Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Αδειάζει την Αθήνα η Ουάσιγκτον

Αδειάζει την Αθήνα η Ουάσιγκτον

Η λήψη της «θερμής» σε περιεχόμενο επιστολής του προέδρου Τζορτζ Μπους από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η οποία παραδόθηκε χθες το μεσημέρι από ανώτερο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας, αποτελεί έμπρακτη διάψευση της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος προχθές αρνήθηκε ότι η Αθήνα ζήτησε υποστήριξη και βοήθεια από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μπους και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στα επείγοντα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, που ξεκίνησαν να φτάνουν στην Ουάσιγκτον από το Σάββατο το βράδυ και με τη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ξεκίνησαν συντονισμένες προσπάθειες για ενίσχυση των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και για την ανοικοδόμηση των περιοχών που κατέκαψαν οι πυρκαγιές.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Ανάπτυξης), η Υπηρεσία Δασών και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έχουν αναπτύξει κοινή δράση και συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση για να αποφασίσουν ποια ακριβώς μορφή θα πάρει η αμερικανική βοήθεια.

Διπλωμάτης που έχει γνώση των ελληνικών αιτημάτων και των αμερικανικών αποφάσεων δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης Μπους και των ομογενών θα φτάσει, σε πρώτη φάση, τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Η βοήθεια θα ξεπεράσει τις εισφορές άλλων χωρών», ισχυρίστηκε η πηγή. Πιστεύεται πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα το προσφέρουν οι Ελληνοαμερικανοί. Ηδη, επιχειρηματίες, όπως ο Αγγελος Τσακόπουλος και ο Μιχάλης Τζαχάρης, έχουν δεσμευτεί προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να προσφέρουν γενναία.

Ο κ. Κέισι άδειασε τον κ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι οι αμερικανικές πρωτοβουλίες γίνονται ύστερα από αίτημα της Αθήνας και προσέθεσε πως στο πλαίσιο των προσπαθειών οι κρατικές υπηρεσίες συνεργάζονται και με το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για να συντονίσουν το σχέδιο παροχής βοήθειας από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Ελλάδα στην ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Ανησυχία
Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, μας εξέφρασε την ανησυχία της όχι μόνο για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Επιθυμούν να μας δουν να τους βοηθάμε και στην ανασυγκρότηση, είπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κέισι σημείωσε πως θα απαιτηθεί επιχείρηση (operation) για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το επόμενο στάδιο των προσπαθειών που αφορά την ανασυγκρότηση θα είναι εξίσου σημαντικό. Τον συντονισμό της βοήθειας των ΗΠΑ και της Ομογένειας θα αναλάβει ο κ. Αντριου Νάτσιος, πρώην διευθυντής της USAID.

Στο μεταξύ: Οι γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον, Μπάρακ Ομπάμα και Τζόζεφ Μπάιντεν εξέφρασαν τη συμπάθειά τους προς τα θύματα των πυρκαγιών και ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να προσφέρει άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: