Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

«Ευκαιρία για λύσεις στα ελληνοτουρκικά»

«Ευκαιρία για λύσεις στα ελληνοτουρκικά»

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δικομματισμού προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Πιστεύει ότι πρέπει παράλληλα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς αυτή την κατεύθυνση, τα μεγάλα κόμματα να «αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της πολιτικής». Και προτείνει να ανοίξει σε «ουδέτερο χρόνο» συζήτηση για την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών και την υιοθέτηση εντελώς διαφορετικού εκλογικού συστήματος.

* Για το ΠΑΣΟΚ αρνείται να μπει σε συζήτηση προσώπων, θεωρεί πάντως αρνητικό φαινόμενο για το πολιτικό σύστημα το ενδεχόμενο διάσπασής του.

* Για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένει νέα κίνηση Νίμιτς και τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται κανένα όνομα στο τραπέζι».

* Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα δοθεί μπόνους των 10 εδρών και θα αλλάξει η διάταξη για τις συνεργασίες, ή θα γίνουν κι άλλες αλλαγές;

- Ακόμη δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση. Η κατεύθυνση είναι δεδομένη: ενίσχυση του πριμ εδρών για το πρώτο κόμμα, χωρίς να θιγεί η αναλογικότητα για τα μικρά κόμματα.

* Παίρνονται από το δεύτερο κόμμα δηλαδή;

- Λογικά, όπως γίνεται και με τον ισχύοντα νόμο. Η προσωπική μου άποψη, πάντως, είναι ότι δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο μπόνους στις συνεργασίες. Γιατί ευκαιριακές συνεργασίες δεν συγκροτούν πλατφόρμα που εξασφαλίζει ισχυρές κυβερνήσεις.

* Δεν θα κρίνει ο ελληνικός λαός αν αποτελούν ευκαιριακές συνεργασίες;

- Εννοώ τη συνεργασία που γίνεται πριν από εκλογές, μόνο και μόνο για εκμετάλλευση του εκλογικού νόμου.

* Αυτό ο ελληνικός λαός θα το κρίνει, αν τη θεωρεί ευκαιριακή.

- Ενδεχομένως. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μια προεκλογική συνεργασία δεν χρειάζεται να πάρει και μπόνους. Το βασικό ερώτημα είναι αν στην Ελλάδα θέλουμε να υπάρχουν ή δεν θέλουμε τα μεγάλα κόμματα. Ο δικομματισμός υπέστη μια μεγάλη επίθεση όλο αυτό τον καιρό. Δεν θα ισχυριστώ ότι πολλά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν άδικα, αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζεις, έστω και με κόστος στο εσωτερικό ενός μεγάλου κόμματος τις όποιες διαφορές έχεις και στην προεκλογική περίοδο ο κόσμος να έχει μια σαφή αίσθηση για το τι θα γίνει την άλλη μέρα, από το να φτάνεις μετά τις εκλογές και να αναζητείς συγκλίσεις και κοινούς τόπους. Χρειάζονται αλλαγές τα κόμματα και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι δίδαγμα για όλους μας. Χρειάζεται να τολμήσουμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσουμε το κύρος και τη χαμένη τιμή της πολιτικής, αλλά θεωρώ ότι το σημείο αφετηρίας είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις.

* Βλέπετε να γίνεται κατάτμηση και κάποιων μεγάλων περιφερειών;

- Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα περιφερειών αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν διευκολύνει. Πρέπει κάποια στιγμή νηφάλια να δούμε εάν μια παλιά πρόταση, την οποία είχαμε υποστηρίξει ο Γ. Σουφλιάς και εγώ από τη Ν.Δ., αρκετοί συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

* Λέτε την πρόταση για ευρείες περιφέρειες και για στενές μονοεδρικές.

- Μάλιστα.

* Αυτό όμως δεν θα ενίσχυε τα δύο μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρών;

- Δεν νομίζω. Απλώς, θα υποχρέωνε όλα τα κόμματα να αναδείξουν και προσωπικότητες τέτοιες, οι οποίες να μπορούν να σταθούν και στη μονοεδρική. Οι συνδυασμοί στις ευρείες περιφέρειες στο σύνολο θα κατανέμονταν αναλογικά, άρα θα έπαιρναν έδρες στην περιφέρεια και τα μικρά κόμματα.

* Σας βρίσκουν σύμφωνη τα σενάρια για πιθανότητα εκλογών το 2009, το 2010;

- Οχι, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρή αυτή η συζητήση τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Υποχρέωση ενός κυβερνητικού κόμματος το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με αρχές και αξίες, είναι να εκδηλώνει την πρόθεσή του για τέτοια θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, με το «καλημέρα σας». Είναι προς τιμή του πρωθυπουργού ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση του. Είναι μια επιλογή χωρίς ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον.

* Με τους 152 βουλευτές φοβάστε την επανάληψη του φαινομένου 1990-93;

- Οχι. Το πάθημα έχει γίνει μάθημα.

* Μια πρόβλεψη για το ΠΑΣΟΚ. Θα ποντάρατε σε νίκη Παπανδρέου ή Βενιζέλου;

- Δεν έχει καμία αξία να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση. Εξάλλου δεν πιστεύω ότι είναι θέμα προσώπων. Η ουσία είναι το περιεχόμενο των πολιτικών που προωθεί ο καθένας. Εκεί πρέπει να βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές και θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι ότι σ' αυτή την εσωκομματική αντιπαράθεση, έτσι όπως εξελίσσεται, η ουσία της πολιτικής απουσιάζει. Αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι η Ν.Δ. δεν επιχαίρει. Το αντίθετο! Μια κυβέρνηση επιθυμεί μια σταθερή, υπεύθυνη και δυνατή αντιπολίτευση.

* Βλέπετε διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ;

- Βλέπω πρώτη φορά -δεν πιστεύω πως θα γίνει τελικά- ότι το ΠΑΣΟΚ διατρέχει ουσιαστικό κίνδυνο να βρεθεί προ μιας διάσπασης.

* Αυτή δεν θα βοηθούσε τη μακροημέρευση της Ν.Δ. στην εξουσία;

- Οχι. Εγώ πιστεύω -όπως σας είπα και πριν- στα μεγάλα κόμματα. Δεν πιστεύω στον κατακερματισμό και στην πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

* Τα Σκόπια να ξεχάσουν το ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος;

- Καθαρές κουβέντες. Ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ περνάει από μια συμφωνία για το όνομα.

* Αρα, θα πάμε και σε βέτο.

- Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Και «η ώρα είναι τώρα.

* Περιμένουμε νέα πρωτοβουλία για το όνομα;

- Λογικό είναι ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες του κ. Νίμιτς. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική συζήτηση. Ομως, για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, πρέπει και οι δυο πλευρές να συναντηθούν κάπου σε μια ενδιάμεση θέση. Αυτή τη στιγμή η αδιαλλαξία των Σκοπίων είναι τέτοια, που περίπου λένε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε εμείς 100% στη θέση των Σκοπίων. Αυτό αποκλείεται να γίνει.

* Το Ρεπάμπλικα Μακεντονίγια-Σκόπιε, που είχε προταθεί από τον κ. Νίμιτς...

- Δεν θα μπω στην ονοματολογία. Αυτή τη στιγμή έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις. Αρα δεν υπάρχει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι.

* Είχατε μιλήσει για «παράθυρο» ευκαιρίας για τα ελληνοτουρκικά το 2008. Ισχύει αυτή η πρόβλεψή σας;

- Ισχύει. Εχουμε δυο νέες κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή. Είναι σπάνιες οι περίοδοι όπου στην Ελλάδα και στην Τουρκία ταυτόχρονα υπάρχουν δυο ισχυρές κυβερνήσεις. Είναι το καλύτερο περιβάλλον για την επίλυση των θεμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Σας διαβεβαιώ ότι από την ελληνική πλευρά υπάρχει πολιτική βούληση και περιμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση από την Αγκυρα.

* Μέχρι σήμερα συζητούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τώρα φαντάζομαι ότι μιλάμε για κάτι περισσότερο. Μέχρι πού μπορούμε να πάμε; Μπορούμε να μιλάμε για Χάγη;

- Είναι πάρα πολύ πρόωρο να πούμε, όταν δεν έχουμε ακόμα τα πρώτα δείγματα γραφής. Αυτό το οποίο σίγουρα θα κάνουμε είναι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες.

* Με στόχο να καταλήξουμε σε κάποιο σημείο; Στο συνυποσχετικό, όπως έχουμε πει κατά καιρούς;

- Ο στόχος είναι να υπάρξει μιας μορφής συμφωνία, αλλά είναι πολύ νωρίς αυτή για να σας απαντήσω για το περιεχόμενό της.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: