Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Ο Περβέζ Μουσάραφ επανεξελέγη πρόεδρος του Πακιστάν

Ο Περβέζ Μουσάραφ επανεξελέγη πρόεδρος του Πακιστάν

Ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ κέρδισε άνετα τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Πακιστάν, κερδίζοντας όλες σχεδόν τις έδρες στα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης.

Η επανεκλογή του ήταν αναμενόμενη, καθώς προεκλογικά είχε συμφωνήσει με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ότι εφόσον εκλεγεί θα παραιτηθεί από τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων έως τις 15 Νοεμβρίου.

Διάδοχος του είναι ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Ασφάκ Κιάνι.

Ο Μουσάραφ έχασε μόλις πέντε έδρες στα στα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης (κέρδισε τις 252 από τις συνολικά 257). Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την εκλογική διαδικασία, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική.

Αυτή η κατηγορία στηρίζεται στο γεγονός ότι η νομιμότητα της συμμετοχής του στις εκλογές θα κριθεί από το Aνώτατο Δικαστήριο της χώρας στις 17 Οκτωβρίου. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα είναι θετική για τον Μουσάραφ.

Στα τέσσερα επαρχιακά κοινοβούλια επικράτησε κατά κράτος ο Μουσάραφ, ενώ τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για νίκη πριν καν αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πάντως, τονίσθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν θα γίνει αποδεκτό, καθώς ο πρόεδρος της χώρας είναι ένα πρόσωπο που «δεν έχει κανένα σεβασμό για την κυριαρχία του νόμου».

Η επιστροφή της Μπούτο

Η Μπεναζίρ Μπούτο έχει πει ότι θα επιστρέψει στην χώρα στις 18 Οκτωβρίου, μετά από πολλά χρόνια αυτοεξορίας στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία που έκλεισε ο Μουσάραφ με την Μπούτο (απόσυρση των κατηγοριών περί διαφθοράς) σημαίνει ότι αργότερα οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο διανομής της εξουσίας, εν όψει και των γενικών εκλογών στα μέσα Ιανουαρίου.

Αλλωστε, το κόμμα της Μπούτο διάλεξε την αποχή από την διαδικασία για την εκλογή προέδρου και όχι το μποϊκοτάρισμα όπως η υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: