Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Αγώνας δρόμου για την κατασκευή σεληνιακής βάσης

Αγώνας δρόμου για την κατασκευή σεληνιακής βάσης

Η Ρωσία "ξαναζωντάνεψε" ακόμη ένα πεδίο ανταγωνισμού του Ψυχρού Πολέμου, εισερχόμενη σε μια νέα κούρσα του διαστήματος με τις ΗΠΑ, για την κατασκευή μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Ο Anatoly Perminov, επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos δήλωσε πως η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2025, η οποία θα είναι έτοιμη να κατασκευάσει κατοικήσιμη βάση το 2027 με 2032.

Από τη σεληνιακή βάση οι κοσμοναύτες θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν μακρινές αποστολές. όπως για παράδειγμα στον Άρη μέχρι το 2037. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Perminov, ο Άρης είναι ο μακροπρόθεσμος φιλόδοξος στόχος της Μόσχας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε παλαιότερα ως οι ΗΠΑ προγραμματίζουν μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη για το 2020. Στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται επίσης η κατασκευή μιας διαστημικής βάσης στο δορυφόρο της Γης.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο ρωσικό σχέδιο στους τομείς της έρευνας και της οικονομικής υποστήριξης.

Πηγή: Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: