Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Ελεύθεροι εκατοντάδες βουδιστές στη Μυανμάρ

Ελεύθεροι εκατοντάδες βουδιστές στη Μυανμάρ

Η χούντα της Μιανμάρ απελευθέρωσε εκατοντάδες βουδιστές μοναχούς, οι οποίοι συνελήφθησαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τα τελευταία 19 χρόνια, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που βλέπουν τη χειρονομία αυτή ως ένδειξη θετικής αλλαγής στις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιεί η χούντα για να καταστείλει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, δήλωσαν διπλωμάτες.

H εφημερίδα New Light of Myanmar, φερέφωνο του καθεστώτος, αναφέρει σήμερα ότι 404 από τους 513 μοναχούς που είχαν συλληφθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη αποφυλακιστεί, μαζί με 30 γυναίκες που είχαν συλληφθεί από τις αρχές τις Μιανμάρ στη διάρκεια εφόδων σε μοναστήρια.

Οι αρχές παραδέχονται σήμερα ότι πραγματοποίησαν εφόδους σε 18 μοναστήρια της Ρανγκούν τον περασμένο μήνα ως μέτρο καταστολής των διαμαρτυριών των μοναχών που άρχισαν στις 18 Σεπτεμβρίου με πορείες στους δρόμους της πόλης και οι οποίες κορυφώθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 100.000 διαδηλωτών.

Η χούντα της Μιανμάρ κατέστειλε τις διαμαρτυρίες αυτές στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: