Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ιράκ διαφωνεί με τις ΗΠΑ για το Ιράν

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ιράκ διαφωνεί με τις ΗΠΑ για το Ιράν

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ εθνικής ασφαλείας του Ιράκ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι αντιτίθεται σθεναρά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ και, εκφράζοντας ανοικτά την διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης Μπους, σημείωσε πως η επιλογή αυτή δεν πρέπει καν να εξετάζεται.

«Επίθεση στο Ιράν; Λέω ένα μεγάλο όχι. Θα πρόκειται για μοιραίο λάθος. Δε θα έπρεπε καν να αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Μοουάφακ αλ Ρουμπάιε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αν και παραμένει δεσμευμένος «στην διπλωματία» για την επίλυση της διένεξης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι». Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν επίσης ότι θα θέσουν στο στόχαστρο Ιρανούς «πράκτορες» οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, «υποκινούν» τη βία στο Ιράκ.

Ο Ρουμπάιε είπε ότι μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα προκαλούσε ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και ότι το Ιράκ θα υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά.

«Δεν πρόκειται για στρατηγική. Πρόκειται για σφάλμα της εμβέλειας του Τσέρνομπιλ», είπε ο Ρουμπάιε, αναφερόμενος στο πυρηνικό δυστύχημα του 1986 στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Όλη η περιοχή θα βρεθεί στις φλόγες, και το Ιράκ θα είναι το πεδίο μάχης, και θα πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα για όλα αυτά», είπε ο Ρουμπάιε σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσινγκτον. «Αυτό που χρειαζόμαστε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι να εμπλακεί σε σοβαρό διάλογο με το Ιράν», πρόσθεσε. «Πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα σε βάθος, να ενοποιήσουμε τις θέσεις μας, να τις συντονίσουμε», τόνισε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: