Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Η Ιρακινή κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αγκυρα

Η Ιρακινή κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αγκυρα

Η ΙΡΑΚΙΝΗ κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Τουρκία γα να διαβεβαιώσει την Αγκυρα για τη δέσμευσή της να εμποδίσει τους κούρδους αντάρτες να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της γειτονικής χώρας.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ το τουρκικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για να εγκρίνει επιχειρήσεις καταδίωξης των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.
Την παραπάνω απόφαση έλαβε η επιτροπή κρίσης της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε για να επιλύει τις εντάσεις με την Τουρκία.

Χθες, ο αλ-Μάλικι έστειλε στην Αγκυρα τον σουνίτη άραβα αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ-Χασέμι για επείγουσες συνομιλίες με στόχο την αποτροπή ευρείας επιχείρησης των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.
«Η ιρακινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες του ΡΚΚ εναντίον της γείτονος Τουρκίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα σταλεί στην Αγκυρα «υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών».
Η ανακοίνωση δε διευκρινίζει πότε θα αναχωρήσει η ιρακινή αντιπροσωπεία ούτε ποια θα είναι τα μέλη της.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Βαγδάτη δεσμεύεται από την αντιτρομοκρατική συμφωνία την οποία υπέγραψε στην Αγκυρα τον Σεπτέμβριο, βάσει της οποίας οι δυο χώρες δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του ΡΚΚ και άλλων οργανώσεων.
«Η ιρακινή κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία στη βάση των κοινών συμφερόντων και της...μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις η μια της άλλης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: