Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

ΟΠΑΠ: Πενήντα εκατομμύρια ευρώ προς ενίσχυση των πυρόπληκτων

ΟΠΑΠ: Πενήντα εκατομμύρια ευρώ προς ενίσχυση των πυρόπληκτων

ΠΟΣΟ 50.000.000 ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η ΟΠΑΠ ΑΕ, προς ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας. Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, αναφέρονται τα εξής:

«Από την ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοινώνεται ότι διατίθεται το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ, ως συμβολή της εταιρείας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των συνεπειών της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τη χώρα».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ. δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ. δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

ΤΕΣΣΕΡΙΣ δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για λογαριασμό ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MΡΒ για λογαριασμό του ALPHA,

η ΝΔ λαμβάνει 35,4%,
το ΠΑΣΟΚ 33,3%,
το ΚΚΕ 7,5%,
ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%,
και ο ΛΑΟΣ 3,7%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA,

η ΝΔ λαμβάνει 37,4%,
το ΠΑΣΟΚ 36%,
το ΚΚΕ 7,6%,
ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2%,
ο ΛΑΟΣ 4,7%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALTER,

η ΝΔ λαμβάνει 31,5 %,
το ΠΑΣΟΚ 30,8%,
το ΚΚΕ 6,5%,
ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7%,
ο ΛΑΟΣ 3,6%
και η Δημοκρατική Αναγέννηση 0,6%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΙ

η ΝΔ λαμβάνει 42%,
το ΠΑΣΟΚ 38%,
το ΚΚΕ 8,5%,
ο ΣΥΡΙΖΑ 5%
και ο ΛΑΟΣ 4%.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αγώνας δρόμου για την κατασκευή σεληνιακής βάσης

Αγώνας δρόμου για την κατασκευή σεληνιακής βάσης

Η Ρωσία "ξαναζωντάνεψε" ακόμη ένα πεδίο ανταγωνισμού του Ψυχρού Πολέμου, εισερχόμενη σε μια νέα κούρσα του διαστήματος με τις ΗΠΑ, για την κατασκευή μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Ο Anatoly Perminov, επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos δήλωσε πως η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2025, η οποία θα είναι έτοιμη να κατασκευάσει κατοικήσιμη βάση το 2027 με 2032.

Από τη σεληνιακή βάση οι κοσμοναύτες θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν μακρινές αποστολές. όπως για παράδειγμα στον Άρη μέχρι το 2037. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Perminov, ο Άρης είναι ο μακροπρόθεσμος φιλόδοξος στόχος της Μόσχας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε παλαιότερα ως οι ΗΠΑ προγραμματίζουν μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη για το 2020. Στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται επίσης η κατασκευή μιας διαστημικής βάσης στο δορυφόρο της Γης.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο ρωσικό σχέδιο στους τομείς της έρευνας και της οικονομικής υποστήριξης.

Πηγή: Telegraph

Προθεσμία μίας εβδομάδας για επιστροφή των 3.000 ευρώ από «εκ παραδρομής» πυροπαθείς

Προθεσμία μίας εβδομάδας για επιστροφή των 3.000 ευρώ από «εκ παραδρομής» πυροπαθείς

Διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένες οδηγίες προς όσους «εισέπραξαν εκ παραδρομής» το βοήθημα των 3.000 ευρώ, δίνει το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να το επιστρέψουν στις ΔΟΥ, πριν ισχύσουν για αυτούς «στο ακέραιο οι συνέπειες του νόμου».

Το προνοιακό βοήθημα μπορεί να επιστραφεί σε οποιαδήποτε ΔΟΥ στον Κωδικό Εσόδου 3249 του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Στο διπλότυπο είσπραξης θα αναγράφεται ως αιτιολογία «επιστροφή εκ παραδρομής εισπραχθέντος επιδόματος ενίσχυσης πυροπαθών».

Το αποδεικτικό αυτό θα κατατίθεται από τον πολίτη, μαζί με αντίγραφο του παραστατικού της τράπεζας, στην αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (YΔΕ) του Νομού για τη δημοσιονομική τακτοποίηση.

«Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο για την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως και Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου). Μετά την προθεσμία αυτή, θα ισχύσουν για όλους στο ακέραιο οι συνέπειες του νόμου» τονίζει το υπουργείου Οικονομίας.

Πηγή: in.gr


ΣΥΡΙΖΑ: Το ταχύτερο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που εξαγγέλθηκε ποτέ

ΣΥΡΙΖΑ: Το ταχύτερο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που εξαγγέλθηκε ποτέ

«Δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές, τα μακρόπνοα σχέδια ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών εκπονούνται στο γόνατο, μέσα σε μια μέρα από δυο τρεις ανθρώπους, και εν συνεχεία εξαγγέλλονται στα κανάλια με διαγγέλματα, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης για τις πληγείσες περιοχές που παρουσίασε ο πρωθυπουργός

«Το αν η "ανασυγκρότηση" που εξαγγέλθηκε θα εξελιχθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ή των εργολάβων, είναι κάτι που η κυβέρνηση αποφεύγει - μέρες που είναι - να ξεκαθαρίσει, κρυπτόμενη πίσω από γενικόλογες διατυπώσεις περί φυσικού περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Επτά άξονες

Επτά άξονες

Σε επτά άξονες κινείται το σχέδιο ανασυγκρότησης, όπως είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής:

- «Πρώτος άξονας είναι η στέγαση, η αποκατάσταση και αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων. Μετά την αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών βασικών μέλημα είναι η αναπλήρωση του απωλεσθέντος εισοδήματος των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη στέγαση εργαζόμαστε για την εφαρμογή ενός ταχύρρυθμου προγράμματος κατασκευής των κατοικιών και των άλλων κτηρίων, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

- Δεύτερος άξονας είναι το περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να γίνουν στο χρόνο που πρέπει όλες οι απαιτούμενες δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Προβλέπουμε συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές natura και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους. Βεβαίως αλλού θα προστατευθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και όπου αυτό δεν είναι δυνατό θα γίνει αναδάσωση σύμφωνα με τις μελέτες.

- Τρίτος άξονας ο πολιτισμός με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία. Αρχισαν ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού και ολοκληρώνονται έως το τέλος Δεκεμβρίου οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, αρχίζει το έργο της αποκατάστασης του τοπίου ώστε ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, να εκπέμπει την εικόνα που αρμόζει. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπίας. Στο χώρο αυτό θα κατασκευαστεί σύγχρονο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο.

- Τέταρτος άξονας η αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.

- Πέμπτος άξονας η μελέτη και εφαρμογή ενός πλέγματος υποδομών, οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά για την ταχύρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

- Εκτος άξονας η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που θα βασίζεται σε ισχυρά κίνητρα.

- Εβδομος άξονας ο τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά αυτή βιομηχανία της χώρας μας».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αισιοδοξία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη νέα κυβέρνηση

Αισιοδοξία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη νέα κυβέρνηση

Την πεποίθηση ότι «η νέα κυβέρνηση του κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με εντονότερο ρυθμό τας ενταξιακάς διαπραγματεύσεις και να φέρει πλησιέστερον προς τη Ευρώπη την χώρα μας, εις την οποία εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο», εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο περιθώριο της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου που γίνεται σήμερα στο Φανάρι.

«Ανήγγειλα στους αγίους αδελφούς αρχιερείς ότι πρόκειται να επισκεφθώ την νεα ηγεσία της χώρας για να τους συγχαρώ εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας και της ομογένειας και για να θέσω ενώπιον τους τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ομογένειας», δήλωσε ακόμα ο Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Είμεθα βέβαιοι ότι η νέα κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος της (Τουρκικής) Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσουν θετικώς τα προβλήματα μας, όπως και τα ευρύτερα προβλήματα των μειονοτήτων της χώρας μας».

Όσον αφορά τη Σύναξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε:

«Θεωρήσαμε σκόπιμον να συγκληθεί για μια ακόμη φορά η Ιεραρχία του Θρόνου εις μια Συναξιν για να ανανεωθούν οι μεταξύ μας δεσμοί και να ενισχυθεί ο ένας από τον άλλον εις την ασκησιν την διακονία μας, να διαδηλώσουμε την ενότητα μεταξύ μας ως του σώματος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να υποστηρίξουμε τα δίκαια το Θρόνου: την Οικουμενικότητα του τα από των αιώνων και των Ιερών κανόνων προνόμια, τα κανονικά θέσμια, να επαναδιαβεβαιώσουμε την αφοσίωση μας στη παράδοση της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας».

«Μετά την αυριανή συγχοροστασία , θα εγκαινιάσουμε όλοι μαζί το νέο εκκλησιαστικό έτος, υπογράφοντας όλοι μαζί τον κώδικα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» κατέληξε.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το Μόναχο θέλει να συμβάλλει στην αποκατάσταση του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία

Το Μόναχο θέλει να συμβάλλει στην αποκατάσταση του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία

Ο Δήμαρχος του Μονάχου Κρίστιαν Ούντε (Christian Ude) απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στην οποία αναφέρει ότι η πόλη του Μονάχου επιθυμεί να αναλάβει την πρωτοβουλία και να συμβάλλει στην αποκατάσταση του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία.

Για το ξεκίνημα της προσπάθειας το Μόναχο διαθέτει 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο λαός και εταιρείες της πόλης προτίθενται να συμβάλλουν.

Σημειώνεται ότι στο Μόναχο βρίσκεται η μεγαλύτερη, εκτός Ελλάδος, Ελληνική Κοινότητα στην Ευρώπη, ενώ είναι γνωστοί οι ιστορικοί δεσμοί της πόλης με την αρχαία και τη νεώτερη Ελλάδα. Στο Μόναχο επίσης εδρεύει η εταιρεία Siemens.

Την πρωτοβουλία θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Κα Ζίγκριντ Σκαρπέλις Σπέρκ (Sigrid Skarpelis Sperk) Πρόεδρος των Ελληνογερμανικών Εταιριών, η οποία θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, σε προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η επιστολή Το κείμενο της επιστολής του δημάρχου του Μονάχου στον Πρόεδρο Παπούλια έχει ως εξής: «Ο λαός του Μονάχου παρακολουθεί συγκλονισμένος και συμπάσχων την έκταση και τις συνέπειες των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ασφαλώς θλιβόμαστε πρώτα για τα ανθρώπινα θύματα, όμως και η στενοχώρια για την ζημιά αρχαίων τόπων είναι μεγάλη. Το Μόναχο, ως Ολυμπιακή πόλη επιθυμεί να πρωτοστατήσει με το παράδειγμα του και να συμβάλλει στην αναδάσωση του Κρονίου λόφου. Πέρα απ΄ αυτό είμαστε έτοιμοι να εκπαιδεύσουμε δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην μεγαλύτερη Δημοτική Σχολή πυροσβεστών της Γερμανίας καθώς και να αποστείλουμε στην Ολυμπία ειδικούς για μεγάλες καταστροφές. Για να ξεκινήσει η δράση βοήθειας το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου διαθέτει 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ποσά θα προσφέρουν εταιρείες της πόλης καθώς και ο λαός του Μονάχου που τον καλούμε να βοηθήσει.

Οι Ελληνικές Ορθόδοξες Κοινότητες υποστηρίζουν ήδη την πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι στο Μόναχο ζει η μεγαλύτερη Ελληνική Κοινότητα της Ευρώπης εκτός Ελλάδος.

Η Πρόεδρος των Ελληνογερμανικών Εταιριών Κα Sigrid Skarapelis-Sperk, η οποία μας έδωσε το ερέθισμα γι΄ αυτή την δράση, θα σας μεταφέρει περισσότερες σχετικές πληροφορίες κατά την συνάντησή σας στις 5 Σεπτεμβρίου και θα μας γνωρίσει τις επιθυμίες και τις παροτρύνσεις σας».

Επιστολές συμπαράστασης Στο μεταξύ συνεχίζουν να φθάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο επιστολές και τηλεγραφήματα συμπαράστασης και συλλυπητηρίων.

Σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έστειλαν σχετικές επιστολές και τηλεγραφήματα οι Πρόεδροι της Γερμανίας Χόρστ Κέλερ (Horst K?hler), της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ (Dr. Heinz Fischer), της Πολωνίας Λέχ Κατζίνσκι (Lech Kaczy?ski), της Ουγγαρίας Λάζλο Σολιόμ (L?szl? S?lyom) της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο (Alexander Lukashenko) της Φινλανδία Τάρια Χάλονεν (Tarja Halonen) του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (Ilham Aliyev) του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ (Islam Karimov), της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς (Ivan Ga?parovi?) της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ( Branko Crvenkovski) της Δημοκρατίας της Κορέας Ρο Μου Χιουν (Roh Moo-hyun) και της Αρμενίας Ρομπέρ Κοτσαριάν (Robert Kocharian).

Επίσης ο Βασιλεύς του Βελγίου Αλβέρτος, ο Βασιλεύς και ο Πρωθυπουργός του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα (Hamad bin Isa Al - Khalifa) και Χαλίφα Μπιν Σαλμάν Αλ Χαλίφα (Khalifa bin Salman Al - Khalifa).

Ακόμη ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας Αμπντού Ντιούφ (Abdou Diouf)ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ, και ο Μητροπολίτης Μπουένος ΄Αιρες Ταράσιος.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

ΠΟΛΥ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4 ), για τις περιοχές Κορίνθου, Αχαίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ζακύθνου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Μαγνησίας, Λάρισσας, Πιερίας, Κοζάνης, προβλέπεται για αύριο 01-09-2007, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Απαγορεύτηκε το κυνήγι στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου

Απαγορεύτηκε το κυνήγι στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ της περιφερειάρχη Πελοποννήσου κας Αγγέλας Αβούρη απαγορεύτηκε το κυνήγι στις πληγείσες από την φωτιά περιοχές και στις περιμετρικές τους ζώνες, το μέγεθος των οποίων θα οριστεί με ευδιάκριτα όρια από τα κατά τόπους δασαρχεία σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους.

Εν τω μεταξύ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια υπό την προεδρία της κας Αβούρη και την συμμετοχή όλων των επικεφαλής των δασικών υπηρεσιών της Πελοποννήσου, η περιφερειάρχης ζήτησε άμεσα να πραγματοποιηθεί η αποτίμηση των καμένων δασικών εκτάσεων και να κηρυχθούν αναδασωτέες παρακάμπτοντας χρονοβόρες διαδικασίες.

Επίσης δε, να προχωρήσουν άμεσα στην σύνταξη μελετών για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Αμερικανός πρέσβης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ιρακινούς ηγέτες

Ο Αμερικανός πρέσβης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ιρακινούς ηγέτες

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Ράυαν Κρόγκερ θα συναντηθεί σήμερα με τους Ιρακινούς ηγέτες στην Σουλεϊμανίγια.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι επίσης ο Ιρακινός Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί και ο ηγέτης του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν Νεχιρβάν Μπαρζανί.

Πηγή: Kuwait News Agency

Σήμα κινδύνου για την τύχη των ζώων μετά τις φωτιές που κατέκαψαν τη χώρα

Σήμα κινδύνου για την τύχη των ζώων μετά τις φωτιές που κατέκαψαν τη χώρα

Μεγάλοι κίνδυνοι για την πανίδα από τις φωτιές

Δεκάδες ζώα κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν τα δάση της Ελλάδας. Σήμα κινδύνου κρούουν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για καφέ αρκούδες, λαγούς, τσακάλια, πέρδικες, αγριογούρουνα και τη σπάνια χελώνα του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα.

Οι ειδικοί τονίζουν στα «Νέα» ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Αχαΐα, τον Γράμμο αλλά τις τελευταίες στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι, το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Ειδικά για το θέμα της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, ο δασολόγος δρ Νίκος Γεωργιάδης από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF αναφέρει ότι «λόγω της βραδύτητάς τους, η ονυχοχελώνα-εξαιρετικά σπάνια- και η γραμμωτή δεν θα πρόφτασαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Εκτιμούμε ότι πολλές θα έχουν αφανιστεί».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να επηρεάστηκε και τμήμα του βιοτόπου της χελώνας careta careta που βρίσκεται στις αμμοθίνες, δηλαδή στην παραλία του Καϊάφα. Οι χελώνες είναι το πιο ευάλωτο ζώο σε περίπτωση φωτιάς, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τις φλόγες.

Στα ζώα που μπορεί να κινδενεύσουν συγκαταλέγεται η καφέ αρκούδα. Η φωτιά στο Γράμμο είχε επιπτώσεις στο «διάδρομο» επικοινωνίας του ελληνικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τον υπόλοιπο βαλκανικό και υπάρχει ο φόβος μη ανανέωσης του πληθυσμού εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι φωτιές στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο προκάλεσαν ζημιές στις περιοχές όπου φωλιάζει ο μικρός πληθυσμός τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός τους και στις δύο περιοχές, σημειώνουν «Τα Νέα».

Πέρδικες, αγριόχοιροι, λαγοί και άλλα θηρεύσιμα είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικά δάση μετά τις φωτιές σε Αιγιαλεία, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ταΰγετο και Πάρνωνα. Σε περίπτωση που κυνηγηθούν ανεξέλεγκτα μπορεί να υπάρξει μείωση του πληθυσμού τους. Ακόμη μεγαλύτερος για τη μείωση των πληθυσμών κάποιων ειδών είναι ο κίνδυνος στα δάση που έχουν ήδη καεί.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Νομάρχης Ηλείας: «Πάθαμε μεγάλη συμφορά, είμαστε συντετριμμένοι»

Νομάρχης Ηλείας: «Πάθαμε μεγάλη συμφορά, είμαστε συντετριμμένοι»

ΒΟΛΕΣ κατά πάντων για την καταστροφή που συντελέστηκε στο νομό, εξαπέλυσε ο Νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας σε χθεσινή δήλωση του. Η Νομαρχία είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αναφέρεται στη δήλωση, ορίζοντας ως κύριους υπεύθυνους την Πυροσβεστική και την Κυβέρνηση.

Ο κ. Καφύρας κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για προεκλογικές υποσχέσεις που στηρίζονται στον πόνο των ανθρώπων που έχουν χάσει τις περιουσίες τους, για τηλεοπτική αξιοποίηση των πυρκαγιών εκ μέρους του πρωθυπουργού και για «ψηφοθηρικό εμπόριο καταργώντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας».

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων, η δήλωση του κ. Καφύρα αναφέρει την επαναφορά της πρότασης προς τον κ. Μεϊμαράκη για τη συγκέντρωση των υπεύθυνων δηλώσεων-αιτήσεων από την Αυτοδιοίκηση Α' και Β΄βαθμού, με δέσμευση την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός τριών ημερών.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να συμμετάσχει ενεργά με όλες τις δυνάμεις στο συντονιστικό κέντρο συμπαράστασης και ανασυγκρότησης της Ηλείας που λειτουργεί ήδη από την Κυριακή στο κτίριο της Νομαρχίας στον Πύργο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε ύφεση η φωτιά στη Γορτυνία

Σε ύφεση η φωτιά στη Γορτυνία

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ μάχη με τις φλόγες έδιναν όλη την νύχτα οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που ήρθε από την Ηλεία στους Δήμους Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι χθες έφτασε σε απόσταση αναπνοής κι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εναέριες δυνάμεις κάνουν από το πρωί συνεχείς ρήψεις νερού.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γόρτυνος κ. Κώστας Μιχόπουλος η φωτιά έχει δύο κλάδους ο πρώτος κοντά στο χωριό Βλαχοράπτη και ο δεύτερος κλάδος κοντά στο χωριό Μαυριά όπου γίνεται προσπάθεια να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους πυρόπληκτους και αύριο το πρωί θα φτάσει στο Λεοντάρι Αρκαδίας η πρώτη μεγάλη αποστολή δωρεάν διάθεσης ζωοτροφών που θα διατεθεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Να σημειώσουμε ότι η φωτιά στον Πάρνωνα εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη.

Τέλος σε λίγη ώρα φτάνει στην Πελοπόννησο το κλιμάκιο της ΕΝΑΕ με πρώτο σταθμό την νομαρχία Αρκαδίας, ενώ αργότερα στην Τρίπολη θα βρεθεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κύπρος: Ανοιξαν οι φάκελοι των πετρελαίων

Κύπρος: Ανοιξαν οι φάκελοι των πετρελαίων

Στα χέρια της αρμόδιας επιτροπής βρίσκονται οι τρεις αιτήσεις των τεσσάρων εταιρειών που ζητούν άδεια για να προχωρήσουν σε έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης άνοιξε τους τρεις φακέλους αιτήσεων παρουσία του γενικού διευθυντή του υπουργείου και λειτουργών της Υπηρεσίας Ενέργειας και, αφού τους υπέγραψε, τους παρέδωσε για περαιτέρω επεξεργασία και μελέτη από την αρμόδια υπουργική επιτροπή. Οι τρεις αιτήσεις, ως γνωστόν, προέρχονται μία από την αμερικανική εταιρεία «Noble energy» και δύο από την κοινοπραξία «DNO, Larsen Oil & Gas και IOR».

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εκτιμάται το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία «Noble energy», στην οποία συμμετέχουν και Ισραηλινοί, αιτήθηκε για έρευνες στο «οικόπεδο 12», το οποίο γειτνιάζει με περιοχή στην οποία ήδη η εταιρεία δραστηριοποιείται μετά από άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, δίνει την ευκαιρία και την προσδοκία ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας για διασφάλιση των οικονομικών τους δικαιωμάτων στην περιοχή.

Η Λευκωσία έχει ήδη ετοιμάσει την πρότασή της, την οποία και διαβίβασε πάλι προς το Ισραήλ για μελέτη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μπλόκο Σαρκοζί σε 5 κρίσιμα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας

Μπλόκο Σαρκοζί σε 5 κρίσιμα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας

Την καθυστέρηση του ανοίγματος των πέντε κρισιμότερων τομέων (κεφαλαίων) που αφορούν τις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ - Τουρκίας ζητεί η Γαλλία, διότι η συζήτησή τους προϋποθέτει την πλήρη ένταξη της Αγκυρας στην 27μελή Ευρωπαϊκή Ενωση. Διερμηνεύοντας τις προγραμματικές τοποθετήσεις του νέου Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι το Παρίσι δεν θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών που δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη ένταξη, ο εκπρόσωπος του Σαρκοζί διευκρίνισε τα απαγορευτικά προς συζήτηση κεφάλαια.

Αυτά είναι: οι αγροτικές επιδοτήσεις και η περιφερειακή βοήθεια -πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα προγράμματα δαπανών της ΕΕ-, το ευρώ, η θέση της Τουρκίας σε θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και το δικαίωμα των Τούρκων στην ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας προκάλεσαν ένα νέο κύμα προβληματισμού στην Αγκυρα, λίγες ώρες αφότου η τουρκική διπλωματία είχε σπεύσει να εκφράσει την ικανοποίησή της για τις προγραμματικές δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί. Οπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε ο Γάλλος εκπρόσωπος Νταβίντ Μαρτερόν, «ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παρότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει ρήξη στο εσωτερικό της ΕΕ για το θέμα αυτό».

Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος χθες προσκλήθηκε χωρίς τη μαντιλοφορούσα σύζυγό του στις επίσημες τελετές για την Ημέρα της Νίκης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει ήδη εκπονήσει πρόγραμμα διπλωματικής επίθεσης προς την ΕΕ για την αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», επίλεκτα στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ θα επισκεφθούν τον ερχόμενο μήνα το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, όπως και τις πρωτεύουσες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, αναζητώντας τη σύμπηξη συμμαχιών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή διπλωματική επίθεση θα διαδραματίσει ο Σουάτ Κινικίογλου, γερμανοτραφείς μεταρρυθμιστής, στέλεχος του ΑΚΡ, ο οποίος επανήλθε στην πολιτική ζωή της Αγκυρας, αφού εργάστηκε στο αμερικανικό τμήμα του Ιδρύματος Μάρσαλ. Ιδιαιτέρως υπογραμμίζουν οι ξένοι παρατηρητές ότι η σύζυγος του Κινικίογλου, σε αντίθεση με τη σύζυγο του Αμπντουλάχ Γκιουλ, δεν φορά μουσουλμανική μαντίλα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εκπρόσωπος – Δηλώσεις Γκιουλ - Σχέδιο Ανάν

Εκπρόσωπος – Δηλώσεις Γκιουλ - Σχέδιο Ανάν

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας των τελευταίων χρόνων, είπε: «Βεβαίως, ήταν επιτυχία. Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τ/Κ πλευρά αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν ασφαλώς και καταγράφεται ως επιτυχία για την Τουρκία με την εξής έννοια: Με την έννοια του ότι με βάση το Σχέδιο Ανάν, έπαιρναν όλα όσα ζητούσαν και κάτι περισσότερο, και ασφαλώς θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν οι Τούρκοι έλεγαν «όχι» και εμείς λέγαμε «ναι». Επομένως, με αυτή τη λογική και με αυτό τον τρόπο προσεγγίζοντας τα ζητήματα, έχει δίκαιο.»

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Γκιουλ ότι δικαιώθηκαν οι Τουρκοκύπριοι στη διεθνή κοινότητα και ότι κατάφεραν να φανερώσουν στον έξω κόσμο και στη διεθνή κοινότητα ότι οι Τ/Κ δεν είναι αυτοί που εμποδίζουν τη λύση, αλλά κάποιοι άλλοι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μπορεί οι Τ/Κ μετά τη στάση που τήρησαν στο δημοψήφισμα του 2004 να είχαν καλύτερη εικόνα, «αλλά, στην πορεία των πραγμάτων και με τη δυνατότητα που μας δόθηκε να εξηγήσουμε τους λόγους που εμείς απορρίψαμε το Σχέδιο Ανάν, αυτή η εικόνα βελτιώθηκε, ανασκευάστηκε. Αλλά, ασφαλώς, είναι καταγραμμένο το γεγονός ότι η Τ/Κ κοινότητα, τότε, αποδέχθηκε τη λύση ή αν θέλετε το κλείσιμο του Κυπριακού με το Σχέδιο Ανάν.»

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Πολλές συσκέψεις, λίγος συντονισμός

Πολλές συσκέψεις, λίγος συντονισμός

Μία ακόμη σύσκεψη για την ολοκλήρωση κατάρτιση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα πραγματοποιηθεί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διανύουμε την όγδοη ημέρα καταστροφής στην Πελοπόννησο, με τις φωτιές να καταστρέφουν και άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Μετά την άμεση και χωρίς οργάνωση διανομή επιδομάτων, με τραγελαφικά αποτελέσματα τις δύο προηγούμενες ημέρες έξω από τις τράπεζες σε Ζαχάρω και Πύργο (δείτε σχετικό άρθρο), ο Κ.Καραμανλής εξήγγειλε χτες ανοικοδόμηση όλων των κατεστραμένων κατοικιών από τα κρατικά ταμεία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (δείτε σχετικό άρθρο). Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και στις 12.30 θα υποδεχθεί την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ, όπου αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την από ΕΕ ενίσχυση τόσο των πυροπαθών όσο και της χώρας εν συνόλω.

Μεγάλη η συνεισφορά των ομογενών

Οι έρανοι που διεξάγει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, για την ανακούφιση των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την Ελλάδα έχουν ήδη αποφέρει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη ερανική εκστρατεία που διεξήγαγε η ομογένεια.

Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει τώρα και η κρατική ραδιοτηελοπτική υπηρεσία της Αυστραλίας SBS που θα διεξάγει ραδιοέρανο σε ολόκληρη την Αυστραλία την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη σε συνεργασία με την ΑΧΕΠΑ.

Οι προσφορές μπορούν να γίνονται μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1800 500 590 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση sbs.com.au. Εξάλλου, ο έρανος του ραδιοσταθμού 3ΧΥ-Ράδιο-Ελλάς έχει ήδη συγκεντρώσει 350 χιλιάδες δολάρια, ενώ μεγάλος αριθμός ομογενών καταθέτει ηλεκτρονικά χρήματα στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των πυροπαθών αδελφών της Πελοποννήσου και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας.

Από αυστραλιανής πλευράς, ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, προσέφερε το ποσόν των 3 εκ. δολαρίων εκ μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης και η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας 100 χιλ. δολάρια ενώ δηλώσεις συμπαράστασης κάνει το σύνολο των Αυστραλών πολιτικών. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια προσέφερε η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας.

Παράλληλα, τη συμβολή των ΗΠΑ για την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων περιοχών, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την παροχή στήριξης προς τους πληγέντες ζήτησε η χώρα μας, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσφέρει άμεσα μια πρώτη οικονομική ενίσχυση προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσουν στην κάλυψη μέρους του κόστους που προκάλεσαν οι φωτιές.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «ειδικές χημικές στολές και άλλα υλικά για πυροσβέστες» που ήδη βρίσκονται καθ' οδόν, και επανέλαβε ότι υπάρχει συντονισμός με την ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει επαφές με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Shaikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan

Τον περασμένο Φεβρουάριο επισκέφθηκε τα Εμιράτα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ και δήλωσε πως οι χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: Khaleej Times


Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως αμερικανικά όπλα κατέληξαν στα χέρια του ΠΚΚ

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως αμερικανικά όπλα κατέληξαν στα χέρια του ΠΚΚ

Ανεξάρτητη επιτροπή του Πενταγώνου διέταξε έρευνα για την ανικανότητα του στρατού να ελέγξει τα αμερικάνικα όπλα που προορίζονταν για τον ιρακινό στρατό και τελικά κατέληξαν στα χέρια των ανταρτών του ΠΚΚ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Γκέοφ Μόρρελ, ο γενικός επιθεωρητής θα επισκεφθεί το Ιράκ την ερχόμενη εβδομάδα συνοδευόμενος από 18μελή επιτροπή για να διερευνήσει επί τόπου το θέμα.

Τον περασμένο Ιούλιο Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επαφές στην Άγκυρα μετά και τις καταγγελίες πρώην μελών του ΠΚΚ πως οι ΗΠΑ προμήθευαν με όπλα τους αντάρτες. Όπως ομολόγησαν οι αντάρτες που αυτομόλησαν στην Τουρκία, είδαν με τα μάτια τους αμερικανικά φορτηγά να ξεφορτώνουν όλα σε στρατόπεδο του ΠΚΚ.

Ο Μόρρελ ανέφερε ως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση αμερικανικών όπλων από τους αντάρτες στο Ιράκ και στην Τουρκία. Όπως είπε, οι έρευνες ξεκίνησαν από τον Μάιο όταν η Τουρκία κατήγγειλε πως σε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα χρησιμοποιήθηκαν όπλα αμερικανικής προέλευσης.

"Δεν έχουμε δοσοληψίες με τρομοκράτες. Δεν έχουμε δοσοληψίες με το ΠΚΚ. Και σίγουρα δεν βοηθούμε το ΠΚΚ. Επομένως, αν αμερικανικά όπλα κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών στην Τουρκία, αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης," πρόσθεσε ο Μόρρελ.

"Ο αύξων αριθμός των όπλων και τον πιστολιών που ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία ταιριάζει μα αυτά που δόθηκαν στην Ιρακινή Αστυνομία," δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.

Πηγή: Today's Zaman

Αποστάσεις από τα περί «ασύμμετρης απειλής» κρατά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αποστάσεις από τα περί «ασύμμετρης απειλής» κρατά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Η ασύμμετρη απειλή ως έννοια είναι συνυφασμένη με τη διεθνή τρομοκρατία. Με τίποτε άλλο.» Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Υγείας διαχωρίζει τη θέση του από άλλους συναδέλφους του εντός της κυβέρνησης αναφορικά με τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Παρασκευής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όσοι γνωρίζουν από διεθνές περιβάλλον και διεθνή ΜΜΕ, το ξέρουν αυτό.

» Δεν μας φτάνει η ανθρώπινη, οικολογική και οικονομική καταστροφή από την τραγωδία αυτή και θα προσθέσουμε ως κράτος και άλλες καταστροφές; Ο όρος 'ασύμμετρη απειλή' μπορεί να ακυρώσει ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού και να δώσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι στο φάσμα των στόχων της διεθνούς τρομοκρατίας.

» Κάτι που δεν είναι αλήθεια. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της σύγχρονης ιστορίας της, που είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και εάν η 'ασύμμετρη απειλή' υπήρχε, θα είχαμε ζήσει τότε δύσκολες στιγμές.»

Σε ερώτηση για τα αίτια των πυρκαγιών, τονίζει ότι «συνωμότησαν» πολλοί παράγοντες: οι υψηλές θερμοκρασίες, οι κλιματικές μεταβολές, η ξηρασία, οι πυρομανείς, αλλά και τα σκουπίδια, που ενεργούν ως βραδυφλεγείς βόμβες.

Πηγή: in.gr

Σε ύφεση οι φωτιές

Σε ύφεση οι φωτιές

ΣΕ ΥΦΕΣΗ είναι η πυρκαγιά στην περιοχή της Καρύταινας, στα χωριά Καστανοχώρι, Μαυριά, Κυπαρίσσια, Κουρουνιούς, Ίσωμα και Λύκαιο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Υπάρχουν βέβαια μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς βορείως και νοτίως των χωριών Κωτίλι και Άνω Κωτίλι και γίνονται προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή τους.
Τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενισχύουν από αέρος δύο ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Στην περιοχή Χάρακας, στα Στύρα της Εύβοιας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση. Τις επίγειες δυνάμεις ενισχύει από αέρος 1 Ε/Π.
Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή Ποταμοί Ρεθύμνου και στη χωματερή στη Χώρα της Κύθνου

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται σήμερα 20 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στη φάση της ύφεσης που βρίσκονται οι πυρκαγιές, δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος και για το λόγο αυτό, συνιστά στους πολίτες αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν νέες πυρκαγιές, καθώς και συνεργασία με τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αδειάζει την Αθήνα η Ουάσιγκτον

Αδειάζει την Αθήνα η Ουάσιγκτον

Η λήψη της «θερμής» σε περιεχόμενο επιστολής του προέδρου Τζορτζ Μπους από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η οποία παραδόθηκε χθες το μεσημέρι από ανώτερο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας, αποτελεί έμπρακτη διάψευση της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος προχθές αρνήθηκε ότι η Αθήνα ζήτησε υποστήριξη και βοήθεια από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μπους και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στα επείγοντα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, που ξεκίνησαν να φτάνουν στην Ουάσιγκτον από το Σάββατο το βράδυ και με τη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ξεκίνησαν συντονισμένες προσπάθειες για ενίσχυση των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και για την ανοικοδόμηση των περιοχών που κατέκαψαν οι πυρκαγιές.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Ανάπτυξης), η Υπηρεσία Δασών και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έχουν αναπτύξει κοινή δράση και συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση για να αποφασίσουν ποια ακριβώς μορφή θα πάρει η αμερικανική βοήθεια.

Διπλωμάτης που έχει γνώση των ελληνικών αιτημάτων και των αμερικανικών αποφάσεων δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης Μπους και των ομογενών θα φτάσει, σε πρώτη φάση, τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Η βοήθεια θα ξεπεράσει τις εισφορές άλλων χωρών», ισχυρίστηκε η πηγή. Πιστεύεται πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα το προσφέρουν οι Ελληνοαμερικανοί. Ηδη, επιχειρηματίες, όπως ο Αγγελος Τσακόπουλος και ο Μιχάλης Τζαχάρης, έχουν δεσμευτεί προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να προσφέρουν γενναία.

Ο κ. Κέισι άδειασε τον κ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι οι αμερικανικές πρωτοβουλίες γίνονται ύστερα από αίτημα της Αθήνας και προσέθεσε πως στο πλαίσιο των προσπαθειών οι κρατικές υπηρεσίες συνεργάζονται και με το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για να συντονίσουν το σχέδιο παροχής βοήθειας από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Ελλάδα στην ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Ανησυχία
Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, μας εξέφρασε την ανησυχία της όχι μόνο για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Επιθυμούν να μας δουν να τους βοηθάμε και στην ανασυγκρότηση, είπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κέισι σημείωσε πως θα απαιτηθεί επιχείρηση (operation) για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το επόμενο στάδιο των προσπαθειών που αφορά την ανασυγκρότηση θα είναι εξίσου σημαντικό. Τον συντονισμό της βοήθειας των ΗΠΑ και της Ομογένειας θα αναλάβει ο κ. Αντριου Νάτσιος, πρώην διευθυντής της USAID.

Στο μεταξύ: Οι γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον, Μπάρακ Ομπάμα και Τζόζεφ Μπάιντεν εξέφρασαν τη συμπάθειά τους προς τα θύματα των πυρκαγιών και ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσφέρει άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ