«Παγώνουν» τα εξοπλιστικά
Η κυβέρνηση αναβάλλει τις αποφάσεις προκειμένου να πιέσει συμμάχους και εταίρους για το Σκοπιανό
Στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο όρος εξοπλιστικές δαπάνες ακούστηκε μόνο μία φορά, στην ομιλία του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Η σχετική παράγραφος είχε έκταση 44 λέξεων, όσο δηλαδή και η αναφορά του υπουργού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή δεν υπήρξε καμία αναφορά. Το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Οι εξοπλισμοί δεν αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, οι αποφάσεις για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα «παγώνουν» για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Οπως έλεγε κορυφαία πηγή του υπουργείου Αμυνας στον ΕΤ·Κ οι αποφάσεις για νέους εξοπλισμούς και ιδιαίτερα για την πιο καυτή προμήθεια που έχουν στο πρόγραμμά τους οι Ενοπλες Δυνάμεις, το μαχητικό 4ης γενιάς, δεν πρόκειται να ληφθούν στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή ως το καλοκαίρι του 2008. Και ενδεχομένως, έλεγε, να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις για την προμήθεια του μαχητικού αναστέλλονται επ’ αόριστον. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν είναι στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η διατήρηση του θέματος σε εκκρεμότητα δεν είναι φυσικά μονομερής πολιτική επιλογή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά κεντρική κυβερνητική απόφαση, η οποία υπαγορεύεται από διπλωματικές και οικονομικές σκοπιμότητες: Την προμήθεια του μαχητικού 4ης γενιάς εποφθαλμιούν οι σημαντικότεροι διπλωματικοί και οικονομικοί εταίροι της χώρας μας:
Οι ΗΠΑ με το JSF, η Γερμανία με το Eurofighter, η Γαλλία με το Rafale και η Ρωσία με το Σουχόι. Και δεν παραλείπουν να το βάζουν κάθε φορά στην ατζέντα, όπως έγινε στις διμερείς συναντήσεις που είχε στις αρχές του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Το ενδιαφέρον αυτό η Αθήνα θέλει να το χρησιμοποιήσει ως διπλωματικό όπλο στα ανοικτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Με τις κρίσιμες αποφάσεις στο θέμα των Σκοπίων να τρέχουν ως το Μάρτιο του 2008, είναι εύλογο ότι δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της στο θέμα αυτό, όπου πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των Αμερικανών, των Γάλλων και των Γερμανών.
Η οικονομική παράμετρος είναι ακόμα πιο σημαντική. Μόνο το εξοπλιστικό πρόγραμμα για το μαχητικό τέταρτης γενιάς έχει προϋπολογιστεί από το ΓΕΑ στα 4,7 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως το 2010 και η μετάθεση των παραγγελιών και κατά συνέπεια των παραλαβών και των πληρωμών όσο γίνεται στο μέλλον αποτελεί εύλογη επιλογή. Πόσο μάλλον, όταν όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίος υπουργός, «ακόμα πληρώνουμε τις προμήθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Και αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή με την απογραφή η Ελλάδα άλλαξε το λογιστικό πρότυπο και συμπεριλαμβάνει τις εξοπλιστικές δαπάνες στους δημόσιους λογαριασμούς όταν γίνονται παραλαβές, τα προηγούμενα δύο χρόνια το υπουργείο Αμυνας είχε καθυστερήσει τις παραλαβές όσο μπορούσε, χωρίς ωστόσο να παγώσει τις διαδικασίες. Αυτό το επιβεβαιώνουν και πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι οι εκροές είχαν περιοριστεί σημαντικά.
Οπως επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης στις προγραμματικές δηλώσεις, στον προϋπολογισμό του 2008 έχουν εγγραφεί κονδύλια για παραλαβές εξοπλισμών ύψους 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή, κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Αυτό δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει σύντομα.
Συγκράτηση δαπανών
Η προτεραιότητα είναι στη συγκράτηση των δαπανών και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα βάρη, μεταξύ άλλων και το κόστος των επιστροφών επιδοτήσεων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, το οποίο είναι άμεσα καταβλητέο.
Στην πλατεία Συντάγματος αναμένουν τη σχετική απόφαση από τις Βρυξέλλες στις αρχές Νοεμβρίου και υπολογίζουν αυτό το κόστος στα 2 δισ. ευρώ.
Μια άλλη παράμετρος η οποία ευνοεί την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε προμήθειες νέων εξοπλιστικών συστημάτων που θα πυροδοτήσουν μια νέα κούρσα ανταγωνισμού των εξοπλισμών πάνω από το Αιγαίο είναι και οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες επιτρέπουν αισιοδοξία για περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Κάποιοι στην κυβέρνηση, μάλιστα, αμφιβάλλουν για τη σκοπιμότητα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να χρησιμοποιηθούν αλλού τα χρήματα αυτά, όπως π.χ. στην Παιδεία και την Υγεία.
Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση των αποφάσεων, οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του δεκαετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος θα έπρεπε να ληφθούν ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2008, σημαίνει καθυστέρηση της διαδικασίας και της παραγγελίας ως και για δύο ακόμα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες παραλαβές θα ξεκινήσουν, αν ξεκινήσουν, το 2014. Ο αρχικός σχεδιασμός του δεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος που τρέχει ως το 2016, τις τοποθετούσε στο 2011.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου