυτές στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν θα αγωνιστεί για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν θα αγωνιστεί για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την "μέρα της Ιερουσαλήμ", εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο Αχμαντινετζάντ εξέφρασε την πεποίθηση πως το κράτος του Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί και αμφισβήτησε την έκταση του Ολοκαυτώματος. Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι ένιωθαν τύψεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το κράτος του Ισραήλ ώστε να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους.

Όπως ανέφερε, "Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να παραχωρήσουν ένα κομμάτι γης στους Εβραίους για να μετακομίσουν στην Ευρώπη ή στην Αλάσκα και να ιδρύσουν εκεί το κράτος τους."

Ανέφερε επίσης πως το Ιράν θα αγωνιστεί για να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστινίους από τα χέρια των Εβραίων.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, χιλιάδες Ιρανοί πραγματοποίησαν πορεία στην Τεχεράνη, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και καίγοντας ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

Πηγή: National Post

Μπους: Δεν είμαι "εχθρός του Ισλάμ"

Μπους: Δεν είμαι "εχθρός του Ισλάμ"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους μίλησε για επιχειρήσεις "αυτοάμυνας" των ΗΠΑ οι οποίες διεξάγονται "κοντά" στον Ισλαμικό κόσμο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι "εχθρός" του Ισλάμ.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Al Arabiya, αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ανταγωνιστικό του Al Jazeerah, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί "εχθρικό" προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι "δεν είναι αλήθεια" πως είναι "εχθρός" του Ισλάμ, και υποστήριξε πως το γεγονός ότι πολλοί μουσουλμάνοι το πιστεύουν δείχνει ότι "οι εξτρεμιστές έχουν κάνει καλή δουλειά στην προπαγάνδα".

"Πιστεύω", είπε ο κ. Μπους, "ότι το Ισλάμ είναι μια μεγάλη θρησκεία που κηρύσσει την ειρήνη. Και πιστεύω ότι οι άνθρωποι που δολοφονούν αθώους για να επιτύχουν πολιτικούς σκοπούς δεν είναι θρησκευόμενοι", είπε ο Μπους, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης που διέθεσε ο Λευκός Οίκος.

"Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" δεν είναι "ένας πόλεμος εναντίον των Μουσουλμάνων", είπε ο Μπους, ο οποίος είπε πως πιστεύει ότι ο θεός είναι "παγκόσμιος" και ότι πιστεύει πως "ο θεός στον οποίο πιστεύουν οι μουσουλμάνοι είναι ο ίδιος θεός στον οποίο πιστεύει και ο ίδιος".

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για τον πόλεμο στο Ιράκ και την Αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή, μίλησε για αποφάσεις που αποσκοπούσαν στην "άμυνα" των ΗΠΑ και στην "ελευθερία" της περιοχής.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Τουλάχιστον δυο αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν και οχτώ τραυματίσθηκαν σήμερα στην επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αυτοκινητοπομπής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, περίπου 500 μέτρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ωστόσο δεν έγινε λόγος για θύματα μεταξύ των ξένων στρατιωτών.

Εκπρόσωπος της Isaf δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το επεισόδιο αυτό.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πάντως ότι είδε να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε αμερικανούς στρατιώτες.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέκλεισαν την περιοχή στην οποία έχουν φθάσει ασθενοφόρα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΠΑ. Το Ισραήλ ενδεχομένως χρησιμοποίησε προηγμένη τεχνολογία για να συγκαλύψει την αεροπορική επιδρομή του στη Συρία, σύμφωνα με το περιοδικό Aviatio

ΗΠΑ. Το Ισραήλ ενδεχομένως χρησιμοποίησε προηγμένη τεχνολογία για να συγκαλύψει την αεροπορική επιδρομή του στη Συρία, σύμφωνα με το περιοδικό Aviation Week.

Τα ισραηλινά καταδιωκτικά αεροπλάνα που διενήργησαν το Σεπτέμβριο αεροπορική επιδρομή στη Συρία ξέφυγαν από τον έλεγχο των συριακών ραντάρ χάρη σε ένα σύστημα που παραπλανεί τα εχθρικά δίκτυα εντοπισμού, σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλείται το εξειδικευμένο περιοδικό Aviation Week.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους του στρατού και των αμυντικών βιομηχανιών, τα F-15 και F-16 του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να έχουν εφοδιασθεί με το σύστημα "Suter" αεροπορικής επίθεσης δικτύων, το οποίο ανέπτυξε ο βρετανικός όμιλος αμυντικών συστημάτων BAE Systems, ο οποίος εφοδιάζει τα αμερικανικά αεροσκάφη χωρίς πιλότο (drones).

Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το Aviation Week.

Αυτή η πολύ προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό των εχθρικών συσκευών λήψης και την αποστολή λανθασμένων πληροφοριών και στόχων, συγκαλύπτοντας έτσι τα αεροσκάφη που πλησιάζουν.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε τελικά για πρώτη φορά την Τρίτη πως το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στη Συρία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Συρία είχε δηλώσει πως στις 6 Σεπτεμβρίου η αεράμυνά της εξαπέλυσε πυρά κατά ισραηλινών αεροπλάνων τα οποία είχαν παραβιάσει το εναέριο χώρο της.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-’σαντ δήλωσε τη Δευτέρα πως στόχος της ισραηλινής επιδρομής τον περασμένο μήνα ήταν "ένα εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό κτίριο" και "ως εκ τούτου" δεν έπληξε "τίποτε".

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού και βρετανικού Τύπου, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε μία εγκατάσταση η οποία φερόταν να στεγάζει πυρηνικές δραστηριότητες στις οποίες πιθανόν να εμπλεκόταν η Βόρεια Κορέα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αιώνιοι φοιτητές: «Διαγράφουν τους κόπους πολλών χρόνων»

Αιώνιοι φοιτητές: «Διαγράφουν τους κόπους πολλών χρόνων»

«Οι σπουδές μου δεν καθυστέρησαν επειδή τεμπέλιαζα, αλλά γιατί είμαι υποχρεωμένος να εργάζομαι πολλές ώρες και έτσι δυσκολεύομαι να αντεπεξέλθω. Θέλω να καταφέρω, έστω και καθυστερημένα, να τελειώσω. Θα είναι κρίμα να χάσω τόσα χρόνια προσπαθειών και γι΄ αυτό η πίεση που νιώθω πια είναι ακόμα μεγαλύτερη».

O Αλέξης Καρατζάς βρίσκεται ήδη στον έβδομο χρόνο των σπουδών του στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου. Από το πρώτο έτος των σπουδών του εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και, όπως εξηγεί, η δυνατότητα να παρακολουθεί παράλληλα και τα μαθήματα είναι περιορισμένη. Οι ρυθμίσεις για τους αιώνιους φοιτητές- όπως λέει- ίσως τινάξουν τις προσπάθειές του στον αέρα.

Για τους περισσότερους από τους περίπου 140.000

αιώνιους φοιτητές η επαπειλούμενη διαγραφή τους από τα μητρώα θα σημάνει χαμένους κόπους και όνειρα πολλών ετών. Η ανάγκη να εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους είναι για χιλιάδες η αιτία που οδηγεί στην καθυστέρηση των σπουδών τους. Σε τμήματα του ΑΠΘ, του ΤΕΙ Λάρισας και στη Γεωπονική Αθήνας έχουν αρχίσει οι αποστολές προσωπικών επιστολών, με τις οποίες οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές του ή όχι, ενώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης η προθεσμία για τις απαντήσεις των φοιτητών έχει ήδη λήξει. Οι φοιτητές αντέδρασαν ζητώντας από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου να δώσει λίγες μέρες παράταση σε όσους για διαφόρους λόγους δεν έλαβαν εγκαίρως τις επιστολές, χάνοντας την προθεσμία. Παράλληλα, και σε άλλα Ιδρύματα υπήρξαν κινητοποιήσεις, με τους φοιτητές του Αριστοτελείου να πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη φοιτητική λέσχη έπειτα από την απόφαση της Διοίκησης να απαγορευτεί η σίτιση σε φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών (ν+2), εντός του οποίου απολαμβάνουν τα φοιτητικά προνόμια. Οι φοιτητές εκφράζουν, παράλληλα, την απορία σε τι επιβαρύνουν το πανεπιστήμιο, αφού πλέον, εκτός από το δικαίωμα σίτισης και στέγασης, χάνουν και άλλα δικαιώματα, όπως η προμήθεια των διδακτικών συγγραμμάτων και το φοιτητικό πάσο.
Οικονομικά προβλήματα. «Υπάρχουν πολλοί φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έτσι δεν μπορούν καν να μένουν μόνιμα στα Χανιά και να παρακολουθούν τα μαθήματα. Μοιραία, δεν έχουν πρόσβαση στην εξεταστέα ύλη και γι΄ αυτό χάνουν μαθήματα στις εξετάσεις. Είναι άδικο να υπάρχει η απειλή της διαγραφής», υποστηρίζει ο Ορέστης Θεοδοσίου, φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και μέλος του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Οι αιώνιοι φοιτητές δεν ενοχλούν σε τίποτα το κράτος, αφού δεν έχουν κανένα από τα προνόμια των άλλων φοιτητών. Δεν εμποδίζουν σε τίποτα το πανεπιστήμιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το μέτρο», λέει στα «ΝΕΑ» ο σπουδαστής του Τμήματος Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Λάρισας Βασίλης Μάλλιος, που διανύει το έβδομο έτος των σπουδών του και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. «Οι σπουδές μου καθυστέρησαν αρκετά γιατί έπρεπε, παράλληλα, να εργαστώ. Όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, πολλά παιδιά αναγκάζονται να αφήσουν για λίγο τις σπουδές τους μέχρι να ανακάμψουν οικονομικά και μετά πάλι συνεχίζουν», τονίζει ο φοιτητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τάσος Ορφανός. Από το Ναύπλιο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου έπρεπε να εργαστεί για να πληρώνει το ενοίκιο και τα υπόλοιπα έξοδά του. Σήμερα, βρίσκεται στο 12ο έτος σπουδών και δεν κρύβει το άγχος του για την απειλή της διαγραφής. «Ο στόχος μου είναι να καταφέρω να τελειώσω. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες γιατί και οι εργοδότες δεν μπορούν να δίνουν συνέχεια άδειες για τα μαθήματα».

«Ο καθένας καθυστερεί τις σπουδές του για διαφορετικό λόγο. Οι περισσότεροι το κάνουν γιατί έχουν ανάγκη να εργαστούν. Κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», υποστηρίζει το μέλος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Τάσος Παναγιωτόπουλος.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μεξικό. Πολλοί νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών

Μεξικό. Πολλοί νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών


Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε στρατιώτες και φερόμενους ως λαθρεμπόρους ναρκωτικών την Παρασκευή στο βόρειο Μεξικό, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε στη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά των ναρκωτικών στο λιμάνι του Ταμπίκο στην πολιτεία Ταμαουλίπας, επικράτεια του Καρτέλ του Κόλπου, μίας από τις πιο ισχυρές συμμορίες ναρκωτικών του Μεξικού.

"Μιλάμε για πολλούς θανάτους", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε πόση κοκαΐνη κατασχέθηκε.

Μεξικάνικες εφημερίδες ανέφεραν στις ιστοσελίδες τους ότι σκοτώθηκαν έως και 15 άνθρωποι κατά τις συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν όταν οι λαθρέμποροι πυροβόλησαν τους στρατιώτες επί τω έργω.

Σύμφωνα με πληροφορίες ραδιοφωνικών σταθμών και διαδικτυακών τόπων, ο στρατός κατάσχεσε έως 20 τόνους κοκαΐνη μετά το πέρας των συγκρούσεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ