Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Ιράκ: ο στρατός των ΗΠΑ 'δε γνωρίζει' πού βρίσκονται 190.000 τουφέκια και πιστόλια που παρέδωσε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ιράκ: ο στρατός των ΗΠΑ 'δε γνωρίζει' πού βρίσκονται 190.000 τουφέκια και πιστόλια που παρέδωσε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα αναζητούν επί μήνες, όμως οι αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη φθάσει στην ουσία του ζητήματος πού κατέληξαν δεκάδες χιλιάδες όπλα που παραδόθηκαν στις Ιρακινές δυνάμεις--πολλά εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι πλέον σε χέρια ανταρτών ή παραστρατιωτικών.

Οι Αμερικανοί παρέδωσαν π.χ. 125.163 ημιαυτόματα πιστόλια Glock στην Ιρακινή αστυνομία από το 2003 έως τα τέλη του 2006, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου· όμως, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ Στιούαρτ Μπόουεν συνέκρινε τις παραδόσεις και τις Ιρακινές οπλαποθήκες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 13.180 Γκλοκ έχουν εξαφανισθεί.

Εννέα μήνες αργότερα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο Αμερικανικός στρατός δε γνωρίζει πού βρίσκονται περίπου 190.000 μικρά όπλα που παραδόθηκαν στις Ιρακινές δυνάμεις μεταξύ του 2004 και του 2005. Στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και 80.000 πιστόλια, κυρίως τύπου Γκλοκ.

Συνολικά ανάμεσα στο 2003 και στο 2006 παραδόθηκαν στις Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, που υποτίθεται ότι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ανοικοδόμησης της χώρας, περίπου 370.000 τουφέκια και πιστόλια. Εξ αυτών, μόλις το 3% των σειριακών αριθμών των όπλων αυτών μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους. Ένας πρώην αστυνομικός, ο Γιασάρ, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Οι Αμερικανοί μας έδιναν Γκλοκ χωρίς να καταγράφουν τον σειριακό αριθμό και χωρίς χρεωστικό έγγραφο". Ο ίδιος εγκατέλειψε την μονάδα του στα τέλη του 2004· πούλησε το πιστόλι του σε "ένα φίλο" έναντι 800 δολαρίων.

Χιλιάδες αστυνομικοί που παραιτήθηκαν κέρδισαν κάποια χρήματα πουλώντας τα όπλα τους. Από την έναρξη του προγράμματος των ΗΠΑ για την εκπαίδευση του Ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, ολόκληρες μονάδες έχουν διαλυθεί και τα μέλη τους έχουν εξαφανισθεί--μαζί με τα όπλα τους.

Αποτέλεσμα αυτού, λέει ένας νεαρός που είχε εκπαιδευθεί ως αστυνομικός κι εργάζεται πλέον ως ιδιωτικός φρουρός, είναι πως η μαύρη αγορά διαθέτει υπερπροσφορά των πιστολιών του είδους: ένα Γκλοκ κοστίσει λιγόετρα από χίλια δολάρια. Η αφθονία των όπλων είναι πολύ καλά νέα για τις ένοπλες συμμορίες που εμφανίζονται στους δρόμους της Βαγδάτης, τις ισλαμιστικές και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά και την πανσπερμία των οργανώσεων που πολεμούν τους Αμερικανούς. Ορισμένα έχουν καταλήξει στα χέρια των ανταρτών του τουρκικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK.

Ο συνταγματάρχης Ντάνιελ Γουίλιαμς δηλώνει ότι ένας επιθεωρητής του Πενταγώνου, ο στρατηγός ε.α. Κλοντ Κικλάιτερ, επισκέφθηκε το Ιράκ για να ερευνήσει το θέμα τον περασμένο μήνα. "Υποθέτω ότι είναι πράγματι πιθανό όπλα που δώσαμε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να κατέληξαν στα λάθος χέρια", παραδέχεται ο Γουίλιαμς.

Στη Φαλούτζα το Γκλοκ "είχε γίνει το επίσημο όπλο του Ισλαμικού Στρατού του Ιράκ", μιας σουνιτικής ένοπλης ομάδας, λέει ο Γιάσερ.

Συνολικά από τον αμερικανικό στρατό έχουν εκπαιδευθεί 295.000 αστυνομικοί. Εξ αυτών, το 20% έχουν εγκαταλείψει τις δυνάμεις ασφαλείας ή έχουν σκοτωθεί, είπε ο Γουίλιαμς--που απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το πού κατέληξαν τα όπλα τους.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανησυχεί επίσης για την πιθανότητα ορισμένα από τα όπλα που παρείχε στις δυνάμεις ασφαλείας να κατέληξαν σε ομάδες παραστρατιωτικών ή ανταρτών με τη συνενοχή του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάσθηκε στο Κογκρέσο, στο υπουργείο έχουν διεισδύσει "οργανωμένοι εγκληματίες που. . .διαπράττουν εγκλήματα όπως απαγωγές, εκβιασμούς, δωροδοκίες". Το Ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: