Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

ΠΓΔΜ: αυθαιρεσίες κατά ελληνικών επιχειρήσεων

ΠΓΔΜ: αυθαιρεσίες κατά ελληνικών επιχειρήσεων

Το βαρύ πολιτικό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων αρχίζει να έχει επιπτώσεις στις ελληνικές επενδυτικές δραστηριότητες. Οι Ελληνες επιχειρηματίες αισθάνονται περίπου απροστάτευτοι, ότι δεν έχουν πολιτική υποστήριξη από την Αθήνα έναντι των πιέσεων και –σε κάποιες περιπτώσεις– των εις βάρος τους αυθαιρεσιών από πλευράς κρατικών αρχών.

Διαμαρτυρίες για μεροληπτική μεταχείριση και παράλογα εμπόδια στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες της ΠΓΔΜ, έχουν διαβιβαστεί από επενδυτές στα Σκόπια προς την ελληνική κυβέρνηση πολλές. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μη έχοντας από καιρό απευθείας πολιτικούς διαύλους με την άλλη πλευρά, έστειλε την άνοιξη στα Σκόπια τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, πρέσβη κ. Προκόπη Μαντζουράνη, προκειμένου να ερευνήσει από κοντά την κατάσταση και να υπογραμμίσει στην κυβέρνηση της γείτονος το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες επενδυτές.

Ο κ. Μαντζουράνης μίλησε με επιχειρηματίες, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας και έθεσε το ζήτημα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ζόραν Στάβρεφσκι και τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Σπάνσεφ.

Στην έκθεσή του προς την ελληνική κυβέρνηση, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ», ο κ. Μαντζουράνης αναφέρει ότι, κατά την παραμονή του και τις συζητήσεις που είχε, διαπίστωσε «τάσεις για τη δημιουργία συνεχώς σημαντικών προβλημάτων στις επιχειρήσεις μας τα οποία θα θιγούν καταλλήλως στα ευρωπαϊκά όργανα», ενημερώνει για τις συναντήσεις του με τους κυβρνητικούς αξιωματούχους και τονίζει: «Eίναι απολύτως απαραίτητο η πλευρά μας να παρουσιάσει στην Επιτροπή Σύνδεσης Ε.Ε. - ΠΓΔΜ με εμπεριστατωμένο τρόπο την κατάσταση και να ζητήσει την επαναφορά των πραγμάτων στην ορθή προτέρα».

Η έκθεση

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Μαντζουράνης σημειώνει:

«Eνημέρωσα βραχέως τον κ. Σπάνσεφ για τις συναντήσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα και εξέφρασα την ανησυχία μας σχετικά με την πορεία των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων λόγω των προβλημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων (επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ) που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ. Ειδικότερα έθιξα τις περιπτώσεις των εταιρειών TITAN-Cementarnica USJE, Cosmofon, 3E Heineken, Βερόπουλος. Εν συνεχεία αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο του καθαρισμού αποβλήτων υδάτων στη Γευγελή και στην πορεία του ΕΣΟΑΒ στην ΠΓΔΜ.

»Ο υφυπουργός εξέφρασε κατ’ αρχάς την ελπίδα να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα επειδή η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιθυμεί την προσέλκυση και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων. Τόνισε δε ότι οι θιγόμενες μπορούν να απευθυνθούν στον ίδιο προκειμένου να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συμβάλει στην επίλυση τυχόν προβλημάτων στο πλαίσιο, πάντως της νομιμότητας. Παρατήρησε όμως ότι ορισμένα προβλήματα ελληνικών επιχειρήσεων έχουν λυθεί.

»Εν συνεχεία εξέθεσα τα προβλήματα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και του έδωσα φάκελο με επιστολές των ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες αυτά περιγράφονται. Του τόνισα δε ότι ακόμα και μία ελληνική επιχείρηση εάν αποφασίσει να αποσυρθεί από την αγορά της ΠΓΔΜ τούτο θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των δύο χωρών.

»Ο κ. Σταβρέφσκι απάντησε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση της λειτουργίας όχι μόνον των ελληνικών, αλλά όλων των ξένων επιχειρήσεων. Εν τούτοις η αλλαγή νοοτροπίας στο διοικητικό μηχανισμό απαιτεί χρόνο.

»Παρατήρησα ότι τα προβλήματα εστιάζονται, κατά κύριο λόγο, στις ελληνικές επιχειρήσεις εφόσον οι επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει αντιστοιχούν στο 70% του συνόλου των Αμέσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα».

Ενημέρωση της Ε.Ε.

Καταλήγοντας ο Ελληνας διπλωμάτης υπογραμίζει:

«Επιχειρώντας να συναγάγουμε ένα είδος συμπεράσματος από τις εδώ συζητήσεις του τριημέρου, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω το αίσθημα που μου δημιουργήθηκε, ότι, δηλαδή, τα προβλήματα ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων δεν θα παύσουν υφιστάμενα. Εξ αυτού θεωρείται απολύτως απαραίτητο η πλευρά μας να παρουσιάσει στην Επιτροπή Σύνδεσης Ε.Ε. - ΠΓΔΜ με εμπεριστατωμένο τρόπο την κατάσταση και να ζητήσει την επαναφορά των πραγμάτων στην ορθή προτέρα. Είναι κατά τη γνώμη μου βέβαιο ότι, μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα συγκρατηθούν οι εδώ τάσεις για τη δημιουργία συνεχώς σημαντικών προβλημάτων στις επιχειρήσεις μας».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: