Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Ο Pώσος πρόεδρος από την Τεχεράνη καυτηρίασε τις απειλές για χρήση βίας κατά του Ιράν

Στην πρώτη επίσκεψη ηγέτη του Κρεμλίνου στην Τεχεράνη μετά την ιστορική διάσκεψη του 1943 μεταξύ Στάλιν, Ρούζβελτ και Τσόρτσιλ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε την πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να απόσχουν από κάθε σκέψη για προσφυγή στη στρατιωτική βία.

«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που βοηθά το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας διάσκεψης κορυφής των πέντε κρατών της Κασπίας (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν).

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, που καταγράφεται ως διπλωματική επιτυχία τόσο της Μόσχας όσο και της Τεχεράνης, οι πέντε ηγέτες εκφράζουν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα κάθε χώρας που έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (επομένως και του Ιράν) να «πραγματοποιεί έρευνες και να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, χωρίς διακρίσεις».

Το κυριότερο, τα πέντε κράτη «υπογραμμίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε άλλα έθνη να χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους για να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ή άλλες επιθετικές ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε εκ των εθνών μας». Η κοινή δέσμευση των πέντε έχει ιδιαίτερη σημασία για την περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας που διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και θεωρείται μια από τις πιθανότερες βάσεις εξαπόλυσης αμερικανικής επίθεσης εναντίον του γειτονικού Ιράν.

Το κεντρικό μήνυμα της συνόδου ήταν ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κασπίας (μιας από τις πιο πλούσιες περιοχές του κόσμου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής είναι ζήτημα αποκλειστικά των πέντε κρατών και όχι ενδιαφερόμενων τρίτων - όπως οι ΗΠΑ. Κατά δήλωση του οικοδεσπότη της διάσκεψης και προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, «η Κασπία είναι περίκλειστη θάλασσα και ανήκει στα κράτη που περιβρέχει. Μόνο αυτά έχουν δικαίωμα να διαθέτουν πλοία και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή».

Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μετά το πέρας της διάσκεψης συναντήθηκε με τον Αχμεντινετζάντ και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι τα όποια σχέδια για κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία πρέπει να εξασφαλίζουν τη συναίνεση και των πέντε κρατών. Οι ΗΠΑ ασκούν έντονη πίεση για την κατασκευή αγωγών, που θα μεταφέρουν τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας στη Δύση παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Πάντως, η διάσκεψη της Τεχεράνης δεν έδωσε λύση στη διαμάχη γύρω από το νομικό καθεστώς της Κασπίας, που διχάζει τους «πέντε» μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Το Ιράν υποστηρίζει ότι κάθε κράτος δικαιούται ίσο μερίδιο στον πυθμένα της Κασπίας, ενώ η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αναλογικής κατανομής των φυσικών αποθεμάτων, με κριτήριο την ακτογραμμή κάθε κράτους.

Αγκάθι στις κατά τα άλλα στενές σχέσεις Μόσχας και Τεχεράνης συνεχίζει να αποτελεί η κατασκευή του ιρανικού ατομικού εργοστάσιου ενέργειας στην πόλη Μπουσέρ. Η Ρωσία καθυστερεί την κατασκευή του εργοστασίου, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν δεν έχει καταβάλει, όπως όφειλε, τα συμφωνηθέντα - κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο εταίρος της κάμπτεται λόγω των ισχυρών δυτικών πιέσεων.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Τεχεράνη τέθηκε υπό αίρεση την Κυριακή, όταν ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες περί σχεδίου δολοφονίας του Ρώσου προέδρου επί ιρανικού εδάφους από βομβιστές αυτοκτονίας. Οι ανησυχητικές φήμες είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσει ο Πούτιν στην ιρανική πρωτεύουσα χθες το πρωί, αντί για το βράδυ της Δευτέρας, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, και αφού είχε μεταφερθεί προηγουμένως στην Τεχεράνη η θωρακισμένη λιμουζίνα του.

«Στρατηγικές» ρωσικές πτήσεις

Δέκα ρωσικά, στρατηγικά αεροπλάνα τελευταίας γενεάς πραγματοποίησαν χθες περιπολίες στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, όπως είχε αναγγείλει ήδη στις 17 Αυγούστου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον πτέραρχο Πάβελ Αντρόσοφ, τα στρατηγικά αεροσκάφη δεν ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικούς πυραύλους και οι πτήσεις τους είχαν πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Παρόμοιες πτήσεις αποτελούσαν κοινό τόπο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά είχαν σταματήσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η δήλωση Πούτιν, τον περασμένο Αύγουστο, σε μια ατμόσφαιρα διαρκούς επιδείνωσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, οδήγησε τη Βρετανία και τη Νορβηγία να λάβουν μέτρα για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών στην περίπτωση που θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: