Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής προέδρου στο Πακιστάν

Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής προέδρου στο Πακιστάν

ΑΡΧΙΣΕ πριν λίγο σήμερα Σάββατο στα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης και στα τέσσερα επαρχιακά κοινοβούλια του Πακιστάν η διαδικασία έμμεσης εκλογής του Προέδρου του Πακιστάν, στην οποία ως αδιαφιλονίκητος επικρατέστερος νικητής εμφανίζεται ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, μπορεί ο στρατηγός να εμφανίζεται βέβαιος ότι θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εξασφαλίσει την άνετη επανεκλογή του στο θώκο, στον οποίο αυτοδιορίσθηκε μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του 1999, όμως η εγκυρότητα της υποψηφιότητάς του--που αμφισβητείται διότι παραμένει στο θώκο του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων--θα κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο την 17η Οκτωβρίου. Πάντως, ο Μουσάραφ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα «λάβει μια ισορροπημένη απόφαση».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό αργότερα σήμερα και θεωρείται κρίσιμο για την Δύση -ο στρατηγός Μουσάραφ θεωρείται ως σύμμαχος-κλειδί στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και στην προσπάθεια «σταθεροποίησης» του Αφγανιστάν.

Η διαφαινόμενη νίκη του Μουσάραφ κατέστη ευκολότερη μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, ή PPP, του οποίου ηγείται η βετεράνος πολιτικός, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών.

Την Παρασκευή, ο Μουσάραφ ήρε τις κατηγορίες για ανάμιξη σε σκάνδαλα διαφθοράς που εκκρεμούσαν σε βάρος της αυτοεξόριστης Μπούτο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της και, πιθανώς, την ανάδειξή της στην πρωθυπουργία μετά από οκτώ χρόνια στο εξωτερικό.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: