Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Ελιγμοί Ερντογάν για την εισβολή στο Ιράκ

Ελιγμοί Ερντογάν για την εισβολή στο Ιράκ

ΝΕΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ άνοιξε στην Τουρκία, η χθεσινή αιφνίδια δήλωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκλογών (ΑΣΕ) ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την εκλογή του προέδρου απευθείας από τον λαό μπορεί να αναβληθεί.

«Έχει αρμοδιότητα το ΑΣΕ να αποφασίσει κάτι τέτοιο;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε χθες στις τηλεοπτικές συζητήσεις, χωρίς ωστόσο οι Τούρκοι νομικοί να καταφέρουν ούτε αυτή τη φορά να δώσουν μια ομόφωνη απάντηση. Το ΑΣΕ διευκρίνισε ότι θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Βουλή. Και εννοούσε την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που ψηφίστηκε χθες, αφού έχει αρχίσει ήδη η ψηφοφορία σε αεροδρόμια και μεθοριακούς σταθμούς. Με την τροπολογία αφαιρείται από το κείμενο του δημοψηφίσματος το άρθρο που αναφέρει ότι ο 11ος πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να εκλεγεί από τον λαό. Καθώς 11ος πρόεδρος είναι ο Γκιουλ, αν έμενε το άρθρο, θα χρειαζόταν ενδεχομένως να παραιτηθεί ώστε να ξαναψηφιστεί!
Διαβουλεύσεις
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την απειλούμενη επέμβαση της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ. Μια «ευκαιρία στη διπλωματία» ζητά η Βαγδάτη από την Άγκυρα, αν και σήμερα η τουρκική Βουλή ετοιμάζεται να δώσει την εξουσιοδότηση που ζήτησε η κυβέρνηση για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

«Ελπίζουμε να πείσουμε την Τουρκία», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ Χασίμι, ο οποίος έφτασε επειγόντως στην Άγκυρα για επαφές. Και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι κάλεσε χθες την τουρκική κυβέρνηση σε επείγουσες διαπραγματεύσεις.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάνει τους δικούς του ελιγμούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η απόφαση, την οποία θα λάβει σήμερα το τουρκικό Κοινοβούλιο. «Δεν σημαίνει ότι μετά την ψήφιση αυτής της πρότασης θα ακολουθήσει αμέσως επιχείρηση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενισχύοντας τα σενάρια που φέρουν την Άγκυρα να χρησιμοποιεί την εξουσιοδότηση ως μέτρο πίεσης κατά των ΗΠΑ και του Ιράκ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: