Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Πρόταση Παπαδόπουλου προς τον γγ του ΟΗΕ για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

Πρόταση Παπαδόπουλου προς τον γγ του ΟΗΕ για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

Ερτζακιτσά: Προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και όχι προτάσεις που αφορούν την ουσία του Κυπριακού θα παρουσιάσει ο Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ

Πρόταση οκτώ σημείων για άμεση έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 και για άλλα θέματα, που αφορούν το Κυπριακό, υπέβαλε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιστολή του, προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι η νέα πρωτοβουλία του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού ανελήφθη σε ανταπόκριση προς έκκληση του γενικού γραμματέα Μπαν Γκι Μουν και ενόψει της ψεσινής συνάντησής του στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ευχή ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αντιμετωπισθεί θετικά από την τουρκική πλευρά και ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα συνεργαστεί για να εφαρμοστεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η συμφωνημένη διαδικασία, ώστε να οδηγηθούμε σύντομα, κατόπιν διαπραγματεύσεων, σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποκαλύψει την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου ενόψει της συνάντησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τον κ. Ταλάτ.

Περισσότερα για την πρόταση θα αναφέρει πιθανόν σήμερα Τετάρτη ο ίδιος ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, πριν αναχωρήσει για τη Λισαβόνα, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

--- Ερτζακιτσά - Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ---

Προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και όχι προτάσεις που αφορούν την ουσία του Κυπριακού θα παρουσιάσει ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτζακιτσά.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ερτζακιτσά διευκρίνισε ότι η κατάθεση προτάσεων για ΜΟΕ γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον κ. Μπαν και πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ θα εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ την πρόταση που ο ίδιος υπέβαλε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Είπε ακόμη ότι η ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει καταθέσει στον κ. Μπαν πρόταση για διάνοιξη της οδού Λήδρας και του σημείου διέλευσης Πύργου - Λιμνίτη, συνιστά ''προσπάθεια για να καταστεί η συνάντηση Ταλάτ - Μπαν αναποτελεσματική''.

Ο κ. Ερτζακιτσά αναφέρθηκε και στην στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας και στην στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'', για να υποστηρίξει ότι η ε/κ πλευρά ''δείχνει την πραγματική πολιτική της συμπεριφορά και τη βούλησή της για επέκταση της κυριαρχίας της και στη βόρεια Κύπρο για να ελέγχει το τ/κ λαό'', κατά την έκφρασή του.

Σημειώνοντας πως η ''ε/κ αρχές'', κατά την έκφρασή του, προβάλλουν ως δικαιολογία για τους εξοπλισμούς την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού, ο κ. Ερτζακιτσά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ''η αποστολή και το καθήκον του τουρκικού στρατού στο νησί θα τερματιστεί όταν επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού''.

Τέλος, ο κ. Ερτζακιτσά αναφερόμενος στις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή για το θέμα της Συρίας και την επίσκεψή της στην Κιργισία, υποστήριξε ότι η Κύπρια ΥΠΕΞ ''ξοδεύει όλο της το χρόνο και ενέργεια για να απειλήσει χώρες, που δείχνουν ζεστασιά και φιλία προς τους Τ/Κ''.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: