Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Νέοι σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή

Νέοι σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου και να εισβάλει στο ιρακινό Κουρδιστάν, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής. Ολοι ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις. Βέβαια, η λογική είναι μία λέξη που απουσιάζει από το λεξιλόγιο των Τούρκων στρατηγών και των φανατικών ισλαμιστών που κυβερνούν την Τουρκία. Οι πάντες στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον γνωρίζουν πως η είσοδος των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ ίσως προκαλέσει γενικό πόλεμο στην περιοχή, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Ιράν στο πλευρό της Αγκυρας, όπως είχε υπαινιχθεί πριν από καιρό το περιοδικό Νewsweek.

Παλαιότερα, κάθε φορά που η Τουρκία είχε προβλήματα ξεσπούσε στην Κύπρο και το Αιγαίο. Η Αθήνα και η Λευκωσία αντιμετώπισαν πολλάκις στο παρελθόν άδικες επιθέσεις από την Αγκυρα, μόνο και μόνο επειδή η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία επιθυμούσε να στρέψει μακριά της τα βλέμματα της τουρκική κοινής γνώμης.

Αυτή τη φορά, περιέργως, αποφάσισε να παίξει με την φωτιά. Ποιος δεν γνωρίζει πως η τουρκική προκλητική ενέργεια, που αναμένει μόνο την απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, για να τεθεί σε ισχύ δεν θα τινάξει στον αέρα εύθραυστες ισορροπίες; Ποιος δεν είναι βέβαιος πως η τουρκική επίθεση δεν θα ανοίξει νέα μέτωπα, στα οποία θα συμμετέχουν φίλοι και εχθροί;

Οι «κατασκευαστές» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα έκαναν στην κυριολεξία θάλασσα και με τις βλακώδεις αποφάσεις τους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το «τερατούργημα» που δημιούργησαν στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον τίθεται αντιμέτωπη με (άπιστους, όπως αποδείχθηκαν) συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και με νέους (πιστούς) φίλους, οι οποίοι επέδειξαν μία άνευ προηγουμένου θετική συμπεριφορά στα πεδία των μαχών, όπου έχασαν χιλιάδες νέα παιδιά για να στηρίξουν τα γεωπολιτικά σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή.
Στο «πιάτο», με τα διεθνή προβλήματα, που σερβίρουν κάθε πρωί οι συνεργάτες του στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους δεν αποκλείεται να προστεθεί και η τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν. Δύσκολα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, που διακρίνεται από αλαζονεία, θα επιδείξει ψυχραιμία, αφού είναι δεδομένη η απώλειά της.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε σε «αντιαμερικανικές κορόνες» τους άμυαλους που διαδηλώνουν στους δρόμους παρασυρμένοι από τους πολιτικάντηδες. Οι δηλώσεις του θέτουν ψηλά τον πήχυ, σε σημείο που να αδυνατεί να τον κατεβάσει.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση-απάντηση του Δημοκρατικού βουλευτή Τομ Λάντος, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για αναγνώριση της γενοκτονίας. Ο εβραϊκής καταγωγής νομοθέτης προειδοποίησε πως η Αμερική δεν θα χάσει από αυτήν την αντιπαράθεση. Εξέπληξε ο τόνος της προειδοποίησης, αφού ο κ. Λάντος παλαιότερα είχε ταχθεί με το μέρος της Αγκυρας και διαθέτει ευρύ κύκλο φίλων στην Κωνσταντινούπολη. «Η τουρκική κυβέρνηση -είπε- δεν θα δράσει εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι στην ουσία θα δράσει εναντίον των συμφερόντων της».

Είναι γεγονός πως η πλειονότητα των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους και των μελών του Κογκρέσου νιώθουν πως έδωσαν στην Τουρκία τα πάντα, για να λάβουν συνεχή άρνηση στην υποστήριξη των συμφερόντων τους. Η υπόθεση του Αρμενικού και η σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του ιρακινού Κουρδιστάν θα επηρεάσουν σίγουρα καταλυτικά αυτούς που σχεδιάζουν τους νέους σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή. Τα μηνύματα που στέλλουν το τελευταίο διάστημα είναι ανησυχητικά, καθώς εντάσσουν την Αγκυρα στους απρόβλεπτους και ασυνεπείς «φίλους» των ΗΠΑ... Και η τοποθέτηση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για όλους τους γείτονες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου...

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: