Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε την Τετάρτη η πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση, ζητώντας έγκριση για ενδεχόμενη διασυνοριακή επιχείρηση για την καταστολή της δράσης των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ.
Η πρόταση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία εν μέσω ευρείας λαϊκής υποστήριξης στην ανάληψη στρατιωτική δράσης κόντρα στους Κούρδους αντάρτες, στον απόηχο του θανάτου 13 Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα που αποδόθηκε στους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προσπαθήσει τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσει τη σημασία της έγκρισης του Κοινοβουλίου, αλλά η ψήφιση της πρότασης προσφέρει τώρα τη νομική βάση για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους της Αγκυρας.
Στηρίζει η Συρία - Αυτοσυγκράτηση ζητά το ΝΑΤΟ
Την Αγκυρα επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, εκφράζοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση Ερντογάν για διεξαγωγή διασυνοριακής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ.
«Κατανοούμε ότι μία τέτοια επιχείρηση θα στόχευε ενάντια σε μία συγκεκριμένη ομάδα που επιτίθεται στους Τούρκους στρατιώτες. Υποστηρίζουμε αποφάσεις που έχει η Τουρκία στην ατζέντα της, τις στηρίζουμε ως νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συρίας.
Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν αντίθετα από την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση υπό το φόβο αποσταθεροποίησης του Βόρειου Ιράκ, όμως η τουρκική κυβέρνηση αφήνει την απειλή της εισβολής να πλανάται στον αέρα αν και ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως το «πράσινο φως» της Εθνοσυνέλευσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται άμεσα επιχείρηση.
Η απειλή στρατιωτικής δράσης στο Βόρειο Ιράκ, σε συνδυασμό με το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή των Αντπροσώπων, έχει τεντώσει το σκοινί στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Αγκυρας.
Αυτοσυγκράτηση ζήτησε την Τετάρτη από την Τουρκία και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ιδίως σε αυτή την εποχή μεγάλης έντασης».
Διαψεύδει τα σενάρια περί «κοινής επιχείρησης»
Εν όψει της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και του επανέλαβε τη δέσμευσή του να σταματήσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το Βόρειο Ιράκ εναντίον της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το δίκτυο CNN Turk ο Νουρί αλ-Μαλίκι φέρεται να πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν τη διεξαγωγή κοινής επιχείρησης. «Δώστε μας άλλη μία ευκαιρία. Εάν είναι απαραίτητο ας διεξάγουμε μία κοινή επιχείρηση» φέρεται να δήλωσε ο Αλ-Μαλίκι.
Από την πλευρά της Αγκυρας πάντως, αξιωματούχος από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια πρόταση. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι στην πραγματικότητα ο Νούρι Αλ Μαλίκι είπε: «Ας εργαστούμε μαζί όπου μπορούμε».
Έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει τη στρατιωτική δράση απηύθυνε και ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί από το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί. «Ελπίζουμε η σοφία του φίλου μας πρωθυπουργού Ερντογάν να είναι τόσο μεγάλη που να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση» είπε.
Στο Ιράκ επικρατεί οργή και ανησυχία για την πρόθεση της Αγκυρας να επέμβει στρατιωτικά, πάντως ο Ιρακινός αντιπρόεδρος αναχώρησε την Τετάρτη από την Τουρκία εκτιμώντας ότι κατόρθωσε να αποσπάσει πίστωση χρόνου για μία διασυνοριακή επιχείρηση.
«Πιστύω ότι αποκόμισα αυτό που ήθελα από τις συνομιλίες» φέρεται να δήλωσε ο Ταρέκ αλ-Χασέμι, κάνοντας επίσης λόγο για μία «νέα ατμόσφαιρα» στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης για τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Ο Ταρέκ Αλ-Χασέμι ζήτησε από την Αγκυρα χρόνο για τη ρύθμιση του θέματος, διαβεβαιώνοντας ότι η Βαγδάτη είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών. «Δώστε μας χρόνο για να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να ρυθμίσουμε το πρόβλημα αυτό που απειλεί την εθνική ασφάλεια των δυο χωρών» είπε.
«Εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες της, η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την ασφάλειά της» τόνισε ο Ιρακινός αξιωματούχος.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου