Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-1: (Αυτή είναι) άλωση της Πόλης

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-1: (Αυτή είναι) άλωση της Πόλης

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης είναι εδώ. Ετοιμοι να υπερασπιστούν τον τίτλο τους σε Αυστρία/Ελβετία. Συγκλονιστική εμφάνιση από την Εθνική Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ιστορική νίκη με 1-0 επί της Τουρκίας χάρη στο καταπληκτικό γκολ του Γιάννη Αμανατίδη, στο 79΄. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της προκριματικής φάσης, η Ελλάδα πήρε το εισιτήριο για το Euro 2008 και το πάρτι ξεκίνησε. Η εκδίκηση είναι εδώ, η Πόλις εάλω, μπράβο στους Ελληνες!

Στο 4-3-3 που παρέταξε ο Οτο Ρεχάγκελ, επέστρεψε στο δεξί άκρο της άμυνας ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, αντί του τιμωρημένου Χρήστου Πατσατζόγλου, ενώ στα χαφ, ο Παρασκευάς Αντζας αναπλήρωσε το κενό του επίσης τιμωρημένου Κώστα Κατσουράνη. Κάτω από τα δοκάρια ο Ρεχάγκελ επέλεξε τον Κώστα Χαλκιά αντί του Αντώνη Νικοπολίδη, συνεχίζοντας έτσι αυτήν την παράδοση που ξεκίνησε από το πρώτο ματς με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτη. Ο Χαλκιάς παίζει στα εκτός έδρας ματς (Μάλτα, Νορβηγία), ο Νικοπολίδης εντός (Ουγγαρία, Μολδαβία, Βοσνία).

Γρήγορα μετά τα πρώτα λεπτά, ο Ρεχάγκελ έδωσε εντολή στον Αντζα να οπισθοχωρήσει σε ρόλο τρίτου κεντρικού αμυντικού, αφήνοντας κάποιο κενό στα χαφ. Αυτό όμως δεν φάνηκε, αφού οι Τούρκοι ήταν αγχωμένοι στις κινήσεις τους και γρήγορα οι Ελληνες ανέλαβαν τον έλεγχο. Ο Καραγκούνης έδινε σωστά τον τόνο και έδωσε δύο φορές την ευκαιρία στον Γκέκα να κάνει κάτι καλό, ο φορ της Λεβερκούζεν στο 11΄ και το 12΄ δεν τα κατάφερε. Και πάλι ο Γκέκας στο 17΄ έχασε σπουδαία ευκαιρία, η κεφαλιά του πέρασε άουτ.

Οι Τούρκοι δεν έβρισκαν διαδρόμους και προσπάθησαν να απειλήσουν από στημένες φάσεις χωρίς αποτέλεσμα. Η πρώτη καλή στιγμή τους ήρθε στο 26΄, όταν ο Γκονζάλεθ έδωσε αυστηρό έμμεσο φάουλ, στην προβολή του Αντζα στον Αλτιντόπ. Φάση που πέρασε ανεκμετάλλευτη από τους Τούρκους και οι Ελληνες έδειξαν ικανοί να διαχειριστούν την πίεση αλλά και να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση.

Ετσι στο 34΄ χάθηκε μοναδική διπλή ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο Σεϊταρίδης βγήκε μόνος του από δεξιά, είχε τρεις συμπαίκτες να αξιοποιήσει αλλά η σέντρα του ήταν απογοητευτική και στην εξέλιξη, ο Καραγκούνης έβγαλε μοναδική πάσα στον Τοροσίδη, που μπήκε στην περιοχή, είχε όλο το χρόνο να κάνει το ιδανικό σουτ, όμως ο Βολκάν επενέβη εντυπωσιακά. Οι Τούρκοι είχαν χάσει τον έλεγχο και η Ελλάδα έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο. Αμανατίδης (44΄) και Τοροσίδης (45΄) όμως δεν κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» την τουρκική άμυνα, σε κρεσέντο ελληνικών ευκαιριών.

Η Ελλάδα μπήκε εξίσου δυναμικά και στην επανάληψη. Νωρίς νωρίς (48΄), ο Καραγκούνης πήρε ξανά τη μπαγκέτα και έκανε καταπληκτική πάσα στον Γκέκα, που με αριστερό σουτ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα άουτ. Ο ίδιος ο «Κάρα» με μακρινό σουτ στο 50΄ απείλησε, ενώ οι Τούρκοι έφτασαν σε καλή στιγμή στο 52΄, όμως ο Τουντσάι μόνος προ του Χαλκιά δεν έκανε το κοντρόλ που θα ήθελε και ο κίνδυνος πέρασε.

Ο Ρεχάγκελ έκανε την πρώτη κίνηση από τον πάγκο, αντικαθιστώντας τον Γκέκα με τον Λυμπερόπουλο στο 55΄, ενώ λίγο μετά τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία που έχασε ο Χαριστέας στο 58΄, πέρασε στη θέση του τον Σαμαρά, φρεσκάροντας πολύ τη γραμμή κρούσης. Η Ελλάδα διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο και στο 62΄ νέα σπουδαία ευκαιρία, ο Βολκάν αντέδρασε έξοχα στην «οβίδα» του Καραγκούνη, ενώ στο 65΄, τεχνικό σουτ του Σαμαρά από τα όρια της περιοχής, πέρασε ελάχιστα άουτ.

Ο ρυθμός έπεσε, ο Τερίμ έριξε στο ματς και τον γερό-Σουκούρ, όμως η Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να τους αφήσει να κάνουν παιχνίδι. Σε κάθε στιγμή η Εθνική ήταν επικίνδυνη και στο 79΄ ήρθε η δικαίωση! Ο Σαμαράς τράβηξε δύο αντιπάλους και την κατάλληλη στιγμή πέρασε την κάθετη πάσα στον Αμανατίδη. Ο άσος της Αϊντραχτ δεν αστόχησε και έδωσε το προβάδισμα στην Ελλάδα. Ηταν το πρώτο γκολ του Αμανατίδη με τη «γαλανόλευκη», και τι πιο γλυκό!

Στα εναπομείναντα λεπτά, οι Τούρκοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν και έφτασαν κοντά στο 1-1 στο 86?, όμως το σουτ του Αρντά κατέληξε στο δοκάρι του Χαλκιά. Η Ελλάδα άντεξε στην πίεση και έφυγε με την πρόκριση από την Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία-Ελλάδα 0-1
79΄ Αμανατίδης

ΤΟΥΡΚΙΑ: Βολκάν, Σερβέτ, Γκοκχάν Ζαν, Ουζουλμέζ, Γκοκντενίζ (64΄ Χακάν Σουκούρ), Ουμίτ Καράν (46΄ Μετίν), Εμρέ (71΄ Αρντά), Αουρέλιο, Γκοκχάν, Χαμίτ Αλτιντοπ, Τουντσάι.
ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Μπασινάς, Αντζας, Καραγκούνης, Αμανατίδης, Χαριστέας (59΄ Σαμαράς), Γκέκας (55΄ Λυμπερόπουλος).

Διαιτητής: Μεχούτο Γκονζάλεθ (Ισπανία)
Κίτρινες Κάρτες: Εμρέ (54΄), Τοροσίδης (63΄).

Πηγή: Sportnet.gr

Μπους: Κίνδυνος για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Μπους: Κίνδυνος για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των κρατών όλου του κόσμου θα πρέπει να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αν επιθυμούν να "αποφύγουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο".

"Έχουμε έναν ιρανό ηγέτη που ανακοίνωσε ότι θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ", υπενθύμισε ο Μπούς σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας κατά κάθε στρατιωτικής δράσης που θα έχει ως στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Προς την πρωθυπουργία της Ουκρανίας οδεύει ξανά η Γιούλια Τιμοσένκο

Προς την πρωθυπουργία της Ουκρανίας οδεύει ξανά η Γιούλια Τιμοσένκο


Στο δρόμο για την πρωθυπουργία οδεύει ξανά η Γιούλια Τιμοσένκο μετά την υπογραφή της συμφωνίας των φιλοδυτικών κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης. Η Γ.Τιμοσένκο παραδέχθηκε ότι είναι μία από τις υποψήφιες για την πρωθυπουργία, ενώ την στηρίζει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο.

Ερωτηθείσα εάν ο Β.Γιουστσένκο τη στηρίζει η Γ.Τιμοσένκο απάντησε στο πρακτορείο Reuters «Προφανώς αυτό είναι κομμάτι της συμφωνίας». «Το όνομα Τιμοσένκο υπάρχει στη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Το κείμενο της συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης υπογράφτηκε την Τρίτη μεταξύ της Γιούλιας Τιμοσένκο, αρχηγού των κομμάτων της Πορτοκαλί συμμαχίας και τους εκπροσώπους του προεδρικού σχηματισμού «Η Ουκρανία μας».

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, τα δυο φιλοδυτικά κόμματα συγκεντρώνουν ισχνή πλειοψηφία δύο εδρών (228 έδρες επί συνόλου 450).

Πηγή: in.gr

Ο Μπους συμβούλευσε την Τουρκία να μην επιτεθεί στο Ιράκ

Ο Μπους συμβούλευσε την Τουρκία να μην επιτεθεί στο Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτς Μπους κάλεσε σήμερα την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στο Ιράκ για την καταστολή των Κούρδων ανταρτών.

"Ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι δεν νομίζουμε πως είναι προς το συμφέρον της να στείλει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ," δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου στον Λευκό Οίκο.

"Υπάρχει καλύτερος τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα από το να στείλουν οι Τούρκοι στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ. Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη στρατεύματα στην περιοχή. Δεν χρειάζεται να στείλουν επιπρόσθετα."

Πηγή: Thomson Financial News

«Πράσινο φως» για στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ έδωσε η τουρκική Εθνοσυνέλευση

«Πράσινο φως» για στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ έδωσε η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση διασυνοριακή επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ. Αναγνωρίζει το τουρκικό «δικαίωμα» σε στρατιωτική δράση η Συρία. Διαψεύδει η Τουρκία ότι υπάρχει πρόταση της ιρακινής κυβέρνησης για κοινή επιχείρηση.

Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε την Τετάρτη η πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση, ζητώντας έγκριση για ενδεχόμενη διασυνοριακή επιχείρηση για την καταστολή της δράσης των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ.

Η πρόταση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία εν μέσω ευρείας λαϊκής υποστήριξης στην ανάληψη στρατιωτική δράσης κόντρα στους Κούρδους αντάρτες, στον απόηχο του θανάτου 13 Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα που αποδόθηκε στους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προσπαθήσει τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσει τη σημασία της έγκρισης του Κοινοβουλίου, αλλά η ψήφιση της πρότασης προσφέρει τώρα τη νομική βάση για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους της Αγκυρας.

Στηρίζει η Συρία - Αυτοσυγκράτηση ζητά το ΝΑΤΟ

Την Αγκυρα επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, εκφράζοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση Ερντογάν για διεξαγωγή διασυνοριακής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ.

«Κατανοούμε ότι μία τέτοια επιχείρηση θα στόχευε ενάντια σε μία συγκεκριμένη ομάδα που επιτίθεται στους Τούρκους στρατιώτες. Υποστηρίζουμε αποφάσεις που έχει η Τουρκία στην ατζέντα της, τις στηρίζουμε ως νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συρίας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν αντίθετα από την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση υπό το φόβο αποσταθεροποίησης του Βόρειου Ιράκ, όμως η τουρκική κυβέρνηση αφήνει την απειλή της εισβολής να πλανάται στον αέρα αν και ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως το «πράσινο φως» της Εθνοσυνέλευσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται άμεσα επιχείρηση.

Η απειλή στρατιωτικής δράσης στο Βόρειο Ιράκ, σε συνδυασμό με το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή των Αντπροσώπων, έχει τεντώσει το σκοινί στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Αγκυρας.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε την Τετάρτη από την Τουρκία και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ιδίως σε αυτή την εποχή μεγάλης έντασης».

Διαψεύδει τα σενάρια περί «κοινής επιχείρησης»

Εν όψει της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και του επανέλαβε τη δέσμευσή του να σταματήσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το Βόρειο Ιράκ εναντίον της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN Turk ο Νουρί αλ-Μαλίκι φέρεται να πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν τη διεξαγωγή κοινής επιχείρησης. «Δώστε μας άλλη μία ευκαιρία. Εάν είναι απαραίτητο ας διεξάγουμε μία κοινή επιχείρηση» φέρεται να δήλωσε ο Αλ-Μαλίκι.

Από την πλευρά της Αγκυρας πάντως, αξιωματούχος από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια πρόταση. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι στην πραγματικότητα ο Νούρι Αλ Μαλίκι είπε: «Ας εργαστούμε μαζί όπου μπορούμε».

Έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει τη στρατιωτική δράση απηύθυνε και ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί από το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί. «Ελπίζουμε η σοφία του φίλου μας πρωθυπουργού Ερντογάν να είναι τόσο μεγάλη που να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση» είπε.

Στο Ιράκ επικρατεί οργή και ανησυχία για την πρόθεση της Αγκυρας να επέμβει στρατιωτικά, πάντως ο Ιρακινός αντιπρόεδρος αναχώρησε την Τετάρτη από την Τουρκία εκτιμώντας ότι κατόρθωσε να αποσπάσει πίστωση χρόνου για μία διασυνοριακή επιχείρηση.

«Πιστύω ότι αποκόμισα αυτό που ήθελα από τις συνομιλίες» φέρεται να δήλωσε ο Ταρέκ αλ-Χασέμι, κάνοντας επίσης λόγο για μία «νέα ατμόσφαιρα» στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης για τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ταρέκ Αλ-Χασέμι ζήτησε από την Αγκυρα χρόνο για τη ρύθμιση του θέματος, διαβεβαιώνοντας ότι η Βαγδάτη είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών. «Δώστε μας χρόνο για να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να ρυθμίσουμε το πρόβλημα αυτό που απειλεί την εθνική ασφάλεια των δυο χωρών» είπε.

«Εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες της, η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την ασφάλειά της» τόνισε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Πηγή: in.gr

"Το Ιράν έχει διάφορα σχέδια για να αμυνθεί"

"Το Ιράν έχει διάφορα σχέδια για να αμυνθεί"

Ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν, στρατηγός Μουσταφά Μουχάμαντ Ναντζάρ δήλωσε σήμερα "η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα πάρει όλα τ ααναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις πιέσεις και τις απειλές που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους." Ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου στην Τεχεράνη, απαντώντας στις διακηρύξεις της Ουάσινγκτον πως "όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές στο θέμα του Ιράν."

"Οι κυβερνώντες στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή η ιρανική απάντηση στα μέτρα τους θα είναι πέραν της φαντασίας και των προβλέψεών τους," πρόσθεσε ο Ναντζάρ.

Ο Ιρανός Υπουργός τόνισε ακόμη πως το Ιράν είναι ειρηνική και δίκαιη χώρα που τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματικής επίλυσης των όποιων διαφορών και καταδικάζει τις κατακτητικές ενέργειες, τις ηγεμονικές διαθέσεις και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ναντζάρ επανέλαβε πως το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν θα επιλυθεί μέσω της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA), προσθέτοντας πως "η πολιτική προσέγγιση των ΗΠΑ στο όλο ζήτημα, οι οποίες κάνουν λόγο για χρήση άλλων επιλογών στερείται νομιμότητας και παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς."

Επεσήμανε ακόμη τους ειρηνικούς σκοπούς του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας πως η Τεχεράνη απέδειξε πως επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: Fars News Agency

Διαψεύδεται από την Αγκυρα ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μάλικι πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν κοινή επιχείρηση κατά των ανταρτών του PKK.

Διαψεύδεται από την Αγκυρα ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μάλικι πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν κοινή επιχείρηση κατά των ανταρτών του PKK.


Ο ιρακινός πρωθυπουργός δεν πρότεινε στην Τουρκία τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κούρδων ανταρτών που κρύβονται στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αγκυρα, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες.

Νωρίτερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είχε μεταδώσει ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των κούρδων ανταρτών, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει μία εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ.

"Ας συνεργαστούμε σε ό,τι χρειάζεται", είπε ο Μάλικι στον Ερντογάν, διόρθωσε ο αξιωματούχος.

Σε λίγη ώρα η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν των συνόρων μέσα στο έδαφος του βορείου Ιράκ κατά των κούρδων ανταρτών του PKK, οι οποίοι χρησιμοποιούν την περιοχή ως ορμητήριο στις επιθέσεις τους εναντίον τούρκων στρατιωτών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

H Ελλάδα διακόπτει την οικονομική ενίσχυση προς την ΠΓΔΜ

H Ελλάδα διακόπτει την οικονομική ενίσχυση προς την ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα αποφάσισε τη διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης προς την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), καθώς τα Σκόπια απάντησαν στη σχετική διακοίνωση της Αθήνας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κασσίμης, στη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε το υπουργείο εξωτερικών σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, για το ΕΣΟΑΒ και την παράταση του μέχρι το 2011, η ΠΓΔΜ απάντησε ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Επειδή η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία χώρα με αυτή την ονομασία, το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ως μη ληφθείσα την επιστολή αυτή και εξαίρεσε τα Σκόπια από το πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Κασσίμης.

Έτσι, το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να περιλαμβάνεται η ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και θα παρατείνει για πέντε χρόνια (αφορούσε αρχικά τη χρονική περίοδο 2002-2006) και προβλέπει πιστώσεις συνολικού ποσού ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Το ποσόν που είχε εγκριθεί για την ενίσχυση της ΠΓΔΜ για τη χρονική περίοδο 2002-2006, ήταν περίπου 75 εκατ. ευρώ.

«Η ΠΓΔΜ δεν συμπεριελήφθη στις χώρες με τις οποίες παρατείνεται, μέσω ανταλλαγής διπλωματικών εγγράφων, η διάρκεια ισχύος του ΕΣΟΑΒ μέχρι το 2011, ελλείψει σχετικής ρηματικής διακοίνωσης από τη χώρα αυτή. Τούτο δεν σημαίνει ότι `παγώνει` η αναπτυξιακή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ. Τα προγράμματα, όπως είχαν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, συνεχίζονται και η αναπτυξιακή βοήθεια θα ολοκληρωθεί» δήλωσε ο κ. Κασσίμης.

Πηγή: Aegean Times

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Ο Pώσος πρόεδρος από την Τεχεράνη καυτηρίασε τις απειλές για χρήση βίας κατά του Ιράν

Στην πρώτη επίσκεψη ηγέτη του Κρεμλίνου στην Τεχεράνη μετά την ιστορική διάσκεψη του 1943 μεταξύ Στάλιν, Ρούζβελτ και Τσόρτσιλ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε την πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να απόσχουν από κάθε σκέψη για προσφυγή στη στρατιωτική βία.

«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που βοηθά το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας διάσκεψης κορυφής των πέντε κρατών της Κασπίας (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν).

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, που καταγράφεται ως διπλωματική επιτυχία τόσο της Μόσχας όσο και της Τεχεράνης, οι πέντε ηγέτες εκφράζουν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα κάθε χώρας που έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (επομένως και του Ιράν) να «πραγματοποιεί έρευνες και να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, χωρίς διακρίσεις».

Το κυριότερο, τα πέντε κράτη «υπογραμμίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε άλλα έθνη να χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους για να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ή άλλες επιθετικές ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε εκ των εθνών μας». Η κοινή δέσμευση των πέντε έχει ιδιαίτερη σημασία για την περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας που διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και θεωρείται μια από τις πιθανότερες βάσεις εξαπόλυσης αμερικανικής επίθεσης εναντίον του γειτονικού Ιράν.

Το κεντρικό μήνυμα της συνόδου ήταν ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κασπίας (μιας από τις πιο πλούσιες περιοχές του κόσμου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής είναι ζήτημα αποκλειστικά των πέντε κρατών και όχι ενδιαφερόμενων τρίτων - όπως οι ΗΠΑ. Κατά δήλωση του οικοδεσπότη της διάσκεψης και προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, «η Κασπία είναι περίκλειστη θάλασσα και ανήκει στα κράτη που περιβρέχει. Μόνο αυτά έχουν δικαίωμα να διαθέτουν πλοία και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή».

Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μετά το πέρας της διάσκεψης συναντήθηκε με τον Αχμεντινετζάντ και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι τα όποια σχέδια για κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία πρέπει να εξασφαλίζουν τη συναίνεση και των πέντε κρατών. Οι ΗΠΑ ασκούν έντονη πίεση για την κατασκευή αγωγών, που θα μεταφέρουν τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας στη Δύση παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Πάντως, η διάσκεψη της Τεχεράνης δεν έδωσε λύση στη διαμάχη γύρω από το νομικό καθεστώς της Κασπίας, που διχάζει τους «πέντε» μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Το Ιράν υποστηρίζει ότι κάθε κράτος δικαιούται ίσο μερίδιο στον πυθμένα της Κασπίας, ενώ η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αναλογικής κατανομής των φυσικών αποθεμάτων, με κριτήριο την ακτογραμμή κάθε κράτους.

Αγκάθι στις κατά τα άλλα στενές σχέσεις Μόσχας και Τεχεράνης συνεχίζει να αποτελεί η κατασκευή του ιρανικού ατομικού εργοστάσιου ενέργειας στην πόλη Μπουσέρ. Η Ρωσία καθυστερεί την κατασκευή του εργοστασίου, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν δεν έχει καταβάλει, όπως όφειλε, τα συμφωνηθέντα - κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο εταίρος της κάμπτεται λόγω των ισχυρών δυτικών πιέσεων.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Τεχεράνη τέθηκε υπό αίρεση την Κυριακή, όταν ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες περί σχεδίου δολοφονίας του Ρώσου προέδρου επί ιρανικού εδάφους από βομβιστές αυτοκτονίας. Οι ανησυχητικές φήμες είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσει ο Πούτιν στην ιρανική πρωτεύουσα χθες το πρωί, αντί για το βράδυ της Δευτέρας, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, και αφού είχε μεταφερθεί προηγουμένως στην Τεχεράνη η θωρακισμένη λιμουζίνα του.

«Στρατηγικές» ρωσικές πτήσεις

Δέκα ρωσικά, στρατηγικά αεροπλάνα τελευταίας γενεάς πραγματοποίησαν χθες περιπολίες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, όπως είχε αναγγείλει ήδη στις 17 Αυγούστου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον πτέραρχο Πάβελ Αντρόσοφ, τα στρατηγικά αεροσκάφη δεν ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικούς πυραύλους και οι πτήσεις τους είχαν πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Παρόμοιες πτήσεις αποτελούσαν κοινό τόπο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά είχαν σταματήσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η δήλωση Πούτιν, τον περασμένο Αύγουστο, σε μια ατμόσφαιρα διαρκούς επιδείνωσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, οδήγησε τη Βρετανία και τη Νορβηγία να λάβουν μέτρα για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών στην περίπτωση που θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ιρακινή κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αγκυρα

Η Ιρακινή κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αγκυρα

Η ΙΡΑΚΙΝΗ κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Τουρκία γα να διαβεβαιώσει την Αγκυρα για τη δέσμευσή της να εμποδίσει τους κούρδους αντάρτες να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της γειτονικής χώρας.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ το τουρκικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για να εγκρίνει επιχειρήσεις καταδίωξης των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.
Την παραπάνω απόφαση έλαβε η επιτροπή κρίσης της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε για να επιλύει τις εντάσεις με την Τουρκία.

Χθες, ο αλ-Μάλικι έστειλε στην Αγκυρα τον σουνίτη άραβα αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ-Χασέμι για επείγουσες συνομιλίες με στόχο την αποτροπή ευρείας επιχείρησης των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.
«Η ιρακινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες του ΡΚΚ εναντίον της γείτονος Τουρκίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα σταλεί στην Αγκυρα «υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών».
Η ανακοίνωση δε διευκρινίζει πότε θα αναχωρήσει η ιρακινή αντιπροσωπεία ούτε ποια θα είναι τα μέλη της.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Βαγδάτη δεσμεύεται από την αντιτρομοκρατική συμφωνία την οποία υπέγραψε στην Αγκυρα τον Σεπτέμβριο, βάσει της οποίας οι δυο χώρες δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του ΡΚΚ και άλλων οργανώσεων.
«Η ιρακινή κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία στη βάση των κοινών συμφερόντων και της...μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις η μια της άλλης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υποχωρούν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας

Υποχωρούν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας

Υποχωρούν ελαφρά σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία αφού έσπασαν χθες για πρώτη φορά το φράγμα των 88 δολαρίων το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε το πρωί κατά 14 σεντς στα 87,47 δολάρια το βαρέλι από τα 87,61 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη,όπου έφτασε και στα 88,20 δολάρια στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές,οι τιμές του πετρελαίου πιέζονται προς τα πάνω λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία και των απειλών της κυβέρνησης Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ για να καταστείλει τη δράση των ανταρτών του ΡΚΚ.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι μια τέτοια επέμβαση θα δημιουργούσε προβλήματα στην μεταφορά των πετρελαίων του Κιρκούκ προς το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν ,στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σεισμοί σε Θριάσιο Πεδίο και Τρίκαλα Κορινθίας

Σεισμοί σε Θριάσιο Πεδίο και Τρίκαλα Κορινθίας


Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το μεσημέρι λίγο πριν από τις 14.30 στο Θριάσιο Πεδίο. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους κατοίκους της περιοχής και αρκετοί ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να ενημερωθούν για τις πρώτες εκτιμήσεις.

Λίγο νωρίτερα, περίπου στις 11 το πρωί, ο Εγκέλαδος είχε κάνει την εμφάνισή του και στα Τρίκαλα Κορινθίας, όπου εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Νέοι σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή

Νέοι σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου και να εισβάλει στο ιρακινό Κουρδιστάν, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής. Ολοι ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις. Βέβαια, η λογική είναι μία λέξη που απουσιάζει από το λεξιλόγιο των Τούρκων στρατηγών και των φανατικών ισλαμιστών που κυβερνούν την Τουρκία. Οι πάντες στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον γνωρίζουν πως η είσοδος των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ ίσως προκαλέσει γενικό πόλεμο στην περιοχή, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Ιράν στο πλευρό της Αγκυρας, όπως είχε υπαινιχθεί πριν από καιρό το περιοδικό Νewsweek.

Παλαιότερα, κάθε φορά που η Τουρκία είχε προβλήματα ξεσπούσε στην Κύπρο και το Αιγαίο. Η Αθήνα και η Λευκωσία αντιμετώπισαν πολλάκις στο παρελθόν άδικες επιθέσεις από την Αγκυρα, μόνο και μόνο επειδή η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία επιθυμούσε να στρέψει μακριά της τα βλέμματα της τουρκική κοινής γνώμης.

Αυτή τη φορά, περιέργως, αποφάσισε να παίξει με την φωτιά. Ποιος δεν γνωρίζει πως η τουρκική προκλητική ενέργεια, που αναμένει μόνο την απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, για να τεθεί σε ισχύ δεν θα τινάξει στον αέρα εύθραυστες ισορροπίες; Ποιος δεν είναι βέβαιος πως η τουρκική επίθεση δεν θα ανοίξει νέα μέτωπα, στα οποία θα συμμετέχουν φίλοι και εχθροί;

Οι «κατασκευαστές» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα έκαναν στην κυριολεξία θάλασσα και με τις βλακώδεις αποφάσεις τους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το «τερατούργημα» που δημιούργησαν στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον τίθεται αντιμέτωπη με (άπιστους, όπως αποδείχθηκαν) συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και με νέους (πιστούς) φίλους, οι οποίοι επέδειξαν μία άνευ προηγουμένου θετική συμπεριφορά στα πεδία των μαχών, όπου έχασαν χιλιάδες νέα παιδιά για να στηρίξουν τα γεωπολιτικά σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή.
Στο «πιάτο», με τα διεθνή προβλήματα, που σερβίρουν κάθε πρωί οι συνεργάτες του στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους δεν αποκλείεται να προστεθεί και η τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν. Δύσκολα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, που διακρίνεται από αλαζονεία, θα επιδείξει ψυχραιμία, αφού είναι δεδομένη η απώλειά της.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε σε «αντιαμερικανικές κορόνες» τους άμυαλους που διαδηλώνουν στους δρόμους παρασυρμένοι από τους πολιτικάντηδες. Οι δηλώσεις του θέτουν ψηλά τον πήχυ, σε σημείο που να αδυνατεί να τον κατεβάσει.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση-απάντηση του Δημοκρατικού βουλευτή Τομ Λάντος, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για αναγνώριση της γενοκτονίας. Ο εβραϊκής καταγωγής νομοθέτης προειδοποίησε πως η Αμερική δεν θα χάσει από αυτήν την αντιπαράθεση. Εξέπληξε ο τόνος της προειδοποίησης, αφού ο κ. Λάντος παλαιότερα είχε ταχθεί με το μέρος της Αγκυρας και διαθέτει ευρύ κύκλο φίλων στην Κωνσταντινούπολη. «Η τουρκική κυβέρνηση -είπε- δεν θα δράσει εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι στην ουσία θα δράσει εναντίον των συμφερόντων της».

Είναι γεγονός πως η πλειονότητα των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους και των μελών του Κογκρέσου νιώθουν πως έδωσαν στην Τουρκία τα πάντα, για να λάβουν συνεχή άρνηση στην υποστήριξη των συμφερόντων τους. Η υπόθεση του Αρμενικού και η σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του ιρακινού Κουρδιστάν θα επηρεάσουν σίγουρα καταλυτικά αυτούς που σχεδιάζουν τους νέους σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή. Τα μηνύματα που στέλλουν το τελευταίο διάστημα είναι ανησυχητικά, καθώς εντάσσουν την Αγκυρα στους απρόβλεπτους και ασυνεπείς «φίλους» των ΗΠΑ... Και η τοποθέτηση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για όλους τους γείτονες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου...

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Οι ΗΠΑ δρουν ανοικτά υπέρ του διαμελισμού του Κοσσυφοπεδίου

Οι ΗΠΑ δρουν ανοικτά υπέρ του διαμελισμού του Κοσσυφοπεδίου

Ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες επιρρίπτει ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε και ο δεύτερος γύρος των απευθείας διμερών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Κοστούνιτσα σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει πως η Ουάσιγκτον δρα ανοιχτά υπέρ του διαμελισμού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ επιθυμεί «με κάθε τίμημα» να εμποδίσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό που θα οδηγούσε σε λύση κοινής αποδοχής για το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας.
«Οι καθημερινές δηλώσεις [...] περί μονομερούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχουν σκοπό να εμποδίσουν με κάθε τίμημα τους Αλβανούς Κοσοβάρους να αποδεχτούν έναν συμβιβασμό για την επαρχία», δηλώνει ο Κοστούνιτσα, και αναφερόμενος στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της χώρας του το 1999 προσθέτει: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βομβάρδισαν βίαια και παράνομα τη Σερβία και έφεραν τα στρατεύματά τους στο Κοσσυφοπέδιο για να υπεξαιρέσουν το 15% του εδάφους μας».
Ο Σέρβος πρωθυπουργός καταλήγει: «Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να είναι ένα λάφυρο πολέμου του ΝΑΤΟ και ότι τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Σερβίας θα παραμείνουν αμετάβλητα όσο θα υπάρχει ο Χάρτης του ΟΗΕ».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, είχε δηλώσει μία μέρα πριν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη 10η Δεκεμβρίου -προθεσμία που έχει τεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- «αυτό που αναμένουμε να συμβεί είναι να προχωρήσουμε μπροστά [...] με ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση για το Κοσσυφοπέδιο, στη βάση των προτάσεων του Μάρτι Αχτισάαρι».

Η κυβέρνηση Μπους έχει δηλώσει με κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση πως η ανεξαρτησία είναι η μόνη λύση που εγγυάται τη σταθερότητα και έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει άμεσα σε αναγνώριση του ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση που οι Αλβανοί Κοσοβάροι προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Πρόταση Παπαδόπουλου προς τον γγ του ΟΗΕ για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

Πρόταση Παπαδόπουλου προς τον γγ του ΟΗΕ για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

Ερτζακιτσά: Προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και όχι προτάσεις που αφορούν την ουσία του Κυπριακού θα παρουσιάσει ο Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ

Πρόταση οκτώ σημείων για άμεση έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 και για άλλα θέματα, που αφορούν το Κυπριακό, υπέβαλε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιστολή του, προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι η νέα πρωτοβουλία του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού ανελήφθη σε ανταπόκριση προς έκκληση του γενικού γραμματέα Μπαν Γκι Μουν και ενόψει της ψεσινής συνάντησής του στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ευχή ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αντιμετωπισθεί θετικά από την τουρκική πλευρά και ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα συνεργαστεί για να εφαρμοστεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η συμφωνημένη διαδικασία, ώστε να οδηγηθούμε σύντομα, κατόπιν διαπραγματεύσεων, σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποκαλύψει την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου ενόψει της συνάντησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τον κ. Ταλάτ.

Περισσότερα για την πρόταση θα αναφέρει πιθανόν σήμερα Τετάρτη ο ίδιος ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, πριν αναχωρήσει για τη Λισαβόνα, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

--- Ερτζακιτσά - Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ---

Προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και όχι προτάσεις που αφορούν την ουσία του Κυπριακού θα παρουσιάσει ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτζακιτσά.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ερτζακιτσά διευκρίνισε ότι η κατάθεση προτάσεων για ΜΟΕ γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον κ. Μπαν και πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ θα εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ την πρόταση που ο ίδιος υπέβαλε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Είπε ακόμη ότι η ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει καταθέσει στον κ. Μπαν πρόταση για διάνοιξη της οδού Λήδρας και του σημείου διέλευσης Πύργου - Λιμνίτη, συνιστά ''προσπάθεια για να καταστεί η συνάντηση Ταλάτ - Μπαν αναποτελεσματική''.

Ο κ. Ερτζακιτσά αναφέρθηκε και στην στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας και στην στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'', για να υποστηρίξει ότι η ε/κ πλευρά ''δείχνει την πραγματική πολιτική της συμπεριφορά και τη βούλησή της για επέκταση της κυριαρχίας της και στη βόρεια Κύπρο για να ελέγχει το τ/κ λαό'', κατά την έκφρασή του.

Σημειώνοντας πως η ''ε/κ αρχές'', κατά την έκφρασή του, προβάλλουν ως δικαιολογία για τους εξοπλισμούς την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού, ο κ. Ερτζακιτσά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ''η αποστολή και το καθήκον του τουρκικού στρατού στο νησί θα τερματιστεί όταν επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού''.

Τέλος, ο κ. Ερτζακιτσά αναφερόμενος στις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή για το θέμα της Συρίας και την επίσκεψή της στην Κιργισία, υποστήριξε ότι η Κύπρια ΥΠΕΞ ''ξοδεύει όλο της το χρόνο και ενέργεια για να απειλήσει χώρες, που δείχνουν ζεστασιά και φιλία προς τους Τ/Κ''.

Πηγή: typos.com.cy

Ελιγμοί Ερντογάν για την εισβολή στο Ιράκ

Ελιγμοί Ερντογάν για την εισβολή στο Ιράκ

ΝΕΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ άνοιξε στην Τουρκία, η χθεσινή αιφνίδια δήλωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκλογών (ΑΣΕ) ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την εκλογή του προέδρου απευθείας από τον λαό μπορεί να αναβληθεί.

«Έχει αρμοδιότητα το ΑΣΕ να αποφασίσει κάτι τέτοιο;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε χθες στις τηλεοπτικές συζητήσεις, χωρίς ωστόσο οι Τούρκοι νομικοί να καταφέρουν ούτε αυτή τη φορά να δώσουν μια ομόφωνη απάντηση. Το ΑΣΕ διευκρίνισε ότι θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Βουλή. Και εννοούσε την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που ψηφίστηκε χθες, αφού έχει αρχίσει ήδη η ψηφοφορία σε αεροδρόμια και μεθοριακούς σταθμούς. Με την τροπολογία αφαιρείται από το κείμενο του δημοψηφίσματος το άρθρο που αναφέρει ότι ο 11ος πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να εκλεγεί από τον λαό. Καθώς 11ος πρόεδρος είναι ο Γκιουλ, αν έμενε το άρθρο, θα χρειαζόταν ενδεχομένως να παραιτηθεί ώστε να ξαναψηφιστεί!
Διαβουλεύσεις
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την απειλούμενη επέμβαση της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ. Μια «ευκαιρία στη διπλωματία» ζητά η Βαγδάτη από την Άγκυρα, αν και σήμερα η τουρκική Βουλή ετοιμάζεται να δώσει την εξουσιοδότηση που ζήτησε η κυβέρνηση για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

«Ελπίζουμε να πείσουμε την Τουρκία», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ Χασίμι, ο οποίος έφτασε επειγόντως στην Άγκυρα για επαφές. Και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι κάλεσε χθες την τουρκική κυβέρνηση σε επείγουσες διαπραγματεύσεις.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάνει τους δικούς του ελιγμούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η απόφαση, την οποία θα λάβει σήμερα το τουρκικό Κοινοβούλιο. «Δεν σημαίνει ότι μετά την ψήφιση αυτής της πρότασης θα ακολουθήσει αμέσως επιχείρηση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενισχύοντας τα σενάρια που φέρουν την Άγκυρα να χρησιμοποιεί την εξουσιοδότηση ως μέτρο πίεσης κατά των ΗΠΑ και του Ιράκ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Νέο «παρών» Χριστόδουλου στη συνάντηση με τον Πατριάρχη των Αρμενίων

Νέο «παρών» Χριστόδουλου στη συνάντηση με τον Πατριάρχη των Αρμενίων

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να «παγώσει» τα σενάρια διαδοχής του και να δείξει ότι ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του ως Αρχιεπίσκοπος έκανε χθες ο κ. Χριστόδουλος. Μετά τις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παρεχώρησε προχθές σε 5 τηλεοπτικά κανάλια, ο κ. Χριστόδουλος συναντήθηκε χθες το πρωί στο σπίτι του στο Μαϊάμι με τον Πατριάρχη των Αρμενίων κ. Καρεκίν, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο της Αρμενικής Εκκλησίας της Αμερικής.

Ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες μερίδα των ανθρώπων του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου- να φανεί δηλαδή ότι ο κ. Χριστόδουλος έχει τον πλήρη έλεγχο της Ιεραρχίας και εξακολουθεί να εργάζεται παρά την ασθένειά του- είναι ότι εστάλη και φωτογραφία της συνάντησης στην Αθήνα, η οποία διανεμήθηκε μαζί με την ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής.

Τηλεφώνημα Μπους

Στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η αρχιεπισκοπή, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χριστόδουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους. Ο κ. Μπους, «διαβεβαίωσε τον μακαριότατο για το αμετάπτωτο και ειλικρινές ενδιαφέρον, τόσο του ιδίου όσο και του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ για εκείνον και για την καλή πορεία της υγείας του».

«Όσο ζει και αναπνέει»

Εν τω μεταξύ χθες, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και αναφερόμενος στη φράση του Αρχιεπισκόπου «ουδείς αναντικατάστατος», είπε: «δεν το βλέπω σαν μια πρόγευση μελλοντικής απομακρύνσεως, σε καμία περίπτωση. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όσο ζει και αναπνέει και είναι όρθιος σας λέγω ότι θα είναι στη θέση του, αυτή είναι η πρόβλεψή μου».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Υπέρπτηση νησιών λόγω βλάβης σε τουρκικό F-16

Υπέρπτηση νησιών λόγω βλάβης σε τουρκικό F-16

Η «ΚΟΚΚΙΝΗ γραμμή» μεταξύ των Κέντρων Επιχειρήσεων των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Τουρκίας χρησιμοποιήθηκε χθες μετά το μεσημέρι, όταν τουρκικό αεροσκάφος F-16 παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα ενώ πετούσε νοτίως της Ικαρίας, σε διεθνή εναέριο χώρο, μαζί με άλλα 5 μαχητικά.

Το αεροσκάφος εξέπεμψε «σήμα κινδύνου» (Εmergency) και αμέσως το Κέντρο Επιχειρήσεων του Εσκί Σεχίρ ειδοποίησε το αντίστοιχο ελληνικό Κέντρο στη Λάρισα (τον γνωστό «Λαβύρινθο») για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έδωσε αμέσως άδεια υπέρπτησης από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Το τουρκικό F-16 πετώντας σε ύψος 25.000 ποδών πέρασε πάνω από τα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια προσγειώθηκε σε τουρκικό αεροδρόμιο.

Χθες μπήκαν στο FΙR Αιγαίου συνολικά 18 τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία παραβίασαν 13 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Οκτώ F-16 ήταν οπλισμένα. Σε μία περίπτωση σημειώθηκε εμπλοκή κατά τη διαδικασία αναχαίτισης. Τα τουρκικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε αεροναυτική άσκηση για την οποία η Άγκυρα είχε, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, δεσμεύσει περιοχή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ