Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-1: (Αυτή είναι) άλωση της Πόλης

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-1: (Αυτή είναι) άλωση της Πόλης

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης είναι εδώ. Ετοιμοι να υπερασπιστούν τον τίτλο τους σε Αυστρία/Ελβετία. Συγκλονιστική εμφάνιση από την Εθνική Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ιστορική νίκη με 1-0 επί της Τουρκίας χάρη στο καταπληκτικό γκολ του Γιάννη Αμανατίδη, στο 79΄. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της προκριματικής φάσης, η Ελλάδα πήρε το εισιτήριο για το Euro 2008 και το πάρτι ξεκίνησε. Η εκδίκηση είναι εδώ, η Πόλις εάλω, μπράβο στους Ελληνες!

Στο 4-3-3 που παρέταξε ο Οτο Ρεχάγκελ, επέστρεψε στο δεξί άκρο της άμυνας ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, αντί του τιμωρημένου Χρήστου Πατσατζόγλου, ενώ στα χαφ, ο Παρασκευάς Αντζας αναπλήρωσε το κενό του επίσης τιμωρημένου Κώστα Κατσουράνη. Κάτω από τα δοκάρια ο Ρεχάγκελ επέλεξε τον Κώστα Χαλκιά αντί του Αντώνη Νικοπολίδη, συνεχίζοντας έτσι αυτήν την παράδοση που ξεκίνησε από το πρώτο ματς με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτη. Ο Χαλκιάς παίζει στα εκτός έδρας ματς (Μάλτα, Νορβηγία), ο Νικοπολίδης εντός (Ουγγαρία, Μολδαβία, Βοσνία).

Γρήγορα μετά τα πρώτα λεπτά, ο Ρεχάγκελ έδωσε εντολή στον Αντζα να οπισθοχωρήσει σε ρόλο τρίτου κεντρικού αμυντικού, αφήνοντας κάποιο κενό στα χαφ. Αυτό όμως δεν φάνηκε, αφού οι Τούρκοι ήταν αγχωμένοι στις κινήσεις τους και γρήγορα οι Ελληνες ανέλαβαν τον έλεγχο. Ο Καραγκούνης έδινε σωστά τον τόνο και έδωσε δύο φορές την ευκαιρία στον Γκέκα να κάνει κάτι καλό, ο φορ της Λεβερκούζεν στο 11΄ και το 12΄ δεν τα κατάφερε. Και πάλι ο Γκέκας στο 17΄ έχασε σπουδαία ευκαιρία, η κεφαλιά του πέρασε άουτ.

Οι Τούρκοι δεν έβρισκαν διαδρόμους και προσπάθησαν να απειλήσουν από στημένες φάσεις χωρίς αποτέλεσμα. Η πρώτη καλή στιγμή τους ήρθε στο 26΄, όταν ο Γκονζάλεθ έδωσε αυστηρό έμμεσο φάουλ, στην προβολή του Αντζα στον Αλτιντόπ. Φάση που πέρασε ανεκμετάλλευτη από τους Τούρκους και οι Ελληνες έδειξαν ικανοί να διαχειριστούν την πίεση αλλά και να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση.

Ετσι στο 34΄ χάθηκε μοναδική διπλή ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο Σεϊταρίδης βγήκε μόνος του από δεξιά, είχε τρεις συμπαίκτες να αξιοποιήσει αλλά η σέντρα του ήταν απογοητευτική και στην εξέλιξη, ο Καραγκούνης έβγαλε μοναδική πάσα στον Τοροσίδη, που μπήκε στην περιοχή, είχε όλο το χρόνο να κάνει το ιδανικό σουτ, όμως ο Βολκάν επενέβη εντυπωσιακά. Οι Τούρκοι είχαν χάσει τον έλεγχο και η Ελλάδα έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο. Αμανατίδης (44΄) και Τοροσίδης (45΄) όμως δεν κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» την τουρκική άμυνα, σε κρεσέντο ελληνικών ευκαιριών.

Η Ελλάδα μπήκε εξίσου δυναμικά και στην επανάληψη. Νωρίς νωρίς (48΄), ο Καραγκούνης πήρε ξανά τη μπαγκέτα και έκανε καταπληκτική πάσα στον Γκέκα, που με αριστερό σουτ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα άουτ. Ο ίδιος ο «Κάρα» με μακρινό σουτ στο 50΄ απείλησε, ενώ οι Τούρκοι έφτασαν σε καλή στιγμή στο 52΄, όμως ο Τουντσάι μόνος προ του Χαλκιά δεν έκανε το κοντρόλ που θα ήθελε και ο κίνδυνος πέρασε.

Ο Ρεχάγκελ έκανε την πρώτη κίνηση από τον πάγκο, αντικαθιστώντας τον Γκέκα με τον Λυμπερόπουλο στο 55΄, ενώ λίγο μετά τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία που έχασε ο Χαριστέας στο 58΄, πέρασε στη θέση του τον Σαμαρά, φρεσκάροντας πολύ τη γραμμή κρούσης. Η Ελλάδα διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο και στο 62΄ νέα σπουδαία ευκαιρία, ο Βολκάν αντέδρασε έξοχα στην «οβίδα» του Καραγκούνη, ενώ στο 65΄, τεχνικό σουτ του Σαμαρά από τα όρια της περιοχής, πέρασε ελάχιστα άουτ.

Ο ρυθμός έπεσε, ο Τερίμ έριξε στο ματς και τον γερό-Σουκούρ, όμως η Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να τους αφήσει να κάνουν παιχνίδι. Σε κάθε στιγμή η Εθνική ήταν επικίνδυνη και στο 79΄ ήρθε η δικαίωση! Ο Σαμαράς τράβηξε δύο αντιπάλους και την κατάλληλη στιγμή πέρασε την κάθετη πάσα στον Αμανατίδη. Ο άσος της Αϊντραχτ δεν αστόχησε και έδωσε το προβάδισμα στην Ελλάδα. Ηταν το πρώτο γκολ του Αμανατίδη με τη «γαλανόλευκη», και τι πιο γλυκό!

Στα εναπομείναντα λεπτά, οι Τούρκοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν και έφτασαν κοντά στο 1-1 στο 86?, όμως το σουτ του Αρντά κατέληξε στο δοκάρι του Χαλκιά. Η Ελλάδα άντεξε στην πίεση και έφυγε με την πρόκριση από την Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία-Ελλάδα 0-1
79΄ Αμανατίδης

ΤΟΥΡΚΙΑ: Βολκάν, Σερβέτ, Γκοκχάν Ζαν, Ουζουλμέζ, Γκοκντενίζ (64΄ Χακάν Σουκούρ), Ουμίτ Καράν (46΄ Μετίν), Εμρέ (71΄ Αρντά), Αουρέλιο, Γκοκχάν, Χαμίτ Αλτιντοπ, Τουντσάι.
ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Μπασινάς, Αντζας, Καραγκούνης, Αμανατίδης, Χαριστέας (59΄ Σαμαράς), Γκέκας (55΄ Λυμπερόπουλος).

Διαιτητής: Μεχούτο Γκονζάλεθ (Ισπανία)
Κίτρινες Κάρτες: Εμρέ (54΄), Τοροσίδης (63΄).

Πηγή: Sportnet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

entaksi na hremisoyme kai ligo gia sfaliares htan h toyrkia ala angnwrizo oti kai emeis stathikame arketa atyxh.
yperbolikos ptytlos peri alwsh polis sto 4-1 diladi th htan ?
na eimaste sigkratimenh .



GyoR